Ce ar putea avea in comun Romania si Hong-Kong? Hong-Kong, una dintre cele mai dezvoltate metropole ale lumii, cu zgarie nori, cu lumini ca de Craciun tot timpul anului. Cum am putea cunoaste un loc fabulos cum este Hong-Kong, cu bulevarde largi, dar si cu stradute pe care abia incap doi oameni plus tarabele cu mancaruri traditionale; cu mall-uri cu atatea etaje incat nu tii minte cate sunt sau zecile de mii de magazinase cu produse artizanale cum ar fi statuete si bijuterii din jad, din matase, din faina de orez si asa mai departe?
Ei bine, marca postala ar fi una dintre solutii. La 24 noiembrie 2011 a fost introdusa in circulatie emisiunea comuna de marci postale Romania – Hong-Kong. Doua frumuseti, care nu fac altceva decat sa te indemne sa cunosti mai bine cele doua locuri de pe pamant: Romania si Hong-Kong.
Ideea centrala a acestei emisiuni este promovarea traditiilor celor doua popoare si cunoasterea reciproca a acestor traditii.
Emisiunile comune de marci postale sunt realizate de Romfilatelia, societatea specializata in emiterea si comercializarea marcilor postale romanesti, din dorinta de a contribui la promovarea relatiilor de prietenie si colaborare dintre Romania si alte tari, avand ca tematica subiecte legate de traditii, istorie, cultura etc. Unele emisiuni pot fi asociate si cu aniversari de relatii diplomatice, dar nu obligatoriu.
De ce Hong-Kong? A mai existat o colaborare fructuoasa cu China – proiectul filatelic comun Romania – Republica Populara Chineza: 'Obiecte lacuite si ceramica', derulat in anul 2004. Prietenia traditionala dintre poporul roman si cel chinez, dar si bunele colaborari avute cu misiunile diplomatice au condus la initierea unui nou proiect filatelic comun, si anume introducerea in circulatie in data de 24 noiembrie 2011 a emisiunii comune de marci postale Romania – Hong Kong, informeaza Romfilatelia.
Marca postala s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, un mijloc atractiv si eficient de educare si promovare. Marcile din povestea noastra sunt foarte... colorate si inedite pentru fiecare 'cealalta parte' a globului terestru.
Astfel, prin emisiunea comuna de marci postale din noiembrie, Romfilatelia a adus in atentia pasionatilor, si nu numai, doua mestesuguri traditionale din cele doua tari: incondeiatul oualor pentru Romania, respectiv lucratul figurinelor in faina de orez pentru Hong-Kong. Pastrat din vechime in traditia romaneasca – incondeiatul oualor reprezinta o marturie a continuitatii datinilor si obiceiurilor intalnite pe meleagurile romanesti si dedicate Sfintelor Pasti. Simbolurile vizibile pe suprafata oualor incondeiate (Soare, Luna, cruce etc.), imaginile care reproduc elemente din natura (plante, animale), motive ale artei populare folosite la tesaturi si covoare (frunza, spicul, Soarele) sunt ingrijit alese si armonizate pentru a face din oul obisnuit un obiect de arta.
Ouale se incondeiaza folosindu-se fie procedeul cu ceara colorata, fie cu vopsele. Intr-o alta varianta, suprafata oualor poate fi ornata cu margele colorate (lipite cu adeziv). Oul alb, golit de continut, se acopera cu ceara pe zonele care in final vor fi albe. Se scufunda in vopseaua aleasa (culoarea cea mai deschisa), se scoate si dupa uscare se aplica din nou ceara pe zonele care nu trebuie sa primeasca vopseaua urmatoare. Procedeul se repeta, incheindu-se cu scufundarea in cea mai intensa culoare. Conform unei legende, ouale rosii simbolizeaza sangele jertfei supreme a Mantuitorului. Ouale, frumos ornate sau incondeiate, exprima bucuria Invierii lui Hristos, optimismul si speranta reinvierii naturii in primavara Sfintelor Pasti.
Figurine din faina de orez. Figurinele din faina de orez apartin unui mestesug chinezesc stravechi foarte apreciat, existand inca din perioada dinastiei Tang (sec. VI-X d.Hr.). In timpul acestei dinastii, cultura Chinei devine infloritoare, in aceasta perioada aparand cei mai mari poeti ai tarii si nenumarate scoli de pictura. Totodata, arta traditionala chineza se dezvolta rapid in toate zonele. Cu pricepere deosebita si indemanare, din coca din faina de orez, mestesugarii chinezi reinvie imaginea eroilor legendari ori a dragonilor, colorandu-i in nuante care sa-i transforme in personaje asemanatoare celor vii. Un pieptene, o foarfeca mica, cateva aschii de bambus si un ac din os sunt instrumentele folosite de obicei la crearea acestor figurine. Arta mestesugului aduna la un loc framantatul manual, taierea si asamblarea fiecarei bucati de coca. Unul dintre cele mai intalnite simboluri care se regaseste in multitudinea de figurine, este capul de leu, el fiind considerat ca aducator de noroc si bunastare. Timbrele emisiunii de marci postale ilustreaza simplu si instructiv arta celor doua mestesuguri.