x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Crime în numele audienţei

Crime în numele audienţei

de Irina Cristea    |    13 Aug 2009   •   00:00
Crime în numele audienţei

Părea să fi găsit soluţia ideală de a-şi înlătura rivalii şi de a obţine cote de audienţă incredibile pentru emisiunea sa de televiziune. Era pe cai mari şi în politică, oamenii îl apreciau pentru tonul vehement cu care denunţa criminalitatea şi violenţa din nordul Braziliei. Toate până a fost acuzat că a comandat crimele pe care le prezenta pe larg în emisiunea sa. Din acel moment, viaţa lui Wallace Souza a devenit mai interesantă pentru public chiar decât emisiunea sa.



Crimă după crimă se comitea în Manaus (nordul Braziliei), iar reporterii şi cameramanii emisiunii Canal Livre erau întotdeauna primii care transmiteau de la faţa locului. Cele mai şocante imagini, cele mai terifiante prim-planuri cu victima, fie ea însângerată, decapitată, împuşcată sau arsă, toate se difuzau doar la emisiunea fostului poliţist, actualmente parlamentar şi vedetă de televiziune, Wallace Souza.

Promptitudinea cu care detaliile despre crime apăreau la Canal Livre au început să-şi arate roadele în măsurătorile audienţei, tot mai mulţi brazilieni stând minute-n şir fără să se atingă de telecomandă, urmărind scenele groteşti şi comentariile gazdei emisiunii, care nu pregeta să înfiereze criminalitatea din statul Amazonas, a cărui capitală este oraşul Manaus. Succesul tot mai mare al lui Souza a atras însă şi primele bănuieli ale poliţiei. Iar rezultatele preliminare ale anchetei lansează o ipoteză-şoc: gazda emisiunii a comandat cel puţin cinci dintre crimele prezentate, pentru a-şi spori audienţa, transmite Associated Press.

"Aceste crime au fost execuţii, iar cei care au dat ordinul sunt Wallace Souza şi fiul său, Rafael", este de părere şeful serviciilor speciale din cadrul Poliţiei locale, Thomaz Vasconcelos. În acest fel, politicianul îşi atingea două scopuri: cotele de audienţă creşteau, iar numărul rivalilor săi scădea. Şi nu este vorba despre concurenţi într-ale televiziunii, ci despre rivali din lumea traficanţilor de droguri în care, potrivit Poliţiei, Souza juca un rol important. Anchetatorii şi-au fundamentat cazul folosind mărturii ale unor foşti angajaţi ai lui Wallace Souza. Este vorba, în principal, despre foşti bodyguarzi şi ofiţeri de poliţie care formau o "bandă" ce executa ordinele primite de la parlamentar.

POLIŢIST CORUPT
Wallace Souza a devenit cunoscut publicului după un eşec destul de penibil în cariera pe care şi-o alesese iniţial, aceea de poliţist. A fost dat afară din rândul forţelor de ordine pentru că se implicase în fel şi fel de afaceri ilegale, de la combustibil la pensii. Souza a început emisiunea "Canal Livre" în 1989 la un post comercial de televiziune din Manaus.

Reţeta emisiunii este următoarea: din studio, Souza se lansa în alocuţiuni isterice în care condamna criminalitatea din regiune, iar discursurile sale erau punctate de imagini, de cele mai multe ori în exclusivitate, de la arestări, scene ale unor crime şi de la operaţiuni de confiscare a substanţelor interzise. Într-una dintre scenele prezentate în emisiunea lui Souza, un reporter se apropie de un cadavru ars, din care încă ieşea fum. "Miroase a friptură la grătar", le comunică telespectatorilor "jurnalistul", acoperindu-şi nasul cu gulerul de la tricou.

Emisiunea căpătase o popularitate imensă, dar a fost scoasă din grila de programe la sfârşitul anului trecut, când Poliţia şi-a intensificat ancheta în ceea ce-l priveşte pe Souza.

"MIZĂ POLITICĂ"
Avocatul politicianului-vedetă spune însă că nu există vreo dovadă care să probeze vinovăţia clientului său, că totul este o scorneală şi că miza acestui scandal este una politică. În baza imunităţii parlamentare, Souza nu poate fi, deocamdată, arestat. În schimb, fiul său se află deja după gratii, fiind acuzat de omor, trafic de droguri şi posesie ilegală de armă.

×
Subiecte în articol: special