x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special DNA s-a înecat cu o sticlă de coniac

DNA s-a înecat cu o sticlă de coniac

de Dorian Cobuz    |    09 Feb 2010   •   00:00
DNA s-a înecat cu o sticlă de coniac

Un comisar de la Garda de Mediu din Târgu-Mureş s-a trezit dat afară de un consilier local din biroul său de investitor hotelier. Îndrăzneala de a-l amenda pe omul politic i-a fost răsplătită corespunzător, omul rămânând fără serviciu. Mai lipseşte puţin şi comisarul Ioan Ciorbagiu va vedea şi zidurile puşcăriei, pe dinăuntru.

Ioan Ciorbagiu, comisar al Gărzii de Mediu, a fost trimis în judecată după o anchetă-fulger de doar şase săptămâni, pentru că omul a îndrăznit să-şi facă meseria. Totul, pentru că la mijloc a apărut un puternic politician local, Florin Vlas, patronul firmei pe care Ciorbagiu a îndrăznit să o amendeze.

RAHAT ŞI APĂ
În dimineaţa zilei de 2 septembrie 2008, comisarii Gărzii de Mediu au primit sarcinile de serviciu. Ioan Ciorbagiu a fost însărcinat să se deplaseze pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, undeva la intrarea în oraş, pentru a se lămuri care este sursa mirosurilor pestilenţiale reclamate de un cetăţean. La faţa locului, comisarul a constatat că sursa acestei poluări era Hotel Business - rahatul din canalizarea acestuia se revărsa în albia pârâului Vaţman şi, de aici, în râul Pocloş.

După ce a dus o probă la laborator, comisarul s-a întors la respectivul hotel pentru a întocmi documentele necesare. Administratorul Florin Vlas l-a trimis pe acesta la birourile firmei, dintr-o altă locaţie, să discute cu soţia dumnealui, Rodica Vlas, director al societăţii.

La biroul firmei, soţia lui Vlas a pus pe masă o sticlă de coniac marca Jidvei, în valoare de 140 de lei. O mică atenţie pentru "temperarea" comisarului. În schimb, Ciorbagiu a completat o notă de control şi un proces-verbal de amendă în valoare de 750 de milioane de lei vechi. În această situaţie, Rodica Vlas l-a chemat în ajutor pe soţul său.

PATRU MINUTE DE RIDICAT DIN UMERI
Ajuns la faţa locului, Florin Vlas l-a dat afară din birou pe comisar şi i-a rupt nota de constatare şi procesul-verbal de amendă (document inseriat). Ciorbagiu a solicitat sprijinul Poliţiei. Dar cei trei agenţi - Diana Dogar, Dorin Feier şi Filip Florentin - care au ajuns la sediul firmei Voiajor SRL a soţilor Vlas la ora 16:15 au stat fix patru minute şi au ridicat din umeri depăşiţi de evenimente. Cei trei au întocmit o "fişă de intervenţie la eveniment", din care reiese că Florin Vlas l-ar fi dat afară din birouri pe Ciorbagiu, pentru că acesta nu avea legitimaţia de lucru asupra sa.

Important de menţionat este faptul că între Poliţie şi Garda de Mediu există un protocol care obligă agenţii să însoţească comisarii în acţiunile lor, astfel încât aceştia din urmă să-şi poată îndeplini sarcinile de serviciu.

POVEŞTI DE ADORMIT PROCURORII
La 23 septembrie, Garda de Mediu a verificat din nou canalul poluat de hotelul lui Vlas şi i-a mai aplicat acestuia o amendă. Aşa că două zile mai târziu, Vlas s-a înfiinţat la DNA să depună o plângere cum că Ioan Ciorbagiu i-ar fi cerut o şpagă de 50 de milioane de lei cu trei săptămâni în urmă. În plus, a organizat o conferinţă de presă pentru a povesti ce a pătimit.

Vlas susţine că soţia sa l-a chemat la birourile firmei după ce comisarul i-ar fi propus o înţelegere fiind dispus să renunţe la a amenda firma pentru un "cadou" de 50 de milioane de lei: "I-am spus că nu e corect ce face şi nu pot să accept o asemenea cerinţă. M-am ridicat şi am plecat". Potrivit soţilor Vlas, de plecat ar fi plecat şi Ciorbagiu, dar nu înainte de a lua cu el acea sticlă de coniac.

Şeful serviciului teritorial Târgu-Mureş al DNA, Sandu Marin, s-a ocupat de dosar. Sandu Marin a fost pensionat în urmă cu o săptămână. Acesta are un "dosar profesional" plin de tot felul de cazuri ciudate, cum ar fi trimiterea în judecată a judecătoarei Andreea Ciucă pe care a acuzat-o că ar fi luat mită, dar cazul s-a dovedit doar un bluf.

Vlas ne-a declarat că DNA s-a sesizat în urma conferinţei de presă, deşi din rechizitoriu reiese clar că acesta a făcut o plângere. De altfel, calitatea de denunţători i-a exonerat pe soţii Vlas de răspunderea penală. "Eu nu mai ştiu nimic de acel dosar. Am dat o declaraţie şi apoi am fost chemat la o confruntare la DNA... Altceva nu ştiu", ne-a declarat Florin Vlas.




Şi Garda de Mediu a depus o plângere pentru ultraj, la 15 septembrie 2008, mult înaintea denunţului făcut de Vlas, dar dosarul stagnează. După cum ne-a spus Florin Vlas, el nu fost chemat să dea nici o declaraţie, deci din punctul său de vedere dosarul nici nu există.

Un aspect interesant este că ulterior scandalului cu cei de la Garda de Mediu, acesta şi-a lărgit parcarea de vizavi de Hotel Business, prin supraînălţarea terenului, dar nici un comisar nu l-a mai luat ulterior la întrebări.

 

Ciudăţeniile dintr-un dosar DNA
n) Declaraţiile poliţiştilor care au venit după apelul la 112 al lui Ciorbagiu sunt clare: nici unul dintre cei doi protagonişti ai scenei, Ciorbagiu sau Vlas, "nu a făcut referiri la vreo sumă de bani".
n) Procurorul Sandu Marin şi judecătorii pe mâna cărora a intrat dosarul au refuzat să facă expertiza laptopului de serviciu pe care Ciorbagiu a întocmit nota de constatare, deşi acuzarea comisarului se bazează pe faptul că acesta nu ar fi întocmit documentele legale şi doar ar fi simulat o acţiune de control.
n) Aceeaşi notă de constatare a fost consemnată în registrul de intrări şi ieşiri al societăţii  Voiajor SRL (care deţine Hotel Business - n.r.) cu numărul 219 din 2 septembrie 2008, de doamna Vlas. Dar procurorul susţine că existenţa documentului este o afirmaţie "nesinceră" a comisarului.
n) Martorii acuzării sunt denunţătorul şi soţia sa, la care se adaugă trei angajaţi din firmă. A căror prezenţă la faţa locului este de pus la îndoială, atât timp cât aceştia nu au putut preciza prea bine nici măcar biroul la care s-a aşezat comisarul pentru a întocmi nota de constatare.
n) Martorii au dat declaraţii diferite cu fiecare ocazie. De exemplu, martorul Sabin Oltean a povestit într-o primă declaraţie pe larg scena în care comisarul ar fi solicitat 50 de milioane de lei, dar în faţa judecătorului a spus: "Pe urmă (adică după apariţia lui Florin Vlas în birou - n.r.) nu ştiu ce s-a mai discutat (...) Nu am auzit dacă s-au purtat discuţii cu privire la abatere cu domnul Vlas".
n) Ciorbagiu a fost trimis în judecată, pentru că ar fi luat acea sticlă de coniac de pe masă. Şi de data aceasta declaraţiile martorilor sunt neclare, dar procurorul a decis să-l trimită în judecată pentru luare de mită. Potrivit rechizitoriului, deşi denunţătorul, Florin Vlas, i-a refuzat "cererea" de 50 de milioane de lei vechi, ba chiar l-a dat afară din birou, Ciorbagiu ar fi plecat cu acea sticlă de coniac în mână.

 

Cine este Florin Vlas?
Îmbogăţit de pe urma unei benzinării şi proprietarul unei firme locale de transport vândută de stat, Florin Vlas (55 de ani) este astăzi un prosper om de afaceri. Proprietar al unor hoteluri, acesta a stârnit interesul presei când la sfârşitul anului trecut a anunţat achiziţia a două hoteluri în Dubai. Cariera şi-a început-o însă înainte de 1989, reuşind chiar performanţa de a deveni lider de sindicat în regimul comunist.

El a devenit subiect de presă în 2003, când a sechestrat două ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA). Acesta dorea să recupereze astfel suma 180 de milioane de lei vechi, penalităţi pe care le-a obţinut în instanţă ca urmare a unor întârzieri la plata unor facturi - Vlas furniza prin benzinăria sa combustibil ambulanţelor, iar SJA şi-a permis să întârzie cu banii. Ambulanţele sechestrate de Vlas proveneau din donaţii.

×
Subiecte în articol: special targu mures dna ancheta