Faimosul summit anual al grupului s-a desfăşurat, de joi până duminică, la Copenhaga, într-un hotel de lux, în sunet de clinchet al paharelor de şampanie ale celor care care s-au reunit la o asemenea zi mare. O săptămână întreagă, incluzând şi cele trei zile ale reuniunii propriu-zise, a durat istorica celebrare a Grupului de la Bilderberg care a împlinit o vârstă "rotundă". Cu această ocazie, la Copenhaga s-au reunit personalităţi politice, oameni de afaceri şi universitari din Europa de Vest şi America de Nord.
La 29 mai 1954, în Olanda avea loc reuniunea inaugurală a influentului Grup Bilderberg. De la actuala reuniune nu a lipsit prinţesa Beatrix a Olandei, nimeni alta decât fiica fondatorului grupului, prinţul Bernhard.
În rândul invitaţilor s-au numărat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, regina Spaniei, Sofia, şefi ai MI6, ai Fondului Monetar Internaţional, ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Garcia-Margallo, omologul său suedez, Carl Bildt, şefii HSBC, Shell, BP sau Goldman Sachs International, preşedintele Google, Eric Schmidt, alături de zeci de directori executivi ai altor companii de renume mondial, miliardari cu rang înalt, politicieni şi alte personalităţi importante.
Megatendinţe
Dacă în anii '50, când Bernhard a trimis invitaţiile, s-a discutat despre "o serie de probleme cu care se confrunta civilizaţia occidentală", de data aceasta, Grupul de la Bilderberg a pus accentul pe ceea ce s-ar putea numi "megatendinţe". Problemele principale aduse la masa reuniunii în acest an au inclus tematici ca, de pildă, "Ce urmează pentru Europa", "Ucraina", "Schimbul de informaţii secrete" şi dezbateri pe marginea dreptului la viaţă privată. Această din urmă chestiune intră "în forţă" la masa discuţiilor, fiind o problemă care a început să preocupe tot mai mult omenirea odată cu scandalul Snowden, al cărui protagonist a fost spionul american care a divulgat secrete ale celor pentru care a lucrat şi a pus SUA în cea mai mare încurcătură la nivel mondial, nu numai naţional. Este vorba despre scandalul privind interceptările ilegale ale corespondenţelor electronice făcute de SUA în toate ţările din lume. Un subiect asemănător este legat de perspectiva evoluţiilor reţelelor de socializare.
Despre aceste lucruri deja "destăinuite", au discuta în secret directorul executiv al companiei Google, Erich Schmidt, precum şi membrul consiliului de conducere al Facebook, Peter Thiel. Adică exact acei oameni care ştiu cât de transparenţi au devenit oamenii datorită acestui tip de comunicare instantanee şi, practic, fără graniţe, scrie The Guardian. Între alte personalităţi, la reuniunea de la Bilderbeg au invitaţi şi şeful MI6, John Sawers, dar şi recent înlocuitul director al NSA (National Security Agency), precum şi directorul AXA, colosul asigurărilor şi investiţiilor, Henri de Castries, oameni pentru care "secretul" este un duşman, iar transparenţa publică, o mină de aur.
Toţi invitaţii acestui grup care doreşte „să întărească dialogul dintre Europa şi America de Nord” sunt americani, canadieni, europeni sau turci, cu excepţia a doi chinezi: un responsabil din domeniul economic cu rang de ministru, Liu He, şi un profesor de economie, Yiping Huang.
Ucraina, pe agenda grupului
Situaţia din Ucraina s-a discutat cu părţile cele mai interesate, ca, de pildă, şeful conducerii gigantului Airbus şi preşedintele "societăţii de apărare şi securitate", Hakan Buskhe şi Marcus Wallenberg. La discuţii au fost prezenţi şi investitorul miliardar Henry Kravis, de la KKR, iar alături de el, generalul David Petraeus, fostul director al CIA, în prezent, şef al Institutului Global KKR, potrivit The Guardian.
Elitele care conduc lumea
Un parlamentar britanic a descris Grupul de la Bilderberg ca fiind o cabală a oamenilor bogaţi şi puternici, care acţionează pentru a "consolida şi extinde influenţa lor asupra pieţelor". Dar ei fac asta în spatele unei cortine unde presa, câinele de pază al democraţiei, nu are acces. Informaţiile pe care le obţine sunt o raritate şi întotdeauna sunt obţinute cu risc. De pildă, chiar joi, în prima zi a reuniunii, doi ziarişti au fost arestaţi pentru că au încercat să obţină informaţii din culise despre reuniunea grupului Bilderberg. În cele mai fericite ocazii, jurnaliştii mai au norocul ca vreunul dintre participanţii la cea mai secretoasă reuniune a elitelor lumii să le mai răspundă oficial la vreo întrebare. Bilderbergul este plin de bani şi ştie cum să îi cheltuiască.
Grupul Bilderberg, înfiinţat în 1954 în hotelul cu acelaşi nume din Olanda, se află la baza multor teorii ale conspiraţiei alimentate de-a lungul anilor de absenţa totală a informaţiilor legate de aceste reuniuni. Întâlnirea din acest an a avut loc la Hotelul JW Marriot din Copenhaga, înconjurat vineri de cordoane de poliţişti care ţineau la distanţă câteva zeci de manifestanţi, potrivit corespondentului AFP în capitala Danemarcei. Costul acestui dispozitiv de securitate a provocat numeroase discuţii în regatul scandinav. Partidul Popular Danez, formaţiune de opoziţie antiimigraţie şi eurosceptică clasată pe primul loc la alegerile europarlamentare de duminica trecută, a cerut Guvernului să publice în detaliu aceste cheltuieli. (S.S)