x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Discurs de intampinare - Sa aveti un bon sommet!

Discurs de intampinare - Sa aveti un bon sommet!

de Ana Ilie    |    29 Sep 2006   •   00:00
Discurs de intampinare - Sa aveti un bon sommet!

Sefii de stat si de guvern s-au intre-cut in discursuri, iar sotiile lor in ti-nute elegante in prima zi a Sommet-ului Francofoniei.

  • O dupa-amiaza ca fetele * "Manca-ti-as sometu"!"" Cu o intarziere de 20 de minute si condimentata cu o mica revolta a operatorilor si fotoreporterilor romani, reuniunea liderilor francofoni a fost ieri lansata la apa.

    Mult asteptatul sommet a fost deschis ieri, la Bucuresti, cu o intarziere "diplomatica", de doar 20 de minute. Delegatii din peste 60 de state au sosit in capitala Romaniei pentru a lua parte la cel de-al 11-lea Sommet al Francofoniei, care are ca principala tema "Tehnologia Informatiei in Educatie". Prima zi a lucrarilor s-a desfasurat pe doua planuri, unul oficial si unul neoficial, ca si cum la Palatul Parlamentului ar fi avut loc nu unul, ci doua evenimente distincte. Pe de o parte, in impunatoarea Sala "Alexandru Ion Cuza", oficialii de pe cinci continente isi exprimau bucuria de a participa la a 11-a editie a Sommet-ului Francofoniei, in timp ce doua paliere mai jos, la sala presei (sau mai bine spus etajul presei), s-a dezlantuit haosul.

    APLAUZE PENTRU INTEGRARE. Lucrarile sommetului au fost deschise de presedintele Traian Basescu, care intr-o franceza damboviteana a urat bun venit inaltilor oaspeti, colegi intr-ale francofoniei, si a apreciat ca este o veritabila onoare pentru tara noastra faptul ca a fost prima din Europa, dupa Franta, aleasa pentru a gazdui aceasta conferinta. Premierul Calin Popescu Tariceanu a tinut sa le spuna un mic secret delegatilor: "Va aflati intr-o tara care iubeste franceza", continuand cu o mica istorie comprimata a bunelor relatii franco-romane. Tariceanu a incheiat cu un indemn la obiect: "Bon Sommet!".

    ULTIMA ORA. Invitatii sunt la doi pasi, dar mai e vreme pentru retusuri
    SCOP. Albert de Monaco a venit la Sommet cu gandul la oceanografie
    DRRREPTI! Presedintele Jacques Chirac, cel mai important oaspete

    Presedintele francez, Jacques Chirac, "patronul spiritual" al conferintei, a insistat in schimb pe diversitatea miscarii francofone, care acopera cinci continente si 63 de tari, de la Coasta de Fildes la Vietnam, Canada si Togo. Si alti vorbitori, printre care seful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, premierul canadian Stephen Harper sau presedintele Burkina-Faso au tinut sa multumeasca gazdelor romane pentru ospitalitate, in vreme ce felicitarile reprezentantului Laosului (implicat intr-un usor accident de circulatie, cu o zi inainte) adresate Romaniei si Bulgariei, pentru aderarea la UE in ianuarie 2007, au starnit aplauze furtunoase.

    "REVOLUTIA IN IMAGINI". Tot un fel de furtuna se starnise si la sala presei cu cateva zeci de minute inainte, unde fotografii si operatorii, vazandu-se nevoiti sa stea la cozi interminabile (s-au acreditat peste 900 de jurnalisti la acest eveniment) pentru a obtine una din foarte putinele, intre 20 si 50, de legitimatii de acces la fiecare din oportunitatile de imagine, au facut o mica revolutie doar a lor. Cu strigate precum "pai pe romani de ce nu-i bagati in seama, domnisoarelor, cand impartiti legitimatiile de acces" si chiar mai specificul "ca doar noi am platit sommetul asta!", fotografii si operatorii de televiziune au reusit sa schimbe programul bine batut in cuie al organizatorilor.

    In cele din urma, toti fotografii si operatorii au avut acces la toate evenimentele, fara a se mai imbulzi pentru a prinde cate o legitimatie de acces pentru fiecare dintre acestea. In schimb, jurnalistii au avut nevoie ("Astea sunt dispozitiile, nu avem ce face!") de cate o "domnisoara in camasa roz", care sa-i insoteasca de fiecare data cand trebuia sa parcurga vitalul drum, cale de doua etaje, intre sala de conferinte si cea de presa. Din motive de securitate, evident.

    "SSSSST! A VENIT CONGO!" Presedintele Traian Basescu nu s-a putut abtine de la a face o glumita "internationala". Ocupat cu primirea oaspetilor straini, dis-de-dimineata, le-a suflat ziaristilor romani: "Atentie, vine Congo!", o aluzie la seria de SMS-uri electorale care au circulat pe telefoanele mobile ale alegatorilor in 2004.

    NEMULTUMIRE
    "Chestiunea cea mai urgenta si care ma afecteaza personal este necesitatea si dorinta comunitatii voastre stiintifice de a continua colaborarea cu Institutul Oceanografic si cu Comisia Exploratorilor din Marea Mediterana."
    Printul Albert de Monaco
    PRECIZARI LIBANEZE
    Tareq Mitri, ministrul Culturii din Liban, a dorit sa lamureasca unele aspecte cu privire la criza aparuta dupa invitarea la Bucuresti, la Sommet-ul Francofoniei, doar a premierului libanez prooccidental, Fuad Siniora. Mitri a tinut sa sublinieze ca a venit la conferinta in dubla calitate, de ministru al Culturii insarcinat cu francofonia si trimis special al primului-ministru. In ceea ce priveste declaratia lui Lahoud, potrivit careia faptul ca Franta ar fi presat Romania sa-l invite doar pe Siniora la sommet reprezinta un "amestec in problemele interne ale Libanului", ministrul a spus ca nu sunt de natura sa deterioreze relatiile tarii sale cu Franta. Mitri a detaliat: "Nu este o declaratie de razboi neinvitarea lui Lahoud".

    UNIVERSITATE FRANCOFONA LA BUCURESTI
    In discursul sustinut in fata alesilor oaspeti, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca Guvernul Romaniei, in parteneriat cu Organizatia Internationala a Francofoniei sustine crearea la Bucuresti a Universitatii Francofone a Europei Centrale si Rasaritene. Universitatea Francofona ar trebui sa fie "un centru de excelenta pentru pregatirea formatorilor, un spatiu dedicat performantei", a spus Tariceanu. La programele acesteia vor avea acces toti studentii si cercetatorii lumii francofone, fie direct, fie prin virtual. Romania are 24 de universitati membre ale Agentiei Universitare a Francofoniei, 40.000 de studenti romani francofoni si 14.000 de profesori de franceza. (Florina Zainescu)
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment sommet