x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Doamna din casa cu Cupidoni

Doamna din casa cu Cupidoni

de Rodica Mandache    |    20 Apr 2011   •   21:51
Doamna din casa cu Cupidoni
Sursa foto: Mihaela Cazan/

162051-p4070055-21aprilie.jpgLumina orbitoare a electricităţii inunda sala-gra­dină plină de flori, în stal şi loji splendide toalete, pălării scumpe şi vaporoase, culoarea deschisă a îmbrăcămintei femeieşti făcând pete albe în to­nul negru al hainelor bărbăteşti...

Sunt acolo toate vârstele, toate clasele so­ci­ale amestecate, sunt miniştri şi simpli slujbaşi, oneste matroane, oameni cinstiţi şi escroci, ma­gistraţi alături de puşcăriaşi, tineri lângă bă­trâni, tot Bucureştiul boem al vestitului Claymoor (care era cronicarul monden al ziarului L’independance Roumaine).

Tot ce este vesel, tot ce petrece, tot ce e monden şi elegant este adunat aici la un loc. Tunete de aplauze despică aerul răcoros, dar greoi al serii de iunie, iar pe scenă... Miţa Biciclista, femeie nebună, joacă danţul negru, îl joacă deşănţat şi plin de friguri, cuprinsă de mişcare tremurată, îl joacă ridicând piciorul, iar lumea bucureşteană aplaudă nebună, nebună, nebună! E delirul succesului. Miţa Biciclista. Are una dintre cele mai frumoase case din Bucureşti – şi ea foarte trăsnită. Casă plină de Cupidoni din ghips, îngeraşi de piatră şi lei care înghit femei. Casa e vizavi de Ambasada Franţei, în Piaţa Amzei. Miţa Biciclista era setea de noutate a Bucureştiului, căci Europa toată era într-o perioadă de furie din pragul acelui secol.

 

Apariţia
Nimic nu a stârnit în Bucureşti atâta sen­za­ţie ca apariţia pe o bicicletă cu ghidon de argint a acestei suple şi elegante demoazele. Miţa Bi­ciclista avea zulufi negri, pantaloni de catifea nova, strânşi pe picior, cu bluza corai din care flu­turau alte mâneci înfoiate, cu ghete înalte şi cu cascheta din mătase albă, înfăşurată în voal alb din care răsăreau obraznice acele lui Cio-Cio-San. Ei, şi când apărea Miţa Biciclista pe Ca­lea Victoriei, „aristocraţii” de la Capşa, „bur­ghezii” de la Oteteleşanu şi „boemii” de la Kubler îşi abandonau toate treburile, lăsau şvarţul şi ieşeau să admire ciclista-biciclista pe care Ranetti a botezat-o Miţa Biciclista. De atunci Miţa Biciclista a fost emblema unui anu­mit tip de bucureşteană zvânturată. A ajuns atât de folosită porecla, încât în scurt timp a apă­rut un scheci la Grădina Raşca cu Miţa Tir­buşon. Chiar Regina Maria fu poreclită „Miţa Co­troceanca”... Se pare că regele subit a mani­fes­tat mare, mult prea mare interes pentru sportul cu pedale, adică...

Dar moda velocipedului a durat doar cinci ani. Pentru că au apărut automobilul, dirijabi­lul, avi­onul, cinematograful. Zeppelin şi fraţii Lu­mi­e­re au detronat-o pe Miţa Biciclista.

Femeia care îşi ridica în picioare publicul cu dansul ei ne­bun şi o deranjase pe regina tulburându-i li­niş­­tea princiară a fost uitată. Dar, povesteşte Al. Pre­d­escu într-o frumoasă carte – „Vremuri vechi bucureştene”: „Am întâlnit-o pe Miţa Bi­ci­clista în 1957, cred că avea peste 75 de ani, era o doamnă foarte furioasă, arăta ciudat, părul ne­gru, negru, era vopsit strident, în contrast cu faţa-i albă, ieşită parca dintr-un sac cu făină de grâu. Era de o voiciune ne­o­biş­nuită şi de o eleganţă desuetă. La gât avea un me­dalion de aur ma­siv susţinut de câteva şiruri de zale fine. Pe fi­gura veştejită, luceau doi ochi fantastici, doi ochi negri din care emanau parcă efluvii mag­ne­­tice... «– Sunt doamna general Dumitrescu, aş vrea să mă lămuriţi într-o chestiune.» Eu eram ju­rist al Întreprinderii «Bijuteria». I-am dat ex­pli­caţiile cerute. A oftat, iar ochii aceia, care-mi spu­neam că vor fi făcut odi­ni­oa­ră mul­te, victime mă­surau încăperea de jur împrejur cu umbre în care se desluşea melancolia ori poate o nostal­gie cu izvoare trezite cu cine ştie ce amintiri ne­­dorite. «– Ştii dumneata ce-a fost odinioară aici?» «– Da! Hotelul Capşa!» «Dar în odaia asta?» «– Nu!» «– Aici era un salon în care mi-am pe­trecut eu luna de miere. Nu mă îndoiesc că ai au­zit de mine! Sunt Miţa Biciclista, aşa ma po­re­clise porcul de Ranetti.» «– Ştiu de dumnea­vos­tră, că aţi fost prima ciclistă din Bucureşti.» «– Am fost, dacă te interesează boema bu­cureşteană şi-o să-ţi povestesc lucruri pe care nu le ştie nimeni.»

(Continuarea în numărul următor)

×
Subiecte în articol: special