Cine n-a ascultat cu emoţie piese ale formaţiei Mondial, precum “Romanţă fără ecou”, cunoscută şi ca “Iubire, bibelou de porţelan” sau “Atât de fragedă”?
Cine n-a ascultat cu emoţie piese ale formaţiei Mondial, precum “Romanţă fără ecou”, cunoscută şi ca “Iubire, bibelou de porţelan” sau “Atât de fragedă”?
În 1966, la Clubul Institutului Politehnic Bucureşti – “303” sau “Trei gaură trei”, cum mai era numită locaţia, câţiva studenţi îndrăgostiţi de muzică avea să constituie o nouă formaţie. Şi-au spus Mondial. Tuturor membrilor fondatori “le-a sunat” bine propunerea lui Filip Merca, basistul trupei, de a “boteza” noua formaţie Mondial. Cu toţii au considerat că să regăsesc în acest concept.
SUCCES
Pasiunea pentru muzică îi făcea să uite că s-a înserat de mult şi a trecut de miezul nopţii. Continuau să repete şi se opreau atunci când ajungeau la concluzia că piesele sună bine. Iar succesul formaţiei a fost unul răsunător. Banii? Nu-i interesau. Tot ce adunau în urma spectacolelor puneau deoparte, pentru instrumente. “Am cumpărat un amplificator Doina şi un claviton, un fel de pian electric, îngust, departe de ceea ce se numea orgă. Însă, neavând scule suficiente, ne băgam şi doi pe un amplificator şi se stricau, se alegea praful”, îşi aminteşte Dragoş Vasiliu, chitarist al formaţiei. În 1970, piesele care cuceriseră sufletul publicului românesc “Primăvara”, “De va veni la tine vântul”, “Romanţă fără ecou” şi “Atât de fragedă” sunt imprimate pe vinil. Iar invitaţiile la televiziune şi la radio au început să fie tot mai dese. Cât despre cenzură? Au încercat să evite astfel de probleme prin structurarea repertoriului pe versurile poeţilor clasici. “În «Atât de fragedă», melodia poartă acest titlu, dar sintagma nu se regăseşte şi în cântec, pentru că prima strofă a fost scoasă. De ce? Pentru că era: «Atât de fragedă te-asemeni/ Cu floarea albă de cireş/ Şi ca un înger între oameni...» Cum? Înger?! Dar la sfârşit a adormit cenzura. A rămas «Şi-o să-mi răsai ca o icoană/ A pururi verginei Marii»“, mai spune Dragoş Vasiliu. “Iar probleme au fost şi la piesa «Pe Harta Europei». «Ni s-a spus: Cu gândul şi cu ochii pe Harta Europei? Vreţi să plecaţi?»“, îşi aminteşte Dragoş Vasiliu, zâmbind.
VALENŢE
Faima Mondialului a adus un nou suflu în muzica pop-rock din România acelei perioade şi, ulterior, formaţia a contribuit la îmbogăţirea spirituală a multor generaţii. “«Găselniţa» pentru a pătrunde la emisiunile de radio şi de tv era ca, pe lângă o muzică frumoasă şi melodioasă, să avem şi texte cât mai bine făcute”, completează muzicianul Mircea Drăgan.
Turneul din URSS
OSTA (ARIA de mai târziu sau Agenţia Română pentru Impresariat Artistic) le-a propus membrilor Mondial, în 1970, un turneu în URSS. Primul popas, la Chişinău, unde erau programate două spectacole. Au urcat pe scenă în uralele publicului. După prima piesă, prezentatoarea, care vorbea ruseşte, a încercat să se adreseze publicului, fără succces. “Lăsaţi-i pe fraţii noştri să vorbească”, se auzea din sală. După fiecare piesă, pe scenă erau aduse numeroase buchete de flori, alături de care erau strecurate bileţele pe care se regăseau mesaje ale românilor de peste Prut. A doua zi, la cel de-al doilea spectacol, în Teatrul Verde nu mai puteai să arunci nici măcar un ac. Erau prezenţi peste 10.000 de spectatori. Peste 2.000 de suflete în plus faţă de capacitatea maximă a locaţiei. S-a scandat: “Unire!”. Situaţia i-a deteminat pe organizatori să le ceară membrilor formaţiei să-şi strângă instrumentele. Cu chiu, cu vai, poliţia călare i-a escortat până la autobuz.“Deplasare” în... Capitală
“Formaţia Mondial, recent întoarsă dintr-un turneu atât în ţară, cât şi în Capitală...”. Aşa era prezentată pe scenă formaţia Mondial, care n-a mai avut parte de vreun alt turneu peste hotare, cu excepţia turneului din URSS. Motivul? La un moment dat au fost invitaţi să cânte la reşedinţa ambasadorului RFG. Iar basistul trupei, Filip Merca, a fost pozat din clădirea de vizavi chiar în momentul în care apăsa butonul soneriei...“Iubire, bibelou de porţelan!”
Piesele care au fost incluse pe primul album al formaţiei Mondial au fost înregistrate într-o noapte. “Pe ascuns, am făcut imprimări de la 12 noaptea până la 6 dimineaţa. Am înregistrat cele patru piese care ne-au făcut renumiţi la vremea aceea”, povesteşte basistul Filip Merca. Pe CD-ul care însoţeşte Ediţia de Colecţie de luni, ce aduce în prim-plan formaţia Mondial, veţi regăsi piesele celebre ale trupei: “Primăvara”, “De va veni la tine vântul”, “Romanţă fără ecou”, “Atât de fragedă”, “Omule”, “Pe harta Europei”, “Romanţa inimii”, “Departe sunt de tine”, “Orbul”, “Vântul”, “Nopţi de veghe”, “Vara”, interpretate de regretatul solist Gabriel Drăgan, în memoria căruia membrii Formaţiei Mondial au iniţiat în 1998 Festivalul “Iubire, bibelou de porţelan”. De asemenea, CD-ul cuprinde şi trei piese imprimate de Mondial în 2008, în interpretarea actualului solist, Radu Ghencea.13 piese şlagăre ale formaţiei Mondial, primele zece fiind înregistrate în perioada 1969-1971
“Colegii mei nu erau studenţi la Conservator, dar muzicalitatea lor şi mai ales dorinţa de a învăţa, de a cânta cât mai bine, cu orice sacrificiu, îi ajuta să facă faţă cu brio programului de repetiţii”
Mircea Drăgan - muzician
“Tineri, ambiţioşi, toată lumea ne privea ca pe nişte modele. Şi venea lume, se umpleau săli de sport ca să ne vadă. Chiar şi eu am compus piese care au fost difuzate la radio”
Doru Tufiş - chitarist
Citește pe Antena3.ro