x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Eliberat dupa 12 ani de puscarie facuta degeaba

Eliberat dupa 12 ani de puscarie facuta degeaba

05 Mai 2004   •   00:00

Dupa 12 ani in care, de dupa gratii, n-a incetat sa creada in ideea de dreptate si sa lupte pentru a-si demonstra nevinovatia, Marcel Tundrea, condamnat in 1992 la 25 de ani de inchisoare pentru viol si omor, a putut in sfarsit sa mearga acasa, la familia sa. "Voi da in judecata pe toti cei care au contribuit la distrugerea vietii mele, declar.ndu-ma vinovat!", a fost prima declaratie a sa.

"Mai stau in Romania cat traieste mama!"

Dupa 12 ani in care, de dupa gratii, n-a incetat sa creada in ideea de dreptate si sa lupte pentru a-si demonstra nevinovatia, Marcel Tundrea a putut in sfarsit sa mearga acasa, la familia sa. O instanta de judecata din Gorj a dispus ieri punerea sa in libertate, Tundrea fiind condamnat, in 1992, la 25 de ani inchisoare pentru viol si crima. Proba ADN a scos la iveala, luna trecuta, faptul ca Tundrea nu este autorul faptelor pentru care a fost condamnat.
GABRIELA MLADIN

Vreme de 12 ani s-a zbatut Marcel Tundrea sa-si recapete libertatea. A reusit abia anul acesta, cand procurorul Gheorghe Mota, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj, a dispus efectuarea unei probe ADN. Rezultatul expertizei a pus pe jar magistratii, caci nimeni nu se astepta ca omul care ispasise deja 12 ani din cei 25 pe care-i primise condamnare sa fie declarat nevinovat.

In urma cu 12 ani…

Marcel Tundrea a fost condamnat in urma cu 12 ani, la pedeapsa de 25 de ani inchisoare pentru omor si viol asupra unei fetite de 14 ani, Mioara Gherasie. Victima locuia in comuna Pojogeni-Gorj si era vecina cu parintii lui Marcel Tundrea. Fata a fost violata si omorata prin introducerea in esofag a mai multor pietre. La vremea respectiva, anchetatorii au stabilit vinovatia lui Tundrea in baza declaratiilor date de o batrana din sat, Elena Negrea. O alta proba care l-a incriminat pe Tundrea a fost cea a sangelui. La doua saptamani dupa ce se intamplase crima, omul a taiat in curte o gaina. Intamplarea a facut ca anchetatorii sa vina in acea zi la Tundrea acasa si sa gaseasca camasa pe care se afla sange. Au retinut obiectul de imbracaminte ca proba si i-au facut analize lui Tundrea, pentru a-i stabili grupa sangvina. Coincidenta grupei de sange, seropozitiv, a victimei cu cea a autorului, l-a trimis pe Tundrea dupa gratii. In mod cu totul si cu totul surprinzator, camasa confiscata a fost distrusa apoi de anchetatori.

Colacul de salvare: expertiza ADN

Raportul de expertiza genetica realizat in Bucuresti, la Institutul Mina Minovici, trimis la inceputul lunii aprilie, a fost clar: Tundrea nu este autorul violului produs cu cateva momente inaintea omorului.

De atunci, trei procurori de la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj s-au straduit sa aduca noi probe care sa-l incrimineze pe Marcel Tundrea, iar judecatorii nu stiau cum sa scape de judecarea dosarului. Ieri insa, a fost primit si avizul Comisiei Superioare a Institutului de Medicina Legala Mina Minovici - alcatuita din sapte specialisti geneticieni, solicitat de instanta in urma cu o luna, imediat dupa primirea primei expertize ADN. Comisia a confirmat expertiza initiala. In fata evidentei, tot ieri, judecatorul Dumitru Pasarin a fost cel care a pronuntat sentinta de punere in libertate a lui Marcel Tundrea. Pentru o imagine clara asupra autorului real al faptelor petrecute in urma cu 12 ani, trebuie sa fie exhumata victima.

Vrea dreptate

In fata completului de judecata, si „acuzarea" si-a reconsiderat pozitia adoptata timp de 12 ani, cerand punerea in libertate. Atunci cand a auzit pronuntarea, cel care a stat nevinovat 12 ani dupa gratii a declarat in sala de judecata: „Ma bucur, chiar daca am asteptat 12 ani pentru a se face dreptate. Voi da in judecata pe toti cei care au contribuit la distrugerea vietii mele, declarandu-ma vinovat!".

„Cand le-am spus ca nu eu sunt, atunci am luat primul pumn"

  • Jurnalul National: Ce simtiti, acum, ca om liber, dupa 12 ani de inchisoare?

    Marcel Tundrea: Dupa atatia ani speram ca voi fi liber intr-o zi, nu eram convins suta la suta. Ati vazut cum sunt procurorii si judecatorii. Pe mine, societatea m-a scos din randul ei, pe usa din dos. Voi lupta sa-i bag pe toti in puscarie, voi lua bani si ii voi da la toti cei care m-au ajutat. Voi mai sta in aceasta tara, pe care o numesc tara, dar nu ar trebui, pentru ca sunt romani care nu merita soarta asta. Mai stau in Romania cat traieste mama mea, dupa care voi pleca si nu voi mai reveni.

  • Ce s-a intamplat in urma cu 12 ani?

    In ziua cand s-a intamplat crima, eu am plecat cu trenul la Targu-Jiu. Doream sa ma angajez la IFET, depusesem cerere si trebuia sa ma angajez. Am intrat intr-un bar. Am comandat un vin si un pachet de tigari, unde m-am intalnit cu doi prieteni. Am stat pana la ora sase seara si, cu trenul de opt, am plecat acasa, la Pojogeni. Mama mi-a spus ce s-a intamplat cu Mioara. Mi-a spus ca a plecat sa spele rupele si nu a mai venit. Am zis, cum, ma, in mijlocul satului, chiar asa. N-a gasit-o nici miercuri, abia joi au dat de ea. Vineri am plecat sa iau niste trifoi pentru porci si am trecut pe pod, unde erau doi politisti. I-am vazut si daca eram eu autorul, o coteam, dar m-am dus sa vad ce se intampla. M-au intrebat daca cunosc pe cineva, tanar, brunet si cu mustata si le-am spus ca nu prea cunosc lumea din sat.

  • Aveati mustata, atunci?

    N-am purtat in viata mea mustata. Nici macar sa vad cum imi sta. Nu port blugi.

  • Autorul era imbracat in blugi?

    M.t.: Nu stiu, dar apar la mine in dosar niste blugi patati de sange. Nu am purtat niciodata. In casa era o pereche de blugi, dar ai cumnatului mea. Acum 12 ani nici nu aveam. De exemplu, hainele de pe mine sunt de acum 12 ani si pantofii, la fel.

  • Pe Mioara, victima, o cunosteati?

    Cum este cu Mioara, ca sa va faceti o parere. Era mai mare cu vreo patru ani decat Nicoleta, fiica mea, care avea zece ani atunci. Cum venea fiica mea la tara imi spunea ca se duce la Mioara. Era era cam prostuta, Mioara si cu fiica-mea se jucau la poarta. Tineam la ea ca la fiica mea. Cum puteam sa fac eu asta la 14 ani, cand eu aveam 40 de ani. Daca tot era sa fac un viol, o faceam cu cine imi place mie, cu Anca Turcasiu, Laura Stoica, Angela Similea. Dar n-as fi facut asa ceva. Eu am avut ocazie in viata sa-mi cumpar masina si n-am facut-o pentru ca mi-a fost frica sa nu dau peste cineva si sa-l omor.

  • Cand v-a ridicat politia?

    Luni, pe 22, am venit de la Targu-Jiu cu trenul de 14:00. Mi-a zis mama sa ma dezbrac, sa mananc si sa vin la sapat. Nici n-am apucat sa-mi trag pantalonii de salopete, pentru ca asa este politia noastra, te ia si dezbracat, daca asa te gaseste. Si, la poarta striga numele meu, era politistul Mirulescu. A intrat si mi-au spus daca le dau voie sa faca perchezitie. I-am poftit in casa si au luat o pereche de pantofi. Apoi mi-au zis sa merg cu ei la politie. Am mers, am si glumit, le-am spus ca am ajuns din gunoi un mare hot. Cand am ajuns la politie, imi zice: uite se vede ca este criminal, de pe ochii lui. M-au dus intr-o camera si mi-au zis: ba ce ai facut de luni, pana luni. Am inceput sa le declar, insa politistii mi-au zis: „Spune, ba, cum ai violat-o si ai omorat-o". M-am ridicat in picioare si am spus ca n-am omorat-o si n-am violat-o si mi-au dat una in cap. M-au tinut trei zile in arest si apoi mi-au dat drumul. In fata politiei ma astepta alt politist, care m-a dus la spital la Psihiatrie, unde am stat 18 zile. Dupa care mi-au emis mandat de arestare.

  • Politistii v-au batut?

    Da, dadeau cu ce apucau, cu picioarele, cu pumnii, cu bastoanele pentru a spune cum am omorat-o si am violat-o. L-eam spus ca nu eu sunt autorul si atunci am luat primul pumn de mi-a zburat un dinte. De atunci i-am pierdut pe toti.

  • Am inteles ca v-au fracturat coastele?

    Da, si nu mi-au dat nici un tratament. S-au sudat aiurea. Ei au crezut ca voi muri in puscarie. De fapt, sa va spun, fosta mea sotie a dat telefon la politie si a spus ca eu asi fi autorul, pentru ca in perioada divortului, ea era incurcata cu colonelul de securitate Bondoc. La un moment dat, politistii au spus sa nu ma mai bata ca s-ar putea ca eu sa nu fiu autorul. De ce sa nu fiu cinstit.

  • Banuiti care este adevaratul autor?

    Sunt doi cetateni care au vazut autorul. Dupa cum arata cel care a facut fapta, inalt, brunet si cu mustata, nu stiu daca e bine sa-l spun…

  • In sala de judecata, cand ati primit condamnarea, cumnatul victimei a strigat sa fiti condamnat la moarte.

    Parca s-a ridicat cineva. Nu am fost atent pentru ca procuroarea de sedinta a cerut pedeapsa maxima si era sa cad din picioare. Tin minte ca s-a ridicat cineva, dar nu am retinut cine. El tot venea pe la mine, dupa care a fost si el condamnat pentru un viol. La Curtea Suprema a depus un memoriu impotriva mea, nu stiu ce sa spun.

  • Ati ajutat la groapa victimei am inteles?

    Da, eram la tara si m-au rugat sa-i ajut.

  • Ce veti face?

    Nu ma voi razbuna, dar vreau ca macar o luna sa intre in puscarie sa vada cum se traieste acolo. Nu am ura pe nimeni, dar daca am iesit eu, trebuie sa intre ei. 12 ani de inchisoare au insemnat pentru mine teroarea.

  • Ati beneficiat in puscarie de tratamentul „violatorului"?

    Nu, pentru ca toti ma consideram nevinovat. In prima faza, ma tratau ca pe un criminal si le era frica de mine. Apoi au spus: Marcel nu este de-al nostru. Am stat in camera de criminal.

  • Familia a venit vreodata la dumneavoastra?

    Nu, niciodata.

  • Credeti in Dumnezeu?

    M.t.: Numai el m-a ajutat sa dovedesc adevarul. Eu, pe violatori i-as castra. Nu eu sunt violatorul!

    "E firesc sa dea statul in judecata"

    Este firesc ca Marcel Tundrea sa dea in judecata statul, pentru cei 12 ani pe care i-a petrecut, nevinovat fiind, in inchisoare, este de parere Manuela Stefanescu, de la Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH). "Macar niste despagubiri financiare sa castige. Ar fi minimum pe care statul ar trebui sa i-l dea unui om pe care l-a privat de libertate atatia ani", ne-a declarat Manuela Stefa nescu. "Daca mergem pe sistemul condamnarilor de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in nici o tara nu sunt somati judecatorii sa plateasca pentru o decizie gresita. Statul plateste daunele pentru ei". In Romania, ultimul caz in care statul a fost dat in judecata pentru o arestare a fost cel al lui Ionel Garcea, care a fost arestat din greseala, trimis in judecata si condamnat la patru-cinci ani de inchisoare. El a dat statul in judecata pentru ca a fost tinut in arest, ilegal, timp de 90 de zile, in 1998 si a cerut daune morale de un miliard de de lei. In 1998, Ionel Garcea a fost legitimat de politisti si, pentru ca nu avea actele la el, a ajuns la sectia de politie unde a fost confundat cu un urmarit general. (Tatiana Dabija)

    Un criminal in libertate

    Dupa arestarea lui Tundrea, in comuna s-au petrecut inca trei crime. Doua dintre ele au fost comise prin acelasi mod, victimele fiind intai violate si apoi omorate. Elena Negrea, singura martora care a spus ca l-a vazut pe Tundrea in apropierea victimei, a recunoscut, pe patul de moarte, ca a mintit.

    Lupta cu sistemul

    Pe timpul detentiei, Tundrea a scris 24 de cereri de revizuire a procesului sau. Au fost respinse, cu o singura exceptie: in 1996, Curtea de Apel Craiova a ajuns la concluzia ca nu sunt suficiente probe pentru condamnare si a dispus punerea in libertate. Procuratura a castigat insa recursul. Din 1999, Tundrea a scris saptamanal memorii, unul dintre ele ajungand si la presedintele Ion Iliescu. Judecatorul care a pronuntat prima condamnare in cazul Tundrea - Gheorghe Bistreanu - a murit in 1993.
  • ×