x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Esenţă de levănţică

Esenţă de levănţică

de Simona Chiriac    |    16 Aug 2009   •   00:00
Esenţă de levănţică
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

La mijlocul verii, atunci când câmpurile cu lavandă parcă prind viaţă, fremătând uşor în adierea vântului de seară, regiunea franceză Provence îşi îndeplineşte adevărata menire: să răspândească în lume acele parfumuri care îi fac pe oameni visători, fericiţi şi foarte relaxaţi.



Florile de levănţică le întâlneşti peste tot. La fereastra casei, dincolo de perdeaua de verdeaţă, în pieţele pline de coşuri împletite din care ies la iveală crenguţe de lavandă peste care de-abia s-a uscat roua, în vasele de sticlă cu potpouris - petale, frunze şi inflorescenţe uscate, ale căror mirosuri se contopesc şi se se redefinesc.

În magazinele de cosmetice, pe rafturi, acolo unde privirile încearcă să descifreze o lumea ispititoare: parfumuri, săpunuri, creme de corp, uleiuri pentru masaj, esenţe pentru aromoterapie. În săculeţe, alături de alte condimente, gata de a fi aruncate cu dezinvoltură în preparate încărcate de ispite mediteraneene. Desfătare pentru suflet şi corp...

Cât despre parfumuri... De mii de ani ele şi-au păstrat caracterul magic şi fabulos, ceea ce le-a făcut potrivite pentru a încânta simţurile reginelor de pretutindeni. În sticluţe bogat ornamentate sau bine impregnat în batiste, în pielea mănuşilor, curelelor sau poşetelor, parfumurile stârneau mode, invidii, dar şi pasiuni. La Grasse, capitala franceză a parfumurilor, timpul s-a oprit, conservând arta îmbinării aromelor.

Pentru a se crea parfumul de lavandă, cel mai spectaculos rămâne procedeul de absorbţie, considerat a fi mai potrivit pentru aceste flori atât de delicate. În rame de sticlă se aşază grăsime solidă, fără nici un miros, iar peste ea se pun florile de lavandă (de îndată ce au fost culese), astfel încât grăsimea să le absoarbă mireasma. Din când în când, florile se înlocuiesc cu altele proaspete.

ÎN RAME
Imaginea este absolut fantastică. Închipuiţi-vă încăperi pline de "tablouri" cu flori delicate, mov, cu un miros fermecător. Este ca şi cum un pictor ar fi avut harul de a reda natura în toată splendoarea ei... olfactivă. Când grăsimea este pe de-a-ntregul saturată cu arome, se foloseşte alcool, pentru a se elimina grăsimea, obţinându-se esenţa pură de lavandă, folosită pentru a se crea parfumuri mai noi sau mai vechi. De multă vreme lavanda nu mai este asimiliată cu iatacul bunicii sau cu imaginea idilică a unui sat de poveste.

A intrat în lumea modernă, în magazinele cu parfumuri cochete sau în centrele de SPA, câteva picături de esenţă de lavandă îndepărtând stresul, insomnia şi relaxând întregul organism. Iar pentru cuplurile norocoase şi fericite, o ploaie de flori de levănţică, în cea mai frumoasă zi din viaţa lor, dă farmec zilelor ce vor urma.

×
Subiecte în articol: levantica esenţe tari