x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cel mai tare criteriu pentru promovarea pe funcții: omul potrivit, ales după carnetul de partid 

Cel mai tare criteriu pentru promovarea pe funcții: omul potrivit, ales după carnetul de partid 

de Adrian Stoica    |    20 Mai 2021   •   07:41
Cel mai tare criteriu pentru promovarea pe funcții: omul potrivit, ales după carnetul de partid 

Premierul Florin Cîțu declara în luna ianuarie că nu-i va numi orbește pe secretarii de stat și șefii de agenții propuși de filialele partidului. „Secretarii de stat, președinții de agenții, e adevărat, sunt numiri politice, dar va trebui să fie omul potrivit, la locul potrivit: profesioniști, fără penali în funcții publice, fără conflicte de interese. Sunt trei criterii de la care nu abdic atunci când vor fi numiți acești oameni”, spunea premierul. Cum în România de la vorbă la faptă este un drum lung, așa și declarația premierului a rămas doar o vorbă. Bătălia pe funcții purtată de la începutul acestui an de coaliția de guvernământ nu a ținut cont de nimic. În fruntea agențiilor guvernamentale au fost împinși indivizi al căror singur atu este carnetul de partid, în timp ce specialiștii sunt ignorați cu desăvârșire. Prin orice agenții ale guvernului ne-am uitat, descoperim lucruri care contrastează puternic cu ceea ce ne spunea premierul Cîțu la începutul anului.

 

„Vor fi mai multe propuneri pentru fiecare poziție, dar eu, pentru că este un Guvern în care eu girez, va trebui să fie populat de profesioniști și este o declarație fermă și un lucru de la care nu dau înapoi. Dacă am fost păcălit și a fost numit cineva care nu trebuia într-o poziție, voi lua imediat decizia de a fi dat la o parte. Deci, profesionalism și pornim cu Guvernul”.

 

 Florin Cîțu, la Europa FM

 

Județul Neamț, izvorul liberal de specialiști în transporturi

 

Despre numirea „necalificaților”  în funcții înalte putem vorbi și în cazul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR). Aici, organizația PNL Piatra Neamț s-a dovedit un izvor nesecat de specialiști în domeniul transporturilor. Astfel, Dumitru Acatrinei, ales consilier judeţean pe listele PNL la alegerile locale, a fost împins de liberali ca director al Autorităţii Rutiere Române Neamţ. De asemenea, un alt consilier județean, Florin Hopşa, a fost și el răsplătit de partid cu o funcție bună, fiind numit, anul trecut, director la Registrul Auto Român. Mai departe, la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Neamț a fost angajată, ca inspector de trafic rutier, și Mihaela Isciuc. Deși nu are nicio legătură cu domeniul, fiind licențiată în Drept, doamna Isciuc are însă o altă calitate, mult mai importantă în zilele noastre. Este membră PNL, fiind și consilier județean din partea acestui partid. 

 

La Timiș, conflict de interese pe față

 

Apetitul liberalilor pentru zona transporturilor rutiere s-a făcut remarcat și la Timiș, unde în funcția de director al Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Timiș a fost numit Cosmin Buboi. El a ocupat și funcția de vicepreședintele PNL Timiș, fiind un apropiat al fostului primar al Timișoarei, Nicolae Robu. Deși răspunde de supravegherea transporturilor rutiere, el este și patronul unei firme de transport rutier, Trans Ligius.

 

Șeful ISCTR, un „specialist” moștenit de la Orban

 

Dacă în țară numirile la șefia ISCTR sunt făcute cu influențe politice, nici la București situația nu se prezintă altfel. La sfârșitul anului trecut, în ultimele zile ale Guvernului Orban, în funcția de director al ISCTR a fost numit băimăreanul Bogdan Ștefan Durlea, un apropiat al primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Acesta nu a fost singurul său sprijin în carieră, la fel de important fiind și socrul său, Nuțu Fonta, ales în 2012 deputat PP-DD, mai apoi a trecut la Uniunea Națională pentru Progresul României  (UNPR), ca în final să ajungă la Partidul Mișcarea Populară (PMP). Și ca sprijinul pentru tânărul Bogdan Ștefan Durlea să fie total, să mai spunem că nașul său de cununie este nimeni altul decât generalul Gabriel Oprea, președintele UNPR.

 

Bulacu și Cotarcea, șefi la ISC

 

Situația nu diferă nici la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). Dacă la șefia lui au fost numit un nespecialist, liberalul Romulus Bulacu, un specialist în textile despre care cotidianul Jurnalul a mai scris, nici adjunctul său nu se poate lăuda că este un profesionist în construcții. În funcția de director adjunct la ISC a fost numit fostul subprefect de Olt Ionuț Cotarcea. El a mai ocupat funcția de director adjunct și în perioada 2013-2014, obținerea ei fiindu-i facilitată atunci tot de liberali, care erau alături de PSD în Uniunea Social Liberală (USL)

 

UDMR își pune omul la Cadastru

 

O altă structură importantă este Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care funcționează în subordinea Ministerului Dezvoltării condus de UDMR-istul Cseke Atilla. Cum acest minister a ajuns în curtea udemeriștilor, ei au început să-și bage „profesioniștii” prin toate entitățile subordonate acestui minister. Așa se face că la șefia Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară ajungea, luna trecută, Rákosi-Seiwarth Ildikó, care este și consilier județean în Harghita. Ea l-a înlocuit în această funcție pe secretarul de stat, liberalul Alexandru Laurențiu Blaga, care a fost luat direct sub aripa ocrotitoare a premierului Cîțu, fiind mutat, tot pe o funcție de secretar de stat, în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

 

Nici USR-PLUS nu-și uită oamenii

 

Nici USR-PLUS nu stă deoparte când vine vorba despre marele troc al funcțiilor. Așa se face că în fruntea Institutului Național de Administrație ajungea Ina Corina Licea. Specialist în resurse umane, ea a venit pe funcția de secretar de stat din poziția de consultant freelancer, după cum se recomandă în CV. Pe un post călduț într-o instituție care practic nu se ocupă cu mare lucru, dar oficial „asigură evidența și managementul funcţiei publice şi ale funcţionarilor publici”, a fost împins și Liviu Mălureanu. El a fost numit în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Este absolvent de ASE și a intrat în politică în anul 2016, când a candidat pe listele Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), devenind consilier local în sectorul 3 al Capitalei. 

×