x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cronica unei revolte neanunţate

Cronica unei revolte neanunţate

de Gabriela Antoniu    |    15 Ian 2012   •   21:00
Cronica unei revolte neanunţate

Manifestarile de amploare ce au avut loc in acest weekend in tara si in Ca­pitala au avut ca punct de plecare proiectul noii legi a sanatatii si fortarea demisiei dr. Raed Arafat din functia de subsecretar de stat in Mi­nisterul Sanatatii pentru ca in final sa se transforme intr-un protest politic national in care s-a cerut demisia presedintelui Traian Basescu, a Guvernului Boc si alegeri anticipate.
Iata cronologia evenimentelor:

● 21 decembrie – Cu o saptamana inaintea lansarii proiectului noii legi a sanatatii in dezbatere publica, presedintele Traian Basescu a atacat UDMR la radioul si televiziunea pu­blica, acuzand-o ca impiedica reformarea sanatatii, asa cum a blocat reforma administrativa a tarii. In plus, la TVR, seful statului declara ca "daca este un dusman mai mare al aparitiei inca unui sistem privat de sanatate, el se numeste Raed Arafat".

● 28 decembrie 2011 – Ministerul Sanatatii lanseaza in dezbatere publi­ca proiectul noii legi a sanatatii. Pro­iec­­tul de lege a fost elaborat la Pala­tul Cotroceni de o comisie condusa de dr. Cristian Vladescu si asumat ulterior de PDL si Guvernul Boc.

● 6 ianuarie 2012 – Doctorul Raed Arafat declara intr-un interviu acordat hotnews.ro ca noua lege a sanatatii distruge sistemul de urgenta. "Vor aparea «n» servicii de ambulanta omologate care vor putea accesa fondurile bugetului de stat. Singura optiune va fi sa se ia bani de la sectorul public cu finantari deja limitate si sa se dea sectorului privat. De unde sa iei? De la Ambulanta si de la SMURD", a afirmat Raed Arafat. El a mai spus ca in nici un caz nu s-a pus problema sa fie impotriva aparitiei unui sistem privat si dadea primul semn ca va demisiona din ministerul Sanatatii: "Daca legea va fi asumata in forma actuala, eu cred ca plecarea mea este normala pentru ca nu mai am scopul de munca la nivelul ministerului".

● 8 ianuarie 2012 – Cum se vehiculeaza ca noua lege a sanatatii va fi promovata prin asumarea raspunderii Guvernului, fara dezbatere parlamentara, USL solicita public PDL si coalitiei guvernamentale sa renunte la acest demers, amenintand cu contestarea legii la Curtea Constitutionala si chiar cu depunerea unei motiuni de cenzura.

● 9 ianuarie 2012 – Presedintele Traian Basescu intervine telefonic la Realitatea TV, unde era invitat Raed Arafat, si ii spune subsecretarului de stat ca "acest proiect de lege este pentru discutat, de asta a fost lansat in dezbatere publica, cea mai corecta abordare este sa se prezinte la mi­nistru cu observatiile dansului si nu sa creeze o psihoza publica, ca acest guvern – ticalos, de altfel, nu, domnu’ Arafat – vrea sa distruga sistemul de ambulanta, sa-l dea la niste golani privati – nu?, punem in ghilimele. Daca asta-i mesajul, gresiti, domnule doctor, si este mincinos si incorect". Seful statului a mai spus ca "Raed Arafat are niste puncte de vedere – nu vreau sa spun urat, rau – stangiste, ca numai statul trebuie sa fie in sistemul de urgenta". El ii da de inteles lui Raed Arafat ca daca se opune proiectului de lege, ar trebui sa plece din minister. "Daca nu gaseste intelegere, poate si are alt punct de vedere decat propriul lui ministru, ori trebuie sa plece ministrul, ori se­cre­tarul de stat. Cine credeti ca plea­ca? Ghici, ghicitoarea mea", a co­mentat ironic seful statului. In replica, Raed Arafat anunta ca se va gandi pana marti, 10 ianuarie, daca ramane sa se lupte din sistem sau in afara lui.

● 10 ianuarie 2012 – Raed Arafat demisioneaza din functia de subse­cretar de stat in Ministerul Sanatatii. El declara ca iesind din Ministerul Sanatatii va putea apara mai bine sistemul de urgenta, precizand ca nu poate intra in polemici cu nimeni pe aspecte care necesita discutii tehnice. Inainte ca Raed Arafat sa-si face pu­blica demisia, deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru are o intalnire la Cotro­ceni cu presedintele Basescu. Ulte­rior, Ciuhodaru este numit consilier onorific al ministrului Sanatatii. Premierul Boc primeste si semneaza demisia lui Raed Arafat.

● 11 ianuarie 2012 – Deputatul UNPR doctorul Tudor Ciuhodaru a venit la Guvern si i-a prezentat premierului Emil Boc pe medicii Andrei Georgescu si Vasile Cepoi ca facand parte din echipa care va lucra la legea privind sanatatea si serviciile de urgenta. Pentru instalarea lui Cepoi, Guvernul a suplimentat numarul posturilor de secretar de stat in Mi­nisterul Sanatatii, de la doua la trei. Premierul Emil Boc a semnat deci­ziile de numire a medicului Vasile Cepoi in functia de secretar de stat in Ministerul Sanatatii, precum si a lui Andrei Georgescu, seful Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, in functia de subsecretar de stat la Mi­nisterul Sanatatii, in locul lui Raed Arafat.
La Cotroceni, presedintele Basescu face o declaratie de presa in care promoveaza proiectul legii sanatatii si spune ca SMURD nu a fost creat de un om, ci de stat si tine sa faca diferenta intre cele doua SMURD-uri: unu al statului, si altul privat, "adica o fundatie', infiintata de Raed Arafat.
In Piata Unirii din Cluj-Napoca are loc primul mitig de sustinere a lui Raed Arafat, unde participa cateva zeci de persoane.

● 12 ianuarie – Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru a fost eliberat din functia de consilier onorific la Mi­nisterul Sanatatii pe probleme de urgenta, la doar doua zile de la numire. Surse politice citate de Mediafax afirma ca Ciuhodaru a fost demis deoarece "s-a laudat" ca el a fost cel care i-a prezentat pe Cepoi si Georgescu presedintelui Traian Basescu si premierului Emil Boc pentru a fi numiti la Ministerul Sanatatii, ceea ce i-a nemultumit profund pe ministrul Ladislau Ritli, pe lideri ai UDMR, dar si factori din zona guvernamentala si chiar medicala. In aceeasi zi, seara, la Targu-Mures, peste 400 de persoane s-au adunat in centrul municipiului Targu-Mures, pentru a-l sustine pe Raed Arafat, actiunea fiind initiata pe reteaua de socializare Facebook. Oamenii au aprins lumanari si au avut pancarte pe care scria "Solidari cu SMURD", "Respect pentru SMURD", "Fatal error 404: Democracy not found", "Noi pentru SMURD, SMURD pentru noi", "Raed Arafat, suntem alaturi de tine", "Respect pentru Raed Arafat, greata fata de Basescu", "Nu ne luati dreptul la viata", "Raed Arafat – un model de urmat, Basescu – un model de.... Unul construieste de 20 de ani, celalalt darama de circa opt ani". Ulterior, oamenii au pornit intr-un mars spre sediul SMURD, blocand circulatia, iar manifestantilor li s-au alaturat alte cateva sute de persoane, astfel ca numarul acestora a ajuns la aproximativ 2.000.

Vineri, 13 ianuarie
Intr-o declaratie de presa la Cotro­ceni, presedintele Traian Basescu ii cere public premierului retra­gerea proiectului legii sanatatii. "As mai face doua observatii. Una e legata de faptul ca nimeni din sistem nu vrea schimbarea acestuia. Sau foarte putini o vor, pro­babil medicii tineri sau medicii la mijloc de cariera. Deci spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenta nu vrea schimbarea sistemului medical. Bineinteles, inteleg prin toate semnalele pu­blice ca si o mare parte din public nu vrea schimbarea sistemului de sanatate", a spus Traian Basescu. El a mai spus ca "in actualul sistem de sanatate coruptia functio­nea­za din plin", mentionand ca romanii nu sunt egali din punct de vedere al sanselor de a ajunge la doctori buni. Basescu a aratat in acest moment: "privatii sau baietii destepti se infrupta mai bine ca oricand" din banii publici existenti in sistemul de sanatate. Seara, in ciuda anuntului lui Basescu, cateva sute de persoane au protestat in Piata Universitatii, scandand lozinci de sustinere a lui Raed Arafat, dar si impotriva presedintelui Traian Basescu, iar apoi au plecat in mars spre Cotroceni, unde au protestat pana aproape de miezul noptii. Ei au scandat "Jos Basescu", cerand trecatorilor sa li se alature. In timpul actiunii de protest nu au fost inregistrate incidente. Doar folkis­tul Doru Stanculescu a fost ridicat de jandarmi si dus la Sectia 17 de politie dupa ce a incercat sa forteze intrarea la Palatul Cotro­ceni. Mitinguri similare celui din Capitala au avut loc la Timisoara, Brasov. "Basescu, nu uita, va veni si vremea ta", "Jos Basescu", "Tineri, veniti cu noi", "Azi in Timisoara, maine in toata tara", au strigat timisorenii, in timp ce unii dintre ei au afisat foi A4 pe care scria "Pro Arafat". La Brasov, oamenii au scandat si au purtat pancarte pe care scria "Viata are prioritate, inaintea intereselor politice si a banilor", "Il vrem pe Arafat", "Arafat ministru".

×
Subiecte în articol: proteste