IPOTEZA ANCHETATORILOR ● Din zeci de incriminaţi, principalul suspect a rămas soţul doctoriţei
Familia, rudele, colegii de serviciu, "borfaşii şi foştii infractori",
toţi au fost supuşi de anchetatori la interogatorii lungi, dar lipsite
până la urmă de vreun rezultat final. Mulţi dintre ei s-au dovedit a fi
neimplicaţi în moartea doctoriţei Mariana Negoiţă, alţii şi acum poartă
ştampila de suspect. Cuvânt mai mult scris prin paginile dosarului
decât rostit în realitate, având în vedere că au trecut 12 ani fără să
se afle adevărul.
IPOTEZA ANCHETATORILOR ● Din zeci de incriminaţi, principalul suspect a rămas soţul doctoriţei
Familia, rudele, colegii de serviciu, "borfaşii şi foştii infractori", toţi au fost supuşi de anchetatori la interogatorii lungi, dar lipsite până la urmă de vreun rezultat final. Mulţi dintre ei s-au dovedit a fi neimplicaţi în moartea doctoriţei Mariana Negoiţă, alţii şi acum poartă ştampila de suspect. Cuvânt mai mult scris prin paginile dosarului decât rostit în realitate, având în vedere că au trecut 12 ani fără să se afle adevărul.
Cazul morţii doctoriţei Mariana Negoiţă a adus zeci de nume pe lista de suspecţi a anchetatorilor brăileni. Din cercetările făcute, principalul bănuit s-a dovedit a fi chiar soţul doctoriţei, Remus Negoiţă. Potrivit procurorului criminalist Mircea Ionescu, bărbatul ar fi avut grijă ca încă din dimineaţa acelei zile să-şi creeze un alibi puternic, deşi "eu cred că aceast omor a avut loc după-amiaza, şi nu dimineaţa, când el a fost văzut de vecin în curtea casei lor din comuna Romanu. Unul dintre motivele pentru care îl consider suspect este că Remus Negoiţă, la Romanu, nu avea treabă cu nimeni. Tocmai în acea dimineaţă şi-a găsit să intre în vorbă cu cei doi vecini ai săi, altă dată ignoraţi complet. Vecinul, Lică, cum i se spune, ne-a declarat la vremea respectivă: "Omul ăsta nu ne-a dat bună ziua de când s-a mutat aici. Dar pe la 9 dimineaţa, în ziua de 5 iulie m-a întrebat de ce nu plec la mare pe o asemenea arşiţă. Eu căram nişte fân. Apoi nu l-am mai văzut în ziua aia‘‘, citeşte procurorul declaraţia martorului.
"COINCIDENŢE‘‘ INCRIMINATORII. Remus Negoiţă avea un Oltcit. S-a constatat că maşina nu mai fusese mişcată din curtea de la Romanu de câteva zile, pentru că pe parbriz avea găinaţ de pasăre, iar la roţi pânză de păianjeni. Cu toate aceastea, în favoarea suspiciunii anchetatorilor că Remus Negoiţă ar putea fi criminalul s-au alăturat cele două "coincidenţe‘‘: numărul de lovituri cu care a fost omorâtă victima, 54, exact vârsta femeii, detaliu pe care numai un om foarte apropiat l-ar fi ştiut, precum şi faptul că cel care a comis crima avea cunoştinţe de anatomie. "Soţul Marianei Negoiţă este doctor veterinar. Loviturile au fost aţintite nu oriunde, ci în părţile vitale ale corpului: cord, plămâni...‘‘, declară comisarul Marcel Drăgan, şeful serviciului judiciar, cel care a fost prezent în ziua crimei în apartamentul familiei Negoiţă. Pe de altă parte, spune procurorul Ionescu, "Negoiţă era un om foarte meticulos, perseverent, după cum a reieşit şi din expertiza psihologică. Ştia că 5 iulie este ziua Poliţiei şi mă gândesc că făptaşul nu a ales ziua asta întâmplător. Poate se gândea că mulţi sunt ocupaţi cu festivităţile şi că fapta va fi descoperită mai târziu. Ipoteza procurorului este că Remus Negoiţă ar fi putut merge cu o maşină de ocazie sau chiar cu bicicleta de la Romanu până la casa de pe Strada Cojocari, distanţa fiind doar de 15-20 de kilometri‘‘. În jurul orei 11:00, pe scară, fata unui securist care locuia deasupra lor ar fi auzit vocea unui bărbat spunând "da‘‘ şi i-ar fi zărit şi silueta în uşa apartamentului doctoriţei. "Ţinând cont de această înformaţie, alibiul lui Remus pică. El a vorbit cu vecinul său în jurul orei 9:00. Dacă Negoiţă ar fi criminalul, ar fi avut timp suficient să ajungă la Brăila, apoi din nou acasă la Romanu până pe la 15:30 când au venit fiica şi ginerele la el pentru a-i da veste‘‘, spune procurorul Ionescu. În cazul lui Remus Negoiţă, procurorul susţine că mobilul crimei ar fi fost "gelozia soţului ei, pensionar, marginalizat de soţia sa, oarecum îndepărtat. Dormeau separat, după cum el ne-a declarat, iar el, oarecum, se retrăsese la ţară. Ea era iubită şi admirată, avea succes în carieră, iar el trăia în umbra ei‘‘. Trebuie precizat că din apartament, înţesat cu obiecte scumpe, aparatură modernă, sticle cu wisky şi munţi de pachete cu ţigări, au dispărut doar bijuteriile pe care femeia le purta de obicei, aflate într-o cutiuţă în noptiera din camera Marianei. "Cine ar fi luat exact acele bijuterii, când la vedere erau atâtea obiecte, aparatură care nu exista prin multe case?‘‘, se întreabă procurorul Ionescu.
"OMORÂTÅ DE COPII‘‘. Multă vreme, Remus Negoiţă nu a încetat să furnizeze poliţiei "piste false‘‘, aşa cum le consideră procurorul Ionescu. Cei pe care i-a suspectat au fost fiica sa, Loredana, şi ginerele său, Marius Butuc. Însuşi Remus Negoiţă declară despre el "îl detest, este un imbecil, nu este în stare de nimic, mi-a sechestrat fiica. Sunt convins că, dacă el nu a omorât-o pe soţia mea cu mâna lui, a pus pe cineva să facă treaba asta‘‘. Explicaţia, în viziunea lui Remus Negoiţă, ar fi că "fiică-mea şi Butuc vor averea. Mi-a luat la proces tot ce am muncit, toate casele, chiar şi casa de la Romanu. Nimic nu au păstrat. Tot au vândut. Ştiau că atâta vreme cât trăia Mariana, nu ar fi avut parte de avere‘‘. Deşi, dacă e să luăm în calcul mărturia asistentei soţiei sale, Tincuţa Ion, cel incriminat este chiar el. Femeia a declarat Poliţiei că doctoriţa Mariana i-ar fi spus într-o zi în cabinetul său: "Dacă nu o să mai vin la lucru în vreo zi, să ştii că m-a omorât nebunul. Când a zis nebunul s-a referit la soţul ei‘‘. Tincuţa Ion a fost contactată de Jurnalul Naţional, însă a refuzat orice dialog. Comisarul Drăgan precizează că s-a cercetat şi varianta copiilor. Fiica a plecat de acasă la serviciu la ora 6:00 şi s-ar fi întors în jurul orei 14:00-14:30, când a şi primit telefonul de la asistenta mamei ei, care o anunţa că Mariana Negoiţă nu ajunsese la lucru. În ceea ce-l priveşte pe Marius Butuc, "omul a fost la serviciu, a plecat două ore, s-a reîntors şi şi-a luat salariul, după care s-a dus acasă, unde spune că a stat cu soţia sa. Dacă o omora, ar fi apărut vreo bijuterie, am fi găsit ceva în casa lor‘‘, conchide procurorul Ionescu. Arma crimei, în viziunea lui Remus, ar fi fost un trocar, un instrument folosit pentru a tăia jugulara la animalele mari, pe care socrul lui Negoiţă l-ar fi deţinut. "Am fost să verificăm, dar socrul lui Remus era mort de doi ani‘‘, spune procurorul. Din cercetările făcute, victima ar fi fost ucisă cu un cuţit.
FALS. O altă pistă pe care criminaliştii au analizat-o se referea la părinţii unui copil despre care s-ar fi zis că doctoriţa l-ar fi dezavantajat prin fişa medicală şi, din cauza asta, elevul nu ar fi intrat la liceul agricol. S-a dovedit a fi falsă. Copilul nu a avut de suferit de pe urma Marianei Negoiţă. O altă ipoteză a fost şi aceea în care anchetatorii, din cauza "unei amprente neclare luate din locuinţă", l-au bănuit pe bărbatul Tincuţei Ion, asistenta doctoriţei. "Soţul ei era angajat la penitenciar, subofiţer. În perioada aia, eu eram director. Ca să îi luăm amprentele, am inventat o chestie, ziua unui coleg. Am pus pe o tavă şase pahare cu suc. Am fost atent la paharul din care a consumat, l-am luat, l-am ambalat. Nu voiam să ştie. Dacă nu era el? Am conservat paharul ăla şi l-am trimis la poliţie. Mi-au spus că l-au trimis la Bucureşti, la Institutul de Criminalistică şi că acolo din neglijenţă l-au spart‘‘, povesteşte procurorul Ionescu.
UCIGAŞUL, UN PSIHOPAT. Au trecut 12 ani şi nici unul dintre suspecţi nu s-a dovedit a fi criminalul. Conform anchetatorilor, dar şi al psihologilor, prezumtivul asasin apare ca fiind un bărbat cunoscut de victimă (cele două uşi şi grilajul de la apartament nu au fost forţate), "acesta a pătruns în bucătărie, şi nu în sufragerie, unde se invită de obicei oaspeţii. Se presupune că făptaşul era de-al casei‘‘. Deşi s-au luat amprente de la faţa locului, ele nu au putut fi "exploatate, erau dinamice‘‘, după cum ne-a declarat comisarul Marcel Drăgan. Motivul? "Victima era aşa de înverşunată împotriva murdăriei, încât în fiecare zi ştergea mobila cu cârpa de praf şi nu au rămas urme. S-au căutat cu lupa, dar degeaba. Un lucru este însă cert, crima nu a fost comisă în scop de jaf.‘‘ Dar numărul mare de lovituri aplicate cu nemiluita îi determină pe criminalişti să-l caracterizeze pe criminal ca fiind un om bolnav, un psihopat.
Variante
Pentru a se interesa "dacă mai suntem pe urmele lui‘‘, după cum spun anchetatorii, Negoiţă s-a prezentat la poliţie cu o altă ipoteză: criminalii ar putea fi o soră de-a sa, Nuţu Săndica, şi cumnatul, Nuţu Constantin. Cauza, tot dorinţa de a pune mâna pe avere. "Zicea că aceştia ar fi pus pe cineva s-o omoare. Nu a ştiut să ne dea adresa. Când ne-am apropiat de ceva concret, nu a ştiut să ne spună bloc, stradă, număr, apartament şi am zis iar că e neverosimil.‘‘
Tot pentru că ar fi vânat averea, Remus Negoiţă ni i-a indicat pe soţul verişoarei sale, Stan Constantin. Nici o variantă nu a fost validată ca fiind posibilă.
Nu rataţi!
Citiţi mâine despre erorile anchetei judiciare. Gafe care l-au ajutat pe criminal să scape neprins.
Citiţi şi: