x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dunarea se retrage, dar nu se preda

Dunarea se retrage, dar nu se preda

de Andreea Tudorica    |    26 Apr 2006   •   00:00

Apele au inceput sa se retraga in cateva din localitatile doljene, desi pericolul inundarii gospodariilor n-a trecut inca. Prognozele sunt opti-miste, cotele Dunarii fiind intr-o usoara scadere.

Click pt fotoreportaj
INFRICOSARE. Oamenii fug speriati din calea apelor
FOTOREPORTAJ

Apele au inceput sa se retraga in localitatile Rast si Negoiu, desi pericolul inundarii caselor continua sa ameninte. Digul dintre localitatile Carna si Sapata a fost spart de apele involburate ale Dunarii in cinci locuri, iar drumul ce leaga Bistretul de Plosca a fost inundat pe o portiune de 300 de metri.

Digurile sparte de la Carna si Bistret au facut ca apele sa se retraga din localitatile Rast si Negoiu, localnicii evacuati cu cateva zile in urma intorcandu-se la casele lor pentru a mai salva din animale si bunuri.

EVACUARI. Aceleasi diguri sparte care ar putea salva localitatile Rast si Negoiu pot provoca insa pagube mari in Bistret, localitate din care localnicii continua sa fie evacuati. Toate caile de acces catre comuna Rast sunt intrerupte pe alocuri de apele care au inghitit bucati mari din drumuri. Tanti Floarea din comuna Negoiu are peste 70 de ani si nu a vazut niciodata atata apa in curte cat i-a intrat acum doua saptamani. Nu si-a parasit casa, dar este pregatita pentru evacuare in cazul in care Dunarea o sa-i intre in casa. "Mi-am strans toate lucrurile, dar n-am plecat in tabara. Dorm si io pe unde apuc." Ii este frica sa stea noaptea singura in casa aproape inundata. Si doarme la vecini. Revine dimineata si arunca o privire catre semnul lasat in curte peste noapte ca sa mai vada daca a crescut sau nu nivelul apei. De doua nopti, matusa Floarea a observat ca apa a scazut. Si si-a mai venit in fire, dar nu se linisteste pana nu vede retrasa apa la nivelul ei obisnuit. La 19 mai trebuie sa se duca la dispensar sa faca al doilea vaccin. Pentru ca a baut apa din fantana si i-a spus doctorul ca ar putea fi infestata. La fel au patit si alti localnici.

LA SCALDAT. La numai cativa pasi de casa matusii Floarea Dunarea a trecut drumul spre Rast. Nu se mai poate ajunge in comuna.

In schimb, cativa copii si-au gasit de joaca de vreo doua zile prin apa mare de aproape 1.80 m si se balacesc ziua mai ceva ca la garla. Pestii se plimba printre picioarele lor, iar ei chiraie si se bucura ca in zi cu soare pe malul baltii. Au uitat de inundatii, de amaraciune, de sete sau de foame. Parintii si bunicii lor insa nu uita nici un moment. Le e frica sa-si paraseasca locuintele, dar sunt nevoiti sa plece daca apa le ajunge in case. O cisterna cu apa vine de doua ori pe zi pentru a le-o da localnicilor. La fel si ajutoarele cu mancare.

Accesul in comuna Rast nu se poate face in aceste zile decat cu tractorul, caruta sau camionul.

Premierul nu stie ce-a spus Sulfina


de FLORINA ZAINESCU
GRABA. Fiecare localnic pleaca de acasa cu ce apuca
Sulfina Barbu a declarat luni ca reprezentantii Ministerului Mediului si Executivul stiau din ianuarie care sunt zonele predispuse la inundatii si chiar digurile cu probleme de rezistenta. Lipsa de reactie a autoritatilor in fata unui dezastru anuntat nu pare sa-l deranjeze pe premierul Calin Popescu Tariceanu. Acesta era ieri destul de confuz atunci cand a fost intervievat pe aceasta tema, amestecand cu gratie digurile din Banat cu cele de la Dunare.

Jurnalul National: De ce rezultatele expertizelor facute de Ministerul Mediului nu au fost date publicitatii din timp?
Calin Popescu Tariceanu: Nu am vazut declaratiile doamnei Sulfina Barbu. Dar va pot spune ca dupa inundatiile de anul trecut s-a facut o evaluare a situatiei lucrarilor hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor, au fost alocate sume pentru reparatii. Am fost personal in judetul Timis sa vad cum aceste lucrari au fost reparate si va pot spune ca sumele au fost cheltuite corect. In acelasi timp, lucrarile de genul celor de-a lungul Dunarii nu sunt facute sa reziste nici la presiuni atat de mari de genul celor de acum.

Dumneavoastra ati vazut aceste studii?
Studiile au fost facute la comanda Ministerului Mediului. Ministerul este cel care este chemat sa analizeze si sa prezinte concluziile.

Si a prezentat ministrul Mediului aceste concluzii?!
Sigur ca da. Ne-a prezentat concluziile si pe baza acestor concluzii au fost demarate lucrarile de reparatii necesare.

Vorbim de zona Dunarii! De ce nu s-a intervenit, stiindu-se care sunt zonele in care digurile pot ceda?
Eu cred ca e o interpretare gresita aici! Nimeni nu poate sa stie unde poate sa cedeze digul. (…) Se pot face prezumtii, dar nu poate sa faca cineva previziuni unde vor ceda digurile.

CEAUSESCU E DE VINA!
Situatia de pe Dunare putea fi evitata daca nu traia Nicolae Ceausescu. Asta deoarece intre anii 1960 si 1970 au fost facute prea multe diguri, pentru obtinerea unor suprafete agricole, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. El arunca astfel vina pe fostul presedinte comunist si pe strategia acestuia de indiguire a unor zone care nu cereau acest lucru. "Daca anul trecut am avut inundatii in zonele unde nu existau lucrari impotriva acestora, anul acesta ne gasim in situatia paradoxala de a avea inundatii tocmai pentru ca avem diguri. Lucrarile impotriva naturii ne aduc in situatia de a avea inundatii tocmai pentru ca Dunarea nu are unde sa se reverse", a spus premierul. Calin Popescu Tariceanu a subliniat ca directivele europene in domeniu prevad reintrarea in circuitul natural a zonelor in care Dunarea se revarsa in mod obisnuit. (Florina Zainescu)

23 APRILIE. Imagine din satelit a satelor doljene afectate de inundatii
- Administratia Nationala de Meteorologie, Laboratorul de Teledetectie si GIS -
(www.inmh.ro)

TULCEA
Circulatia se desfasoara cu dificultate pe unul din bulevardele principale din Tulcea, aflat la 100 de metri de faleza inundata a Dunarii. Si asta pentru ca, pe mai multe portiuni, apa a iesit din gurile de canalizare. Angajati ai Primariei au suprainaltat geigerele, insa, din cauza nivelului ridicat al fluviului, apele din sistemul de canalizare nu mai pot fi deversate in Dunare si au acoperit strada. Doar una din cele trei statii de pompare din oras mai functioneaza in acest moment, celelalte fiind inutilizabile. Prefectul de Tulcea, Chirica Lefter, a incercat sa explice ieri de ce digul de la Salceni, care apara localitatile Patlageanca, Ceatalchioi si Salceni, nu a fost consolidat de cand au aparut primele fisuri. Lefter a spus ca digul respectiv a fost concesionat de CJ Tulcea impreuna cu amenajarea agricola Sireasa fostului senator Traian Rece si acest lucru a facut ca lucrarile de inaltare si consolidare sa nu poata incepe. Digul este fisurat in mai multe zone si poate ceda in orice moment. La starea proasta a digului contribuie si faptul ca pe bratul Chilia nu se respecta interdictia de a circula cu viteza cu salupele rapide. Si asta din cauza ambarcatiunilor ucrainene care nu tin cont de restrictii. (Alexandru Nastase)

CONTROLAT
Incinta 3, sector Borcea de Jos, din Balta Ialomitei, ar putea fi inundata controlat, pentru a se evita ca apele Dunarii sa navaleasca peste calea ferata Fetesti - Cernavoda si peste autostrada cu acelasi nume. "In urma informatiilor primite privind nivelul apelor din zona digurilor de imprejmuire ale Baltii Ialomita, exista riscul ca incintele I si II sa fie inundate. Din acest motiv, am cerut directorului Administratiei Nationale Apele Romane sa procedeze la evaluarea rapida a posibilitatilor de a inunda controlat incinta 3 pentru a scadea presiunea pe digurile din amonte prin coborarea nivelului apelor", a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu. (Florina Zainescu)

SALVATI
Un numar de 11 persoane, intre care un copil de 11 ani, din judetul Dolj, care nu au respectat dispozitia autoritatilor privind evacuarea, punandu-si viata in pericol, au fost salvate ieri-dimineata cu ajutorul unui elicopter. Ministerul Administratiei si Internelor face apel la populatia afectata de consecintele revarsarii fluviului Dunarea de a manifesta intelegere fata de dispozitiile autoritatilor care sunt "date in concordanta cu prevederile legale".

LA FURAT
Un localnic din satul doljean Plosca, unde mare parte din populatie a fost evacuata din case din cauza inundatiilor, a fost prins de jandarmi, dupa ce a furat cateva bunuri dintr--o locuinta evacuata. Florea Musat, de 60 de ani, din localitatea Plosca, a fost prins de cadre ale Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dolj, cand incerca sa fuga cu un ceas de perete si cu o bicicleta, furate din casa unui localnic, unde a intrat dupa ce a fortat usa cu o ranga.

INFO
AJUTOARE. Slovenia, Suedia, Danemarca si Austria trimit in Romania ajutoare constand in motopompe, saci cu nisip, generatoare electrice, pelerine impermeabile sau barci cu motor, pentru interventiile in cazul inundatiilor, primele transporturi ajungand in tara in cursul zilei de ieri. De asemenea, Romania urmeaza sa beneficieze de 71,6 milioane de euro din fondul european "Solidaritatea" pentru refacerea infrastructurii.

IALOMITA. Circulatia pe drumul national 3B a fost inchisa ieri, la ora 12:00, in dreptul localitatii Vladeni (Ialomita) din cauza nivelului ridicat al Dunarii care a condus la inundarea carosabilului. Circulatia a fost deviata pe ruta ocolitoare Fetesti-Tandarei.

COVASNA. Mai multe drumuri din judetele Covasna si Buzau sunt amenintate de alunecari de teren, dupa ce ploile din ultimele zile au accentuat surparile produse deja in urma inundatiilor din aceasta luna.

DOLJ. Aproximativ trei sute de elevi din comuna doljeana Rast, acoperita de apele Dunarii, au inceput ieri scoala, in unitati de invatamant din municipiul Bailesti, situat la aproximativ 20 de kilometri de asezarea devastata de revarsarea fluviului. Copiii vor continua sa studieze cu aceeasi profesori pe care i-au avut in comuna Rast.

BRAILA. Nivelul Dunarii a depasit cota de inundatie, in portul Braila, cu 87 de centimetri inregistrand, ieri, 697 de centimetri, iar cresterea fiind de zece centimetri in ultimele cinci zile. Digurile de la Noianu-Chiscani si din Insula Mare a Brailei, cele mai vulnerabile din judetul Braila, rezista cu bine presiunii apelor, avand in vedere ca debitul Dunarii a fost diminuat prin inundarile controlate facute in aval.

HARGHITA. Un monument dedicat victimelor inundatiilor catastrofale produse anul trecut in Harghita va fi amplasat in perioada urmatoare in municipiul Odorheiu Secuiesc. Initial, monumentul trebuia amplasat in comuna Lupeni, una dintre cele mai afectate de inundatiile de proportii de anul trecut, insa din cauza unor probleme de organizare locala, sculptura va fi amplasata in Odorheiu Secuiesc.

TELEORMAN. Nivelul apelor Dunarii in zona portului Turnu Magurele a inregistrat o scadere de 21 de centimetri fata de ziua precedenta, iar debitul s-a redus de la 15.600 de metri cubi pe secunda, cat era luni, la 15.100 de metri cubi pe secunda. In continuare, insa, atat la Turnu Magurele, cat si la Zimnicea, cotele de pericol sunt depasite cu 119 de centimetri si, respectiv cu 79 de centimetri.
×