Zvonurile privind posibila arestare a generalului sarb Ratko Mladici, acuzat de genocid si crime de razboi de Tribunalul de la Haga, explodeaza in Roma-nia. Directorul unui ONG sarb specializat in securi-tate sustine ca Mladici a fost arestat marti de coman-douri britanice SAS "din Romania", in urma unei opera-tiuni comune cu romanii. Ministerul Apararii si SRI dezmint.
Informatia referitoare la arestarea in Romania a generalului Ratko Mladici (dat in urmarire de Tribunalul de la Haga) de catre trupe speciale britanice, lansata intr-un interviu difuzat de televiziunea sarbo-bosniaca, face valuri la Bucuresti. SRI declara ca "nu poate confirma un astfel de
eveniment".
Jocul declaratiilor pe marginea informatiei privind arestarea lui Mladici a fost fascinant, ieri, la 48 de ore de la producerea presupusului eveniment. Bucurestiul, prin vocile sale autorizate, n-a furnizat nici o dezmintire ferma. Totusi, Serviciul Roman de Informatii (SRI) a declarat ca, din datele detinute, "nu se poate confirma un astfel de eveniment si nici ca Ratko Mladici s-ar fi aflat, la un moment dat, in Romania". Contactat de Jurnalul National, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Nationale, Cristinel Ghiga, a declarat: "Nu comentam informatiile publicate in presa din spatiul ex-iugoslav si preluate de presa romana si nici pe cele vehiculate de organizatia neguvernamentala sarba".
SPECTACOL MEDIATIC. Zvonul privind arestarea lui Mladici a facut inconjurul lumii in ultimele trei zile, alimentand imaginatia bogata tipic balcanica. De departe, insa, cea mai incitanta tema de discutie o reprezinta declaratia lui Dragas Orhan, directorul Institutului International pentru Securitate din Serbia-Muntenegru (organizatie neguvernamentala), care a afirmat, intr-un interviu pentru Radioteleviziunea din Republica Srpska, ca "Ratko Mladici nu a vrut sa se predea si de aceea a fost luata decizia de compromis ca trupele speciale britanice SAS din Romania sa il captureze marti dimineata". Care trupe speciale britanice DIN Romania? La aceasta intrebare perfect indreptatita nu exista un raspuns in cadrul respectivului interviu. Informatia a fost preluata si pe site-ul internet al agentiei macedonene Makfax, potrivit careia "Mladici ar fi fost arestat de comandouri ale fortelor speciale britanice in cursul unui exercitiu comun anglo-roman".
DEZMINTIRE. Tribunalul Penal International pentru Fosta Iugoslavie (TPI) si Guvernul sarb au dezmintit inca de miercuri zvonurile privind arestarea lui Mladici.
Ieri, la orele dupa-amiezii, Ministerul britanic al Apararii, contactat de Mediafax, a negat orice implicare a trupelor sale in presupusa arestare a lui Ratko Mladici si a amintit ca relatarile privind prinderea acestuia au fost respinse in mai multe randuri de TPI.
OCUPAT. Omul de afaceri belgradean Dragas Orhan s-a aflat, ieri, prins vreme de mai multe ore intr-o serie de intrevederi cu oficiali sarbi, cel putin asa ne-a declarat secretara de la una dintre companiile sale, Commora System. Incercarile noastre de a-l contacta telefonic s-au soldat cu amanari succesive.
DU-TE, VINO CONTINUU PE URMELE FUGARULUI RATKO
|
|
CAUTATI. Mladici (stanga) si Karadzici, criminali de razboi |
Radovan Karadzici si generalul Ratko Mladici formau, in anii razboiului din fosta Iugoslavie, un tandem de temut. Cei doi lideri ai sarbilor bosniaci au devenit simbolul campaniei sarbe de epurare etnica, noteaza BBC, fiind acuzati de crime asupra croatilor si a musulmanilor.
EROU PENTRU UNII. In 1995, Tribunalul Penal International l-a inculpat pentru genocid, crime impotriva umanitatii si incalcarea conventiilor de razboi. Au trecut insa sase ani pana cand Mladici s-a facut nevazut si i-a angajat pe militarii din fortele de mentinere a pacii intr-un du-te-vino dintr-un colt in altul al Uniunii Serbia si Muntenegru.
In acest timp, imaginea de erou national pe care Mladici o capatase in ochii sarbilor s-a accentuat. Pentru ei, generalul nascut in 1942 in Bosnia si devenit un personaj-cheie dupa dezintegrarea fostei Republici Federale Iugoslavia este un simbol. In 1992, a fost desemnat la conducerea nou-infiintatei armate a sarbilor bosniaci. I se atribuie un rol important in asediul din 1995 asupra orasului Sarajevo si in masacrarea a aproape 8.000 de musulmani in Srebrenita, enclava aflata sub protectia Organizatiei Natiunilor Unite.
ZVONURI. Dincolo de rolul jucat in razboi, sarbii admira modul sfidator in care Ratko Mladici si-a vazut de viata de zi cu zi la Belgrad intre 1995 si 2001. Dupa prabusirea regimului Slobodan Milosevici, al carui protejat era, Ratko Mladici s-a facut nevazut. De atunci au inceput, ca si in cazul lui Radovan Karadzici, zvonurile si speculatiile. S-a spus ca traieste ba in buncare, ba in Belgrad, ba in munti, ba in casa parinteasca. Intr-o vreme aparusera informatii cum ca se muta dintr-o baza militara in alta, unde gaseste protectie si respect. (Irina Cristea)
|
Dragas - spirit civic cu urechi lungi
Apropiat controversatului politician belgradean Vuk Draskovici, in al carui partid a si evoluat o perioada, Orhan Dragas (foto) apare in spatiul public sarb in mai multe ipostaze: de lider al comunitatii muntenilor (slavi de religie musulmana), de om de afaceri si de presedinte al unui ONG cu preocupari in securitatea regionala.
CONTROVERSAT. Daca in prima calitate a iesit in evidenta, in ultimii ani, prin luari de pozitie alarmiste, avertizand asupra unor scenarii ce urmaresc noi retrasari ale hartilor in spatiul ex-iugoslav, afaceristul Dragas are o istorie recenta tulburata de scandaluri luate in vizor de ONU. In august 2002 a fost acuzat ca ar fi - cel putin - intermediat livrarea de arme Liberiei (tara aflata sub embargou international). Sub umbrela comertului cu cafea si cacao, firma sa, Trading Company for Special Purpose Merchandise, a deschis calea transferului de arme operat de Temeks (TEMEX), societatea partenerului sau de afaceri Slobodan Tesici. In 2004, Dragas i-a avansat premierului Vojislav Kostunita propunerea ca fabrica de tehnica speciala apartinand conglomeratului
industrial Zastava din Kragujevat sa fie preluata de London Consultants Associates Ltd, o firma pe care omul de afaceri ar reprezenta-o la nivelul Serbiei si Muntenegrului, dar care nu exista decat in directa legatura cu numele lui Dragas.
SUSPICIUNI. Nici asociatia nonprofit pe care o conduce in prezent si in numele careia a facut declaratia referitoare la arestarea lui Ratko Mladici in Romania, Institutul International pentru Securitate din Serbia si Muntenegru, nu este ocolita de suspiciuni. Intr-un interviu acordat cotidianului Glas Javnosti, omul de afaceri povestea despre institut ca se ocupa cu asistenta educationala si tehnica in materie de securitate pentru tarile in tranzitie, incepand cu postdictaturile central-africane si terminand cu Europa de Rasarit. Dragas se lauda, de asemenea, in respectivul interviu ca se bucura de notorietate in randul "serviciilor secrete straine". Surse media de la Belgrad ne-au declarat ca organizatia neguvernamentala utilizeaza capacitatile tehnologice ale celeilalte firme patronate de Dragas - Komora Sistem - , specializata in comert cu arme si aparatura militara, inclusiv echipamente pentru supraveghere, antiterorism si comunicatiile speciale.
PROBLEMA
|
Guvernul de la Belgrad s-ar confrunta cu o criza grava in cazul in care UE ar decide suspendarea negocierilor privind Acordul de asociere si stabilizare cu Serbia, din cauza lipsei de cooperare pentru arestarea lui Ratko Mladici.
EVALUARE. Comisarul European pentru Extindere, Olli Rehn, le va prezenta saptamana viitoare ministrilor europeni de Externe un raport care va evalua daca Serbia coopereaza cu TPI sau incearca sa obtina mai mult timp. El a avertizat ca UE va bloca negocierile daca Mladici nu va fi predat TPI.
OPINIA PUBLICA. Sondajele de opinie sugereaza ca sarbii considera ca predarea lui Mladici este un sacrificiu necesar, dar Belgradul este inca ingrijorat ca arestarea lui ar putea provoca agitatie in randul adeptilor lui. O sursa apropiata serviciilor secrete sarbe a declarat: "Purtatorul de cuvant al Guvernului nu indrazneste sa confirme arestarea lui Mladici deoarece autoritatile se tem de eventuale tulburari la Belgrad. Dar este absolut adevarat ca Mladici a fost arestat".
ULTIMA ORA. Potrivit Agentiei de stiri ANP, seful diplomatiei olandeze, Bernard Bot, a declarat ieri ca autoritatile sarbe duc negocieri cu Mladici pentru a-l determina sa se predea TPI. Informatia a fost dezmintita de MAE olandez. "Autoritatile sarbe nu stiu unde se afla Mladici, dar exista zvonuri ca acestea ar negocia predarea la Haga din cauza bolii", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului.
|