x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cine a condus de la Inter represiunea?

Cine a condus de la Inter represiunea?

28 Ian 2005   •   00:00

DECEMBRIE 1989 - 15 ANI DE LA REVOLTIE
21-22 DECEMBRIE ’89 - Dupa aceasta noapte a macelului nimeni nu a strans probe care sa poata face posibila identificarea celor care au omorat demonstranti Existenta comandamentului special instituit de Nicolae Ceausescu dupa ora 18:00 nu mai poate fi tagaduita astazi. A fost incontestabil un comandament de represiune si nu unul de restabilire legala a ordinii publice, deoarece deplasarea fortelor militare, pe fond a celor ale Ministerului Apararii Nationale, precum si deschiderea focului cu munitie de razboi nu s-au facut in conditii legale.
ALEX MIHAI STOENESCU

PIATA UNIVERSITATII. Daca in timpul zilei, trupele regimului ceausist au fost aparent pasnice, de cum s-a lasat seara au facut macel
In timpul teleconferintei, primul secretar de la Cluj, Ioachim Moga, a cerut sa se instituie starea de necesitate si in judetul condus de el. Ceausescu ii va raspunde: "Masurile pe care le-am spus sa le luati reprezinta mai mult decat starea de necesitate". Peste starea de necesitate nu era decat starea de razboi. Cu cine? Luati de valul incriminarilor multiple la adresa lui Nicolae Ceausescu, analistii si gazetarii au uitat sau au ignorat faptul ca in acel moment fusese decretata (legal) starea de necesitate numai pentru judetul Timis si pentru Timisoara.

"VOM APARA CAUZA!" Municipiul Bucuresti nu se afla in starea de necesitate! Toate ordinele lui Ceausescu din ziua de 21 decembrie 1989 privind constituirea unui comandament unic, pentru mobilizarea fortelor MApN si pentru deschiderea focului, au fost ilegale. De altfel, ordinele iresponsabile si ilegale ale sefului statului au pornit cu un abuz grav, ce se inscrie si el, ca si in cazul Timisoara, in categoria juridica a infractiunii de subminare a puterii de stat. Conform generalilor Ministerului de Interne, imediat ce a iesit din balcon si a reintrat in cladirea CC, Nicolae Ceausescu ar fi spus urmatoarele: "Vom apara cauza, vom apara socialismul cu arma in mana pentru spus ca suntem intr-un razboi mai greu decat cel impotriva hitlerismului. Deci, suntem in stare de razboi si nu de necesitate. Armata, Internele, Securitatea sa-si faca datoria imediat"1.(...) In continuare, Ceausescu mai spune un lucru semnificativ: "Secretariatul de coordonare, deci cel care urmareste intreaga activitate, este Silviu Curticeanu, ca secretar al comandamentului unic". In fapt, seful comandamentului unic a fost ministrul Apararii, generalul Vasile Milea. Manea, seful Cancelariei, sursa de prima mana, confirma acest lucru fara echivoc: "Din cate stiu eu, s-a format un colectiv, seara, cam dupa 19:00-20:00, format din Milea ca principal responsabil si comandant unic, Vlad, Postelnicu, Dinca, care au avut sarcina sa stea ca grup de comanda si consultare acolo, intre manifestanti si fortele militare mobilizate cu armament"2. La ora 22:57, o ora inainte de spargerea baricadei, se raporteaza comandantului Armatei 1 consumul de munitie din zona Inter: "R1 (regimentul 1) = 40 buc. (calibrul) 7,62 (foarte putin, indica foc izolat, sporadic - n.a.), R2 (regimentul 2) = 8.000 (calibrul) 7,62 (este relativ putin, indica foc de salva, 2-3 salve - n.a.) si 2.000 (calibrul) 14,5"3 (este mult, munitie de mitraliera grea de pe tanc, dar este de presupus ca s-a folosit pentru salve in aer - n.a.).

DOCUMENTARUL. Acest consum de munitie confirma concluziile Procuraturii Militare ca s-a tras ocazional. Din pacate, un glont de calibrul 7,62 poate omori sau rani grav sapte persoane, astfel ca au fost suficiente cateva cartuse din cele 8.040 trase pana la acea ora ca sa produca primii opt morti si 13 raniti. Nu exista nici o acoperire legala pentru existenta acestor victime. La ora 23:03, comanda dispozitivului militar de la Inter este informata ca in Piata Rosetti a sosit o coloana de masini cu muncitorii de la Uzinele 23 August. Nu era vorba de un act de solidaritate, ci de o formatiune de Garzi Patriotice adusa pentru a-i lua la bataie pe manifestanti. De altfel, spargerea baricadei si lichidarea actiunii de protest a fost consemnata rece in Documentarul generalului Voinea:

(Ora) 00:00 - aprox. 500 de oameni s-au dus la Steagu Rosu (intreprinderea din Brasov - n.a.) sa-i scoata pe cei de acolo care nu vor sa iasa.

(Ora) 00:12 - Tc (tancurile) au spart blocada.
  • 4 Tc (patru tancuri): 2 pe Magheru; 1 Tc la Ciclop, 1 CCA.
  • G.P. (Garzile Patriotice) - 23 Aug. ii ataca pe manifestanti.
  • camion cu butoaie benzina arde. Cpt. Marin (raporteaza - n.a.)
  • 1 TAB - incendiat.
  • S-a spart blocada la Intercontinental.
  • Au dat foc la masini.

    (Ora) 00:45 - Mr.Carp transmite
  • de la fabrica de chibrituri, coloane mari se duc pe Cosbuc spre Piata Unirii. (informatia este importanta deoarece dovedeste ca unele coloane de muncitori s-au miscat foarte devreme in acea noapte, astfel ca reactia comandantului unic al represiunii poate fi corect inteleasa din acest moment - n.a.).

    (Ora) 00:48. R1 Mc a mai pregatit 7 Tc; R2 Mc - mai pregateste 3 TAB. (in fata informatiei ca din unele platforme industriale ale Capitalei se indreapta spre Centru coloane de muncitori, ministrul Milea ordona suplimentarea efectivelor de blindate! - n.a.).

    (Ora) 01:00... (unitatile din dispozitiv isi verifica sau schimba frecventele - n.a.).

    (Ora) 01:20 - lt.col. Dumitru. S-au intors de la Steagu Rosu 1500, scandeaza jos... (gen. Voinea nu avea curajul sa scrie "Jos Ceausescu!", asa ca punea puncte-puncte - n.a.), "Armata e cu noi". (...).

    (Ora) 02.30 - Lt.col. Costache raporteaza:
  • gurile de la Metrou sunt preluate de G.P.
  • patrulele de militie. pe strada.
  • 01:40-01:54 - s-a stins lumina stradala (ordinul a venit de la Comitetul Municipal de partid pentru a nu se vedea cum este spalat sangele la Piata Universitatii de masinile de la salubritate - n.a.).
  • aprox. 50% cetatenii din blocuri nu dorm (luminile aprinse).
  • grupuri de 5-6 intra in cartiere (informatia se refera la micile nuclee desprinse din grupul de protestatari de la Inter care au hotarat sa se deplaseze in oras pentru a mobiliza cetatenii la revolta - n.a).
  • s-a transmis la minister, la col. Popescu"4.

    "JOS CEAUSESCU!" Scoaterea blindatelor in strada n-a putut nici la Bucuresti sa opreasca revolta

    OFITERII-STUDENTI. In acelasi interval dramatic al manifestatiei se petrece un fapt extrem de grav, cu consecinte incalculabile in timp si care mai sunt active si astazi: ministrul Vasile Milea da ordin ca doua detasamente de cadre si studenti-ofiteri ai Academiei Militare sa se deplaseze inarmate in zona de represalii. Tinerii ofiteri vor fi amplasati intr-o zona activa a incidentelor de la Inter si, conform marturiilor cadrelor MI (Militie si Securitate), au deschis foc, producand mare parte din victime. Bineinteles, ofiterii Academiei Militare afirma ca mortii apartin unor cadre militare ale Securitatii si Militiei care au actionat pe timpul incercarilor de a-i dispersa pe manifestanti, in civil, cu armamentul ascuns sub haine. Generalul de brigada in rezerva Mihai Chiriac considera ca prezenta ofiterilor-studenti si, in general, a trupelor MApN in centrul operatiunilor de represalii a fost urmarea unui scenariu. "Era un scenariu care urmarea marcarea prezentei ofiterilor, alaturi de subunitatile luptatoare, la actiuni de inabusire a manifestatiei anticeausiste si anticomuniste5." Generalul, fost cadru al Academiei Militare, enumera cateva elemente ale acestui scenariu: ofiterii-studenti erau convinsi ca au fost implicati intentionat intr-o "aventura compromitatoare pentru armata"; securistii trageau cu armament ascuns sub haine; parte din subunitatile Securitatii erau imbracate in uniforme kaki; ofiterii-studenti fusesera trimisi echipati pentru lupta - casca militara, masca contra gazelor, pistol automat; blindatele se miscau incontinuu "dupa un grafic", tragand in aer cu mitralierele de 14,5; in sfarsit, dimineata trupele Securitatii s-au retras, lasand "la vedere" numai trupele MApN, astfel incat sa se creada ca ele au facut represiunea. Ideea scenariului prezentata de generalul Chiriac corespunde unei singure realitati - ofiterii de elita, corpul tanar al cadrelor superioare al Armatei a fost implicat iresponsabil intr-o represiune sangeroasa - , numai ca toate ordinele privind implicarea trupelor MApN si a studentilor Academiei Militare in represiune au venit dintr-un singur loc: ministrul Apararii, general Vasile Milea. Nimeni altcineva nu putea transmite studentilor militari (ofiteri-elevi, cum erau numiti) ordinul sa fie trimisi la Inter, sa fie echipati de lupta, nimeni altcineva nu putea misca blindatele si nimeni altcineva nu a dat ordinul ilegal de deschidere a focului.

    FOCUL. Colonelul Dumitru Burlan a surprins momentul in care generalul Vasile Milea s-a adresat grupului de reprezentanti ai autoritatilor in dreptul intrarii B din cladirea CC: "Hotararea generalului Milea: "Tovarasi, v-am adunat fiind situatia extrem de grava din zona. Se gasesc aici forte de la diferite arme si am hotarat, pentru a putea fi mai eficienti, ca toate fortele sa fie subordonate unui singur comandant. Incredintez aceasta misiune maiorului Atodiresei sau Atodiroaiei? (Amariucai - n.a.), nu mai retin exact, din cadrul MapN""6. Unde are foarte mare dreptate generalul Chiriac este ca, intr-adevar, trimiterea ofiterilor-studenti ai Academiei Militare in zona represiunii a fost o eroare de proportii, o decizie iresponsabila, cu consecinte grave in timp. Petre Roman, cunoscutul om politic, a relatat Comisiei senatoriale momentul deschiderii focului: "Dl Roman: Ultimul asalt a fost la 1 fara 25, cand s-a tras in plin. Atunci am fugit, bineinteles! Pe unii i-au atins gloantele. Nu stiu daca au fost gloante trasoare sau de mitraliera. Dar chiar daca au tras cu gloante trasoare, acestea lovind in plin...

    Dl Gabrielescu: Imi permit sa va explic: gloantele, fie de razboi, fie de aparare... trasoare - efectul este acelasi. Asta, asa, ca presedinte al Comisiei...

    Dl Roman: Era o lumina mov, vinetie! Erau niste pomisori, braduti probabil, am avut senzatia ca sunt retezati de la radacina..."7.

    MANIFESTANTII. Prezenta scutierilor nu le-a speriat pe cele cateva sute de bucuresteni

    "CIVILII". Ceea ce sugereaza si in aceasta marturie Petre Roman are trasaturile unui foc automat executat dupa ce baricada a fost sparta si manifestatia imprastiata. Cel putin pentru aceasta secventa, in care s-au inregistrat cele mai multe victime, ideea unor "civili" amplasati printre fortele de ordine si care au tras dupa manifestanti nu este nerealista. Pe schema dispozitivului de la Inter publicata de Sergiu Nicolaescu, apar figurati astfel de civili inarmati in mai toata zona din fata baricadei. Mihai Montanu a fost unul dintre cei care au asistat la distrugerea baricadei si unul dintre cei care au fugit din calea gloantelor: "Unul din camioane a intrat intr-un tanc si a luat foc. Pe la 11:00 noaptea. S-au declansat actiuni intre cele doua parti: soldati plus multime. Au avut castig de cauza cei care aveau forta armei. Au inceput sa ne urmareasca pe grupuri. Noi ne-am retras pe Strada Aporgescu (probabil Praporgescu - n.a.). Veneau dupa noi si trageau. Cu masini de pompieri si dube. Am ajuns in Gradina Icoanei unde ne-am salvat. (In grupul respectiv: Viorel Zamfir, Parjol Dodo, surorile Onac)" 8. Gelu Voican Voiculescu, un alt martor al evenimentului, a vazut, dar a avut si posibilitatea de a verifica: "Milea a condus personal represiunea. Eu l-am vazut dand ordinele de foc. Mai intai a fost seara, cand Ceausescu il forta sa imprastie baricada si el a dat ordin sa indrepte mitralierele in sus si trageau cu trasoarele, iar noi nu ne speriam, nu fugeam. Apoi, Ceausescu l-a chemat din nou pe Milea la el si a facut un colectiv, un comandament restrans cu Andruta si cu Ilie Ceausescu, l-a incadrat pe Milea cu fratii lui si nu a mai avut incotro. Atunci a dat ordin blindatelor sa sparga baricada, iar trupele au indreptat armele spre noi si au tras in plan orizontal. Atunci sigur ca am fugit, era ora 00:25, pentru ca trageau cu mitralierele dupa noi. Au cazut atunci, totusi, 42 de morti. Cazusera cativa si dupa-amiaza". Pare mult mai verosimil ca victimele acestui asalt sa fi cazut ca urmare a focului automat tras dupa ei, in timp ce fugeau. Puteau fi civilii, puteau fi si militarii din primul rand. Asta nu exclude versiunea unor trageri de precizie, folosind arme cu infrarosu, dar mai devreme. Procuratura Militara identifica insa doar doua momente in care s-au produs victime si in ambele momente au tras militari ai MApN, apoi furnizeaza o explicatie pentru confuzia care domneste in privinta autorilor: "Participarea unitatilor si subunitatilor MApN la reprimare, cu consecinta mortilor si ranitilor din 21/22 decembrie, a fost cercetata in dosarul nr. 97/P/1990 al Sectiei Parchetelor Militare, dosar in care s-a stabilit ca, pe langa ministrul de Interne si seful Departamentului Securitatii Statului (Postelnicu Tudor si gen. Iulian Vlad - care au fost trimisi in judecata), in organizarea represiunii s-a implicat direct si Ministrul Apararii nationale - gen. Milea Vasile, cu privire la care s-a dispus insa neinceperea urmaririi penale dat fiind decesul (sinuciderea) acestuia. In cursul cercetarilor, identitatea militarilor care, folosind armamentul din dotare, au provocat moartea sau ranirea unor persoane, nu a putut fi stabilita. Aceasta situatie se datoreaza mai multor imprejurari cu care ancheta s-a confruntat: dispozitivele in zona centrala a capitalei - unde s-au inregistrat morti si raniti - au fost formate din forte mixte (militie, securitate, armata); cadavrele nu au fost autopsiate; nu au fost prelevate elemente de munitie din corpul celor ucisi si raniti - ceea ce a facut imposibila identificarea individuala a armelor folosite; ranitii si celelalte persoane audiate ca martori nu au putut furniza relatii prin care sa se ajunga in concret la identificarea celor care au tras; fortele implicate in represiune au negat folosirea armamentului impotriva manifestantilor"9.

    Sa analizam cateva aspecte prezentate in acest document al procurorului militar sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare: in primul rand aflam ca, daca ar fi trait, Vasile Milea ar fi fost inculpat ca "organizator" si ca persoana "implicata direct" in represiune; in al doilea rand, nu s-a putut stabli identitatea militarilor care au tras, din mai multe motive - si aici incep semnele de intrebare:

    Dispozitivele de reprimare au fost mixte; informatia este corecta, dar nu se precizeaza faptul ca, in timp ce fortele de Securitate au predat munitia intacta, trupelor Armatei le-au lipsit zeci de mii de cartuse! Comisia senatoriala a facut doua constatari: "Intreaga cantitate de munitie a subunitatilor trupelor de Securitate ce s-a aflat in zona Pietei Palatului a fost predata la depozite in ziua de 22.12. orele 13:00-14:00, acest lucru fiind consemnat la fiecare unitate in procese verbale intocmite de comisii numite prin ordin de zi pe unitate", iar pentru zona Sala Dalles - Inter, comisia a stabilit ca "pe timpul executarii misiunii, initial nu s-a distribuit munitie, insa, ulterior, fiecare elev a primit cate 10 cartuse. Dupa orele 02:00, atat cadrele, cat si elevii au stat in autobuze si camioane, pana in data de 22.12.1989, orele 12:00, cand s-a primit ordin de retragere in unitate, procedandu-se la ridicarea armamentului si munitiei. Cu aceasta ocazie s-a constatat ca numai gral.-lt. Nicolae Andruta Ceausescu avea lipsa 6 cartuse calibrul 7,65 pentru pistolul "Carpati" pe care il avea in dotare". USLA nu a tras un foc, scutierii nu aveau arme de foc asupra lor. Care este consistenta caracterului mixt al fortelor care au tras?

    CADAVRE NEAUTOPSIATE. De ce? Daca la Timisoara a existat scuza lipsei conditiilor de conservare a cadavrelor, furtul acestora si disparitia probelor materiale din ordinul gen. Nuta, la Bucuresti nu s-au pus nici una din aceste probleme. Cadavrele au fost duse la spitale, la morga, in locuri unde au existat toate conditiile pentru efectuarea autopsiilor. Nu s-au prelevat probe de munitie din cadavre sau din corpul celor raniti. De ce? Dupa spargerea baricadei si imprastierea multimii cu foc, a avut loc spalarea sangelui de pe strada, ceea ce inseamna stergerea probelor. A vazut cineva Procuratura in Piata Universitatii colectand probe (gloante, arme, fragmente de imbracaminte, umane) sau impiedicand distrugerea probelor? Presupunand ca nu au fost prelevate gloantele din cadavre, din vreun motiv tehnic sau din cauze temporale, cum se explica disparitia sau neprelevarea gloantelor extrase din cei raniti? Acestia au fost dusi la un spital si medicii au scos gloantele din ei. Unde sunt?

    Fragment din volumul "Istoria loviturilor de stat in Romania - o tragedie omaneasca" de Alex Mihai Stoenescu, Editura RAO-2004.

    PROBELE
    "Daca la Timisoara a existat scuza lipsei conditiilor de conservare a cadavrelor, furtul acestora si disparitia probelor materiale din ordinul gen. Nuta, la Bucuresti nu s-au pus nici una din probleme. Cadavrele au fost duse la spitale, la morga, in locuri unde au existat toate conditiile pentru efectuarea autopsiilor. Nu s-au prelevat probe de munitie din cadavre sau din corpul celor raniti. Dupa spargerea baricadei si imprastierea multimii cu foc, a avut loc spalarea sangelui de pe strada, ceea ce inseamna stergerea probelor"
    Alex Mihai Stoenescu

    ELEVII
    "Ideea scenariului prezentata de generalul de brigada in rezerva Mihai Chiriac corespunde unei singure realitati - ofiterii de elita, corpul tanar al cadrelor superioare al armatei a fost implicat iresponsabil intr-o represiune sangeroasa - , numai ca toate ordinele privind implicarea trupelor MApN si a studentilor Academiei Militare in represiune au venit dintr-un singur loc: ministrul Apararii, general Vasile Milea. Nimeni altcineva nu putea transmite studentilor militari (ofiteri-elevi, cum erau numiti) ordinul sa fie trimisi la Inter, sa fie echipati de lupta, nimeni altcineva nu putea misca blindatele si nimeni altcineva nu a dat ordinul ilegal de deschidere a focului"
    Alex Mihai Stoenescu

    Nu ratati!
    In numerele viitoare puteti citi o alta analiza a lui Alex Mihai Stoenescu despre evenimentele din decembrie 1989.
  • ×