Un inalt ofiter din Ploiesti face bani din drama materna a unei vedete
SPECIAL
Actrita franceza Florence Nicolas (foto-dreapta) a fost inselata de comisarul-sef din IPJ Prahova, Mioara Iacob (foto-stanga). Aceasta i-a promis ca ii va intermedia adoptia unui orfan roman, abandonat in Maternitatea Ploiesti. In buzunarele politistei au intrat peste 10.000 de euro din conturile vedetei. Corpul de Control al ministrului de Interne ancheteaza cazul.
Plasatori de copii in uniforme de politie
La aproape un an de la scandalul nou-nascutilor declarati decedati in Maternitatea Ploiesti, iese la lumina un caz absolut naucitor de exploatare a unui bebelus abandonat. Acesta a fost folosit de un inalt ofiter din IJP Prahova pentru a obtine pe seama lui sume de bani importante.Nicolas a fost inmormantat cateva zile mai tarziu, chiar inaintea aniversarii mamei sale. Au trecut luni de zile pana ca aceasta sa se poata ridica din scaunul cu rotile. Si alte cateva luni pana sa poata sa mearga normal. Coma, apoi operatie de mandibula, la picior, tratament psihologic, tone de medicamente⦠si nimic. Florence Guerin traia automat, asemena unui zombie. Nu mai reactiona deloc la mediul inconjurator. Doar un sentiment abisal de pierdere si de vina o apasau. Ea fusese la volan in ziua fatidica. Conducea regulamentar. Nemernicul care a intrat cu viteza in ei era insa beat. Facea intrecere de masini, iar reflexele sale atrofiate de alcool nu l-au ajutat sa mai redreseze bolidul. A intrat pe contrasens. Nicolas a murit la scurt timp, dupa aceea, la spital. Florence a fost aruncata in coma. Cand s-a trezit insa a regretat amarnic ca a facut-o. Pentru ea, coma era cel mai bun drog.
CONVALESCENTA. Lungile luni de recuperare fizica au trecut inertial. Psihic insa traia ca intr-o era atomica. Erau numai ea si golul sau din stomac. Nu mai putea sa mai filmeze. Nu mai avea forta sa urce pe scena. Nu ii mai pasa de absolut nimic. Tot ce avea se numea Nicolas. Cimitirul din Paris inghitise insa tot ce avea. Se agata cu disperare de orice. Primul surogat pe care l-a gasit a fost sa-si schimbe numele de familie din Guerin in Nicolas. Avea senzatia ca il poarta permanent pe baietel alaturi de ea. Era doar o inscriptie dureroasa in cartea de identitate, dar era ceva!
Citește pe Antena3.ro
PROCURATOAREA DE COPII. Solutia i-a venit din partea unui prieten care administreaza cateva afaceri in tara noastra. Acesta i-a spus ca ar putea adopta un copil din Romania si apoi sa incerce sa-si traiasca viata in noile coordonate. In acel moment, Florence Nicolas nici nu banuia ca incepe un calvar nou pentru ea. Birocratia romaneasca nu a luat-o deloc prin surprindere. Se asteptase la ea, chiar daca nu era deloc familiarizata cu hatisul legislativ autohton. In anturajul prietenului francez afacerist intrase Mioara Melania Iacob, comisar-sef in cadrul Compartimentului de Prevenire al IJP Prahova. In acest context, Florence a cunoscut-o si ea pe politista. Aceasta s-a oferit din start ca o va ajuta sa infieze un orfan roman. Statutul de politist cu grad al Mioarei Iacob i-a dat actritei franceze certitudinea ca demersul ei se va desfasura conform tuturor legilor romanesti. Comisarul prahovean isi asumase rolul de ghid in birocratia statului roman si, mai mult, i-a promis ca ii va procura un copil. Toate acestea se intamplau in anul 2002.
INSELATORIA. La inceputul anului 2002, in luna martie, comisarul ploiestean Mioara Iacob o anunta pe Florence Nicolas ca a reusit sa ia in plasament un baietel abandonat in Maternitatea Ploiesti. Procedura prin care politista a luat micutul acasa s-a facut printr-o metodologie cel putin ciudata. Imediat dupa nastere (5.02.2002) si dupa presupusul abandon, copilul a fost incredintat angajatei Ministerului de Interne, printr-o decizie urgenta luata de Comisia pentru Protectia Copilului Prahova. Acest organism opereaza in baza informatiilor primite de la Directia Judeteana de Protectie a Copilului Prahova (DJPC). Plasamentul a fost stabilit oficial, cateva luni mai tarziu, prin hotararea nr. 500 din 02.04.2004, eliberata de autoritatea judeteana amintita. Deci cateva luni mai tarziu de la nasterea copilului. Intre timp, baietelul primise deja un nume. Frantuzesc!
Folosindu-si influenta, comisarul de politie a tesut un intreg context din care actrita franceza trebuia sa inteleaga ca adoptia micutului depindea exclusiv de ea. Si ca totul este legal. Desi statul roman ofera o alocatie de peste un milion de lei fiecarui cetatean care ingrijeste in regim de plasament un copil orfan, politistei nu i-a ajuns suma si i-a sugerat frantuzoaicei ca este momentul sa cotizeze la intretinerea copilului. La randul ei, Florence Nicolas a considerat ca este datoria ei sa suporte financiar cresterea acestuia. Si nu numai. Din momentul preluarii orfanului, politista a inceput sa primeasca regulat sume consistente de bani de la celebra frantuzoaica. Aceasta si-a intetit vizitele in Romania. Venea de doua ori pe luna si de fiecare data statea o saptamana. Incepuse chiar sa-si reia activitatea profesionala, incheind un contract cu postul tv italienesc Canale 5 pentru filmarile unui serial de televiziune. Se atasase profund de micul Michel si credea cu naivitate in posibilitatea adoptiei sale. Din pacate, insa, la acea vreme ii scapau o serie de date.
PRETEXTUL. Fiind folosit in scopuri strict mercantile, copilul nu a fost trecut timp de doi ani pe lista de adoptii. Este greu de crezut ca un lucrator al Politiei Romane, avand gradul Mioarei Iacob, nu stapaneste legislatia in domeniu. In situatia in care lui Michel Adrien i s-a rapit posibilitatea de a fi trecut in evidenta generala de copii dati spre adoptie, lucrurile iau o intorsatura si mai urata. Incepand din anul 2002 comisarul Iacob a contactat fundatia de intermediat adoptii "Casa Noastra", condusa de bucuresteanca Marita Rogoveanu. ONG-ul urma sa se ocupe de activitatea de lobby pe langa autoritatile in drept pentru ca baietelul sa poata fi infiat in regim international. A inceput un lung sir de tergiversari, chiar daca legea romana interzice cu desavarsire practicile de acest tip. Cu cat dura mai mult, cu atat Florence era nevoita sa decarteze mai multi bani, convinsa fiind de faptul ca acesta este fagasul firesc al lucrurilor. S-a lamurit in momentul in care secretarul de stat Gabriela Coman, presedinta Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, i-a explicat ca fundatiile nu pot sa intervina in procesele de adoptie. In cazul de fata, "Casa Noastra" era doar un pretext folosit de comisarul Iacob pentru a primi cat mai multe venituri nejustificate, in timp prelungit. Audienta la secretarul de stat a facut-o insa pe Florence sa inteleaga ca a fost dezinformata premeditat, aproape doi ani de zile.
A DOUA DRAMA. Moratoriul care sisteaza complet adoptiile internationale a fost instituit in Romania, in anul 2001, sub presiunile UE. Scandalul generat de sutele de cazuri de infiere a unor copii romani de catre familii italiene a explodat chiar la tribuna Parlamentului European, prin vocea raportorului Comisiei Europene, baroneasa Emma Nicholson. Aceasta acuza la sfarsitul anului trecut autoritatile romane ca nu manifesta o vointa ferma pentru a stopa traficul international de copii.
Pe acest fond, actrita franceza a realizat pe deplin ca a fost escrocata de politista din Ploiesti. Si ca prin tot angrenajul construit de aceasta a avut decat o singura menire: sa-i ia banii. Florence a intrat in al doilea ciclu al dramei sale. Se atasase mult de Michel. I se permisese aceasta, fiindu-i indusa ideea ca ea va deveni mama lui oficiala. Jumatate din intervalul succedat nasterii micutului si l-a petrecut in Romania, implicandu-se material, dar mai ales afectiv in cresterea lui. Pierduse deja un copil. Michel ar fi fost al doilea. Cazuse victima unei inselatorii in care i s-a speculat instinctul matern. Iar toate acestea din ratiunile unei gainarii specific romanesti. Planuita sub caschetele unor ofiteri de politie.
ADOPTIE SUB INFLUENTA. Aparitia conflictelor intre actrita franceza si comisarul de politie i-a dat certitudinea acesteia din urma ca jocul s-a sfarsit. Nu mai avea argumente prin care sa obtina bani de la vedeta franceza. Desi aceasta ne-a declarat ca ar fi fost dispusa sa suporte in continuare intretinerea copilului pe care-l iubeste.
Pentru ca micutul nu mai reprezenta o sursa de venit, politista s-a hotarat sa scape de el. A intrat in legatura cu un cuplu de vechi prieteni romani, pe care i-a convins sa-l adopte pe Michel, speculand inca o data firestile laturi sentimentale. Cei doi au infiat copilul in regim rapid. Absolut nimeni de la DJPC Prahova nu s-a obosit sa verifice ilegalitatile comise in jurul micului orfan. Pentru infierea acestuia a depus documentatia necesara si prietenul din Romania al actritei franceze, Daniel Nicodim. Si acesta se implicase indeajuns de mult in cresterea baietelului incat sa-l indrageasca. Lui Nicodim insa i s-a respins cererea pentru ca nu era insurat. In schimb, cei doi amici ai politistei se casatorisera cu cateva zile inainte de a primi copilul, intr-o zi de miercuri, iar partenerul de sex masculin are o varsta destul de inaintata. Sursele noastre din Consiliul Judetean Prahova ne-au spus ca luarea deciziei a fost influentata masiv de comisarul Mioara Iacob.
AUTORITATILE SE FAC CA PLOUA. Este incredibila lipsa de preocupare a organelor in drept privind metodele de exploatare a copiilor in vederea unor castiguri materiale. Nu s-a dispus nici o ancheta care sa scoata la lumina modul prin care Michel a fost luat in plasamentul comisarului, in regim de urgenta. Din informatiile noastre aceasta s-a facut printr-o decizie semnata de Comisia de Protectie a Copilului Prahova, valabila doar 15 zile.
Legea presupune ca dupa expirarea acestui interval un asistent social trebuie sa faca investigatii privind conditiile de plasament. Daca acestea s-ar fi petrecut, escrocarea cetateanului francez ar fi fost prevenita. Conexiunile politistei cu anumiti medici din Maternitatea Ploiesti au ajutat-o pe aceasta sa obtina copilul intr-un timp record. Inainte de nasterea lui Michel, cms. Mioara Iacob intrase in tratative pentru a lua o fetita cu care s-o amageasca pe frantuzoaica. Dar varianta initiala a cazut.
CORPUL DE CONTROL ANCHETEAZA. Din informatiile de ultima ora, la sediul IJP Prahova s-a deplasat o echipa de inspectori din Corpul de Control al Ministrului de Interne, Marian Saniuta. Audierile au inceput. Pe fondul neregulilor semnalate de-a lungul timpului la maternitatea Ploiesti, aceasta ancheta interna este bine venita. Totodata, la ambasada americana s-au inregistrat nenumarate plangeri ale cetatenilor SUA care reclama ca au fost inselati in moduri similare, in diferite zone ale tarii. Si ca artizanii tepelor sunt personaje cu functii importante.
Maternitatea Ploiesti, in afara legii
Mihaela Ciobanu, directoarea DJPC Prahova, ne-a declarat ca nu intra in atributiile institutiei sa faca verificari in acest caz. Legat de modul in care bebelusul a fost luat in plasament de catre Mioara Iacob, directoarea Ciobanu ne-a spus sec: "A fost luat in regim de urgenta. Aceasta procedura se practica frecvent in conditiile in care copilul respectiv se afla intr-o situatie speciala. Aprobarea a fost data de catre CPC Prahova, iar legea a fost respectata". Directoarea nu ne-a spus insa in ce a constat asa-zisa "situatie speciala" a micutului Michel. Si prin ce se deosebea aceasta de alte cazuri de abandon.De la DJPC Prahova am aflat totusi ca in Maternitatea Ploiesti nu se aplica Ordinul 6.843, emis in 10 aprilie 2003 de catre ministrul Sanatatii. Este vorba despre reglementarile dispuse inaintea scandalului declansat la descoperirea ilegalitatilor din aceasta maternitate, unde s-a descoperit ca zeci de nou-nascuti au fost declarati morti, desi erau sanatosi tun. Ulterior, acestia figurau ca sunt copii abandonati, fiind trimisi in centre de plasament si urmand sa fie trecuti pe listele de adoptii. Despre rezultatele anchetei pe care Parchetul General a demarat-o in acest caz, nimeni nu mai stie nimic. La un moment dat, procurorii au vehiculat public ca anumiti medici ar fi implicati in traficul cu copii, dar nimeni nu a adus nici o dovada. Ilegalitatile s-au petrecut in conditiile in care Ordinul 6.843 era in vigoare. In acesta se prevede expres ca in fiecare maternitate sa isi desfasoare zilnic, cu program intreg, un asistent social, iar in maternitatile de nivelurile I si 0, o persoana, cadru mediu sau alt tip de personal administrativ, desemnata de medicul sef de sectie. Acesta este obligat sa sesizeze imediat serviciul public de evidenta informatizata a persoanei atunci cand o gravida care nu are acte de identitate se interneaza, in vederea nasterii.
Asistentul social mai are misiunea sa inregistreze nou-nascutul pe lista de pacienti pe care se afla mama. Masurile ministeriale au fost dispuse special pentru stoparea disparitiilor de copii abia nascuti. Oficialii DJPC Prahova sunt nemultumiti insa de lipsa de colaborare a sefilor Maternitatii ploiestene, pe care ii acuza ca nu ofera nici un sprijin asistentilor Directiei trimisi in spital pentru a indeplini ordinul ministerial.
Scrisorile care acuza
Publicam pasaje din scrisorile pe care comisarul-sef Mioara Iacob din IJP Prahova le-a trimis actritei franceze Florence Nicolas. Din tonul acestora reiese clar strategia de manipulare la care a recurs asa-zisul aparator al legii."Draga Florence, am fost in aceasta dimineata la Maternitate. Am discutat cu doctorita care are grija de bebelus. Ea mi-a spus ca Michel Adrian este un copil sanatos, caruia ii place sa manance. Nu mai asteapta decat rezultatul testului HIV, dar ea este convinsa ca totul este in regula. De altfel, ea nu-si aminteste sa fi avut cazuri de bebelusi contaminati⦠Am vazut ieri procesul-verbal care trebuie semnat de Politie, Maternitate, Directia de Protectie a Copilului. Bebelusul figura cu numele de Michel Adrien. Nu mai este decat Directia care mai trebuie sa semneze. Apoi sa facem demersurile ca sa declaram baiatul. Sper ca asta sa se intample saptamana viitoare. Doctorita mi-a spus ca mama copilului era frumoasa. De asemeni, am vazut si alti copii abandonati." (15 martie 2002)
"Pentru ca vreau sa fii fericita, o sa-ti dau o veste buna. Ieri copilul a zambit pentru prima oara si nu mai vrea sa stea infasat. De aceea vreau sa-i aduc doua-trei costume din cele pe care tu mi le-ai lasat. Eu si Carmen (fiica comisarului - n.r.) numaram zilele pana cand el va sosi. I-am pregatit si i-am curatat camera." (20 martie 2002)
Pasajul care urmeaza este un fragment dintr-o scrisoare recenta, trimisa actritei franceze de catre politista-plasatoare. La data cand aceasta epistola a fost scrisa, Florence Nicolas constientizase ca a cazut victima unei escrocherii.
"Umilita de lipsa ta de incredere si de tendinta de a calcula tot - iti trimit lista cu cheltuielile si cu medicamentele de care a avut nevoie Michel in luna mai. Iti aduci aminte de "Meulain" (fetita orfana pe care, inainte de nasterea lui Michel, comisarul a intentionat sa o ia in plasament - n.r.)? Erai dispusa sa oferi o casa pentru un copil si iata evolutia taâ¦" (mai 2004)
NO COMMENT
Cu greu am reusit sa luam legatura cu cms. Mioara Iacob, pentru a obtine punctual acesteia de vedere. Din start, politista s-a eschivat sa stea de vorba cu noi. "Nu am garantia ca sunteti de la ziar. Nu am ce sa comentez. Luati legatura cu cei de la Directia de Protectie a Copilului Prahova. Eu nu am ce sa va spun", ne-a declarat laconic comisarul de politie, dupa care ne-a inchis telefonul in nas.
FOTO