x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Deversarile sunt controlate

Deversarile sunt controlate

de Octavian Herta    |    Eliza Popa    |    19 Iul 2005   •   00:00
Deversarile sunt controlate

Dupa 35 de ani de la construire, hidrologii vor efectua prima golire de fund a barajului Vidra. Specialistii vor adopta aceasta masura deoarece lacul de acumulare trebuie sa preia toata cantitatea de apa ce ar proveni din precipitatiile anuntate pentru aceasta saptamana.

In Valcea, unul dintre judetele afectate de inundatii, apa din barajele situate in amonte de Vidra este acum la cote normale, dar se scurge pe cursurile adiacente. Specialistii hidrologi valceni vor efectua golirea de fund a barajului, pentru a nu se strange toata apa in lacul de acumulare Vidra, si asa plin ochi. Insa aceasta masura nu este de ajuns. Pentru a face fata precipitatiilor masive, se vor deschide controlat vanele care tin apa in baraj.

ANTRENAMENTE. De la construirea barajului, specialistii au facut doar "antrenamente" cu deschiderea vanelor de la barajul Vidra. De doua ori pe an, vanele cu un diametru de 2,5 metri, au fost deschise, dar fara un debit prea mare. Un pericol il reprezinta bustenii de pe suprafata apei, care, la contactul cu podetele improvizate de-a lungul Vaii Lotrului, ar putea da nastere unor adevarate baraje. Autoritatile valcene au luat decizia suprainaltarii digurilor, cu ajutorul a mii de saci cu nisip. De asemenea, se taie toata masa lemnoasa de pe ambele maluri ale Vaii Lotrului, pentru ca aceasta sa nu fie antrenata de "viitura controlata". "Barajul Vidra nu este in pericol in acest moment. Problema se pune la tranzitarea viiturii pe Valea Lotrului", a declarat un reprezentant al autoritatilor. "Ca efect al hidrologiei exceptionale a acestei perioade si avand in vedere riscul aparitiei unor debite cu valori ridicate, ce nu ar mai putea fi atenuate in marile acumulari, Hidroelectrica executa, pe fondul imbunatatirii temporare a conditiilor hidro-meteorologice, pregolirea controlata a lacurilor de acumulare si crearea unor volume de atenuare", ne-a declarat, ieri, directorul general al societatii, Traian Oprea.

SIGURANTA. In colaborare cu Administratia Nationala "Apele Romane", Hidroelectrica a intocmit un program de pregolire pentru perioada imediat urmatoare a lacurilor cap de cascada. Operatiunea va fi efectuata cu debite controlate, convenite cu autoritatile locale, pentru a nu se produce pagube pe albiile naturale, a mai precizat sursa citata. In ultima perioada, pentru protejarea albiilor naturale si evitarea suprapunerii debitelor evacuate peste undele de viitura, evacuarile de debite au fost reduse la maxim, volumele lacurilor de acumulare crescand. "Au fost, de asemenea, verificate calculele proiectantilor legate de capacitatea de transfer a viiturilor de catre hidrocentrale. In acest moment, va pot spune ca exploatarea constructiilor hidrotehnice apartinand Hidroelectrica se face in deplina siguranta", a conchis Traian Oprea.

Solutie - Banii de anticipate, doua judete reparate


Retragerea apelor din zonele inundate a scos la iveala un contur sumbru al dezastrului. Concluzia unui bilant recent este ca pagubele vor depasi, ca amploare, pierderile provocate de ploile care au cazut in vestul tarii in lunile aprilie si mai.

BILANT. In timp ce inundatiile si alunecarile de teren din Banat au costat economia romaneasca aproape 500 de milioane de euro, ceea ce reprezinta 0,8 % din PIB, primele estimari ale pagubelor de acum vorbesc despre un miliard de euro, conform unui studiu realizat de publicatia "Saptamana financiara".

PRIORITATE. Intrebat fiind daca alegerile anticipate mai sunt o solutie in aceste momente dificile, premierul Calin-Popescu Tariceanu a raspuns doar ca intre cele doua subiecte nu exista nici o legatura. Alegerile generale de anul trecut ne-au costat 870 de miliarde de lei, iar pentru acest an se estimeaza un cost al anticipatelor de 1.000 de miliarde de lei. Cu acesti bani se pot face multe lucruri in zonele afectate de ape. Se pot construi 1.000 de case. Sau pot fi refacute toate drumurile distruse din judetul Buzau, operatiune care ar costa 240 de miliarde de lei, pot fi acoperite pagubele inregistrate in Cluj - 240 de miliarde de lei si tot ar mai ramane 540 de miliarde de lei.

RECTIFICARE. Guvernul a alocat 10.000 de miliarde de lei vechi din fondul de rezerva bugetara pentru reconstructia zonelor afectate de inundatii. In limita unei sume totale de 15 miliarde de lei, familiile afectate vor primi ajutoare, fiind prioritare atat persoanele cu decese in familie cat si cele ale caror case au fost distruse. (Radu Crivat)

Solidaritate - Tot saracii doneaza


La Craiova, tot saracii au facut si promis donatii mai insemnate. Un singur director de serviciu descentralizat, Manu Costache de la Garda de Mediu, a anuntat ca doneaza cinci milioane de lei din salariul sau pentru sinistrati. Ceilalti directori s-au multumit a promite ca vor strange diverse sume de bani - majoritatea infime - de la subalterni. Nici firmele mari nu s-au inghesuit sa faca donatii insemnate, acestea venind tot din partea unor societati comerciale relativ mici. Cat despre politicienii locali si centrali, acestia au folosit prilejul donatiilor pentru a-si face campanie electorala sau a-si critica adversarii in fata sinistratilor. In fine, la Dolj se preconizeaza a fi stransi doua miliarde de lei vechi pentru sinistrati, constand in materiale de constructii, alimente, imbracaminte si bani.

IASI. Spitalul de Recuperare din Iasi a donat cateva zeci de paturi, 8 paturi si 11 saltele. Unitatea medicala este dispusa sa ofere spitalizare gratuita pentru sinistratii din Vrancea, Galati si Bacau care au nevoie de ajutor. Si angajatii Directiei Generale de Finante au oferit alimente, apa si haine. Biserica a inceput imediat dupa aparitia vestilor privind inundatiile din sudul Moldovei o campanie de sensibilizare a enoriasilor. Numai la Biserica Adormirea Maicii Domnului, din cartierul Galata, credinciosii au adus, in cateva zile, saci cu haine si peste 15 milioane de lei. Ca de obicei, oamenii de rand au fost primii care au sarit in ajutorul semenilor loviti de soarta. Iesenii s-au indreptat catre punctele de colectare pentru a oferi tot ce le prisoseste. Transporturile cu ajutoare dinspre Iasi catre zonele afectate pleaca in permanenta. Iasiul a trimis deja in zona afectata de inundatii cateva tone de apa, mancare si haine. (Mirela Cimpoi, Cristian Vasilcoiu)

Antena 1 - "Mereu aproape de aproapele tau"


Antena 1 a demarat luni seara in cadrul Observatorului de la ora 19:00 campania "Mereu aproape de aproapele tau", destinata sprijinirii miilor de familii afectate de inundatiile catastrofale de saptamana trecuta. Postul pune la dispozitie, pana pe 31 august, trei linii telefonice in reteua Romtelecom unde se pot face donatii: 09 009 000 70 pentru 2 euro + Tva, 09 009 000 71 pentru 3 euro + Tva si 09 009 000 72 pentru 5 euro + Tva. De asemenea, la numarul 1413 se poate trimite un SMS, la pretul de 2$ + Tva, bani care vor ajunge in acelasi cont deschis de Antena 1.

Olt - Apel umanitar


Inundatiile au lasat mii de familii fara speranta ca vor mai avea vreodata un acoperis deasupra capului sau cu ce sa isi hraneasca copiii. Astfel de familii traiesc blestemul inundatiilor si in comuna Crampoia din judetul Olt, unde apele au inghitit 60 de case si au avariat grav alte 400 de locuinte. Autoritatile locale nu dispun de fondurile necesare nici macar pentru a pune o paine pe masa sinistratilor, de aceea orice sprijin este binevenit, fie ca este vorba de haine, alimente sau materiale de constructie. Cei care doresc sa ii ajute pe acesti oameni pot lua legatura cu primarul comunei Crampoia, Ilie Ciobanu, la numarul de telefon: 0249/ 48.50.20. (Simona Diaconu)
×
Subiecte în articol: miliarde eveniment