x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dinu Patriciu, pus in libertate dupa 40 de ore

Dinu Patriciu, pus in libertate dupa 40 de ore

27 Mai 2005   •   00:00

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost aseara tarziu dus la Tribunalul Bucuresti, unde s-a judecat cererea procurorilor de arestare pentru 29 de zile. Judecatorii au hotarat insa punerea in libertate a magnatului petrolului.

  • de DAN CONSTANTIN, LUCIAN FLOREA
  • VIZITE. Dinu Patriciu s-a prezentat la Parchet de fiecare data cand a fost chemat de catre procurori
    De joi dimineata, de cand Dinu Patriciu a intrat in sediul Parchetului General si pana aseara tarziu, procurorii au trecut in galop toate procedurile pentru a-si realiza tinta: arestarea cu orice pret a magnatului petrolului. Pana a se ajunge la acest moment de mare tensiune, intr-o zona de afaceri extrem de sensibila - rafinarii, bursa, finante, acuzatorii au facut in prealabil descinderi, audiente, expertize pe parcursul carora Dinu Patriciu a colaborat cu Parchetul. Tot cazul Patriciu a plecat de la Palatul Cotroceni, sub mandatul lui Ion Iliescu si mana lui Ioan Talpes, care au intocmit un memorandum pe baza caruia se deruleaza de multe luni ancheta.

    AUDIERI. Dupa 18 ore de audieri, incepute joi dimineata, la ora 2:00 din noaptea de vineri, procurorii au hotarat sa-l retina pe Dinu Patriciu nu pentru dosarul Petromidia, ci pentru privatizarea Rafinariei Vega Ploiesti, afacere incheiata cu sase ani in urma. Parchetul comunica prin "surse judiciare" ca alaturi de Patriciu mai sunt cercetati Sorin Marin, Alexandru Bucsa, Phil Stephenson - director general adjunct si John Works - fost director executiv in al grupului Rompetrol. Vineri dimineata, cand piata petrolului a aflat stirea, au aparut si reactii imediate: la bursa au fost oprite tranzactionarea actiunilor. ROMPETROL Rafinare, iar mediile politice s-au aratat ingrijorate de decizia Parchetului. Actul doi al acestei cabale judiciare urma sa se produca pe parcursul serii de ieri, cand Parchetul Instantei Supreme a comunicat acuzatiile aduse lui Dinu Patriciu si altor trei persoane. Grupul de invinuiti este insa altul decat cel din noaptea anterioara, iar acuzatiile privesc activitatea post-privatizare a SC PETROMIDIA SA. Intr-un rezumat al acestor acuze, se face vorbire de transferuri de bani intre firmele din holdingul ROMPETROL, spalare de bani, majorari incorecte de capital social. Sunt fapte retinute din anii 2001, 2002 si 2003, dar si corespondente din octombrie-noiembrie 1999, care, cel putin din comunicatul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, nu releva vreun pericol social in carca acuzatilor. Parchetul nu-i mai aminteste nici pe cetatenii straini Stephenson si Works, pentru care Ambasada Statelor Unite ceruse "obiectivitate" instantelor din Romania.

    PRELUNGIRI. Azi noapte, la 1:30, a expirat ordonanta de retinere emisa de procurori in noaptea de vineri. Incepand cu acea ora, lui Patriciu i-au fost scoase catusele. Putin dupa ora 2.00 omul de afaceri a parasit cladirea Tribunalului liber, multumind societatii civile si presei care a relatat obiectiv retinerea sa. Patriciu a aratat ca decizia instantei demonstreaza ca justitia a inceput sa functioneze in Romania si a sustinut ca in spatele anchetei Parchetului se afla "generalul de trista amintire" Ioan Talpes.

    ROMPETROL RASPUNDE
    Grupul Rompetrol analizeaza posibilitatea de a da in judecata statul roman, pe baza unor tratate care protejeaza investitiile straine, in urma retinerii presedintelui grupului, Dinu Patriciu, a declarat ieri directorul general adjunct al companiei, Phil Stephenson. El a aratat ca studiaza acum aceasta problema, impreuna cu o echipa de juristi in drept international si ca exista numeroase tratate si acorduri care protejeaza investitiile straine, pe baza carora se poate formula un proces, care sa fie inaintat unor curti de arbitraj sau altor institutii specializate in solutionarea acestui gen de litigii.
    AMBASADA SUA AVERTIZEAZA
    Ancheta in cazul Petromidia dureaza de o perioada de timp considerabila si, daca se va dovedi a fi altceva decat o ancheta legitima, aceasta ar avea un efect daunator asupra climatului de afaceri din Romania, a avertizat ieri Ambasada SUA la Bucuresti. "Am urmarit acest subiect de foarte mult timp. Ca intotdeauna, Ambasada SUA si guvernul SUA cred cu tarie in transparenta procesului judiciar si cerem Guvernului sa fie deschis si obiectiv", se arata in comunicatul misiunii SUA. Printre cei cercetati se afla Phil Stephenson si John Works colaboratorii lui Patriciu.

    "Nu putem avea incredere in procurori"

    "PNL doreste sa afle cat mai curand motivele retinerii lui Dinu Patriciu", anunta un comunicat oficial din partea PNL, la cateva ore dupa retinerea acestuia. "Conform legislatiei in vigoare, o astfel de masura se justifica daca cel in cauza reprezinta un pericol social, ar avea intentia sa fuga din tara sau sa distruga dovezi", se arata in document. In plus, liberalii considera ca Dinu Patriciu si-a dovedit respectul fata de statul de drept si fata de institutiile acestuia, prezentandu-se de fiecare data cand a fost chemat la audieri de catre anchetatori.

    PRESIUNI POLITICE. Unii membri ai PNL, cunoscuti ca apropiati ai lui Dinu Patriciu, au afirmat ca, in opinia lor, retinerea omului de afaceri este un abuz care a avut loc in urma unor presiuni politice. Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat pentru Mediafax ca retinerea lui Patriciu este "un abuz fara precedent care descalifica Justitia romana si pe procurorii implicati in acest caz". Vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, a preferat initial sa se abtina de la comentarii, pana la pronuntarea judecatorilor, dar dupa cateva ore a precizat si el ca retinerea lui Dinu Patriciu este un abuz. "Sper ca judecatorii sa corecteze acest abuz al procurorilor de la Parchetul General. Nu pot avea incredere in corectitudinea lor dupa ce, in ultimii patru ani, au raspuns la comenzi politice", a mai spus Rusanu. Deputatul liberal Crin Antonescu a spus si el ca i se pare "straniu" ca s-a dat curs "unei sesizari a lui Ioan Talpes, facuta in perioada fostului presedinte". "Modul in care a fost retinut Patriciu a fost un abuz din partea anchetatorilor. Orice ar fi, el nu este un pericol social si nu trebuia retinut in acest fel", a mai spus Antonescu. In opinia deputatului liberal, actiunea are si un substrat politic. Un alt vicepresedinte al PNL, senatorul Puiu Hasotti, considera ca o audiere de 18 ore este exagerata.

    RETINERE "DISCUTABILA". Fostul presedinte PNL Valeriu Stoica a declarat si el ca retinerea lui Dinu Patriciu este "discutabila". "Nu cunosc datele din dosar si din acest punct de vedere nu ma pot pronunta pe continut. Dar pentru orice cetatean trebuie sa functioneze prezumtia de nevinovatie, pana la descoperirea unor probe", sustine Stoica. (Monica Iordache)

    AOAR: "Retinerea nu se justifica"

    Secretarul General al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, a declarat ieri ca este surprinzator modul in care procedeaza autoritatile atunci cand examineaza anumite cazuri in care sunt implicati oamenii de afaceri. "Retinerea lui Patriciu nu este justificata, atat timp cat justitia nu s-a pronuntat asupra vinovatiei lui. Acest caz nu cred ca se incadreaza in acele situatii in care se justifica retinerea acuzatului pentru ca prezinta un pericol social", a spus Parvan. "Mediul de afaceri numai intelege nimic. Doar Militia facea asa, te batea si apoi cerea probe", a adaugat el.

    Guy Burrow, directorul general al companiei Central Europe Consulting Romania si fost presedinte al Camerei de Comert Britanico-Romana, a aratat, la randul sau, ca retinerea lui Dinu Patriciu este un nou semnal de alarma in legatura cu gradul de competenta al sistemului judiciar din Romania.

    "Toata lumea vrea sa vada cazuri de coruptie care sa fie urmarite pana la capat, dar se pare ca, de aceasta data, justitia a exagerat", a declarat acesta agentiei Mediafax. In opinia sa, cercetarea omului de afaceri se putea face si in libertate, daca acesta declara pe proprie raspundere ca nu va pleca din tara pana la elucidarea cazului.

    "Aceasta actiune va ridica un semn de intrebare asupra competentei justitiei din Romania. Este clar ca sistemul juridic din Romania nu are experienta destula in rezolvarea cazurilor din sectorul comercial. Este un semn de ingrijorare, daca nu o bila neagra acordata de oamenii de afaceri din Romania mediului de afaceri", a avertizat Burrow.
    ×