Centrul “Sfântul Laurenţiu” din Cernavodă. Este locul unde 16 copii nu se dau bătuţi în faţa unei boli necruţătoare – SIDA. Sunt abandonaţi de părinţi, dar nu şi de Fundaţia “Copii în dificultate”, care se ocupă de centru. Acestora li se alătură Amalia Năstase, ambasadoarea fundaţiei.
“Fiecare om care se bucură de sănătate are datoria de a face ceva pentru un om aflat în suferinţă.” Este convingerea Amaliei Năstase, soţia tenismanului Ilie Năstase, o mamă care nu poate întoarce spatele unor copii aflaţi în suferinţă. De aceea a hotărât să se implice în activitatea Fundaţiei “Copii în Dificultate”, devenind de anul acesta ambasadoarea organizaţiei.
FĂRĂ BARIERE. Am însoţit-o pe Amalia Năstase în prima sa vizită la unul dintre centrele aflate în grija fundaţiei. În jurul prânzului ajungem la Cernavodă şi descoperim pe vârful unui deal Centrul “Sfântul Laurenţiu”. Este înfiinţat încă din 1992, fiind primul proiect în ţara noastră al Fundaţiei româno-britanice “Copii în dificultate”. La început au existat multe obstacole. Peste 150 de copii aflaţi în stare gravă, infectaţi cu HIV/SIDA, au fost îngrijiţi numai de personal britanic. Nici un român nu voia să se apropie de ei. Cu timpul, britanicii au demonstrat comunităţii că nu este nimic periculos în a îngriji un copil cu HIV/SIDA, boala nu se ia dacă îl strângi în braţe şi îi oferi şansa de a se simţi iubit. Treptat, barierele au fost depăşite, iar acum în centru există numai personal român. Peste astfel de bariere trece şi Amalia. Prima încăpere în care ne conduc Mihaela Ilaş, asistent social, şi Katerine Georgescu, directoarea centrului, este sala de clasă în care învaţă şase tineri. Îi spun Amaliei că le place matematica şi limba română. Ce vor să facă în viitor? “Vrem să învăţăm croitorie la Şcoala de Meserii”, răspunde Ionela, greu încercată de boală. Ea a suferit mai multe operaţii la faţă din cauza unei infecţii care nu a mai putut fi ţinută în frâu din cauza SIDA. “Ionela are un caracter puternic şi este cea mai puţin egoistă dintre copii. Este un exemplu de curaj chiar şi pentru noi”, mărturiseşte Mihaela Ilaş.
“VICTIME ALE SUCCESULUI”. Curajul nu le lipseşte acestor copii ajunşi la Cernavodă din toată ţara. Nu îşi plâng de milă. Nu dau vina pe nimeni pentru ce li se întâmplă. Nici măcar nu le este frică de moarte. Pentru că au asistat la moartea a zeci de copii cu care învăţau sau se jucau la centru. Katerine Georgescu, fiica unui preot din Marea Britanie, i-a învăţat să nu se sperie de moarte. Ei ştiu că oricând ziua de mâine le poate aduce sfârşitul. Când unul dintre ei este răpus de SIDA, ceilalţi copii îi fac sicriul, îl îmbracă şi îşi iau la revedere. Din când în când merg la cimitir şi le aprind lumânări foştilor colegi de suferinţă.
În ’92-’94, nimeni nu se aştepta ca unii dintre acei copii slabi aduşi la centru, foarte speriaţi, suferind de dureri uneori atroce, pierduţi, simţindu-se părăsiţi şi fără speranţă, să supravieţuiască până astăzi. “Sunt «victime ale succesului». Am demonstrat că numai datorită încrederii şi dăruirii cu care au fost înconjuraţi au găsit puterea de a supravieţui şi de a se bucura de fiecare zi. De-a lungul timpului, proiectele centrului s-au transformat în funcţie de nevoile copiilor. De la îngrijirea tip spital s-a trecut la căsuţe de tip familial. Acum, tinerii de 18 ani stau în case protejate, sunt învăţaţi cum să se gospodărească, cum să trăiască independent. Sunt pregătiţi pentru viaţă”, povesteşte Valentina Zaharia, director de dezvoltare în cadrul Fundaţiei “Copii în dificultate”.
CASA INDEPENDENŢILOR. La început, copiii internaţi la centru aveau o speranţă de viaţă de maximum doi ani. În prezent, datorită îngrijirii şi tratamentului antiretroviral există tineri care duc o viaţă aproape normală într-o casă la câteva străzi distanţă de Centrul “Sfântul Laurenţiu”. Casa este pusă la dispoziţia celor patru băieţi şi două fete, de 18 ani, tot de fundaţie. Ei merg la Şcoala de Arte şi Meserii din Cernavodă şi încearcă să fie pe picioarele lor. I-am vizitat împreună cu Amalia Năstase. Sunt tineri veseli şi foarte vorbăreţi. Par absolut sănătoşi... dacă nu ai şti că sunt purtători ai HIV. Dau mâna cu noi, ne arată camerele, carnete de note, diplome de la primărie. Băieţii sunt pasionaţi de fotbal, citesc ziarele de sport, sunt mari fani ai echipei Steaua şi ai echipei naţionale de fotbal. De altfel, subiectul fierbinte pentru ei în ziua când i-am întâlnit era meciul dintre România şi Rusia. Amalia le-a promis tricouri oficiale cu autografe de la jucătorii lor preferaţi. Până ne-am întors noi la Bucureşti, tricourile erau deja cumpărate şi urmau să fie duse la stadion pentru a fi semnate de Mutu, Chivu, Dică, Bănel, Rădoi şi compania. Băieţii le vor primi în cel mai scurt timp.
AJUTOR. Pentru cei aflaţi în grija Fundaţiei “Copii în dificultate”, această instituţie înseamnă garanţia că nu sunt singuri, că nu sunt murdari, că nu sunt abuzaţi. “Aceşti copii au nevoie de ajutor şi noi îl putem oferi. Trebuie să arătăm că ne pasă de cel de lângă noi. Avem la îndemână un gest simplu în acest sens. Doar prin simpla completare a unei hârtii putem dona acel procent de 2% din declaraţia de venit în sprijinul unor copii aflaţi în suferinţă. Nu ne costă nimic”, spune Amalia Năstase. După câteva ore petrecute în compania acelor copii, ea şi-a dat seama “cât de generoasă este viaţa atunci când eşti sănătos, când poţi vorbi, poţi merge şi ai o familie”. Mulţi dintre acei copii nu au şi nici nu vor avea această şansă.
Mezinii şi răsfăţaţii centrului
Tot în cadrul Centrului “Sf. Laurenţiu” sunt acum doi copilaşi de 2 şi 3 ani aduşi pe lume de mame infectate cu HIV. Mezinii şi răsfăţaţii centrului au întâmpinat-o pe Amalia cu flori, s-au jucat împreună şi au ieşit la o scurtă plimbare. Chiar dacă sunt abandonaţi de părinţi, cei doi băieţi au şanse la o viaţă sănătoasă. Căci virusul nu le-a fost transmis şi lor. Până la vârsta de 18 luni au fost testaţi periodic. Din fericire, testele sunt negative. Dacă până la 18 luni un copil provenit dintr-o mamă infectată cu HIV este seronegativ, el nu mai prezintă riscul îmbolnăvirii de HIV/SIDA.
Exemplu
Katerine Georgescu, directoarea centrului, este o britanică sosită la Cernavodă în 1994, iniţial doar pentru trei luni. Au trecut însă 14 ani de atunci, iar Katerine a rămas să se ocupe de cei care aveau nevoie de ea. S-a îndrăgostit la Cernavodă de Ion Georgescu, în 2003 s-au căsătorit, iar acum sunt părinţii unui băieţel de un an şi şapte luni, care creşte alături de cei doi băieţei abandonaţi de la centru.
Autism
Fundaţia “Copii în dificultate” este o organizaţie nonprofit auditată de foruri internaţionale, sucursală a Fundaţiei “Children in distress” din Marea Britanie. Pe lângă centrul din Cernavodă, fundaţia mai are în grijă două centre în Bucureşti, unul destinat copiilor cu HIV/SIDA şi altul copiilor cu autism, un centru de copii cu dizabilităţi la Piteşti şi un centru de vacanţă la Curtea de Argeş, unde pot veni copii şi de la alte fundaţii din ţară.