x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Chiştocul maestrului

Chiştocul maestrului

de Florin Condurateanu    |    25 Oct 2011   •   21:00

Ciulei, pe langa schimbarea de soarta a unor piese pe care le-a remodelat cu harul lui superb, a schimbat si macazul de destin al unor oameni, deschizandu-le cai nebanuite care le-au inflorit viata, care le-au facut o cariera cu zbor inalt. Toti actorii care au atins excelenta sub bagheta maestrului Ciulei au recunoscut ca personalitatea teribila a maestrului parca le-a conectat la alte voltaje existenta. Iata un destin recroit superb de maestrul Ciulei. Este vorba de marele nostru actor, de regizorul destept, de omul fascinant Horatiu Malaele. Povestea lui Malaele este tulburatoare.

Coborase puiul de oltean din Tg. Jiul natal cu diploma de bacalaureat in buzunar. Si simtindu-si talentul de grafician se inscrisese la Institutul de Arte Plastice pentru a da concurs de admitere. Mai erau doua zile pana la examenul de arte plastice si junele Malaele a plecat de la caminul din Grozavesti sa se aeriseasca plimbandu-se prin Cismigiu. S-a dat jos din troleibuz la Kogalniceanu, dar n-a luat-o spre Cismigiu, ci a apucat-o pe stra­duta care trecea prin spatele Teatrului Bulandra. Acolo dadeau ferestrele cabinelor de actori. Plimbandu-se agale pe trotuar vii­torul student la pictura, Malaele, deodata aude printr-o fereastra deschisa doua voci puternice dar catifelate. Ramane parca pironit pe trotuar recunoscand glasurile lui Ciulei si Caragiu. Cei doi maestri discutau aprins despre o piesa. Fermecat, tanarul Malaele ramane sa-i asculte de pe trotuar. Si vine momentul in care la fe­reastra apare Liviu Ciulei, care isi arunca pe geam mucul de tigara.

Ei, si aici intervine joaca destinului. Chistocul tigarii marelui om de teratru si film ii pica exact in cap lui Horatiu Malaele. Si deodata se rastoarna toate judecatile tanarului oltean. Se intreaba cu indreptatire Malaele de ce oare restul de tigara a maestrului Ciulei mi-a picat tocmai mie in cap? Nu cum­va este un semn al cerului? Si ce credeti ca a facut Malaele? A asteptat primele ore ale di­mi­netii, a dat fuga la Facultatea de arte plastice, si-a retras dosarul de inscriere la concursul institutului si s-a inscris la examenul de ad­mitere la Institutul de Teatru si Film. Asa s-a nascut viitorul ma­rele actor si regizor de originalitatea Horatiu Malaele. Maestrul Ciulei a rescris soara lui. Il intreb pe Malaele daca mai pastreaza chistocul de tigara decisiv: 'Mucul de tigara este trofeul din vitrina mea draga!'.

×
Subiecte în articol: special Horatiu Malaele liviu ciulei