x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezvaluiri - 20 de minciuni despre razboiul din Irak

Dezvaluiri - 20 de minciuni despre razboiul din Irak

de Ana Ilie    |    01 Oct 2005   •   00:00
Dezvaluiri - 20 de minciuni despre razboiul din Irak

Bush a declarat ca Saddam Hussein detine arme de distrugere in masa si vrea sa le foloseasca. A fost prima minciuna dintr-un lung sir.

George Bush a pus intreaga lume pe jar atunci cand a declarat ca dictatorul irakian Saddam Hussein detine arme de distrugere in masa si este gata oricand sa le foloseasca impotriva Occidentului. Era o minciuna, prima din multe altele. Asa si-a construit America coalitia cu care a pornit razboiul impotriva Irakului si tot din aceasta cauza s-au pierdut cele mai multe aliante.

Au trecut mai bine de trei ani de cand presedintele american, George Bush, a declansat razboiul impotriva Irakului. Desi au existat inca de la inceput suspiciuni ca motivele care au stat la baza declaratiei de razboi nu sunt fundamentate, de-abia acum comunitatea internationala incepe sa inteleaga ca Administratia de la Casa Alba a "cosmetizat" amenintarea reprezentata de regimul lui Saddam Hussein. De fapt, au fost rostite, de-a lungul timpului, nici mai mult, nici mai putin de 20 de minciuni de-a dreptul sfruntate despre razboiul din Irak. Publicatia virtuala Political Strategy a contabilizat toate aceste "dezinformari" si a ajuns la concluzia ca, despre razboiul impotriva regimului Saddam, Bush a spus mai multe minciuni decat adevaruri. Lunga lista de neadevaruri incepe cu cea mai recenta "minciunica".

1. "O importanta informatie care lega Irakul de un program de producere a armelor nucleare pare sa fi fost fabricata, dupa cum a declarat, la 6 martie anul acesta, seful echipei de inspectori ai Natiunilor Unite, intr-un raport ce punea sub semnul intrebarii declaratiile Statelor Unite si Marii Britanii cu privire la ambitiile nucleare secrete ale Irakului". Mohamed ElBaradei, directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), a mai adaugat, in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, ca "documentele care ar fi trebuit sa demonstreze ca oficialii irakieni au cumparat uraniu din Africa in urma cu doi ani nu sunt autentice". In pofida acestor dovezi zdrobitoare privind falsificarea unor documente importante pentru motivarea razboiului impotriva Irakului, Administratia americana nu a gasit de cuviinta sa raspunda decat ca "s-a lasat pacalita" de respectivele texte, si nu are nimic de-a face cu falsificarea lor.

FARA JENA. Secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, nu s-a sfiit sa minta americanii

2 Administratia Bush a sustinut sus si tare ca Irakul dezvolta o racheta cu o raza de actiune mai mare de 500 de kilometri. In consecinta, sistemul de la Natiunile Unite a intrat in functiune, emitand o rezolutie prin care i se interzicea Irakului sa dezvolte rachete cu o raza de actiune mai mare de 60 de kilometri. Timpul a dovedit ca racheta al-Samoud 2, la care se referea Casa Alba, a fost testata pentru zboruri de aproximativ noua kilometri.

3 Administratia a "dezvaluit" ca este in posesia unor imagini prin satelit care dovedesc fara tagada ca Irakul are noi cladiri rezervate pentru cercetare la locatiile nucleare. Cand inspectorii Natiunilor Unite s-au deplasat la locurile cu pricina, nu au gasit "nimic".

4 Administratia a "indicat" inspectorilor sa se uite cu atentie prin palatele prezidentiale ale lui Saddam, unde vor gasi cu siguranta dovezi incriminatorii. Inca o data, inspectorii nu au gasit "nimic".

5 Casa Alba a admis ca in urma interogatoriilor, un informator al retelei teroriste al-Qaeda a spus ca extremistii au reusit sa transporte material radioactiv prin mai multe aeroporturi. Totusi, asa-zisul informator a "cazut" la testul cu poligraful. "Aceasta piesa a puzzle-ului s-a dovedit a fi fabricata, si din acest motiv panica starnita, in special la Washington s-a disipat", a marturisit Vince Cannistraro, fostul sef al directiei de contraterorism din Agentia Centrala de Informatii (CIA). Cu toate acestea, nivelul alertei nationale "portocaliu", activata dupa ce au aparut in presa asa-zisele marturisiri ale informatorului, a fost mentinuta si dupa ce aceste declaratii s-au dovedit false.

"AMENINTARE". S-a spus ca Saddam ar fi detinut arme de distrugere in masa

6 Binecunoscutul magnat media Rupert Murdoch a ajutat Administratia la raspandirea urmatoarei stiri-minciuna: "Garda de corp a lui Saddam Hussein a fugit din Irak si se afla in posesia detaliilor privind arsenalul secret al acestei tari. Dezvaluirile lui sustin declaratiile lui George Bush potrivit carora inspectorii Natiunilor Unite au suficiente dovezi pentru a justifica inceperea razboiului. Garda de corp le-a oferit israelienilor o serie de adrese de locatii pe care inspectorii nu le-au vizitat". Inutil de spus, aceasta stire s-a dovedit a fi falsa.

7 Administratia Bush a sustinut in repetate randuri ca Saddam are legaturi cu reteaua al-Qaeda, asertiune centrala pentru declansarea razboiului. Insa nici CIA, nici FBI nu sunt de acord cu aceasta premisa. "Analistii CIA s-au plans ca inalti oficiali din Administratie au exagerat semnificatia unor rapoarte ale serviciilor secrete cu privire la Irak, in special in legatura cu implicarea acestei tari cu terorismul, pentru a intari argumentele politicie pentru declansarea razboiului", iar "la FBI, unii anchetatori sustin ca sunt nedumeriti de forta cu care Administratia insista pe o legatura solida intre Irak si reteaua lui Ossama ben Laden. Noi analizam situatia de mai bine de un an si pur si simplu nu credem ca aceasta legatura exista".

8 Pentru a da substanta legaturii dintre Saddam si al-Qaeda, Administratia americana a anuntat ca autoritatile cehe au dovezi privind o intalnire intre Mohammed Atta, unul dintre presupusii atacatori de la 11 septembrie, si un agent irakian, intalnire care ar fi avut loc la Praga, in aprilie 2001. Desi presedintele ceh de atunci, Vaclav Havel, si serviciile de informatii cehe au negat aceste rapoarte, Administratia Bush continua sa se foloseasca de acest argument pentru a ilustra legatura dintre reteaua terorista si Irakul lui Saddam.

9 Hans Blix, seful inspectorilor ONU, a speculat o discrepanta aparuta in raportul privind arsenalul chimic al Irakului. El a conchis, fara probe insa, ca aceasta tara are 100 de tone de arme chimice ascunse, gata sa le foloseasca impotriva Statelor Unite. Insa Scott Ritter, fostul sef al inspectorilor Natiunilor Unite, a declarat ca existenta unui astfel de arsenal este imposibila.

TUPEU. Minciunile lui Bush au pacalit pentru o vreme comunitatea internationala

10 In discursul tinut la Consiliul de Securitate al ONU, la data de 12 septembrie, Bush a sustinut ca Irakul a facut "mai multe incercari de a cumpara tuburi de aluminium folosite la imbogatirea uraniului pentru arme nucleare". La inceputul lunii ianuarie, inspectorii AIEA conchideau ca "tuburile de 81 de milimetri pe care Irakul incerca sa le achizitioneze nu erau potrivite pentru centrifugele de imbogatire a uraniului, ci pentru a fi folosite drept rachete de artilerie".

11 Washingtonul si Marea Britanie au emis rapoarte in care acuzau Irakul ca si-ar fi reinnoit programul de achizitionare a armanentului nuclear. Marea Britanie sublinia chiar ca Irakul "a incercat sa achizitioneze o cantitate considerabila de uraniu din Africa, in pofida faptului ca nu are un program civil nuclear pentru care sa fie necesar acest material". AIEA a anuntat insa ca nu a gasit nici o dovada care sa sustina aceste rapoarte, si toate cautarile facute in Irak cu ajutorul detectoarelor de radiatii nu au scos la iveala nici o arma interzisa sau vreun fel de material nuclear.

12 Intr-un interviu, Hans Blix declara ca i-a fost adus la cunostinta faptul ca "Secretarul de Stat Collin Powell sustine ca inspectorii au descoperit ca oficialii irakieni ascundeau si mutau materiale ilicite in interiorul si exteriorul Irakului, pentru a preveni descoperirea lor". Blix a mai declarat ca inspectorii nu au raportat nici un astfel de incident.

13 Blix a mai declarat in acelasi interviu ca nu a vazut "dovezi convingatoare ca Irakul trimite oameni de stiinta specializati in arme nucleare in Siria, Iordan sau alta tara, cu scopul de a evita intervievarea lor de catre inspectori. Nici nu exista dovezi care sa sprijine afirmatiile presedintelui Bush potrivit carora agenti irakieni se dau drept oameni de stiinta".

14 Bush a folosit o fotografie din satelit si un raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica drept dovezi ca Irakul se reinarmeaza cu materiale nucleare. Insa un inalt oficial al Administratiei a recunoscut ca raportul AIEA nu trage o astfel de concluzie, iar un purtator de cuvant al acestui organism a declarat ca "fotografia a fost interpretata gresit".

PACALITI. Soldatii au luptat intr-un razboi cladit pe minciuni

15 Presedintele George Bush a mintit in mod repetat cu privire la capabilitatile nucleare ale Irakului si cele conventionale, incercand sa-i inspaimante pe americani, sustinand ca Irakul are in posesie o intreaga flotila de avioane comandate de la sol care ar putea fi folosite pentru "misiuni care au ca tinta Statele Unite".

16 "Argumentele lui Bush impotriva lui Saddam Hussein, expuse intr-o emisiune televizata urmarita de toata natiunea, s-au bazat pe o interpretare fragmentara si cateodata de-a dreptul falsa a rapoartelor serviciilor de informatii americane, sustin oficialii din guvern si analistii. Oficialii CIA, FBI si din Departamentul pentru Energie au fost presati sa intocmeasca rapoarte care sa sustina pozitia Administratiei..." "De principiu, informatiile «cosmetizate» patrundeau in declaratiile facute de oficialii de rang inalt si serviciile secrete, in special analistii de la CIA erau destul de nemultumiti de aceasta situatie", a declarat Vincent Cannistraro, fostul sef al directiei de contraterorism din Agentia Centrala de Informatii.

17 Contrar celor spuse de Donald Rumsfeld, care afirmase ca Irakul i-a izgonit pe inspectorii Natiunilor Unite in 1998, Charles Duelfer, care era adjunctul sefului agentiei de inspectie a Natiunilor Unite, a declarat la acel moment: "Am luat decizia sa evacuam Irakul".

18 O alta minciuna a fost asa-zisa tentativa de asasinat a tatalui presedintelui Bush, George Bush Senior, pusa la cale de catre Irak. "Un inalt oficial de la Casa Alba mi-a spus recent ca unul din cele mai importante elemente ale raportului era exagerat si incorect", scria Seymour Hersh intr-un articol din 1993. "Si nici unul dintre oficialii Administratiei Clinton nu a sustinut vreodata ca ar fi existat dovezi clare care sa il lege direct pe Saddam sau pe vreunul dintre apropiatii lui de asa-zisa incercare de asasinat. Cazul impotriva Irakului era si ramane circumstantial".

19 O alta minciuna: Agentia Internationala pentru Energie Atomica a spus ca un raport citat de Bush drept dovada ca Irakul avea in 1998 "sase luni" pana la obtinerea unei arme nucleare nu exista. "Nu a existat niciodata un astfel de raport al acestei agentii", a spus Mark Gwozdecky, purtatorul de cuvant al AIEA.

20 Dosarul Britanic, un document mult asteptat, trebuia sa dovedeasca fara drept de tagada ca Saddam este cea mai mare amenintare la adresa sigurantei globale. In cele din urma, singurul lucru evident publicului larg a fost ca Dosarul in sine este o facatura.

"Downing Street s-a scufundat in rusine pe plan international dupa ce a devenit evident ca mari parti din cel mai recent dosar pe tema Irakului al guvernului britanic, care ar fi trebuit sa se bazeze pe materiale ale serviciilor de informatii, au fost preluate din articole academice publicate, unele dintre acestea vechi de cativa ani, «asamblate» la un loc de cativa studenti din California". Downing Street nu si-a cerut scuze pentru ca a indus in eroare o lume intreaga. Nici Administratia Bush nu se poate lauda cu acuratetea informatiilor.

RAPOARTE


"Inalti oficiali din Administratie au exagerat semnificatia unor rapoarte ale serviciilor secrete cu privire la Irak, in special in legatura cu legaturile acestei tari cu terorismul, pentru a intari argumentele politicie pentru declansarea razboiului"
Analisti CIA

FALS


"Secretarul de Stat Collin Powell sustine ca inspectorii au descoperit ca oficialii irakieni ascundeau si mutau materiale ilicite in interiorul si exteriorul Irakului, pentru a preveni descoperirea lor"
Hans Blix, seful inspectorilor ONU in Irak

INTERPRETARE


"Argumentele lui Bush impotriva lui Saddam Hussein (...) s-au bazat pe o interpretare fragmentara si cateodata de-a dreptul falsa a rapoartelor serviciilor de informatii americane"
Oficiali din Guvernul SUA

COSMETIZARE


"De principiu, informatiile «cosmetizate» patrundeau in declaratiile facute de oficialii de rang inalt si serviciile secrete, in special analistii de la CIA, erau destul de nemultumiti de aceasta situatie"
Vincent Cannistraro, inalt oficial al CIA

PREMII
Premiul pentru cea mai gogonata minciuna a secolului a fost castigat de presedintele SUA, George Bush, si de premierul Marii Britanii, Tony Blair, pentru declaratia conform careia Saddam detinea arme de distrugere in masa - motiv pentru care a fost declansat razboiul cu Irakul. Juriul Festivalului Minciunii de la Champoluc, in Italia, i-a dat lui Blair un bonus pentru fraza "Nu ne vom schimba stilul de viata", spusa la o zi dupa atacurile teroriste din 7 iulie, de la Londra. Presedintele Bush a concurat cu inca o replica de-a sa ramasa celebra: "Atentatul impotriva Turnurilor Gemene (de la 11 septembrie 2001, din New York - n.r.) a fost organizat intr-o pestera din Afganistan, de catre un dependent de dializa, un orb si un schiop". (Anca Aldea)
×