PDL şi UDMR au reuşit să salveze temporar Ordonanţa guvernamentală prin care bolnavii aflaţi în concediu medical ar trebui căutaţi acasă cu Poliţia. Camera Deputaţilor, decizională în acest caz, a dezbătut ieri actul normativ respectiv, pe care parlamentarii Opoziţiei l-au catalogat drept "monument de prostie".
Pentru că este vorba despre un domeniu în care operează legile organice, iar Coaliţia nu avea suficiente voturi pentru a adopta ordonanţa, ea a fost retrimisă la comisiile de specialitate. Pentru asta a fost însă nevoie ca deputaţii să repete votul, întrucât Puterii nu i-a ieşit din prima rezultatul dorit. Ordonanţa avea raport de respingere din partea comisiilor de sănătate şi de muncă. În ordonanţă se arată că "prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu se efectuează de plătitorii de indemnizaţii (CNAS - n.r.) însoţiţi, dacă e cazul, de un reprezentanţ al Poliţiei". "Prin această Ordonanţă, Poliţia se ocupă de cu totul altceva decât de ceea ce trebuie de la Cuza încoace", a arătat preşedintele Comisiei de muncă, Victor Dobre. "Ideea că un pacient trebuie găsit acasă, în pat şi cu febră este deplasată", a completat şi pesedistul Bogdan Niculescu Duvăz, iar colegul său Dan Mircea Popescu a declarat că "ordonanţa este un monument de prostie, încalcă drepturile omului şi instituie suspiciunea ca politică de stat".
În acest context, PDL şi UDMR au cerut retrimiterea ordonanţei la comisii, iar votul a fost: 95 pentru, 89 împotrivă şi 5 abţineri, iar doi deputaţi nu au votat. Cum nu s-a întrunit necesarul de jumătate plus unu de voturi din numărul celor prezenţi, dezbaterile s-au reluat, iar UDMR a revenit cu propunerea retrimiterii la comisie. Contrar regulamentului, votul s-a reluat şi de data aceasta Coaliţia n-a mai dat chix: 100 de voturi, din 177, au fost în favoarea acestei soluţii.
Chix la fiecare vot
Din cauza haosului din Camera Deputaţilor, un proiect de lege aberant, iniţiat de Silviu Prigoană, a fost adoptat ieri tacit. Proiectul prevede că TVR Internaţional trece sub jurisdicţia MAE, dar el nu a mai ajuns la Comisia de cultură pentru dezbateri şi, evident, respingere, iar pe ordinea de zi a plenului a ajuns atunci când i-a expirat termenul şi a fost considerat aprobat. În plus, deputaţii coaliţiei au avut nevoie de două voturi succesive ca să poată aproba scrisoarea de intenţie cu FMI şi au susţinut contrar Guvernului majorarea recompenselor financiare pentru elevii premiaţi la olimpiadele şcolare internaţionale.