EDITIE DE COLECTIE
Partidul Comunist Roman era cel mai mic partid comunist european, numarul membrilor sai nedepasind o mie. Majoritatea lor era inchisa sau emigrata in URSS. Cum ajung ei in alianta care a decis actul din 1944?
PAULA MIHAILOV
In atmosfera marcata de ascensiunea nazismului in Germania si de marile greve muncitoresti din Franta incepe colaborarea comunistilor romani cu fortele democrate europene. Intr-un mare miting, liderul Partidului Comunist Francez, Maurice Thorez, a lansat lozinca infiintarii unui "Front Popular al Muncii, Libertatii si Pacii". Astfel, lozinca de "front popular" sau "front antifascist" a inlocuit-o pe cea a "luptei de clasa". Noua teorie a "democratiei revolutionare" fusese reciclata de catre comunistii francezi din istoria anului 1793.
Invitat la Moscova, Thorez a prezentat liderilor Kominternului un raport despre experienta-model a comunistilor francezi in noua tactica politica adoptata. Popularitatea comunismului sub masca "antifascismului democrat" a crescut in etapa extinderii puterii nazistilor.
Urmare a aliantei de razboi intervenite, in 1943, intre URSS, Marea Britanie si SUA se impune si colaborarea tuturor fortelor antifasciste din fiecare tara. Astfel, "tactica de front popular" a fost transmisa de Moscova partidelor comuniste din intreaga lume.
Citește pe Antena3.ro
"CIOARA ALBA". Particularitatile biografice ale lui Lucretiu Patrascanu vor face din el un partener de tratative acceptat de ceilalti politicieni, in fata carora Patrascanu aparea ca "cioara alba din cardul comunist".
Cu asemenea antecedente, la sfarsitul lui 1943, Patrascanu s-a prezentat la generalul Picki Vasiliu â cunostinta a mamei sale din anii copilariei - cu ideea de a reprezenta, la Moscova, propunerile Maresalului Antonescu de iesire a Romaniei din razboi. Maresalul refuza insa sa-l primeasca sperand, probabil, intr-o redresare a Germaniei pe front. In primavara lui 1944 il solicita insa Picki Vasiliu. Acesta ii spune ca maresalul Antonescu se gandeste sa incheie un armistitiu cu URSS. Patrascanu a declarat insa ca "numai o reala reprezentanta a poporului poate sa faca acest pas si nicidecum regimul de dictatura". Raspunsul transmis de Picki Vasiliu nu i-a placut lui Antonescu, de aceea a anulat intalnirea cu Patrascanu.
In noiembrie 1943, Lucretiu Patrascanu a solicitat o intrevedere cu Iuliu Maniu. Acceptand propunerea, Maniu si alti lideri taranisti s-au intalnit de cateva ori cu Patrascanu in toamna acelui an si in cursul lui 1944. Discutiile vizau modalitatile rasturnarii situatiei interne din Romania si incetarii razboiului din Rasarit.
Constantin Titel-Petrescu, liderul social-democratilor romani, a declarat, de asemenea, ca a stabilit contacte cu Patrascanu la recomandarea ce i-a facut-o acestuia Iuliu Maniu in decembrie 1943.
Patrascanu era considerat conducatorul comunistilor din Romania. In realitate, acesta nu avea nici o functie, ci doar sarcina de comunist ilegalist de a tine legatura cu celelalte partide.
MOSCOVA
Elena Patrascanu, care-si insotise sotul la Moscova ca reporter al Romaniei libere, povesteste peripetiile calatoriei. Din cauza bombardamentelor, membrii delegatiei romane a trebuit sa stea mai multe ore intr-un beci, in Odessa. Ajunsi la Moscova, dupa prima intalnire cu Ana Pauker, Patrascanu are impresia ca sovieticii sunt nemultumiti de ceea ce se intamplase la 23 August in Romania. Ziarele sovietice relatau despre "cucerirea oraselor romanesti." Delegatia noastra este lasata intr-o tensionata asteptare. La un moment dat, romanilor li se cere sa se mute intr-un alt hotel. Neasteptatul tratament ii face sa se teama ca ar putea fi arestati.Intr-un final sunt primiti de ministrul sovietic de Externe - V.M. Molotov - care isi reafirma pozitia: "Moscova nu are de gand sa dobandeasca vreo parte din teritoriul roman sau sa schimbe ordinea sociala ce exista in Romania."
Semnificatiile zilei de 23 August - puncte de vedere
INTERESELE NATIUNII. 23 August 1944 nu a fost un act istoric decis de capriciile unor politicieni dornici de putere, nici de calculele reci ale unor carieristi in stare sa faca orice pentru a-si atinge scopul. El a fost intreprins, responsabil de forte politice nationale, coagulate/concentrate pe o platforma comuna de actiune cu tinte precise, corespunzatoare intereselor nationale vitale.Perspectivele erau sumbre. Mult mai grava insa era probabilitatea ca Armata Sovietica sa ocupe intregul teritoriu national si sa impuna un nou regim social-politic. Deopotriva, se profila primejdia ca Romania sa plateasca o nota de plata nemeritata la sfarsitul razboiului, mai ales din punct de vedere teritorial. Trebuia ca toate acestea sa fie evitate cu orice pret.
A fost nevoie de curaj si de o executie ireprosabila pentru a efectua 23 August 1944. El a deschis calea unicei solutii concordante cu interesele nationale vitale si cu mare impact in ansamblul razboiului mondial, caruia i-a grabit sfarsitul in favoarea Natiunilor Unite. Romania a inceput lupta pentru eliberarea Nordului Ardealului alaturi de trupele aliate. Imediat a fost reintrodus regimul politic democratic dupa sase ani de totalitarism.
La 23 August 1944, Romania a facut tot ce depindea de ea pentru ca viitorul propriu sa corespunda intereselor ei.
Gen. dr. Mihail E. Ionescu - directorul Institutului de Studii Politice ale Apararii Nationale si Istoriei Militare
O POSIBILA DEFINITIE. Definirea corecta a unui eveniment trebuie sa aiba in vedere mai multe elemente: fortele care se confrunta, optiunile lor si felul in care acestea reflecta si se reflecta in valorile traditionale ale societatii, este vorba de instrumentele la dispozitie pentru impunerea obiectivelor si, pentru a privi mai departe, chiar felul in care evolueaza tara dupa producerea evenimentului in raport cu ceea ce fusese inainte. Nu trebuie pierdut din vedere rolul factorului extern. Luand in considerare aceste elemente, apreciez ca acum 60 de ani, in Romania a avut loc o lovitura de stat, la finele careia opozitia nationala l-a inlaturat de la putere pe maresalul Ion Antonescu. Nu a fost o lovitura de palat, intrucat orientarea politica a tarii a fost modificata.
Pe de alta parte, ma intreb: de ce avem nevoie de o definitie pe care sa o urmam sau la care sa ne raportam? Asta se intampla cu 15 ani inainte! Poate astazi simt nevoia sa nu dau nici o definitie celor petrecute acum 60 de ani, sa le zic, pur si simplu, evenimentele de la 23 August.
Prof. dr. Mihai Retegan -Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti
EDITIE DE COLECTIE - 23 AUGUST 1944
Nume de cod - " Ziua Z"
Scenarii si aliante
Cum au ajuns comunistii in alianta
Ion Antonescu: "Maine o sa fitI cu totii executati!"
Pace cu fostii dusmani si razboi cu vechii aliati
Granite cu masura ruseasca
Cei care au participat la 23 August au disparut
Drumul spre "revolutia antiimperialista"
Flacarile lui august
"Toata lumea sarbatorea⦠nu mai tin minte ceâ¦"