x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Combinatul Azomures, la un pas de catastrofa

Combinatul Azomures, la un pas de catastrofa

28 Aug 2004   •   00:00

EVENIMENT

Localnicii din Cristesti si Santioana, Mures, s-au temut ca MiG-urile prabusite joi seara ar putea cadea pe casele lor. Ei s-au ingrozit si la gandul unui dezastru de proportii, daca acestea s-ar fi prabusit peste combinatul Azomures: localitatile ar fi fost rase de pe fata pamantului. Autoritatile banuiesc ca pilotii au gresit. Aproape fiecare satean din Santioana de Mures si din Cristesti s-a temut, alaltaieri, ca avioanele vor cadea pe casa lui si s-a ingrozit la gandul ca, daca s-ar fi prabusit pe Combinatul Chimic Azomures, satele lor ar fi fost rase de pe fata pamantului. Echipe de la Ministerul Apararii masoara pagubele produse de accident: - mai multe case distruse, un ranit.
TATIANA DABIJA

A doua zi dupa ce, in satele muresene Santioana si Cristesti, au cazut doua avioane Mig 21 Lancer, localnicii inca zabovesc in preajma zonelor de prabusire a aparatelor. In Santioana de Mures, vreo 10-15 barbati reazema un gard din apropierea bandei ce taie ulita catre casa lui Jakob Sandor, barbatul de 34 de ani in curtea caruia a cazut unul dintre cele doua avioane. Nu asteapta nimic. Stau asa, intr-o rana, ca sa fie de fata la probabil singurul eveniment care a adus atata lume straina in sat. N-au vorbit toata luna cat au vorbit ieri cu ziaristii. Jandarmi, militari in termen si gradati framanta pietrisul plouat al ulitei intr-un du-te-vino continuu. Doi jandarmi sunt sefi pe banda de restrictionare a accesului. Nu lasa nici musca sa treaca si se jura ca nici ei n-au vazut craterul in care zac resturile avionului. Ca sa treaca timpul mai usor si sa uite de cate ore stau in picioare, fac glume despre accidentul celuilalt MiG, cazut in satul Cristesti: "N-o fost victime, doar ca si-o parcat ala avionul in garajul omului".

FRICA PESTE SAT. Cand din cer coborau doua flacari uriase ca niste comete, aproape fiecare satean din Santioana a fost convins ca unul dintre avioane ii va zdrobi casa. Janos Szas, un batran de 77 de ani, jerpelit si vorbaret, a facut pe el de frica. Era pe camp. "Am vazut cum s-o lovit avioanele cu aripile si cand s-o dus unul spre casa mea, am plans si am facut pipi pe mine, asa de tare m-am speriat", povesteste batranul, aratand spre cer cu mainile lui pline de noroi uscat. Janos Szas isi aminteste ca a mai cazut un avion, tot langa satul lui. Era copil pe atunci, in 1949-1950, si tot ce mai poate spune e ca avionul acela era din lemn si "o cazut in cucuruz, de s-o adunat acolo, ca si acum, tot satu’".

DESPAGUBIRI. Un alt localnic a fost si el "pe faza" cand aripile celor doua avioane s-au incarligat si s-a temut pentru caza lui. Ferencz Bartha se afla, cu nevasta, la vreo 3 km distanta, dar a vazut totul, inclusiv pe cei doi piloti care s-au catapultat. Nu-i duce grija lui Jakob Sandor, desi "tocmai isi terminase omul de aranjat curtea, facuse frumos, vopsise". Or sa-i dea "astia de la armata" despagubiri. Vreo 15 milioane este paguba la Sandor, iar in total, in Santioana, aproximativ 80 de milioane de lei, calculeaza primarul, Mihaly Bartha, un barbos roscat, la costum, cercetand un carnetel. Trei firme de constructii deja s-au oferit sa dea materiale pentru refacerea acoperisurilor si a acareturilor distruse. Langa gura cascata a craterului, bucatile de avion au fost adunate cu grija de militarii in termen. Un morman de tabla, numai bun de dat la fier vechi.

SCOS CU MACARAUA. La cativa kilometri de Santioana, in satul Cristesti, cel de-al doilea avion prabusit in timpul antrenamentelor militare de acum doua zile este adunat de militari de prin curtile mai multor localnici. Sub privirile curioase ale localnicilor - mai mult copii si tigani - , o macara de la o unitate militara trage bucatile de avion ingropate de explozie. Generalul lt. Gheorghe Catrina, seful Statului Major al Fortelor Aeriene, trebuie sa pice dintr-un moment in altul si toata suflarea il asteapta ca si cum el ar putea da timpul inapoi, inainte de accident. Un soldat isi ia micul dejun - corn si iaurt. Generalul soseste si da presei explicatii in vorbe multe si aproape goale. Ca MiG-urile sunt bune, ca modernizarea lor n-are legatura cu accidentul, ca manualul de zbor este actualizat din 2003, iar exercitiile de zbor sunt similare cu cele din bazele NATO. MiG-uri nu se mai folosesc decat in putine tari, printre care Croatia, India si Egipt. Si in Romania. De data asta, spune generalul Catrina, ar putea fi vorba de o greseala de pilotaj. Din punct de vedere tehnic nu avea ce sa se intample, este convins generalul.

I-A TRECUT PE DEASUPRA CAPULUI. Avram Vas, un satean de 58 de ani, povesteste cum, in cadere, avionul i-a trecut la cativa metri deasupra capului: "S-a auzit o bubuitura, am vazut mult fum negru si foc. Avionul facea urat si mi-a trecut pe deasupra capului, de m-am lasat pe vine de frica sa nu mi-l reteze".

David Karoly, in curtea caruia a cazut avionul, are nevasta nascuta in Santioana. In seara accidentului, David venise de 10 minute acasa, isi parcase Dacia in garaj si intrase in casa. "Daca era in curte, praf il facea!", comenteaza taranii. David nu-si mai aminteste decat ca era mult fum, foc si praf. Langa curtea lui se adunasera vreo 2.000 de oameni, care au ramas acolo pana dupa miezul noptii. Avram Vas si alti cativa vecini s-au grabit sa indeparteze multimea de gura-casca de langa avionul ce inca fumega in fundul craterului. "Sa nu patim ca aia de la Mihailesti, sa moara oamenii ca au stat prea aproape." E adevarat ca, dupa ce avionul a explodat deasupra cablurilor ce aduc curent electric in case si dupa ce s-a infipt "direct in pamant", mai ramasesera din el doar niste bucati de tabla. "Se mai vedeau doua-trei table din aripi, parca erau bucati din butoaie de tabla taiete", isi aminteste Vas.

COMBINATUL CHIMIC. O localnica din Cristesti, care locuieste la patru-cinci case de locul in care a cazut avionul, a crezut c-a venit sfarsitul lumii. A dat sa bea "o tar’ di apa", ca sa-si revina din sperietura: "Numa’ nu nimeream gura sa torn apa in ea", se amuza acum. Toti satenii vorbesc inspaimantati, ca si in Santioana, despre ce s-ar fi intamplat daca avioanele se prabuseau peste Combinatul Chimic Azomures, aflat la numai 2-3 km de fiecare dintre cele doua sate. Un localnic din Cristesti spune ca cele doua aparate s-au ciocnit chiar deasupra combinatului. Pana alaltaieri, sunetul avioanelor ce despicau aerul deasupra celor doua sate nu a dat fiori nici unui localnic. De-acum, oamenii nu-si vor mai putea lua gandul de la accident: "Oricand se poate repeta si, daca pica vreun avion pe Combinat, apai atunci ne-o ras de pe fata pamantului".

SPERIETURA

"Oricand se poate repeta si, daca pica vreun avion pe combinat, apai atunci ne-o ras de pe fata pamantului". - localnica din Cristesti

FOTO

URMARI. Resturile celor doua avioane MiG 21 Lancer "au poposit" in casele si gospodarile unor localnici

COSMAR. Ferencz Bartha se afla, cu nevasta, la vreo 3 km distanta, dar a vazut totul, inclusiv pe cei doi piloti care s-au catapultat

Anchetatorii banuiesc ca pilotii au gresit

ANDREEA TUDORICA

Accidentul aviatic de joi dupa-amiaza din judetul Mures este al saptelea in care au fost implicate aparate MiG-21 Lancer din dotarea Fortelor Aeriene Romane. Cutiile negre ale celor doua aparate nu au fost gasite pana la inchiderea editiei, autoritatile luand in calcul toate variantele care au putut determina accidentul aviatic. Cele doua aeronave MiG-21 Lancer care au plecat de la baza 71 Aeriana de la Campia Turzii s-au ciocnit, in zbor, joi, in jurul orei 17:45, la 20 de minute de la decolare. Pilotii au reusit sa se catapulteze la timp, in zona localitatii muresene Nazna. Unul dintre avioane s-a prabusit in apropierea Bisericii reformate din comuna Cristesti, celalalt in satul Santioana, in curtea unui localnic.

EROARE UMANA? Potrivit sefului Statului Major al Fortelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina, nu se poate sti deocamdata cu exactitate cauza accidentului, deoarece cutiile negre ale aparatelor nu au fost gasite. El a declarat ca nu exclude nici o varianta privind motivele care au determinat accidentul aviatic, dar ca, personal, nu crede ca ciocnirea celor doua avioane MiG-21 Lancer are la baza defectiuni tehnice, inclinand mai mult sa creada ca a fost vorba despre o eroare umana. "Poate dura luni pana sa stabilim cu exactitate cauza producerii accidentului. In 15 zile se va face un raport preliminar", a spus Catrina.

EXERCITIU DE INSTRUCTIE. Avioanele implicate in accident erau aparate MiG de lupta modernizate, care se foloseau pentru instructie, iar pilotii efectuau un exercitiu in conformitate cu procedeele de instructie militara in care trebuia sa fie reperat un aparat-tinta si escortat ulterior. "Cand s-a produs accidentul, era o traiectorie de intoarcere, nu acolo s-a facut antrenamentul. De obicei se evita spatiul aerian din preajma oraselor ", a mai spus Catrina, potrivit caruia pilotii, locotenent comandor Mircea Petrescu si capitanul Aurelian Nita, aveau cate 55, respectiv 46 de ore de zbor efectuate in acest an. Potrivit MApN, comisia care ancheteaza cauzele accidentului aviatic din judetul Mures exclude o eroare de dirijare de la sol. Aceeasi comisie isi va concentra atentia asupra "implicarii factorului uman", o defectiune tehnica fiind putin probabila.

ANCHETA. Din ordinul ministrului Apararii, o comisie de ancheta aflata sub conducerea sefului Statului Major al Fortelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina, s-a deplasat la Cristesti. Imprejurarile accidentului in care au fost implicate cele doua aparate MiG sunt cercetate si de procurorii militari de la Parchetele Targu-Mures si Cluj.

Satenii au vazut moartea cu ochii

TATIANA DABIJA

Una dintre cele trei victime ale accidentului aviatic de ieri seara, Edit Noemi Saba, de 12 ani, din satul Santioana de Mures, era sa piara sub ochii mamei sale, care a urmarit neputincioasa cum unul dintre avioane se prabusea in directia in care se juca fetita. Noemi a scapat doar cu o sperietura pe care n-o va uita niciodata.

La 22:30, in satul muresean Santioana toata lumea e la poarta si discuta de caderea avionului in curtea lui Sandor Jacob, un padurar de 34 de ani. Vestea accidentului a ajuns peste sapte-opt sate vecine. Si la 20 km dac-ai fi, cineva te-ar putea indruma catre satul in care a cazut avionul: la Sanioana, la 15 km de Tg.-Mures. La doua case mai jos de a lui Sandor se afla, inconjurata de rude, Noemi, o pustoaica de 12 ani care, ieri, pe la cinci seara, se juca in hambarul fara cucuruz al lui Sandor, cu trei prietene. Una dintre fetite a propus ca gasca sa mearga la leagane, ceva mai incolo de hambar. Prietenele au mai zabovit putin uitandu-se pe o revista. Au zabovit pana cand, dupa un bubuit puternic, asupra hambarului s-a napustit, din cer, o flacara uriasa. Unul dintre cele 53 de MiG-uri apte de zbor, din Romania. "Dupa bubuitura, am venit alergand spre casa". Asta e tot ce-si aminteste Noemi, in timp ce framanta in maini un elastic. "A fost ca un vis". Apoi a fost dusa la spital, la Tg.- Mures, dar a fost mai mult speriata decat ranita si medicii au trimis-o acasa. Mama ei e agitata. Cuvintele ii vin gramada pe buze si vorbeste cu mainile in sus, de parca ar vrea sa-l aduca pe Dumnezeu mai aproape si sa-i multumeasca iar si iar. Fata ei e intreaga.

STRIGATOR LA CER. Noemi venise de la Medias in vacanta la bunica, impreuna cu mama ei. Aceasta era pe prispa, in curtea casei si vorbea cu cumnata, nici nu mai stie despre ce. "Deodata, i-am spus "Tulai, uite ca vine un avion". Dar nici n-am apucat sa termin de zis, ca avionul o si ajuns jos", povesteste femeia cu ochii mariti de groaza. Mai frica decat acum i-ar fi fost daca lasa fetita la bunici si ea ar fi fost in Medias. Ar fi innebunit. Noemi e singurul ei copil, iar sotul este plecat la munca in strainatate. "Cum e posibil sa faca exercitii, zboruri militare in zone cu case! Acolo unde era Noemi e un loc unde se aduna la joaca, de obicei, totii copiii din vecini", se revolta mama copilei. De emotia momentului, un satean a uitat numarul paharelor si se clatina prin curtea bunicii lui Noemi, facand invitatii celor care nu-s din sat: "Sa veniti maine dimineata, sa vedeti ce crater avem unde-a cazut".

FOTO

NOROC. Noemi a scapat de moarte ca prin urechile acului

CERCETARE. Ramasite ale avioanelor au inceput a fi stranse inca de vineri dimineata

DEZASTRU. Casele mai multor localnici au fost distruse in urma accidentului aviatic

GALERIE FOTO

×