MOTIV • O ÎNTREBARE MAI MULT DRAMATICĂ DECÂT RETORICĂ
Aurel Storin suferă. Dintr-un motiv care, în uşurătatea lumii în care
trăim, poate părea bizar: că nu se mai poate bucura de celebra
emisiune-fanion a Radiou-lui de aproape aceeaşi vârstă – "Ora Veselă"
sau, mă rog, "Unda veselă"…
De fapt, Aurel Storin suferă alături de toţi românii care nu mai pot asculta "Ora Veselă". Dar să-l lăsăm chiar pe Maestru să ne "împărtăşească" această problemă… sentimentală, dacă vreţi. "În săptămânile din urmă, am urmărit, cu bucurie şi cu emoţie, manifestările care au marcat sărbătorirea a 80 de ani a Societăţii Române de Radio. Dar probabil că în orice aniversare există şi o urmă de tristeţe – bucuria mea a încetat brusc în clipa în care mi-am dat seama că din programele Radioului public a «dispărut» în zilele noastre una dintre cele mai longevive, mai populare şi mai iubite emisiuni: «Ora Veselă». Această emisiune a fost pusă la cale de doi mari artişti de revistă, N. Stroe şi V. Vasilache", îşi începe Aurel Storin mărturisirea de suflet.
Cuplul. Cum adică a fost pusă la cale? "Au jucat împreună, au făcut un film, au făcut muncă obligatorie în anii ’40 (Stroe ca titular, iar Vasilache, din solidaritate cu Stroe...), iar într-o duminică de 1 octombrie a anului 1932 l-au convins pe directorul Radiodifuziunii, profesorul Gheorghe Mugur – tatăl reputatului regizor de teatru de mai târziu Vlad Mugur – să apară «pe viu» (aşa se spunea pe atunci, în limba română, pentru «live»), într-o emisiune de jumătate de oră, devenită celebră – «Ora Veselă». Stroe şi Vasilache reprezintă pentru Teatrul românesc de Revistă nu numai cuplul de artişti geniali, de mare talent, ci şi simbolul unei prietenii. Ei rămân în istoria Revistei româneşti nu numai prin valoarea artei lor, ci, mai presus de orice, cu gestul – care mi se pare incomensurabil – acela de a fi trăit şi de a fi murit prieteni!"
Gest. Mai târziu, ştafeta a fost preluată de alţi actori, toate marile nume ale teatrului românesc au fost onorate să participe de-a lungul timpului la această emisiune care-i bucura pe români. "Românul avea nevoie de «Ora Veselă»", spune Aurel Storin. "O aştepta cu nerăbdare şi o asculta cu nesaţ. Chiar dacă, la un moment dat, s-a numit – că doar trebuia schimbat ceva – «Unda Veselă». Denumire improprie, pentru că o undă este un mijloc de transmitere în eter. Ea nu poate fi nici veselă şi nici tristă, ea pur şi simplu transmite veselia sau tristeţea unui gest pe care l-au creat alţii. Oricum, oricât de «undă» ar fi fost, ascultătorii îi spuneau tot «Ora Veselă»."
Redactorii şi realizatorii Radioului erau la înălţime – cutreierau teatrele, urmăreau toate spectacolele, pentru a descoperi tinere talente şi pentru a-i invita pe actorii bine cunoscuţi la această emisiune. În fine, Aurel Storin chiar nu se poate abţine să adreseze întrebarea: "Spuneţi-mi, sincer, aude cineva dintre dumneavoastră, de-acolo de unde nu mai este, cum plânge «Ora Veselă»"?!?
Specialist în domeniu
Scriitor (a scris printre altele "Farmecul discret al Teatrului de Revistă" şi "Teatrul de Revistă 1919-2000, De la Cărăbuş la Savoy"), poet, dramaturg, autor de comedii muzicale şi librete pentru teatrul de operetă, secretar literar al Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", Aurel Storin a devenit în timp un veritabil specialist în domeniu. "Marele actor George Constantin refuza orice interviuri", spune Aurel Storin. Totuşi, s-a întâmplat o dată, e drept că numai o singură dată, când a acceptat să apară la... «Ora Veselă»!".Citește pe Antena3.ro