x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cobzarul mileniului trei

Cobzarul mileniului trei

de Dana Andronie    |    12 Oct 2007   •   00:00
Cobzarul mileniului trei

Este un tălmăcitor al versului romănesc. In muzica lui, Cuvăntul este esenţial, după modelul divin: "La inceput a fost Cuvăntul şi Cuvăntul era cu Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvăntul".
• Luni 15 octombrie 2007 - CD de colecţie (Cu editia tiparita a Jurnalului National )



Este un tălmăcitor al versului romănesc. In muzica lui, Cuvăntul este esenţial, după modelul divin: "La inceput a fost Cuvăntul şi Cuvăntul era cu Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvăntul".


Tudor Gheorghe este in primul rănd un maestru al rostirii cuvintelor. Pe care le căntă oamenilor, incercănd să restaureze traseul spre Dumnezeu. Căntă din datorie, dar mai ales din nevoia imperioasă de a cănta. Căntă versuri şi rosteşte căntece.


MEMORIE FENOMENALÃ.... Iată ce spune "impricinatul": "Nu ştiu dacă am avut cine ştie ce mare talent. La inceput, aveam chiar un glăscior modest. Cu munca insă, am reuşit să ajung la performanţele profesioniste la care sunt acum. Genul pe care il fac nu-l face absolut nimeni. Mi s-a spus că reprezint muzica folk, etno, dar n-are nici o legătu-ră. Nimeni n-a inţeles că Tudor Gheorghe nu este decăt un tălmăcitor al versului romănesc". Primul care l-a inţeles a fost Eugen Barbu: "Tudor Gheorghe are o memorie fenomenală şi asta explică cum a putut să indeplinească raptul fără a trezi bănuieli, pentru că atăt căt ii ştim, bătrănii lăutari cad la bănuială cănd sunt fotografiaţi pe hărtie. Intr-o emisiune am putut auzi de la acest menestrel varianta cea mai cutre-murătoare a «Mioriţei» şi nişte căntece haiduceşti cum nu mai aflasem".


IN PERICOL. "Face muzică populară pe genul trubadurului. E o formă aparte! Nu poţi să-l pui pe Tudor Gheorghe alături de căntăreţii de muzică populară. El este altceva", socoteşte Vasile Menzel. Cum a trecut domnul Tudor de la chitară la cobză? "Am avut un dialog pe tema asta cu «tovarăşul» Dumitru Popescu, zis Dumnezeu. El m-a obligat să invăţ la cobză. M-a chemat intr-o seară la el şi m-a intrebat ceva formidabil: «Tovarăşu’ Tudor - zice - , căţi chitarişti sunt mai buni decăt dumneata, in Europa?». Zic: «Toţi». «Dar vreun cobzar mare ştii?». «Nu». Mi-a spus apoi că folclorul romănesc se duce de răpă, că e in pericol de dispariţie şi că trebuie făcut ceva... Uite cine-mi spunea mie lucrurile astea: ideologul Partidului Comunist! Ce mai, mi-a dat de inţeles că n-am incotro, trebuie să invăţ la cobză... E un instrument greu de invăţat. Eu sunt - am mai spus-o - cobzarul generaţiilor din era calculatoarelor..."


In celulă

Ilie Tudor (tatăl lui Tudor Gheorghe) a urmat "studiile" la "facultatea neagră", alături de părintele Stăniloaie, Nechifor Crainic, Radu Gyr, Petre Ţuţea etc. Nea Ilie (foto) a stat şapte ani inchis la Aiud: "Am fost unul dintre cei 70 de olteni angajaţi de Codreanu la o prăvălie legionară. L-am cunoscut bine pe co-mandant, am dormit şi cu el in pat... Am fost acuzat că am făcut o mişcare să răstorn guvernul prin violenţă. Am fost pedepsit să fac 29 de ani de puşcărie. Eram directorul căminului cultural, conduceam corul UTC şi mergeam la biserică. De aici mi s-a tras". "M-au prins bătănd la Morse poezia «Cu Iisus in celulă». Am stat 40 de zile la izolare, fără pat, doar pe ciment. Pe mine m-au salvat tinereţea, educaţia legionară şi compania. Oricăt ai fi de redus, cănd stai lăngă un pom verde, inverzeşti şi tu", mărturiseşte dascălul din Podari.


Este ca o casă cu toate ferestrele şi uşile deschise

Sub nici o formă Georgeta Loch n-a vrut să se căsătorească cu "puştiul" Tudor Gheorghe. "Cănd a plecat la armată ne-am luat adio! Ce adio! M-am dus după el la Bacău. Ne-am căsătorit legal abia după ce s-a născut Adrian", povesteşte soţia domnului Tudor Gheorghe. Şi uite aşa, după 40 de ani de căsnicie, doamna işi cunoaşte foarte bine partenerul: "Tudor este ca o casă cu toate ferestrele şi uşile deschise. Il are pe Dumnezeu deasupra lui, iar eu sunt omul de lăngă el.
Tudor este un romăn la el acasă, oriunde s-ar afla".

×
Subiecte în articol: special gheorghe tudor