x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Eterna si fascinanta Romanie - "AlbitI" de Justitie

Eterna si fascinanta Romanie - "AlbitI" de Justitie

de Vasile Surcel    |    08 Dec 2006   •   00:00
Eterna si fascinanta Romanie  -  "AlbitI" de Justitie

Scandalul "Eterna si Fascinanta Romanie" a pus in miscare si justitia romana. Inceputa cu zornait de catuse promise unor VIP-uri de la cel mai inalt nivel, ancheta penala instrumentata de magistratii de la Bucuresti s-a incheiat "in surdina" astfel incat nici acum, dupa zece ani, nu exista vreun vinovat pedepsit.

Cererea de comisie rogatorie a justitiei franceze a sosit la Bucuresti exact in perioada in care economia romaneasca era zguduita de prabusirea Bancorex. Iar Razvan Temesan, fost director al bancii, anchetat intr-o multime de dosare, facuse deja cunostinta cu puscaria, ca arestat preventiv. Repartizat Sectiei Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General, dosarul "Eterna si Fascinanta Romanie" a fost doar una dintre nenumaratele anchete privitoare la "ingineriile" financiare care au adus Bancorexul in faliment. Apoi, la fel ca in multe alte cazuri in care s-a confruntat cu inalti demnitari, justitia romaneasca s-a dovedit inca o data neputincioasa: nimeni nu a fost pedepsit pentru milioanele de dolari risipite prin conturile lui Adrian Costea.

ANCHETA. Afacerea "Albumul" a inceput sa fie cercetata de justitia romana inca din 1997, cand la Parchetul General a fost deschis Dosarul nr. 629/P/1997. Dupa doi ani de ancheta, la 16 decembrie 1999, procurorul Ovidiu Budusan a intocmit rechizitoriul cauzei penale referitoare la conditiile in care a fost finantata "Eterna si Fascinanta Romanie". In acel rechizitoriu, fostul director al Bancorex, Razvan Temesan, avea calitatea procesuala de inculpat. Alaturi de el erau mentionati Viorel Hrebenciuc, fost secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, secretar adjunct, si Nicolae Dan Fruntelata, secretar de stat la Departamentul Informatiilor Publice. Acestia - doar ca invinuiti. In schimb, lui Adrian Costea i s-a rezervat un rol "decorativ", numele sau fiind mentionat doar ca patron al "Groupe Saintonge Edition", firma partener de afaceri al Guvernului. In acest context, rechizitoriul mentiona ca, "in cadrul Guvernului Romaniei, documentele privind aceasta actiune au circulat exclusiv la nivelul invinuitilor Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu si Nicolae Dan Fruntelata". Printre numeroasele amanunte privitoare la conditiile in care s-a facut finantarea editarii albumului, anchetatorul afirma ca, la data de 7 noiembrie 1986, Bancorex SA achitase firmei lui Costea toate cele 5,796 milioane de dolari stabilite in contractul initial si in cel aditional. Bani in schimbul carora, la data achitarii lor, nu se primise nici macar un singur exemplar al albumului. In "Concluziile actelor de control" se afirma ca Bancorex a incheiat nelegal cu Secretariatul General al Guvernului contractul de sponsorizare, intrucat acesta nu era "autorizat legal sa desfasoare astfel de activitati". Pana la urma, Razvan Temesan a fost singurul trimis in judecata, sub acuzatia de "abuz in serviciu". In cazul celor trei demnitari ai Guvernului Romaniei, anchetatorii au dispus "disjungerea cauzei, in vederea continuarii si definitivarii urmaririi penale".

SEFUL. Viorel Hrebenciuc - omul cu semnatura

MULT ZGOMOT PENTRU NIMIC. La un moment dat, Parchetul General a solicitat Camerei Deputatilor sa aprobe trimiterea in judecata a lui Viorel Hrebenciuc. Ulterior, ancheta a continuat intr-adevar, dar "definitivarea" s-a facut intr-un mod cu totul neasteptat fata de gravitatea faptelor descrise in rechizitoriu. Prin "Rezolutia" din 7 decembrie 2000 procurorul a dispus scoaterea de sub urmarirea penala (SUP) pentru Viorel Hrebenciuc, dar si pentru Mihai Unghianu si Nicolae Dan Fruntelata. In cazul primului, decizia de SUP mentioneaza ca "s-a retinut injust ca Viorel Hrebenciuc a acceptat ordonarea platilor, in realitate ratele au fost acceptate de Departamentul Informatiilor Publice si avalizate de Bancorex, secretarul general al Guvernului nefiind implicat in vreun fel in aceste operatiuni financiare". Ceva mai departe, rezolutia procurorului afirma, in mod ciudat, ca, pana la urma, "nu a fost stabilit cine a aplicat stampila Secretariatului General al Guvernului pe actul aditional semnat de Viorel Hrebenciuc". In privinta celorlalti doi invinuiti care au participat la finantarea albumului, documentul spune ca: "Probatoriul administrat in cauza releva faptul ca intreaga derulare a contractului s-a afectuat sub controlul invinuitului Viorel Hrebenciuc, ceilalti doi invinuiti percepand doar partial modul de derulare". In raport cu toate acele neclaritati, un singur lucru ramanea cert: Bancorex a pierdut 5,79 milioane de dolari. Dar ce mai conta acest fleac fata de cele peste doua miliarde de dolari cat ne-a costat pe noi toti falimentul acelei banci.

EDITORUL. Adrian Costea - executantul intregului proiect

"SFERA" POLITICA. Initial, Adrian Costea s-a miscat in cercurile apropiate lui Ion Iliescu, caruia, la un moment dat, a si incercat sa-i influenteze "treseul" politic. De altfel, el a mai fost implicat si intr-un alt scandal privitor la tiparirea catorva milioane de afise electorale cu "Iliescu zambind" pentru alegerile din 1996. La scurt timp dupa ce PDSR-ul a pierdut totusi acele alegeri, Costea a schimbat macazul politic si s-a apropiat de "tabara" care avea sa se desprinda din partidul lui Iliescu pentru a infiinta Alianta pentru Romania. Ulterior, s-a aflat ca el ar fi avut chiar un rol important in lansarea "pe piata" a acelui partid. De altfel, magistratii francezi au cerut, prin comisia rogatorie, audierea catorva politicieni romani care ar fi fost "sponsorizati" de Costea in cursul unor deplasari in Franta. Concret, era vorba despre "domnii Iosif Boda, Teodor Melescanu si Mircea Cosea, pentru sejur la Hotelul Royal din Deauville din Paris, din 16 pana in 19 octombrie 1996, pentru pretul de 7.187 franci, respectiv 4.566 franci si 4.794 franci, platiti de GSE". Ceva mai jos, numele celor trei politicieni romani sunt iarasi mentionate ca facand parte si dintr-un grup mai mare care a beneficiat de sejururi la Hotelul "Concorde Lafayette" din Paris, pentru suma totala de 534.715 franci, platiti de firma Comexrom. Conform aceluiasi document, emis de justitia franceza, tot Costea ar fi achitat si 4.625 de franci, pretul sejurului petrecut la Hotelul "Normandy" din Deauville de Adrian Nastase si sotia sa, intre 4 si 6 decembrie 1998. Ceva mai tarziu, Adrian Nastase a negat ca i-ar fi fost vreodata oaspete lui Costea, intrucat relatia lor era una de relativa antipatie reciproca.

SPONSORUL. Razvan Temesan - omul care a dat banu’

JUSTITIA "NUFARUL". In toamna anului 2000, "roata" politicii romanesti s-a rasucit din nou, iar PSD-ul si Ion Iliescu au revenit la putere. Speriata parca de tot ceea ce facuse in domeniul luptei anti-coruptie, justitia a dat "la loc comanda". Dupa cum am spus, primul beneficiar al acestei "replieri" a fost Viorel Hrebenciuc, scos de sub urmarirea penala, la fel ca si colegii lui, Mihai Unghianu si Nicolae Dan Fruntelata. Despre raspunsurile date la intrebarile comisiei rogatorii franceze nu s-a mai auzit mare lucru. Ajuns premier al Romaniei, Adrian Nastase a si declarat chiar, la un moment dat, ca acest caz a fost stins prin votul popular. Pana la urma, nici una dintre personalitatile implicate, intr-un fel sau altul, in afacerile lui Adrian Costea nu a patit absolut nimic. Singurul care, aflat intr-o "ecuatie" extrem de complicata, a avut mai mult de suferit este Razvan Temesan, fostul director al Bancorex. Anchetat si arestat preventiv de mai multe ori, el a fost chiar si trimis in judecata. Apoi, in doar cativa ani, justitia l-a achitat, rand pe rand, de toate acuzatiile ce-i fusesera aduse anterior. Acum este bine mersi si isi foloseste experienta de bancher, dar in domeniul privat de asta data. PSD-ul a ajuns din nou in opozitie, iar Adrian Nastase are probleme cu justitia. Dar pentru cu totul altceva decat afacerile lui Costea. ApR-ul a disparut de pe esicher, absorbit fiind de Partidul Liberal. Deveniti liberali de vaza, Teodor Melescanu si Mircea Cosea fac in continuare politica. Retras oarecum din vacarmul vietii publice, Iosif Boda a devenit analist, prezent adeseori pe ecranele televizoarelor. Bolnav, dupa cum a spus chiar el, de cancer, Adrian Costea s-a operat si se pare ca a reusit sa biruie cumplita maladie. In ultimii cativa ani nu s-a mai auzit mare lucru despre el. In rest, toate bune. A, da, albumul "Eterna si Fascinanta Romanie" a ajuns pe tarabele anticarilor. Care, oricat de multe exemplare ar reusi sa vanda, nu vor readuce la buget cele 5,79 milioane de dolari cheltuite cu editarea acelei carti de lux.
×