x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Clopotelul suna a haos

Clopotelul suna a haos

de Eugenia Mihalcea    |    16 Sep 2006   •   00:00
Clopotelul suna a haos

Copiii scriu in Jurnalul Na-tional cum a fost prima zi de scoala. Unii, bucurosi sa-si revada profesorii sau colegii, altii, surprinsi ca sunt obligati sa stea in picioare. Reporterii au fost si in comuna Spantov, unde copiii sinistratilor au venit cu smerenie la scoala. 15 septembrie a fost si o zi de protest a cadrelor didactice din intreaga tara, care se lupta pentru salarii cat de cat decente.

  • Compuneri primite de la elevi in prima zi de scoala
  • Copiii-sinistrati / ""Vreau sa ma fac o casa"" Elevii au mers la scoala ieri in prima zi. Contrar zvonurilor aparute in ultima saptamana, si profesorii au participat la deschiderea noului an scolar. Pentru Jurnalul National, copiii au scris cum a fost in prima zi de scoala.

    Ba a inceput, ba nu. Scoala de ieri nu prea a fost scoala cu adevarat pe nicaieri. Poate doar festivitate, in unitatile de invatamant in care profesorii au ales sa-si intalneasca elevii mai degraba decat sa iasa in strada pentru a cere salarii mai mari. Au fost si cazuri, multe la numar, in care unele cadre didactice au venit la scoala, iar altele s-au dus la miting. Prima zi de scoala arata cam asa: flori, din nou flori, discursuri, manuale si, nu in ultimul rand, vacanta pana luni, 18 septembrie.

    BOBOCII. Cert este ca parintii care si-au dus copiii in clasa I au avut emotii si camere foto cu ajutorul carora au imortalizat multe momente dragi, iar bobocii care au venit in prima lor zi de scoala au fost timizi - mai ales cei care nu au fost in anii trecuti la gradinita. Tot la ora bilantului, scolarii din clasele II-IV, care deja se cunosteau, si-au luat manualele si au reintrat in vacanta pana luni, cand va incepe cu adevarat scoala. Pentru unii dintre elevii de liceu, deschiderea anului scolar s-a terminat inainte sa inceapa, printr-un parc, sau chiar bar amplasat necorespunzator prea aproape de unitatea de invatamant.

    PRICHINDEI. In primele clase inca se mai vine la scoala cu parintii

    DECLARATII. Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a spus ieri, la Miercurea-Ciuc, ca nimeni nu are dreptul sa-si bata joc de prima zi de scoala. Asta, in conditiile in care elevii nu au observat, sau s-au facut ca nu vad ca autoritatile nu au gasit banii suficienti sa repare scolile sau timpul necesar sa le termine pana la primul clopotel. Parintii nu au intrebat daca scoala are autorizatie sanitara de functionare, cu toate ca multe dintre unitatile de invatamant de la sate nu au apa potabila, iar grupurile sanitare sunt in curte. Asa vor arata scolile si luni, si in general in urmatorul an scolar, care a inceput ieri.

    EMOTII. Bobocii au fost primii care au spus prezent, unii, mai adormiti

    COPIII. Scoala nr. 7 din Sectorul 1 al Capitalei a avut ieri deschidere festiva, desi unitatea de invatamant este in plin santier. Reparatiile, care se fac cu bani de la Banca Europeana de Investitii, au fost incepute prea tarziu si cu siguranta nu se vor termina prea degraba. Elevii vor invata in mai multe schimburi, doar intr-o parte a cladirii, care a fost deja reabilitata. Cu toate ca inspectorul scolar general al Capitalei, Cristian Alexandrescu, a asigurat parintii ca nu se va incepe scoala in santier, realitatea arata altceva... Si totusi pentru Ana Miruna, eleva intr-a V-a si olimpica la romana, prima zi de scoala a fost... frumoasa.

    MEDIOCRITATE
    Pentru presedintele Basescu, scoala romaneasca este mediocra, fie ca a inceput la 15 sau la 18 septembrie. Traian Basescu a tinut sa combata mitul invatamantului romanesc de exceptie. "Va pot spune cum este evaluata scoala romaneasca acum: Dupa standarde internationale, este o scoala mediocra. Sa iesim din povestea «Geniala noastra scoala». Olimpicii nu reprezinta nivelul scolii. Olimpicii sunt acele varfuri selectate, care apar si intr-o scoala mediocra, cum este a noastra", a declarat seful statului. Potrivit acestuia, sistemul nostru de educatie nu este adaptat realitatilor Romaniei de astazi, fiind "inca inchistat in vechiul sistem de educatie de dinainte de ’89". (Oana Stancu)

    DE PE NET: KUM A FOST LA SHKOALA?
    "Prima zi de scoala inca nu s-a incheiat pt mine. Am fost de dimineata la careu, s-au tinut discursurile nelipsite niciodata. Cel mai tare a fost ca mi-am cunoscut doua dintre colege. Acum stiu 4. Era sa uit! Ne mai ducem dupa-amiaza sa ne cunoastem dirigintele, colegii, sa ni se dea manualele. (o sa fim soareci de biblioteca daca ne dau prea multe!!!!!)" - Livia Simona

    "pey am avut cva emotii pana am gasit clasa... dar apoi am gasit o fata shi am stat cu ea... am vazut asha putzin colegii, am cunoscut o si pe diriginta care e de engleza, dar de asemenea trebuie sa ma duc dupa amiaza sa iau manualele... liceul e marpha si copiii de asemene... cam asta e prima impresie. Sper sa nu ma insel" - Sincai, eleva

    "si la mn a fost mijto... a venit ministru apelor, ministru mediului... unu de la sec 3 vicepresedinte parca... in fine... ne a dat programul de la 2 pana la 7 jumate luni... si faza tare... am trecut pe langa fosta scoala... se duceau profesorii la greva... sa vezi ce palarii aveau.. super tare... deja astept sa ma duc luni!!! De boboci ce sa va zik... retrasi un pik..." - Marina

    "Cum a fost in prima zi??? Eu am aflat ca mi s-a schimbat profu’ de mate (de la care chiuleam 3 saptamani pe luna), profa de franceza (care era o bunaciuneeeee) vrea sa plece de la colegiu, iar pe profa de informatica nu o schimba (desi a fost facuta sedinta si s-a discutat mult pe aceasta tema). In concluzie, pentru mine, prima zi de liceu a fost nashpa. Bine ca m-am (re)intalnit cu prietenii si acum ma pregatesc de un paint-ball" - niki

    "A inceput scoala. Sau mai bine sa zic vacanta mare? Deja in prima zi am stat patru ore si am zis ca mor de rau. Nu-mi place scoala. De fapt cui ii place?!? Stau la scoala in loc sa stau acasa sa mananc, sa scriu in blog, sa fac site-uri... Tot colegii aia papagali, tot profesorii aia bulangii, tot banca aia mazgalita, tot scaunele alea rupte. Aceeasi porcarie. Astept cu nerabdare sa se termine si ea abia a inceput..." Mihai

    N-a fost sa fie...

    "Speram sa raman cu o amintire placuta a zilei de 15 septembrie, avand in vedere ca sunt clasa a XII-a si n-o sa mai traiesc un asemenea eveniment din postura de elev niciodata. Dar n-a fost sa fie… Ca de obicei in ultimii ani, parerea si nevoile noastre, elevii, sunt trecute cu vederea. Profesorii nostri se razboiesc, se cearta cu guvernantii si din toate astea noi suntem singurii care iesim in pierdere. Se anunta interesant anul acesta… Ma asteapta Bacul si ma ingrozesc la gandul ca au inceput inca din prima zi cu greva. De acord, salariile sunt mici, scolile arata asa cum arata, dar la noi cine se gandeste? E in joc viitorul nostru. Ar trebui sa ne asculte cineva si pe noi. Eu, de exemplu, am fost anuntata ca azi nu mergem la scoala. Apoi m-a sunat o colega, pe care o sunase alta colega, sa-mi spuna ca diriga ne-a chemat la scoala. Bineinteles ca am fost degeaba. Eu sunt de acord cu profesorii ca n-au bani, dar sunt egoisti, ca noi n-avem nici o vina. Si apoi, sunt unii profesori facuti sa predea. Te fac sa te indragostesti de materia lor, chiar daca pana atunci nu puteai s-o suferi. Dar sunt altii care nu merita nici salariul actual. Am avut eu o profesoara la gramatica si ii dadeam lectii. Vi se pare normal sa corecteze elevul pe profesor? Mie, nu! Prin urmare, eu cred ca unii dintre ei ar trebui sa se gandeasca daca merita, inainte sa ceara salariu mai mare. Ca ei, de bine, de rau, isi iau banul, dar eu raman cu goluri. Domnilor profesori, va doresc sa primiti ce cereti, ca sa mai invatam si noi, cei care vrem si nu ne lasati. Ca recuperarile sunt apa de ploaie. Cel putin, pentru prima zi de scoala, va multumesc!"
    Adina - Colegiul National "Mihai Viteazul", Ploiesti

    Santier

    "In prima zi de scoala m-am intalnit cu colegii mei. Dar cred ca vacanta a trecut prea repede. Cand am ajuns, m-am intalnit cu o prietena de-a mea, cu nume Georgiana. La biserica unde am fost, la Sfantul Nicolae, acolo a fost si preasfintitul (episcopul Vasile Bercea) a facut o slujba scurta. A tinut mai putin pentru ca a fost santier. Cred ca o sa fie frumos in curte cand vor termina santierul. Mi se pare ca in clasa sunt mai putini copii, din cauza ca sunt mai putine fete decat in clasa a III-a. M-am bucurat ca mi-am vazut colegii. Doamnele invatatoare s-au mai schimbat. Mai bine ne faceam treaba si asteptam ziua de luni".
    Maria din Oradea, Clasa a IV-a la Liceul Greco-Catolic

    Accesati aici alte

    compuneri primite de la elevi

  • ×
    Subiecte în articol: special scoala