x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Piața” vechimii în muncă, deschisă încă trei ani

„Piața” vechimii în muncă, deschisă încă trei ani

de Monica Cosac    |    12 Ian 2023   •   07:30
„Piața” vechimii în muncă, deschisă încă trei ani

Românii care au avut perioade în care nu au lucrat sau nu au plătit contribuţii sociale la stat ar putea avea mai mult timp la dispoziție în care își vor putea cumpăra vechime în muncă pentru pensie.

O propunere legislativă înregistrată recent la Parlament prevede extinderea cu încă trei ani a termenului-limită în care cei interesați îşi pot completa stagiul minim de cotizare pentru a putea încheia un contract de asigurare socială cu casele de pensii, și aduce, totodată, schimbări la modalitatea de plată a contribuției.  

În prezent, persoanele care se apropie de vârsta de pensionare, dar nu au atins stagiul minim de 10 ani de cotizare la stat, necesar pentru a deveni asigurat în sistemul public de pensii, mai pot cumpăra vechime în muncă doar în acest an, mai exact până la data de 31 august. 

Un proiect de lege pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 163/2020 pentru completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care a fost depus zilele trecute la Senat, prevede extinderea acestui termen până la 31 august 2026, iar a termenului-limită până la care pot fi încheiate contracte de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, până la 1 septembrie 2026.

Inițial, OUG 163/2020 prevedea un termen limitat pentru încheierea acestor contracte, și anume până la 1 septembrie 2021, însă ulterior s-a decis ca prevederea să se aplice încă doi ani, până la 1 septembrie 2023.

Termenul actual, insuficient din cauza creșterii galopante a costurilor

Inițiatoarea proiectului, deputata USR Oana Țoiu, spune că este necesară prelungirea cu încă trei ani a termenului până la care se pot încheia aceste contracte, deoarece creșterea prețurilor la energie și inflația au afectat în special economiile făcute de populația cu venituri mici și medii.

„Creșterea prețurilor la energie a provocat cele mai mari rate ale inflației din ultimul deceniu și a atras după sine o creștere galopantă a costurilor suportate de populație. Aceste creșteri de costuri absorb o mare parte din venitul disponibil și din economiile acumulate, afectând mult mai grav persoanele cu venituri mici și medii.

În contextul scăderii puterii de cumpărare a populației pe fondul creșterii prețurilor la energie, termenul de 1 septembrie 2023 până la care pot fi încheiate contracte de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă (…) este insuficient în actualul context socio-economic. Astfel, se impun în continuare măsuri care să conducă la incluziunea socială a acestor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, oferindu-le cadrul legal pentru a putea compensa diferențele de contribuție necesare, astfel încât să evităm situația nedreaptă în care anii de contribuție din partea lor nu le pot genera niciun beneficiu la pensie, deoarece sub stagiul minim nu se fragmentează beneficiile proporțional cu perioada contributivă”, explică inițiatoarea proiectului legislativ, în expunerea de motive.

Contribuția, achitată și în tranșe inegale

Proiectul prevede, totodată, ca suma pe care oamenii trebuie să o achite retroactiv să poată fi plătită și în tranșe inegale, nu doar lunare sau într-o singură tranșă cum este stipulat în legislația în vigoare. „Pentru a asigura flexibilitate în privința plății contribuției în baza contractului de asigurare socială, propunem ca aceasta să prevadă posibilitatea plății eșalonate și în tranșe inegale, nu doar în tranșe lunare, așa cum este stipulat în prezent”, se arată în expunerea de motive. De asemenea, termenul până la care va putea fi achitată retroactiv contribuția la asigurări sociale este 31 august 2026. 

Măsura „va avea ca efect creșterea numărului de asigurați ai sistemului public de pensii, prin includerea persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat și care optează să achite contribuția de asigurări sociale pe o perioadă de cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare”, spune inițiatoarea. 

În plus, argumentează aceasta, calitatea de pensionar le va asigura acestora și calitatea de asigurat medical, esențială mai ales pentru acest segment de vârstă: „Asta va asigura și acces gratuit la medicina de prevenție micșorând costurile pentru intervențiile de urgență, prin diminuarea necesității acestora”. 

Încă 50.000 de români ar putea cumpăra vechime

În cei doi ani de aplicare a OUG 163/2020, au încheiat contracte de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă aproximativ 20.000 de persoane, iar inițiatoarea proiectului de lege estimează că, până în 2026, alte 50.000 de persoane ar putea încheia asemenea contracte. 

De la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, iar contribuția lunară la sistemul public de pensii a ajuns la 750 de lei. Prin urmare, conform calculelor făcute de inițiatori, prin măsura propusă în proiectul legislativ, în bugetul asigurărilor sociale de stat ar intra circa 450.000.000 de lei. 

Trebuie precizat că vechimea în muncă nu poate fi cumpărată pentru a ieşi mai devreme la pensie, ci doar pentru a acoperi perioadele anterioare în care cei interesaţi nu au lucrat sau nu au plătit contribuţii pentru pensia de stat.

Și Guvernul ia în calcul extinderea după 31 august 2023 a termenului-limită până la care unele categorii de persoane pot cumpăra vechime în muncă, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi. Deocamdată însă, doar „studiază necesitatea” acestei măsuri, iar termenul va fi prelungit doar „dacă va fi nevoie”.

×
Subiecte în articol: vechime munca contribuții