x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Drum lin spre lumină!

Drum lin spre lumină!

de Sidonia Silian    |    25 Mai 2007   •   00:00
Drum lin spre lumină!
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

Ralu Filip lasă in urmă regrete şi durere din partea celor care l-au cunoscut indeaproape, de la televizor sau din scris. Profesionistul, Omul, Prietenul, Tatăl, Soţul Ralu Filip este omagiat pe măsura meritelor sale. Ieri, trupul său a fost depus la Parlament, iar astăzi va fi inmormăntat cu onoruri militare.

"Un om care incerca să pună ordine şi echilibru intr-o lume profund dezechilibrată", "un gazetar profesionist", "un combatant pertinent", "un om şi un ziarist adevărat", "un om deştept şi foarte serios, foarte corect, punctual şi obiectiv", "generos, profund, bun, intotdeauna sincer". Sunt doar căteva dintre aprecierile celor care l-au cunoscut indeaproape, de la televizor sau din slova scrisului pe Ralu Filip. Pentru prima dată, trupul neinsufleţit al unei personalităţi, Ralu Filip, a fost depus la Palatul Parlamentului. Astăzi, la ora 13:00, va fi inmormăntat cu onoruri militare, la Cimitirul Cernica.



Membri şi angajaţi ai CNA, foşti colegi din presă, politicieni, prieteni şi familia indoliată au venit să plăngă trupul neinsufleţit al lui Ralu Filip, depus ieri pentru comemorare la sala "Constantin Brăncuşi" din Palatul Parlamentului. Capelanul instituţiei a ţinut o slujbă in memoria sa, nefericitul moment fiind primul de acest fel care s-a derulat in locul respectiv: "Niciodată nu a mai fost depus corpul unei personalităţi in clădirea Parlamentului", a spus Gabriela Enea, directorul pentru relaţii publice a Camerei Deputaţilor. Printre cei prezenţi la eveniment au fost: preşedintele PSD, Mircea Geoană, senatorul Gyorgy Frunda, realizatorul de emisiune Titus Munteanu, vicepreşedintele CNA, Gasparik Attila, membrii CNA Cristina Trepcea, Grigore Zanc şi alţii.


FĂRĂ CUVINTE. Amintirile mişcătoare la vederea trupului neinsufleţit şi moartea survenită intr-un mod brusc a fostului preşedinte CNA i-au lăsat fără cuvinte pe apropiaţii acestuia, printre lacrimi şi suspine abia putănd spune căteva cuvinte in memoria sa. "Era un om total, era un model şi o inspiraţie pentru oamenii cu statut de demnitar, o persoană incomodă pentru colegi, fiindcă la locul de muncă nu-şi lua niciodată pauze. Am pierdut un coleg şi un prieten şi n-o să ne fie uşor să continuăm ceea ce a inceput el", consideră Cristina Trepcea, in timp ce vicepreşedintele CNA, Gasparik Attila ni s-a destăinuit: "Incă mi-e foarte greu să vorbesc la trecut despre Ralu... era un model de spiritualitate audio-vizuală, un sufletist pentru familia CNA, un om care a făcut multe pentru capitolul nostru necesar integrării in UE", incheind in numele instituţiei pe care Ralu Filip a condus-o cu promisiunea că se vor strădui să termine proiectele pe care acesta le-a iniţiat. "Un spirit viu, un spirit critic şi poate e un păcat că de la o vreme se prăpădesc oamenii cei mai valoroşi ai Romăniei... sper să nu fie un semn rău", crede şi preşedintele PSD, Mircea Geoană.
Ralu Filip a decedat in noaptea de marţi spre miercuri in urma unui infarct miocardic, la vărsta de 47 de ani. Dumnezeu să-l odihnească in pace!

"A murit, vorba lui Labiş, de prea multă inimă"

"Cred că marele computer care ţine logica zilelor noastre a innebunit şi dă veşti din ce in ce mai aberante. Nu se poate, cu căteva ore inainte de a avea intălnire cu un om puternic şi drept - cum stătea in lumea noastră Ralu Filip, să primeşti un mesaj de la un coleg de-al lui că a murit azi-noapte! E prea ordinară această lucrare a ordinatorului.

Nu ştiu, nu inţeleg nimic şi mă doare cu atăt mai mult cu căt un om de valoare, un om de referinţă, un om de dialog, un mare incăpăţănat, un mare reformator se instituie pe sine in umbră. Nu l-am crezut niciodată capabil de o asemenea plecare şi nici el, căt de multe slăbiciuni va fi simţit, nu se putea găndi la moarte. Aveam multe lucruri incă să ne spunem, fac precizarea istorică, foarte dureroasă, că joia trecută trebuia să ne vedem: eu cu ei doi, cu Marius Tucă şi cu Ralu Filip. N-am putut să ne vedem joi, am zis «hai că ne vedem vineri», am vorbit la telefon, Marius a ţinut o conferinţă cu amăndoi la telefon, cum ii e obiceiul cănd vrea să acomodeze oameni aflaţi intr-o oarecare dispută sau intr-un oarecare dezacord...

Eu pe Ralu l-am iubit mult, şi după aceea ne-am certat, am avut impresia că mi-a făcut un mare rău oprind drepturile noastre de a ne exprima in televiziuni pentru că eram parlamentari, după aceea viaţa m-a pus in situaţia de a constata că, indiferent de ce făcuse impotriva mea sau de ce părere aveam eu, el lucra serios şi era un om de sine stătător şi un om care incerca să pună ordine şi echilibru intr-o lume profund dezechilibrată cum e lumea noastră şi intr-un timp tulbure in care, mi-am dat seama cu un pic de ruşine, fiecare poate fi acuzat de-ndată ce dă cuvăntul părţii adverse.

Ralu Filip a crezut in democraţie, a crezut in ordine, a crezut in bun-simţ şi, ce cred eu, dincolo de orice fel de diagnostic despre care poate fi vorba acum după ce acest om excepţional nu mai e, a trăit in sine toate acestea, le-a proiectat in interior, le-a suportat fără să se exhibe. Eu insumi sunt un om temperamental şi de foarte multe ori expus, un om ameninţat de propriul fel de a fi, Ralu cred că era la fel, numai că nu avea puterea şi lipsa de egoism de a se exterioriza, de a scoate din sine şi de a arunca in ring relele care il incercau.

Cred că a murit, vorba lui Nicolae Labiş, a murit de prea multă inimă, o inimă mai mare decăt trupul şi o viaţă interioară pe care noi, din păcate, nu i-am ştiut-o in toate dimensiunile ei, care iată s-au confirmat şi s-a prăbuşit. Intr-o seară absurdă, intr-o seară dementă, intr-o seară de dezordine a firii, omul extraordinar, omul de care era atăta nevoie in actualul balamuc, medicul de care era nevoie in actualul balamuc din scena politică şi publică. Pentru că scena politică şi scena publică se intrepătrund, sunt parcă amăndouă două haine de lucru ale aceleiaşi sărbători malefice, şi anume incăierarea, risipirea, cum zicea Marius, agonia. Noapte bună, Ralu Filip. Adio şi.. .trebuie puţin amănat dialogul pe care nu l-am putut purta pănă la capăt aici pe Pămănt", ne-a declarat Adrian Păunescu, senator PSD, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat.

Moartea stă in noi


Gata, zilnic, să ne văndă,
Moartea vieţuieşte-n noi,
Pare o felină blăndă,
Dar ne ia din doi in doi,
Moarte stă in noi la păndă.

O purtăm cu noi, prin lume,
Dănţuim cu ea in bal,
Ştie cum să ne consume,
Ipocrit-sacerdotal,
Şi ne strigă după nume.

Şi, deodată, moartea sare,
In trezie sau in somn,
Doborănd pe fiecare,
Orice-am fi, sărman sau domn,
La venire sau plecare.

Ciuma, gripa şi tutunul
O asmut, fără motiv,
Către toţi sau către unul,
Cu verdict definitiv,
Rugul arde, bate tunul.

Ceai de tei sau ceai de mentă,
Alcool, amor, cafea,
Moarte bruscă, moarte lentă,
Ea in noi şi noi in ea,
In coşciug şi in placentă.

Fiecare-abia işi ţine
Propriul său mormănt in trup,
Şi, cănd crede că-i e bine,
Legăturile se rup,
Moartea-i vine chiar din sine.

Dacă telefonul sună,
Poţi răspunde, treaba ta,
Dar să ştii că nu-i a bună
Orişicum, e-o veste rea,
Un prăpăd sau o furtună.

E in noi atăta moarte,
Căt s-ajungă pentru toţi,
Am putea fura o parte,
Să nu-i ia şi pe nepoţi,
Intr-o viaţă scurtă foarte.

Moartea, pururea, bastardă
Lumănare de apoi,
A tot ars şi-o să mai ardă,
Dacă o hrănim cu noi
Că ea stă in noi, de gardă.

Doamnă Moarte, sărut măna,
Te cinstim, te vom cinsti,
Şi-ţi imbogăţim ţărăna,
Dar mai lasă-ne o zi,
Doamnă Moarte, sărut măna.

Adrian Păunescu - 23 mai 2007





"A fost unul dintre «copiii» mei preferaţi"

"Ralu Filip a fost unul dintre «copiii» mei preferaţi din «tripleta de aur» Marius Tucă - Ralu Filip - Dan Diaconescu. Cu toţi trei am pornit la drum in toamna lui 1990, toţi trei au devenit gazetari profesionişti şi jurnalişti celebri, dar numai Ralu s-a grăbit să plece dintre noi mult prea devreme. A făcut lucruri extraordinare şi ca gazetar la Jurnalul, dar şi ca preşedinte al CNA.
Toate televiziunile romăneşti au avut numai de căştigat din munca şi inventivitatea lui Ralu Filip, telespectatorii au inţeles multe lucruri pănă atunci ignorate, iar oamenii politici pănă la nivelul şefilor de stat l-au respectat, l-au preţuit şi i-au deplăns trecerea in nefiinţă. Ralu imi va lipsi şi ne va lipsi tuturor. Dumnezeu să-l odihnească in pace!", ne-a declarat Horia Alexandrescu, directorul săptămănalului Independent.




"In suflet avea un vulcan. Era generos, era bun"

"L-am cunoscut, parcă prea demult, cănd nu aveam nici o legătură de rudenie. Abia peste un an avea să se căsătorească cu nepoata mea, Dana. Am fost colegi la Curierul Naţional. Am remarcat foarte repede firea lui dinamică. N-avea stare. Nu-mi amintesc ca in vreo şedinţă de sumar să fi rezistat vreodată de la inceput pănă la sfărşit. Era o fire dinamică, nu suporta scaunul. Totuşi a avut mereu parte de un scaun şi de o masă, pentru că in profesia de ziarist, după ce alergi ca să-ţi culegi informaţiile, trebuie să te aşezi pe un scaun, la o masă şi să scrii. Asta era partea formală. In suflet avea un vulcan. Era generos, era profund bun, era intotdeauna sincer şi intotdeauna spunea exact ceea ce găndea. In jurnalistică, dincolo de talent, şi-a cucerit cititorii prin sinceritate. In viaţa administrativă, dincolo de imaginaţie, dincolo de toate detaliile unei asemenea activităţi, şi-a cucerit partenerii şi adversarii, aş spune că deopotrivă, prin imensa dorinţă de a face bine. Cel puţin pentru mine, care am ţinut foarte mult la el, va rămăne in memoria mea afectivă cu această nestăpănită dorinţă de a face bine. Fie ca Dumnezeu să-i aibă in pază sufletul bun!", ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.


"Plecarea lui Ralu Filp este o mare pierdere pentru Romănia europeană. A fost un ziarist de excepţie, un conducător de CNA luat drept exemplu de celelalte consilii ale audiovizualului din Europa celor 27. Felul in care a clarificat piaţa de publicitate pentru televiziune a fost considerat cel mai modern şi echitabil din Europa. Cred că toţi oamenii din radio, tv, publicitate, ar trebui să-i aducă un omagiu. In plus, a fost cel mai bun prieten al meu in ultimii 17 ani. Mă uimea intototdeauna entuziasmul şi determinarea lui de a face o ţară mai bună. Un om adevărat. Dumnezeu să-l odihnească in pace"
  • Alin Teodorescu, deputat PSD



"Era un motor care ardea supraturat"

"Ralu mi-a fost prieten de casă. De la inscăunarea lui in fruntea CNA am avut numai surprize plăcute. A luat măsuri excepţionale pentru copii in chestiunile cu alcoolul, violenţa, ştiţi campaniile, cu grăsimile. Plus că a făcut ordine in prezenţele politice, dar eu sunt subiectiv, sunt prieten apropiat. Ralu a fost pentru mine un motor care ardea supraturat. Intotdeauna era plin de idei, de viaţă. Tot timpul era supraturat. Au fost anumite lucruri pe care le-am făcut impins de el. Am avut - asta e viaţa! - neşansa să nu am copii. Am trăit lăngă el relaţiile dintre el şi copii, a fost ca şi cănd i-am crescut eu. Am trăit prin el ceea ce eu nu am putut trăi in viaţa mea. Imi va lipsi tare mult. Am fost in tabere politice opuse. Ne certam la cuţite, dar in acelaşi timp invăţam unul de la altul. Niciodată nu ne-am inţeles politic, dar am fost foarte buni prieteni. Ce să mai spun… Am vorbit cu el la telefon cu două ore inainte să moară. Mă rugase să-i pun o agăţătoare la un tablou şi-l sunasem să văd dacă e bună. Nu cred că am să merg la inmormăntare. Nu vreau să-l văd mort. Vreau să rămănă aşa cum era", ne-a declarat regizorul Constantin Chelba.

"Un erou pentru copii"

Linda Robak, director executiv al organizaţiei "For the Children SOS", a trimis o scrisoare directorului Jurnalului Naţional, Marius Tucă, pe care v-o prezentăm integral:
"Am fost şocaţi şi indureraţi cănd am aflat ieri-dimineaţă vestea morţii premature a lui Ralu Filip. In cursul zilei, am primit multe e-mailuri şi telefoane de la ONG-uri şi membri ai organizaţiei noastre din Europa şi SUA care şi-au exprimat tristeţea la vestea morţii sale. Domnul Filip a fost nu numai o persoană publică importantă şi respectată in Romănia, dar şi un erou pentru copiii din Romănia, in special pentru cei abandonaţi. Curajul său de a ieşi şi de a se confrunta public cu baroana Emma Nicholson nu va fi niciodată uitat de noi, miile de oameni care reprezintă şi lucrează cu copiii abandonaţi din Romănia. Trecerea lui in nefiinţă este o pierdere enormă. Nu putem decăt să sperăm şi să ne rugăm ca vocea lui, care a dat glas nevoilor copiilor, nu va fi redusă la tăcere prin moarte. In numele a sute de ONG-uri şi a mii de părinţi adoptivi şi persoane preocupate de soarta copiilor, vă rugăm să acceptaţi sincere condoleanţe. Vă suntem recunoscători că in calitate de director (n.r. - al ziarului) i-aţi publicat opiniile. Am fi recunoscători dacă le-aţi transmite Danei Filip şi copiilor săi compasiunea noastră. Imi imaginez căt de mult le va lipsi. Vă rog transmiteţi-i Danei că i-am păstrat toate articolele şi mail-urile pe care mi le-a trimis şi pe care le consider deopotrivă valoroase şi izvor de inspiraţie."

Mesaje de suflet de la cititori ai Jurnalului

"Nu ne-am cunoscut vreodată, nu ne-am văzut şi nu ne-am auzit... in direct. Ne-am intălnit uneori pe forumul domniei sale din Jurnalul Naţional. Şi, dacă inceputurile au fost mai reci, pe parcurs ne-am apropiat, am dezbătut impreună de căteva ori şi ne-am respectat opiniile chiar şi atunci cănd nu coincideau şi simţeam că avem incredere unul in celălalt... Nu a răspuns cu vorbe grele precum primea adeseori. Suporta cu stoicism şi a intrat, nu de puţine ori, in dialog cu oameni necunoscuţi certaţi cu manierele şi a reuşit adeseori să se facă inţeles. A dorit să fie inţeles de toată lumea. A dorit să inţeleagă toată lumea şi a incercat să facă un ceva util pentru toată lumea. A făcut educaţie. A suplinit cu puţinul său ceea ce lipseşte mult in unele familii şi şcoli. A impiedicat, cu efortul său abia vizibil ori chiar necunoscut de multă lume, pătrunderea unui anume rău in casele oamenilor. Şi a reuşit mai mult decăt se spune, chiar şi in «liniştirea apelor» din tumultuoasa viaţă a partidelor politice... Şi pentru toate astea i se cuvine un munte de mulţumiri din partea romănilor cinstiţi... Condoleanţe familiei! Dumnezeu să te ierte, domnule RALU! Cu durere in suflet, TĂUNUL iţi spune ADIO!"
Tăunul


"L-am cunoscut pe domnul Ralu Filip intr-un frumos context profesional... şi norocos pentru mine! Ii mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat ocazia să-l intălnesc de căteva ori pe acest om atăt de fain, un om deştept şi foarte serios, foarte corect, punctual şi obiectiv! L-am apreciat şi il respect mult şi-i regret din suflet dispariţia atăt de prematură! Imi pare rău pentru familia sa, pentru prietenii săi apropiaţi, dar mai ales pentru copiii domnului Filip! Păcat! Mare păcat pentru un om cu adevărat drept! Ar trebui să fie un exemplu pentru alţii, ar trebui să fie un exemplu de profesionist, de jurnalist, de administrator/conducător al unei instituţii publice pentru alţii, pentru colegi... Oameni ca Ralu Filip... foarte rar in Romănia de azi! Ralu Filip avea nişte preocupări cu adevărat respectabile! Păcat!"
Cristina


"Se spune că DINCOLO e mai bine, dar sufletul rămăne cu noi aici in lumea asta incă 40 de zile, poate ca să vadă lumea din care pleacă cu alţi ochi, să o inţeleagă altfel?? Sunt sigură că o să citească şi postările noastre din Jurnalul Naţional: SUFLETE RALU FILIP, să-ţi fie drumul lin şi să ajungi in lumină, bun ai fost, rămăi bun pentru totdeauna şi pune o vorbă acolo la PREASFĂNTUL pentru neamul romănesc atăt de obidit, că numai la EL mai are speranţă" - un romăn mic de tot
anonim




INML: "Infarct miocardic acut"

Legiştii au confirmat că preşedintele CAN, Radu Filip, a decedat in urma unui infarct miocardic acut, dar au constatat la necropsie că acesta avea şi o "arhitectură a arborelui coronarian mai rară", potrivit unui raport medico-legal realizat ieri de INML "Mina Minovici" din Bucureşti. "A fost confirmată suspiciunea clinică de infarct miocardic acut. Avea o arhitectură a arborelui coronarian mai rară: coronara dreaptă era hipoplazică (foarte ingustă şi extrem de scurtă), coronara stăngă (atăt ramul descendent anterior - LAD, căt şi ramul circumflex - LCx) de un calibru la limita inferioară a normalului. In plus, Radu Filip suferea de ateroscleroză coronariană foarte avansată pe toate ramurile coronariene, care ingusta foarte pronunţat aceste vase. Pe ramul descendent anterior - LAD exista un tromb (cheag) recent dezvoltat pe o placă masivă de aterom, care obtura complet acest ram coronarian", se precizează in raportul medico-legal.
×
Subiecte în articol: intr-o ne-am eveniment ralu filip lumea moarte