x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Este meritul Creatorului‘

"Este meritul Creatorului‘

de Mihai Stirbu    |    22 Mai 2008   •   00:00
 "Este meritul Creatorului‘

INIŢIATIVĂ ● Un prim pas către recunoaşterea românilor valoroşi
Prezidiul Academiei Române a decis: inventatorul Justin Capră a avut cea mai mare contribuţie la schimbarea în bine a imaginii României în lume. Trofeul "Dan Voiculescu" precum şi un CEC în valoare de 3 miliarde de lei vechi îl vor ajuta să-şi ducă planurile la bun sfîrşit.



INIŢIATIVĂ ● Un prim pas către recunoaşterea românilor valoroşi
Prezidiul Academiei Române a decis: inventatorul Justin Capră a avut cea mai mare contribuţie la schimbarea în bine a imaginii României în lume. Trofeul "Dan Voiculescu" precum şi un CEC în valoare de 3 miliarde de lei vechi îl vor ajuta să-şi ducă planurile la bun sfîrşit.


Inventatorul şi inginerul Justin Capră este cîştigătorul Premiului Fundaţiei "Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României", acordat marţi seara în cadrul unei festivităţi care a avut loc la Clubul Diplomaţilor.

Doi amfitrioni talentaţi, jurnalista Gabriela Vrînceanu-Firea şi actorul Eusebiu Ştefănescu, au pledat pentru cauza fundaţiei. Discursurile lor s-au împletit cu versuri, iar în anumite momente tensiunea a crescut cu gîndul la suma impresionantă care urma să fie dăruită unuia dintre cei nominalizaţi. Pentru binedispunerea audienţei, talentatul violonist Valentin Albeşteanu şi prietenii săi au interpretat cîteva melodii, iar tînărul Mircea Gogoncea, membru al Clubului de Excelenţă Dan Voiculescu, a oferit un recital la chitară clasică, demonstrînd încă o dată că talentul nu ţine cont de vîrstă.

Profesorul Dan Voiculescu şi-a întîmpinat personal invitaţii la ceremonia de decernare a premiului. Au păşit pe covorul roşu: primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu şi soţia sa, Ioana, foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, Regele Mihai şi Regina Ana, Mircea Ciumara, personalităţi din lumea academică, culturală, sportivă (Mihai Leu, Ilie Năstase şi soţia sa Amalia), oameni de afaceri români (Viorel Păunescu), dar şi personalităţi din media (Alesandra Stoicescu, Corina Dragotescu, Lucian Mîndruţă, Mircea Badea şi Mihai Gîdea).


CEREMONIE. Preşedintele Academiei Române, academicianul Ionel Haiduc, i-a înmînat premiul lui Justin Capră, iar laudatio pentru activitatea inginerului inventator a fost rostit de prof. univ. dr Valer Ioan Franc.

Justin Capră a afirmat în cadrul ceremoniei de premiere că meritul "îi revine Creatorului", care i-a dat "lipsurile pentru a înţelege viaţa şi a se înţelepţi". În total, Justin Capră a realizat peste 72 de prototipuri de autoturisme cu consum infim, 7 aparate de zbor neconvenţionale pe care le-a testat personal şi 15 motoare neconvenţionale.

Premiul a fost acordat de Fundaţia Dan Voiculescu în colaborare cu Academia Română, cea care a fost responsabilă de procedura de colectare a candidaturilor, de selecţie şi de nominalizare a candidaţilor şi al cărei prezidiu a decis, în dimineaţa zilei de marţi, cîştigătorul. Au fost primite 130 de propuneri, dintre care 74 de candidaturi au fost eligibile, ca într-un final să fie selectate opt personalităţi: Tudor Gheorghe, actor şi interpret, Gheorghe Tadici, antrenor de handbal, Grigore Leşe, interpret, Justin Capră, inventator, Gabriela Ficz, cercetător, Raed Arafat, medicul care a înfiinţat SMURD, Johannis Klaus, primar, şi Daria Vişănescu, micuţa campioană la şah clasic.

Premiul se doreşte a fi o ocazie în plus de a repune în discuţie valorile României. Conform regulamentului, orice român a avut ocazia de a fi propus pentru premiu de către oricine cu condiţia ca nominalizarea să nu fi venit de la el însuşi.

×
Subiecte în articol: special justin capră dan justin capr