Foștii „grei” ai Partidului Democrat Liberal, condus, până în 2013, informal, de Traian Băsescu, controlează, de facto, voturile din interiorul PNL care vor fi aruncate în joc la congresul din 25 septembrie, pentru alegerea unui nou lider al principalului partid de guvernământ. Cele mai multe filiale, ai căror lideri, sunt foști militanți „portocalii”, s-au adunat „ciorchine” în spatele premierului Florin Cîțu. Există însă vreo doi care l-au ales pe Ludovic Orban. Iar a treia grupare, a nehotărâților, conține, la rândul ei, doi membri importanți proveniți, de asemenea, din fostul Partid Democrat Liberal.
Premierul Florin Cîțu beneficiază de sprijinul celor mai multe organizații județene ale PNL conduse de foști membri importanți ai Partidului Democrat-Liberal, în războiul intern împotriva lui Ludovic Orban, pentru congresul din 25 septembrie. Cea mai importantă figură ex-băsistă este fostul președinte al Partidului Democrat-Liberal și premier al lui Traian Băsescu, Emil Boc, de la Cluj-Napoca.
Al doilea lider marcant de filială liberală care îl susține pe Cîțu este Raluca Turcan. Ea conduce organizația PNL Sibiu, însă este un fost membru al PDL. Mai departe, premierul în funcție beneficiază de sprijinul filialei Suceava a PNL, condusă de celebrul Gheorghe Flutur. Acesta este fost ministru al Agriculturii din partea PDL, ex-vicepreședinte al Partidului Democrat Liberal și, înainte de a fi președinte al Consiliului Județean Suceava din partea PNL, a ocupat aceeași demnitate publică din calitatea sa de membru al fostului partid al lui Traian Băsescu.
Un al doilea membru al Executivului, pe lângă Raluca Turcan, care îl sprijină pe premier în lupta pentru adjudecarea șefiei partidului, este Lucian Bode, ex-ministru al Transporturilor în Guvernul Orban, actual ministru al Afacerilor Interne. Lucian Bode a fost ales recent președinte al PNL Sălaj, însă este un vechi combatant al Partidului Democrat Liberal.
Și filiala PNL Dolj susține candidature lui Florin Cîțu la congresul PNL din data de 25 septembrie 2021. La conducerea organizației se află Ștefan Stoica, fost deputat din Partidului Democrat-Liberal. Nu în ultimul rând, contracandidatul lui Ludovic Orban este sprijinit în bătălia internă și de filiala PNL Satu Mare, la conducerea căreia se află Adrian Cozma, fost lider al Tineretului Democrat-Liberal Satu Mare.
Alte organizații care îl vor pe Cîțu
Florin Cîțu a reușit să adune alături de el și alți lideri de filiale care provin din vechiul PNL, dar dintre care unii au făcut parte din Guvernul condus de Ludovic Orban. Este cazul filialei Vaslui, la conducerea căreia se află fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru, sau despre filiala Mehedinți, condusă de fostul și actualul ministru al Industriilor, Virgil Popescu.
Tot de partea premierului se află organizația Botoșani, condusă de Costel Șoptică, organizația Neamț, condusă de George Lazăr, organizația Bacău, condusă de Mircea Fechet și organizația Ilfov, condusă de Thuma Hubert. La acestea se adaugă filiala Timiș, condusă de Alin Nica – pro Cîțu, însă organizația pare a fi mai mult în favoarea lui Ludovic Orban, filiala Maramureș, condusă de Ionel Bogdan, filiala Gorj, condusă de Dan Vîlceanu (fost PSD), organizația Olt, condusă de Liviu Voiculescu și organizația Mureș, la conducerea căreia se află Ciprian Dobre.
Mai puțini „portocalii” în tabăra lui Orban
De partea cealaltă, și actualul președinte al Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, are sprijinul câtorva filiale conduse de foști democrat-liberali. Cu mult mai puține însă decât ale competitorului său direct de la congresul din 25 septembrie.
Astfel, organizația PNL Alba, condusă de fostul vicepreședinte PDL Mircea Hava, merge împreună cu actualul lider al partidului. La fel ca și filiala Galați, condusă de George Stângă, de asemenea fost membru al Partidului Democrat-Liberal.
De partea lui Ludovic Orban se află, în acest moment, filialele PNL Brașov (condusă de Adrian Veștea), Buzău (condusă de Gabriel Avramescu) sau Brăila (condusă de Alexandru Popa).
O situație deosebită se întâlnește la organizația PNL Teleorman, unde președintele ales, Eugen Pîrvulescu, îl susține pe Florin Cîțu, însă organizația este de partea lui Ludovic Orban. Unul dintre cei mai influenți lideri ai filialei, deputatul Costel Barbu, este un apropiat al actualului președinte al Camerei Deputaților. Un caz asemănător are loc la filiala Iași, unde președintele nou ales, Alexandru Muraru, ține cu Florin Cîțu, în schimb organizația, controlată din spate de Costel Alexe și Mihai Chirica, ar merge mai degrabă cu Ludovic Orban.
Liderul PNL în exercițiu se bucură, totodată, de sprijinul filialelor Vâlcea (condusă de Cristian Buican), Bistrița-Năsăud (condusă de Ioan Turc), Argeș (condusă de Adrian Miuțescu), Caraș-Severin (condusă de Marcel Vela), Prahova (condusă de Iulian Dumitrescu), Vrancea (condusă de Cătălin Toma), Hunedoara (condusă de Vetuța Stănescu), Dâmbovița (condusă de Virgil Guran) și Tulcea (condusă de Ștefan Ilie), Hunedoara (filiala e divizată: preşedinta Vetuţa Stănescu e de partea lui Orban, însă o facţiune controlată de Lucian Heiuş votează cu Florin Cîţu).
Cei mai influenți democrat-liberali sunt încă indeciși. Semnale trase de la Bruxelles pentru oprirea războiului
Interesant este că un grup extrem de influent din actualul PNL, care poate face diferența la congresul din 25 septembrie, este încă indecis. Iar inclusiv acest grup are în componența sa doi grei foști lideri ai Partidului Democrat Liberal. Aceștia sunt Ilie Boloja, de la Bihor, și Gheorghe Falcă, de la Arad.
Pe lista indecișilor se află organizația PNL Giurgiu, la conducerea căreia este un potențial al treilea candidat la congresul partidului, Dan Motreanu. De asemenea, încă nu s-au decis pe cine vor susține liderii PNL Constanța, Bogdan Hușucă, și liderul organizației PNL Ialomița, Dragoș Soare.
Un alt fost lider al PDL, actualul europarlamentar PNL Vasile Blaga, le-a transmis taberelor care îi susțin pe Florin Cîțu și pe Ludovic Orban semnale de alarmă cu privire la răul pe care luptele interne le pot face partidului. „Partidul Naţional Liberal va trebui să fie şi în viitoarea legislatură principalul partid de guvernare, cu un scor şi mai bun decât cel pe care l-aţi obţinut acum, dar pentru asta trebuie să rămână un partid unit şi care în continuare să se întărească şi, pentru aceea, te rog, Ludovic, te rog, Florine, faceţi toate demersurile ca să ţineţi partidul unit! Astăzi mi-au plăcut discursurile voastre, aşa trebuie să fie! Mai aveţi de făcut un lucru: ia mai struniţi-i pe câte unu-doi nărăvaşi pe care-i aveţi pe lângă voi, să nu mai daţi atâta mâncare presei, pentru că nu e nevoie!” – a transmis fostul lider „portocaliu”.
PNL București, rupt în două
Și Bucureștiul este împărțit între cei doi candidați. Dar și între opțiunile din interiorul acelorași filiale. La sectorul 1, spre exemplu, preşedintele Sebastian Burduja este de partea premierului Florin Cîţu, însă restul filialei e de partea lui Orban. La sectorul 2, fostul ministru al Educației din Guvernul Orban, Monica Anisie, îl susține pe Florin Cîțu. Tot de partea premierului se află și filiala sectorului 3, condusă de Pavel Popescu.
Orban are de partea sa filiala PNL Sector 4, la șefia căreia se află fostul secretar general al Guvernului, Antonel Tănase, și filiala PNL sector 5, condusă de Dan Ștefan Meran.
La sectorul 6, preşedintele Ciprian Ciucu e de partea lui Florin Cîţu, însă o parte a filialei e pro-Orban. Pentru şefia organizaţiei Bucureşti se vor confrunta Violeta Alexandru, susţinută de Ludovic Orban, şi Ciprian Ciucu, susţinut de premierul Cîţu.