x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Epidemia a despartit familii in judetul Tulcea - Pasagerul nu mai opreste acasa

Epidemia a despartit familii in judetul Tulcea - Pasagerul nu mai opreste acasa

de Dorian Cobuz    |    17 Oct 2005   •   00:00
Epidemia a despartit familii in judetul Tulcea  - Pasagerul nu mai opreste acasa
Corespondenta din judetul Tulcea
Karina Knapek (foto)
Datorita populatiilor uriase de pasari, Delta Dunarii prezinta un urias risc de raspandire a virusului gripei aviare. Probele din trei zone de pe bratul Sulina au dovedit prezenta virusului. Autoritatile instituie zone de carantina si grabesc vaccinarea antivirala a populatiei.

In trei localitati din judetul Tulcea a fost confirmata existenta virusului gripei aviare. Dupa cum ne-a declarat prefectul judetului, Lefter Chirica, "autoritatile se pregatesc pentru tot ce-i mai rau". Ieri s-a continuat operatiunea de vaccinare antigripala a categoriilor de varsta cele mai expuse, copii si batrani, dar prefectul spune ca intentia autoritatilor este de a demara chiar vaccinarea intregii populatii a judetului. Singura cale cunoscuta de a impiedica aparitia unei mutatii a virusului aviar care ar putea genera o pandemie in Romania.

MASURI. In week-end, toate primariile din Tulcea au fost informate ca se interzice organizarea targurilor de animale sau comercializarea produselor de la pasari sau porci care ar putea raspandi virusul. De asemenea, toate administratiile au fost obligate sa asigure permanenta si sa semnaleze Prefecturii sau Directiei Sanitar Veterinare toate cazurile de decese suspecte in randul animalelor.

Vestile au inceput sa cada amenintator la Tulcea. Televiziunile nu mai conteneau sa transmita stiri considerate in urma cu doua zile doar ipoteze ridicole. Oamenii se intrebau ce poate sa mai urmeze si cum le schimba viata toate cele ce le vedeau la televizor. "Pai, eu sunt localnic de la Maliuc. Am parintii acolo si vreau sa ajung la ei. Ce pot face?", ne intreaba un barbat dupa ce afla ca "pasagerul", vaporul de navetisti, nu mai opreste la debarcaderul de "acasa". Nu aveam nici un raspuns confortabil asa ca am preferat sa ridicam din umeri.

AVERTISMENT. Carantina de la Maliuc functioneaza, fie el si week-end. Confirmarea prezentei virusului gripei aviare in localitatea de pe malul bratului Sulina s-a facut simtita. Daca vineri seara colegii nostri au reusit sa intre in Maliuc, fara ca nimeni sa-i intrebe de sanatate, sambata dimineata lucrurile nu mai stateau deloc asa. Barca noastra inchiriata a fost oprita de catre o salupa a Capitaniei inainte de ruperea Dunarii in cele doua brate, Sulina si Sfantul Gheorghe.

Dupa verificarea actelor, oficialii ne-au avertizat ca la Maliuc este instituita carantina si nu putem cobori. Scepticismul nostru cu privire la interdictia de a debarca la Maliuc ne indemna sa mergem mai departe fara temerea de a nu ajunge sa ne facem treaba.

In plus, echipele noastre au patruns in Ceamurlia de Jos de fiecare data cand si-au dorit, in ciuda filtrelor de la intrari. Era abia ora 9:00 dimineata, intr-o zi de week-end. Pe malul drept al bratului Sulina, la mila 26, un politist si cativa sateni mai zdraveni la trup stateau pe marginea drumului, aparent fara nici un motiv anume. Acolo aveam sa aflam insa ca a fost stabilit filtrul care trebuia sa opreasca accesul in cele doua localitati in care se descoperisera pasari moarte din cauza virusului de temut. Cele cateva casute de la Vulturul, alta localitate unde s-a confirmat prezenta virusului, pareau adormite, la ora aceea. O fata care lua apa cu galetile din Dunare era singurul semn ca acolo locuia cineva.

IZOLATI DE DUNARE. Pontonul de la Maliuc era pazit de un singur politist, dar unul foarte hotarat. Colegilor nostri, ajunsi acolo in seara precedenta, li s-a interzis sa coboare in barca noastra, iar noi nu puteam urca pe ponton. O salupa a politiei de frontiera s-a apropiat de noi repede, pentru a se asigura ca nu coboram. Dupa ce ne-am convins ca nu avem nici o sansa de a cobori pe uscat, am patrulat pe langa mal pentru a vedea macar de pe apa ce se intampla. Echipele care adunau pasari le-am putut observa doar la Vulturul, cand au intrat in cateva gospodarii de langa apa. Mai greu era insa pentru "mascati", atunci cand pasarile erau eliberate din curti. Cand au incercat sa le prinda, gastele si-au luat zborul si s-au pierdut in vegetatia de pe Dunare.

Salupa frontieristilor ne-a supravegheat tot timpul, iar de fiecare data cand ne-am apropiat sa facem fotografii, salupa se apropia, din nou, pentru a ne supraveghea mai bine. Maliuc este o localitate inconjurata de apa pe malul stang al Dunarii. Alte cateva case sunt situate pe malul drept, dar accesul la ele este de asemenea controlat prin filtre puse pe drum, care nu permit intrarea si iesirea autoturismelor.

RISC MAXIM


"Noi, autoritatile, ne asteptam la ce-i mai rau, in toata Delta. De aceea, luam masurile care vizeaza cea mai severa manifestare a virusului"
Lefter Chirica, prefectul judetului Tulcea

RISCUL SALBATICIEI
Izolarea localitatilor din zona Deltei a fost mult mai eficienta, dar si simplificata din cauza conditiilor de mediu. Dar, asa cum ne-au explicat autoritatile, tocmai populatiile de pasari salbatice numeroase in zona prezinta un grad de risc ridicat pentru raspandirea virusului gripei aviare. Prefectul judetului Tulcea, Lefter Chirica, spune insa ca conditiile de pe Dunare prezinta un risc ridicat si pentru ca in zona traiesc foarte multe animale in semisalbaticie. Respectiv cai, porci, caini si pasari umbla liberi pe arii foarte mari si sunt nesupravegheate zile intregi, contactul cu pasarile salbatice fiind unul direct. Populatiile salbatice de pasari nu pot fi controlate, iar in conditiile in care acestea sunt principalele suspecte pentru raspandirea virusului ucigas, una dintre masurile luate de catre autoritati a fost aceea de a ruga populatia sa-si tina inchise animalele si pasarile din gospodarii.

O tragedie pentru Delta


ALTA LUME. Malul vazut de pe salupa
"Razboiul este la inceput. Sa nu avem impresia ca am rezolvat situatia", avertizeaza Marian Avram, seful Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea, pentru a motiva necesitatea unor masuri cat mai drastice si necesitatea implicarii active a intregii populatii in lupta de preventie. "Nu este o lupta usoara. Eu cred ca avem doar 10% sanse de reusita."

Marian Avram insista asupra urgentelor in eradicarea oricarui risc de transmitere a virusului: "Un singur gram de dejectii de la o pasare bolnava contine 100 de milioane de virusi". Seful Directiei Sanitar-Veterinare precizeaza ca problema principala cu privire la controlul virusului o reprezinta dificultatea deplasarii echipelor de interventie in Delta si, implicit, controlul populatiilor de pasari. Riscul este subliniat tocmai de originea virusului, transmis prin mediul salbatic. Romania risca o adevarata tragedie, iar primele victime vor fi activitatile avicole si de turism.

Cu toate eforturile autoritatilor, virusul s-ar putea localiza in Delta Dunarii chiar si ani buni. "Delta poate ramane un teritoriu pustiit, dupa aceasta tragedie." Specialistul nu exclude chiar interventii brutale, inclusiv asupra speciilor protejate, pentru limitare a riscurilor. Verdictul amar al lui Avram: "Delta nu va mai fi la fel".
×
Subiecte în articol: eveniment delta păsări tulcea maliuc virusului