x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Cele mai frumoase poveşti": Vol.9 - "Degeţica"

"Cele mai frumoase poveşti": Vol.9 - "Degeţica"

26 Mar 2010   •   00:00
"Cele mai frumoase poveşti": Vol.9 - "Degeţica"

Cel de-al nouălea volum al colecţiei "Cele mai frumoase poveşti" apare luni, 29 martie. Volumul se intitulează "Degeţica", iar poveştile sunt scrise de Hans Christian Andersen. Cartea este însoţită de un CD. "Degeţica", "Prinţesa şi bobul de mazăre", "Hainele noi ale împăratului", "Soldăţelul de plumb" şi "Lebedele sălbatice" sunt unele dintre cele mai cunoscute poveşti scrise de Hans Christian Andersen.

"(...) Şi cum le-a sărutat, floarea s-a desfăcut cu un pocnet. Era chiar o lalea, iar drept în mijloc, pe pistilul ei verde, şedea o fetiţă mică de tot, chiar mai mică decât un deget de la mână. (...) Drept leagăn avea o coajă de nucă, viorele albastre îi serveau de saltea, iar de învelit avea o petală de trandafir. Noaptea, fetiţa dormea în acest culcuş, iar ziua se juca pe masă. Femeia îi pusese acolo o farfurie cu apă şi pe marginea ei aşezase flori, cu tulpinile cufundate în apă.

O petală de lalea plutea ca o bărcuţă şi o purta (...) dintr-o parte în alta a farfuriei, iar drept vâsle avea două fire de păr de cal. Fetiţa vâslea toată ziua şi cânta. Avea un glas aşa de subţire şi de dulce, cum nu mai auzise nimeni vreodată.(...)." Aţi ghicit, e Degeţica! Dar ştiţi cum a ajuns ea să ia de soţ un preafrumos crai al florilor? Prin ce aventuri a trecut?

LEBEDELE SĂLBATICE
"A fost odată, departe, peste mări şi ţări, acolo unde se duc rândunelele când la noi e iarnă, un împărat. Şi acel împărat avea unsprezece băieţi şi o fată, pe care o chema Eliza. Cei unsprezece prinţi purtau câte o decoraţie în piept şi o sabie la şold şi aşa mergeau la şcoală. Scriau cu creioane de diamant pe tăbliţe din aur şi citeau din carte tot atât de bine pe cât ştiau a spune pe de rost cele învăţate. Cei care îi auzeau înţelegeau îndată că sunt prinţi cu adevărat. Pe când fraţii ei învăţau, Eliza şedea pe un scăunel din sticlă şi răsfoia o carte cu poze, pe care împăratul plătise multe pungi cu galbeni.

Copiii erau foarte fericiţi, numai că lucrurile aveau să se schimbe. Curând, mama lor a murit şi împăratul s-a însurat a doua oară. Mama cea vitregă era rea şi hapsână şi nu-i avea la inimă pe bieţii copii. (...)" Cum au ajuns cei 11 prinţi lebede? Cum i-a salvat sora lor? Prin ce sacrificii? "Lebedele sălbatice" este una dintre cele mai frumoase poveşti despre dragostea de frate, care poate învinge orice vrăjitorie, orice răutate. (C.A.)

 

Dramatizări
5622-116922-9_cd_hca21.jpgPe CD puteţi asculta dramatizările poveştilor "Rândunica spune o poveste" şi "Hainele Împăratului". "Rândunica spune o poveste" este o dramatizare de Silvia Kerim, după basmul "Degeţica", în regia lui Dan Puican. Din distribuţie fac parte actorii: Alexandrina Halic, "Degeţica", Monica Ghiuţă, "Femeia", Ruxandra Sireteanu, "Borrasca", Virgil Ogăşanu, "Broscoiul", Valeria Ogăşanu, "Peştişorul", Florian Pittiş, "Fluturele", Genoveva Preda, "Şoarecele", Radu Panamarenco, "Sobolul", Mariana Buruiană,"Rândunica", Diana Lupescu, "Vara", Silviu Stănculescu este "Povestitorul".

"Hainele noi ale împăratului", dramatizare de Alexandra Teodoroiu, regia Dan Puican. Distribuţia: Gheorghe Trestian, "Împăratul", Horia Căciulescu, "Las-pe-mine", Mihai Mereuţă - "Vin-de-hac", Florin Scărlătescu, "Marele Dregător", Camelia Stănescu, "O fată din popor", Gheorghe Oprina, "Cismarul" şi mulţi alţii. Lectură şi audiţie plăcute!

×
Subiecte în articol: special