x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Diete de vedete

Diete de vedete

de Irina Cristea    |    14 Noi 2010   •   00:00
Diete de vedete
Sursa foto: /Thinkstock

Dietele vedetelor de la Hollywood sunt, de multe ori, pe măsura efectelor speciale din peliculele în care joacă. Regimul lor alimentar (deşi partea alimentară e mai curând inexistentă) ar putea servi mai degrabă drept ghid diversificat de înfometare. De la cura cu apă de nucă de cocos la dieta pe bază de mâncare pentru bebeluşi, de la detoxificarea cu limonadă până la "hrana violet" (nu-i o glumă, cel puţin dacă e să-i credem pe cuvânt pe nutriţioniştii lui Mariah Carey), celebrităţile din industria showbiz-ului par să fi încercat pe propria piele toate trăsnăile nutriţionale.

Botezate "dietele pop" pentru a fi demne de cultura în care, din punctul de vedere al unor sociologi, trăim cu toţii, regimurile mai mult sau mai puţin imposibile ale vedetelor au, fiecare-n parte, şi o fărâmă de logică. Un sâmburel din care, "plantat" într-un regim cu ceva mai multă aplecare spre normalitate, ar putea răsări un stil de viaţă destul de sănătos, apreciază Brent Bauer, directorul programului de medicină complementară de la Clinica Mayo. "Problema cu dietele vedetelor este că iau un principiu care, la bază, este bun, dar îl împing mult, mult prea departe", spune Bauer. Împreună cu expertul american în nutriţie Marissa Lippert, Bauer a făcut, pentru Shine.com, o evaluare a celor mai ţicnite diete care-au făcut, recent, vâlvă printre vedete. Ei au identificat şi elementul de normalitate căruia nu i-ar sta chiar rău în programul alimentar al "nevedetelor".

NUCA DE COCOS
La 40 şi ceva de ani, fosta protagonistă a serialului "Friends", Jennifer Aniston, recurge la trucurile cu care vedetele îşi încep, de obicei, cariera: pozează aproape goală pentru reclama la propria marcă de parfum şi anunţă, prin intermediul firmei care o promovează, că cel mai nou film în care va juca va conţine şi scene în care actriţa apare topless. Dincolo de disperarea care răzbate din noua sa strategie de autopromovare, Jennifer Aniston nu şi-ar permite să apeleze la această ultim atu dacă n-ar fi şi o specialistă în a prelua aproape "din zbor" cele mai recente trăsnăi nutriţionale. Şi, dacă arată aşa cum arată, acest lucru se datorează şi dietei pe bază de nucă de cocos, printre ai cărei adepţi s-a aflat. Ideea este să incluzi nuca de cocos - miez, ulei, apă - în meniul zilnic. Totul se bazează pe rezultatele a câtorva cercetări care au arătat că acest fruct conţine o formă specială de grăsime saturată ce favorizează scăderea în greutate.

De aici a rezultat şi o adevărată isterie printre vedete, care au început să se înghesuie să cumpere şi să consume apă de nucă de cocos. Câteva celebrităţi cu aplecare spre afaceri (Madonna, Mathew McCounaghy sau Demi Moore) au făcut un pas în plus şi au investit în compania Vita Coco, cea care produce băutura. Sâmburele de adevăr: "Deşi cercetările despre grăsimea conţinută de nuca de cocos sunt controversate, apa conţinută de acest fruct este aur curat pentru sănătate. Este bogată în potasiu şi ajută la înlocuirea electroliţilor pe fond de deshidratare. E ca un Getorade natural", spune Lippert.

CEVA ACRU. ATÂT
Actorii Ashton Kutcher şi Demi Moore au anunţat chiar pe Twitter că au început un dificil proces de detoxificare cunoscut sub numele de Master Cleanse. Programul presupune consumul, pe durata a zece zile, a unei licori rezultate din amestecul de lămâie, sirop de arţar, piper cayenne, sare, ceai de plante şi apă. Atât şi nimic mai mult. Au primit încurajări, pe principiul că "cei care fac foamea împreună rămân împreună". I-a motivat şi cântăreaţa Beyoncé, care s-a lăudat că a slăbit nouă kilograme cu ajutorul acestui regim prea puţin alimentar, pentru pelicula "Dream Girls". E drept, le-a recâştigat rapid, plus un "mic" bonus.

Pentru că, după cum explică nutriţioniştii, cel mai mare neajuns al regimurilor hipocalorice nu e atât crunta senzaţie de foame, cât rapiditatea cu care kilogramele pierdute îşi fac loc înapoi. Sâmburele de adevăr: Apa fierbinte cu lămâie (fără restul ingredientelor din "mixtura originală") poate fi un truc eficient la care să recurgem în momentele în care ni se face de-o gustărică, spune Marissa Lippert, pentru că "ajută la digestie şi înviorează".

PENTRU PICI FĂRĂ DINŢI
Faptul că mâncarea pentru bebeluşi, ambalată frumos în borcănele cu etichete vesele, nu corespunde nevoilor nutriţionale ale unui adult a fost o veste chiar bună pentry actriţele Reese Witherspoon şi Marcia Cross. Tabloidele au relatat, nu o dată, că multe celebrităţi şi-au pus speranţele într-o dietă ce presupune o singură masă normală pe zi, restul gustărilor fiind compuse din mâncărică la borcan, fabricată pentru pici fără dinţi. Ideea e proastă nu doar pentru că hrana pentru bebeluşi nu e suficient de "dotată" în elemente nutriţionale, ci şi pentru că ea nu solicită aşa cum trebuie sistemul digestiv adult.
Sâmburele de adevăr: "Totuşi, un borcănel cu piure de broccoli poate fi o porţie bună de vitamine, minerale şi antioxidanţi. O gustare ideală şi sărăcă în grăsimi", comentează nutriţionistul american.

METABOLISM ÎN FLĂCĂRI. VIOLET
Flacăra violet e-n tot şi-n toate, inclusiv în alimentaţie. A testat-o pe pielea ei diva Mariah Carey înainte să rămână însărcinată. Regula este ca trei zile pe săptămână să nu cunsumăm decât alimente de culoare violet. Iar scopul nu este atât pierderea în greutate, cât menţinerea tinereţii. Curat holistic. De aici şi vâlva făcută de studii recente despre resveratrol, acest "secret al longevităţii ascuns într-un pahar cu vin roşu". Sâmburele de adevăr: "O «dietă violet» ar fi absurdă. În schimb, un consum mai ridicat de prune, struguri negri, sfeclă roşie sau vinete este un pont excelent. Aceste alimente sunt foarte bogate în antioxidanţi, deci pot juca un rol important în eforturile de a întârzia îmbătrânirea", crede Brent Bauer.

CÂT MAI CRUD
Că ciuguleşti ca o vrăbiuţă sau că te ţii de dieta preferată a actriţei Angela Basset e cam acelaşi lucru. Minus viermişorii şi insectele din meniul micuţei zburătoare. Acest regim include fructe uscate, nuci, semninţe uscate, seminţe încolţite, legume crude, cereale integrale. Teoria spune că 75% din meniul zilnic trebuie compus din alimente crude, întrucât ele pierd, prin preparare, o serie de enzime care favorizează absorbţia nutrienţilor. Cei mai mulţi dintre adepţii acestei diete sunt vegetarieni. Alţii consumă, în afară de legume, fructe şi semninţe, ouă crude, lapte nefiert, carne crudă şi peşte.

Sâmburele de adevăr: Deşi unele legume (roşiile sunt un exemplu) sunt mai bogate din punct de vedere nutriţional dacă sunt gătite, nimeni nu poate spune că nu e indicat să cunsumăm produse proaspete în loc de alimente procesate. În plus, s-a dovedit că un aliment crocant dă mai repede senzaţia de saţietate decât unul copt, fiert sau prăjit.

CHINUL MACROBIOTIC
Dieta macrobiotică se bazează pe reguli foarte stricte: cereale integrale, fasole, supă miso, alge, soia, tofu, seminţe şi, când şi când, ceva peşte. Gwyneth Paltrow şi Madonna au făcut mare reclamă acestui stil de alimentaţie.
Sâmburele de adevăr: Un regim aproape vegetarian, cu multă soia şi garnisit cu ceva peşte, ar putea fi formula câştigătoare. "Această dietă are-n spate o seamă de cercetări şi cred că merită observată şi studiată cu atenţie şi în viitor", crede Bauer.

×
Subiecte în articol: special