EDITIE DE COLECTIE
La 17 ani, Ion Dumitrache canta la nunti imbracat intr-un pulover ros la coate. Si-a jurat atunci ca intr-o buna zi va deveni bogat. A lansat 11 CD-uri si a gadilat pana si urechea lui Silvio Berlusconi cu nemuritoarele sale melodii lautaresti. Nelu Ploiesteanu’ este numele lui de scena.
Cel care avea sa devina unul dintre cei mai mari lautari din Romania s-a nascut la data de 16 decembrie 1950, in comuna Ciorani, jud. Prahova, intr-o familie amarata cu sase suflete. Tatal sau, un interpret pe cinste, se ocupa de hrana familiei, cantand pe la nunti. Ion Dumitrache, alias Nelu Ploiesteanu’, dadea tarcoale acordeonului tatalui sau inca de la varsta de 5 ani: "Desi mi-a interzis sa-mi castig existenta din muzica, taica-miu s-a indurat si m-a invatat sa cant la acordeon. Si bine a facut, caci acum poate as fi fost un muritor de foame. Abia dupa ce taica a murit, aveam pe atunci 17 ani, mi-am inceput cariera muzicala, tot pe la nunti. La primul chef m-am dus imbracat cu un pulover rupt la coate. Mi-era rusine, dar mi-am jurat ca voi face rost de bani, ca sa pot trai dupa pofta inimii!", povesteste lautarul. A inceput prin a-si lua un nume de scena: Nelu Ploiesteanu’.
"M-am angajat la Ansamblu ca tamplar-geamgiu"
Repede a realizat ca magiunul se invarte in Capitala, asa ca s-a inscris la Scoala Populara de Arta din Bucuresti, sectiile acordeon si canto: "Le-am dat clasa colegilor mei, stiam sa cant la perfectie la acordeon, dar si vocal. Veneam la cursuri doar pentru ca aveam nevoie de atestat pentru a ma putea angaja la Teatrul de Revista "Ion Vasilescu"".
In perioada 1981-1982, cartea lui de munca ajunsese la Ansamblul Ciuleandra, fiind inregistrat nu ca muzician, ci ca tamplar-geamgiu: "Era asa, de fatada, eu habar n-aveam sa pun un geam, ma pricepeam doar sa-l sparg!", chicoteste el, smechereste, cu tigara in coltul gurii. Odata, chiar a trecut printr-un geam, pentru a scapa de un sot gelos: "Cu siguranta, exista Dumnezeu, pentru ca am trecut printr-un geam, fara sa ma aleg cu o singura zgarietura, desi in urma mea a ramas un morman de cioburi". Si a mai avut Nelu belele din cauza muierilor, fiind de trei ori la un pas de moarte: "Toti barbatii calca stramb, cine zice ca nu, minte, va spun eu! Ca bine zicea bunica-mea: "Fiecare buruiana are umbra ei!". Cineva m-a turnat neveste-mii ca o insel, dar nu m-a parasit, chiar daca o vreme nu mi-a mai vorbit". Nelu s-a insurat cu Elena in urma cu 30 de ani, cand ea avea doar 15, iar el, cu opt ani peste: "Nu stia saraca sa faca mancare. Era o catastrofa. Mi-a daruit patru fete si un baiat, dar nici unul nu a intrat in show-biz. Se ocupa de cu totul altceva si sunt pe la casele lor". Poate va imaginati ca Ploiesteanu’ locuieste in vreo vila somptuoasa, cu "n" etaje si piscina in curte, insa nu-i deloc asa: "Stau intr-o casuta cu patru camere, nici macar atentia hotilor n-am atras-o. Ne pazeste Rex, cainele meu lup, pe care l-au antrenat soldatii. In curtea mea intri, dar nu mai iesi daca nu te petrec pana la poarta!". Sa stiti ca nu glumeste, asa ca nu-i de saga!
Ploiesteanu’, Dinica si Iordache repeta cu votca-n fata
Am fost curiosi sa aflam cum a reusit sa-i coopteze Nelu Ploiesteanu’ pe celebrii actori Stefan Iordache si Gheorghe Dinica intr-un proiect muzical: "Pai, alaturi de ei am jucat in doua filme - precizez insa ca figurez pe afisul a sase lung-metraje romanesti - asa ca ne-am imprietenit pe platorile de filmare. Apoi, i-am cunoscut mai bine la Restaurantul Sarpele Rosu, unde le cantam. Am inregistrat cu ei doua CD-uri de muzica lautareasca veche, iar daca ne-ati vedea la repetitii v-ati prapadi de ras, caci repetam cu votca in fata." Desi il urmariti la emisiunile tv cantand si la acordeon, Ploiesteanu’ ne-a dezvaluit ca la Restaurantul Perla, unde sustine in fiecare seara recitaluri, le zice doar din gura: "Acordeonul e mult prea greu, cantareste in jur de 19 kilograme, iar coloana mea nu mai rezista. Dar am lautarii mei care ma acompaniaza".
Luat cu duba din Cismigiu
Nelu, slobod la gura si dezarmant de sincer, ca orice taran, nu s-a sfiit sa ne declare ca a trait numai din spagi: "Cand merg la petreceri, iau bani de la oricine, indiferent ca este politist sau mare afacerist. Din spagi mi-am tinut casa, nicidecum din salariu!". Din cauza sinceritatii nu s-a avut niciodata prea bine cu organele de ordine. Lautarul a fost luat pe sus de Militie, pe motiv ca pierdea noptile cu amicii sai in Parcul Cismigiu: "Cu duba m-au luat oamenii de ordine in anii ’80, crezand ca sunt vagabond. Iar acu’, tot ei au ajuns sa ma acopere cu bani la petreceri!". Nelu le-a cantat multor politicieni, inclusiv lui Silvio Berlusconi, cand a venit in Romania, anul trecut, dar si lui Nicu Ceausescu. N-a uitat ca Nicusor il rafata cu bauturi fine sau ca lui Berlusconi i-a placut melodia "Sanie cu zurgalai". Pe Nelu Ploiesteanu’ doar America nu-l stie. De vina e distanta foarte mare. "Am cantat peste tot, doar in America n-am fost. Am zburat de doua ori cu avionul si, de fiecare data, mi s-a intamplat ceva. Si mi-am zis ca n-o sa ma mai urc in avion, nici picat cu ceara."
INEDIT
A cantat la sute de nunti, astfel ca a vazut multe. De la Nelu am aflat ca se mai intampla ca mireasa sa dispara cu nasul. Tot el ne-a povestit despre obiceiul de "testare" a miresei, in prezenta lautarilor. Cica mireasa era aspru pedepsita si facuta de rasul satului, daca nu se adeverea ca este domnisoara in noaptea nuntii. Si, cum nuntasii banuiau ca tinerii miri mai mint uneori, din prea multa dragoste, era obligatoriu ca, in dormitor, sa fie prezent si un lautar, care se uita la ei ca la un film porno. In cazul in care fata nu mai era virgina, mirele ii dadea lautarului bani grei pentru a pacali familiile celor doi. Ginerelui nu-i ramanea altceva de facut decat sa se taie cu o lama si sa pateze cu sangele lui camasa de noapte a "pacatoasei". Uite asa, toata lumea era fericita...
"TIGANE, AI IMBATRANIT!"
"Seara de seara, vin sa te ascult mereu
Dar niciodata nu-mi canti
Tot ce simt eu
Biata-ti vioara incearca in zadar
Ti s-a stins focul, batrane lautar"
Romanta pe care o interpreteaza alaturi de Gheorghe Dinica si Stefan Iordache
"UN TIGAN AVEA O CASA"
"Tiganca e frumoasa
De lumineaza noaptea-n casa
De batai s-a saturat
A luat drumul si-a plecat
Si pe drum s-a maritat
Cu un boier din Calafat"
Aceasta melodie lautareasca este favorita rromilor, numai daca este cantata de Nelu Ploiesteanu’
ATU
"Fratilor, eu n-am probleme cu vocea, asa ca nu beau apa calda ca amicul meu Gica Petrescu! Mie imi place sa-mi pun in halba cu bere 3-4 cuburi de gheata si sa mananc inghetata. Nici cele doua pachete de tigari, pe care le fumez zilnic, nu-mi dauneaza. Si asta pentru ca eu cant din gat, nu din diafragma, ca altii!"
SUMAR - EDITIE DE COLECTIE - Lautarii romanilor
Barbu Lautarul s-a lepadat de starostie
Zece Prajini - satul cu cinci fanfare si-un taraf
Zavaidoc, patru camasi in fiece noapte
Romica Puceanu, aceasta Cesaria Evora a Romaniei
Taraful din Clejani - Nunta dintre muzici
Siminica, la inregistrari cu satra dupa el
Faramita Lambru - "cainele fidel" al Mariei Tanase
"Fata care vindea flori" s-a pocait
Naistul din Ploiesti, zeul Pan la Paris
Mambo Siria - din papusoi, la televiziune