x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cine încalcă legea?

Cine încalcă legea?

de Iulia Militaru    |    16 Feb 2012   •   21:00
Cine încalcă legea?

De ceva vreme, si in Romania a in­ce­put sa aiba loc o confruntare 'la ve­de­re' intre ceea ce reprezinta ma­ni­­festarea libera si directa a vocii cetatenilor ca violenta nonviolenta si libertatea de actiune a reprezen­tan­ti­lor puterii ca nonviolenta violenta. Pana acum, lupta avea cel mult un caracter simbolic si era tinuta in spa­tiul puterii de cei care se voiau a fi de­legati ai cetatenilor. Problema unei astfel de confruntari statea in contro­lul total pe care puterea il avea si il exer­cita asupra societatii civile.

Iata ca, azi, 'nasterea' Pietei Universitatii schimba total aceasta perspectiva. Este, in primul rand, vorba despre cu­cerirea unui spatiu unde fiecarea poa­te vorbi pentru sine (de aici si di­ver­sitatea mesajelor), libertatea vocii neautorizate fiind protestul propriu-zis impotriva manipularii si a contro­lu­lui pe care lumea politica il exercita asupra socialului, pana la imprima­rea unui anumit mod de a privi si in­te­lege lumea din jur: orice manifes­ta­re care nu are aprobarea autoritatilor este periculoasa si destabilizatoare etc. Intrebarea principala: un spatiu de acest tip, castigat de cetateni, functio­neaza in limitele sau in afara legii?

Conform CEDO se garanteaza dreptul la libera exprimare a intrunirilor pasnice, atat timp cat ele nu devin violente. Ba mai mult, autoritatile au obligatia sa protejeze astfel de mani­fes­tari de eventuale atacuri violente. Cu alte cuvinte, exista dreptul legal al cetatenilor de a-si cladi acest spatiu al exprimarii libere.
Desi toate aceste lucruri ar trebui sa fie cunoscute de autoritati, totusi in seara de 14 februarie 2012 au avut loc incalcari grave ale drepturilor omului.

Mars pasnic
Manifestatia spontana din Piata Universitatii se deplasa, ca de obicei, pasnic spre Centrul Vechi, cand, in dreptul bisericii ruse, un grup de patru sau cinci jandarmi patrunde in multime si incepe sa-l agreseze pe cel la care se afla portavocea. Voiau sa-l scoata de acolo si sa ii disperseze pe protestatari. Motivul invocat a fost, la inceput, ca nu exista auto­ri­za­tie pentru acel mars, apoi ca este deranjata linistea publica, desi se aflau in limitele orare legale (pana in ora 23).

Marsul a continuat pasnic, pe trotuar, pana la o noua interventie a fortelor de ordine, cand protestatarii au inceput sa fie legitimati – explicatiile: 'sunteti legitimati pentru ca sunteti suspecti? 'nu e voie sa umblati pe strada in grupuri mai mari de trei' (de ce?) si 'am uniforma, am dreptul sa legitimez pe cine vreau'.

Instigare la violenta
Tot conform CEDO, autoritatile publice ar trebui sa arate toleranta fata de intrunirile pasnice, in care demonstrantii nu se angajeaza in acte violente. Rezultatul: in dreptul BCR-ului, jandarmii (in numar de peste douazeci) au intervenit din nou, de data aceasta si mai violent, scotand din randurile manifestantilor si tarand prin zapada, fara motiv, un protestatar. Cum se numeste aceasta interventie, domnilor jandarmi, protectie a manifestantilor sau instigare la violenta? Ce trebuie facut atunci cand tocmai fortele de ordine, cele care ar trebui sa protejeze cetateanul, provoaca violentele?

In ziua urmatoare (15 februarie 2012), in dreptul McDonald’s, de la Romana, cativa tineri au fost verificati de doi jandarmi in civil, pe motivul ca sunt in cautarea 'unor suspecti'. Le-au aratat legitimatiile rapid, fara sa lase sa li se vada numele. Le tot spuneau tinerilor sa vorbeasca mai incet, ca sa nu atraga atentia.

In fata acestor interventii, ne intrebam: este legal sau nu, domnilor politicieni? Exista posibilitatea de a invoca incalcarea legii in cazul protestatarilor care au dreptul legal de a manifesta pasnic in spatiul pu­blic si, in acelasi timp, de a sustine legi­timitatea actiunii fortelor de ordine care actioneaza fara nici o baza legala? Da, exista, numai ca asta inseamna instalarea 'starii de exceptie'. Sa fie vorba despre asa ceva si care ar fi motivul?

De la asumarea pe proprie ras­pundere a unor legi de catre Guvern pana la numirea unui prim-ministru, care timp de trei zile a fost si prim-mi­nistru, si angajat SIE, si terminand cu abuzurile Jandarmeriei din Bucuresti, lucrurile incep sa alunece usor spre o limita, dincolo de care nu putem intrezari nimic bun. Caci da, este nevoie de plasarea in afara legii pentru ca spatiul de exprimare libera a cetatenilor sa fie luat din nou in posesie de catre politic.

Si, ca sa ne lamurim, nu trebuie decat sa ne raspundeti la o singura intrebare, domnilor politicieni: de ce si de cand nu avem voie sa mergem in grupuri mai mari de trei persoane pe strazile Bucurestiului?

×
Subiecte în articol: special proteste piata universitatii