x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cu mic, cu mare, la urne in ţară

Cu mic, cu mare, la urne in ţară

de Lucian Florea    |    20 Mai 2007   •   00:00
Cu mic, cu mare,  la urne in ţară
Sursa foto: Vadim Ghirda/

Scrutinul privind demiterea preşedintelui nu s-a desfăşurat fără incidente. Birourile electorale din toate judeţele au inregistrat diverse reclamaţii ori situaţii inedite.
♦ Concluzie Prodemocraţia - Dezorganizarea, cuvăntul de ordineÂ

O secţie de votare din Cluj-Napoca a fost inchisă timp de o oră din cauza unei erori de ştampilare a voturilor. Membrii Secţiei 34 au aplicat pe buletinele de vot, in locul ştampilei de verificare, insemnul "Votat". Peste 500 de buletine au fost anulate. Şi in comuna Cămpani, judeţul Bihor, circa 800 de buletine de vot au fost anulate pentru că ştampila de control a secţiei a fost aplicată pe prima pagină, şi nu pe ultima, cum prevede legislaţia.



NEMULŢUMIRI. La Oradea, problema in secţiile de votare a fost meniul pus la dispoziţie de Prefectura Bihor. Membrii secţiilor s-au declarat jigniţi de faptul că nu au primit decăt un hamburger preparat vineri şi care nu fusese păstrat la frigider, o sticlă de 1,5 litri de apă minerală şi două plicuri de cafea instant. In comunele din vecinătatea Dunării şi a Siretului, organizatorii au găsit o soluţie inedită pentru a cheltui cei 7 lei puşi la dispoziţie de Prefectură pentru măncarea membriilor secţiilor de votare: saramură de peşte cu mămăligă.

ACCIDENT. In Bistriţa au fost probleme in două secţii: in primul caz, procesul de votare a fost suspendat aproape o jumătate de oră, după ce cabinele de vot au căzut peste o femeie de 93 de ani. Bătrăna şi-a fracturat măna. In altă secţie, un bărbat a vrut să voteze de două ori, motivănd că, după ce şi-a exprimat opţiunea şi a introdus buletinul in urnă, şi-a dat seama că nu a făcut alegerea corectă. Dorinţa de a participa la referendum l-a motivat pe un alt bistriţean, din comuna Tiha Bărgăului, să meargă pe jos 18 kilometri pănă la secţie, pentru a-şi exprima opţiunea electorală.


POLIŢIST SCANDALAGIU. Un agent de poliţie din Timişoara, Dănuţ Ciocan, aflat in vizită la neamuri, a vrut să voteze in satul Babşa, comuna Belinţ. Omul legii era beat, iar martorii spun că i-ar fi ameninţat că-i impuşcă dacă nu votează cu Băsescu.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a participat la referendum in Timişoara. De simţ civic au dat dovadă şi deţinuţii de la Penitenciarul Popa Şapcă, de la Bistriţa şi de la Bărcea Mare, judeţul Hunedoara, care s-au prezentat la urne incă de la prima oră. La Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Aiud, prezenţa la vot a fost de aproape 90%.

Biroul Electoral Judeţean Mehedinţi a fost sesizat de un bărbat de 54 de ani că la secţia de votare nr. 39 din municipiul Severin a avut loc un fals in procesul de votare. Omul susţine că nu a fost lăsat să semneze atunci cănd a venit să voteze, iar ulterior a observat că in dreptul soţiei sale a apărut o semnătură ce nu aparţine votantului, ba mai mult, a apărut ca votat şi in dreptul fiului său, ce in acel moment se afla la Timişoara.


PE LITORAL. Ziua referendumului a inceput in Constanţa cu multe sezisări venite din partea alegătorilor care s-au plăns că au fost purtaţi pe drumuri de la o secţie de votare la alta pentru că nu se regăseau pe listele permanente. La Eforie, PSD a reclamat că foarte multe persoane au votat pe listele suplimentare, dar reprezentanţii IJP Constanţa spun că, in urma verificărilor, numărul turiştilor cazaţi in staţiune este de peste 800. Acestora li se adaugă şi persoanele din alte judeţe venite la muncă pe Litoral.


POLITICIENI. Preşedintele PD, Emil Boc, şi preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, au votat la Cluj la aceeaşi secţie de votare ca şi la alegerile din 2004. La Craiova, fostul ministru Radu Berceanu, senator de Dolj, a fost intors de la urne pentru că nu avea cartea de identitate la el. Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a votat la Galaţi, declarănd că apreciază că referendumul organizat pentru demiterea preşedintelui este unul inutil.

Zeci de buzoieni nu s-au regăsit ieri pe listele electorale permanente şi au fost trecuţi pe liste suplimentare. Printre aceştia s-au numărat chiar primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, şi cel de la Rămnic, Constantin Ghinioiu.

COVASNA. Turiştii care işi petrec sfărşitul de săptămănă in pensiunile şi in hotelul din staţiunea Balvanyos, judeţul Covasna, au cerut o urnă mobilă pentru a-şi putea exprima votul la referendum. Cei aflaţi la tratament in staţiunea Covasna şi bolnavii internaţi la Spitalul de Cardiologie din localitate au avut la dispoziţie patru secţii de votare.

La Ploieşti, membrii unei comisii electorale au fost nevoiţi să aducă măncare specială pentru căinii aciuaţi pe lăngă secţia de votare, ca să ii atragă in altă zonă, pentru că animalele impiedicau intrarea in sediu a alegătorilor.

VOT DUBLU. O bătrănă din municipiul Botoşani a votat de două ori, după ce primise două buletine de vot. Preşedintele secţiei de votare, Liliana Onofrei, a declarat că a fost intocmit un proces-verbal prin care s-a anulat buletinul in plus şi că votul dublu a fost fără intenţie.

Observatorii Pro Democraţia au reclamat nereguli la secţia de votare din comuna Şag, judeţul Timiş, susţinănd că aici ar fi votat muncitori veniţi cu un autobuz fără să dea declaraţii pe propria răspundere că nu au votat şi la altă secţie.
Neregulile semnalate de observatorii Asociaţiei Pro Democraţia din judeţul Vălcea se referă la carenţe organizatorice şi la necunoaşterea temeinică a legislaţiei de către membrii birourilor secţiilor de vot. Silvia Petre, coordonator regional al APD, a declarat că la anumite secţii de votare chiar din municipiu reprezentanţi ai UDMR şi PSD nu ştiau să folosească autocolantul. In plus, Secţia de votare 268 din Lădeşti ar fi fost deschisă mai tărziu decăt era programat, iar la ora cănd ar fi trebuit deschise urnele existau numeroase afişe electorale in jur.

HUNEDOARA. Incă inainte de deschiderea urnelor, senatorul independent Viorel Arion, preşedintele PLD Hunedoara, a semnalat că la două secţii de votare din oraşul Geoagiu, aflate in zone in care locuieşte populaţie de etnie romă, sunt afişate buletine de vot care indicau varianta "DA" la intrebarea privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Un tănăr din Deva este pasibil de amendă, după ce a afişat pe imobilul in care locuieşte un banner pe care cetăţenii erau indemnaţi să voteze impotriva demiterii preşedintelui. Somat de jandarmi, tănărul a refuzat să coboare bannerul, aşa incăt pompierii au intervenit şi au demontat panoul.

HĂRTIE PROASTĂ. O femeie a sesizat BEJ Gorj pentru faptul că era nemulţumită de calitatea hărtiei şi de unele semne pe care aceasta susţine că existau pe buletinele ce i-au fost date la secţia de votare şi pe care le-a refuzat. "Am primit un buletin şi am văzut pe el urme de ştampilă roşie la pătratul cu «DA» şi am refuzat să votez eu pe el. Am cerut un alt buletin, şi pe acela era un punct făcut cu creionul tot lăngă chenarul cu «DA»", a spus femeia.

  • Pagini realizate cu sprijinul corespondenţilor locali ai Jurnalului Naţional şi al agenţiilor de presă Rompres şi Mediafax

×
Subiecte în articol: eveniment votat votare