x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dan Piţa – noul preşedinte al Consiliului Naţional al Cinematografiei

Dan Piţa – noul preşedinte al Consiliului Naţional al Cinematografiei

de Adela Cristina Teodorescu    |    08 Mai 2010   •   00:00



La 8 mai 1990, atenţia Guvernului se oprea asupra Centrului Naţional al Cinematografiei. Printr-o hotârâre cu articol unic, Dan Piţa a fost numit noul preşedinte al CNC. În aceeaşi zi, Guvernul a decretat înfiinţarea Centrului de medicină socială "Christiana", aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii. Centrul primea, prin hotărâre oficială, dreptul de a acorda asistenţă medicală, socială, spirituală, spitalicească şi ambulatorie pentru bolnavi - cazuri sociale. Cetăţenii români beneficiau gratuit de tratamentul oferit, spre deosebire de cetăţenii străini, care achitau contravaloarea serviciilor.  Finanţată de stat, unitatea avea să desfăşoare o activitate integrată de asistenţă medicală şi cercetare ştiinţifică, cooperând atât cu instituţii din ţară, cât şi din străinătate. Tot cu data de 8 mai 1990, în Monitorul Oficial mai figurează şi hotărârea privind reorganizarea bazelor de aprovizionare tehnico-materială din subordinea Ministerului Economiei Naţionale în întreprinderi en gros, aparţinând aceluiaşi minister.


Hotărâre privind înfiinţarea Centrului de medicină socială "Christiana"
Guvernul României hotărăşte:

Art. 1 - Pe data prezentei hotărâri se înfiinţează Centrul de medicină socială "Christiana", cu sediul în municipiul Bucureşti, unitate cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătăţii.
Art. 2 - Centrul de medicină socială "Christiana" are următorul obiect de activitate:
a) acordă asistenţă medicală, socială, spirituală, spitalicească şi ambulatorie pentru bolnavii - cazuri sociale ­, cetăţenilor români, în mod gratuit, şi cetăţenilor străini, cu plată;
b) desfăşoară activitate integrată de asistenţă medicală, învăţământ şi cercetare ştiinţifică prin colaborări şi cooperări cu instituţii, asociaţii şi firme din ţară şi străinătate;
c) asigură specializarea şi perfecţionarea pentru personalul român şi străin;
d) valorifică rezultatele cercetării ştiinţifice prin lucrări şi tratate de specialitate, brevete de invenţii şi inovaţii.
Art. 3 - Centrul de medicină socială "Christiana" va funcţiona ca unitate de categoria I, finanţată de la bugetul de stat şi din donaţii de la Asociaţia "Christiana" şi de la alte persoane juridice sau fizice din ţară şi din străinătate.
Centrul de medicină socială "Christiana" va deschide, pentru valuta primită, cont la Banca Română de Comerţ Exterior, având dreptul de a o utiliza integral.
Centrul va putea vinde sau schimba în natură unele donaţii, potrivit valorii respective.
Art. 4 - Ministerul Finanţelor va introduce modificările rezultate din aplicarea prezentei hotărâri în bugetul pe anul 1990.
Prim-ministru,
Petre Roman

Hotărâre privind numirea preşedintelui Centrului Naţional al Cinematografiei
Guvernul României hotărăşte:
Articol unic - Dan Piţa se numeşte, începând cu data de 7 mai 1990, în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional al Cinematografiei.
Prim-ministru,
Petre Roman

Hotărâre privind reorganizarea actualelor baze de aprovizionare tehnico-materială din subordinea Ministerului Economiei Naţionale
Guvernul României hotărăşte:
Art. 1 - Pe data prezentei hotărâri, actualele baze de aprovizionare tehnico-materială în profil teritorial, din subordinea Ministerului Economiei Naţionale, se reorganizează în întreprinderi en gros, aparţinând aceluiaşi minister (anexa nr. 1).
Art. 2 - Funcţiile din conducerea întreprinderilor en gros pentru aprovizionare şi desfacere sunt cele prevăzute în anexa nr. 2
Art. 3 - Compartimentele funcţionale ale acestor întreprinderi se constituie pe baza normelor de structură prevăzute în Decretul-lege nr. 65/1990, în funcţie de volumul şi complexitatea activităţii fiecărei întreprinderi.
Art. 4 - În structura întreprinderilor prevăzute la art. 1 se pot organiza depozite, gestiuni, magazine, secţii, ateliere de întreţinere, autobaze de transport, unităţi de informatică, activităţi de proiectare, prognoza şi cercetarea pieţei, laboratoare de control-analize, recepţie, prestări servicii şi alte activităţi.
Art. 5 - Criteriile privind constituirea depozitelor şi gestiunilor sunt cuprinse în anexa nr. 3.
Art. 6 - Unităţile cuprinse la articolul 4 se vor organiza potrivit reglementărilor stabilite pe economie.
Art. 7 - Întreprinderile, depozitele şi gestiunile îşi păstrează, după caz, grupa de ramuri, gradul de organizare şi nivelul de salarizare avute la data reorganizării.
Art. 8 - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Prim-ministru,
Petre Roman

Anexa Nr. 1
Lista întreprinderilor en gros pentru aprovizionare şi desfacere ce se înfiinţează prin reorganizarea actualelor baze judeţene şi a muncipiului Bucureşti de aprovizionare tehnico-materială:
1. Întreprinderea en gros pentru aprovizionare şi desfacere Alba - sediul în localitatea Alba, judeţul Alba;
2. Întreprinderea en gros pentru aprovizionare şi desfacere Arad - sediul în localitatea Arad, judeţul Arad;
3. Întreprinderea en gros pentru aprovizionare şi desfacere Argeş - sediul în localitatea Piteşti, judeţul Argeş;
(...)
41. Întreprinderea en gros pentru aprovizionare şi desfacere a metalului - sediul în municipiul Bucureşti;
42. Întreprinderea en gros pentru aprovizionare şi desfacere a produselor electrotehnice, lemn şi materiale de construcţii - sediul în municipiul Bucureşti;
43. Întreprinderea en gros pentru aprovizionare şi desfacere a produselor de metal şi piese de schimb auto - sediul în municipiul Bucureşti;
44. Întreprinderea en gros pentru aprovizionare şi desfacere a produselor chimice şi hârtii-cartoane - sediul în municipiul Bucureşti;

Anexa Nr. 2
Lista funcţiilor din conducerea întreprinderilor en gros pentru aprovizionare şi desfacere
Funcţia - Criterii de utilizare a funcţiei
Director - Toate întreprinderile
Director adjunct comercial - La întreprinderile cu un volum de desfacere anual de peste 800 mil. lei
Inginer-şef - La întreprinderile cu un volum de desfacere anual de peste 2.000 mil. lei şi un volum de fonduri fixe cu o valoare mai mare de 100 mil. lei
Contabil şef - Toate întreprinderile

Anexa Nr. 3
Criterii privind construirea depozitelor şi gestiunilor de materiale
Subunitatea - Rulaj minim anual - Funcţia utilizată
Depozit (număr gestiuni 4) - 300 mil. lei (nivel serviciu, nivel birou) - şef depozit I
Gestiune - 40 mil. lei - gestionar de materiale
Punct de desfacre - până la 40 mil. lei - magaziner gestionar

Notă:
Pe măsura modificării preţurilor, potrivit legii, volumul minim de activitate necesar pentru constituirea depozitelor şi gestiunilor se corectează de Ministerul Economiei Naţionale, cu acordul Ministerului Muncii şi Ocrotirilor Sociale.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani