Jurnalul Hildei Slayter, o supravietuitoare a scufundarii Titanicului, a zacut aproape un secol in arhivele nurorii sale, care nu credea ca are cine stie ce valoare. Documentul a intrat recent in posesia scriitorului canadian Alan Hustak, urmand sa fie publicat in cateva zile. Alan Hustak calatoreste in prezent pe vasul MS Bamoral, care reface calatoria Titanicului, alaturi de omul de afaceri roman Cornel Tabacaru. La interventia acestuia, Hustak a acceptat sa povesteasca in exclusivitate pentru Jurnalul National despre cele relatate de Hilda Slayter in timpul calatoriei sale pe Titanic.
"Hilda Slayter nu era deloc interesata de renumele Titanicului. Pur si simplu dorea sa ajunga cat mai repede in Canada, unde urma sa se marite. Asa ca s-a imbarcat pe Titanic asa cum ne-am sui noi intr-un taxi. Nu o interesa cu ce ajunge, o interesa doar sa ajunga la destinatie", povestste Alan Hustak.
Scriitorul canadian, al carui interes pentru Titanic l-a facut sa scrie mai multe carti legate de subiect, a reusit, in urma cu 20 de ani, sa obtina cateva fotografii ale Hildei. Abia recent a putut sa dea si de jurnalul pasagerei imbarcate, in graba, in urma cu 100 de ani pe Titanic. Hilda era nepoata constructorului vasului, Samuel Curnard, insa cererea atat de mare pentru un loc pe cel mai modern vas al lumii a facut ca pasagera sa obtina un loc doar la clasa a doua.
"A fost nevoita sa calatoreasca la clasa a doua, pentru ca la clasa intai nu mai erau bilete. In jurnal, Hilda descrie cu dezgust conditiile in care este nevoita sa locuiasca. Cand a ajuns in cabina ei, era apa pe podea. Hilda era foarte bogata si nu era obisnuita cu astfel de conditii", spune Alan Hustak.
Trusou de 7.000 de dolari
Noua dezamagire a Hildei era ultima dintr-un sir mai lung. Hilda Slayter s-a nascut in Halifax, Nova Scotia, la 5 aprilie 1882. A fost fiica unui doctor bogat, care a crescut-o in cele mai bune conditii. In 1902, Hilda pleca in Italia sa studieze muzica. Visul vietii sale era sa devina cantareata, insa profesorii sai i-au zis ca nu are talentul necesar. O vreme a fost sustinuta de fratele sau mai mare, insa acesta a somat-o, in cele din urma, sa-si faca un rost.
Ajunsa la 30 de ani, fara sa-si realizeze visele, Hilda Slayter si-a gasit norocul in persoana baronului Harry Reginald Dunbar Lacon of Ottley, fiul unui parlamentar britanic, care a cerut-o in casatorie. Inainte sa se imbarce pe Titanic, pentru a se intalni cu viitorul eu sot, in Canada, Hilda a cheltuit o avere pentru trusou.
In cuferele urcate pe vas Hilda avea o rochie de mireasa din satin cu perle, pantofi de satin, o tiara si ciorapi de matase in valoare de 4.000 de dolari. Pentru calatorie mai daduse 3.000 de dolari pe bluze italienesti de satin si matase cu fire de argint.
Biletul de imbarcare costase 12 lire sterline...
Colega de cabina a Hildei presimtise dezastrul
"Pentru ca si-a luat bilet la clasa a doua, Hilda a trebuit sa imparta cabina cu o alta pasagera. Desi initial ideea a infuriat-o, cele doua aveau sa devina bune prietene", povesteste Alan Hustak, care i-a citit jurnalul.
Pasagera era Florence Kelly, o englezoaica cu radacini irlandeze care din prima zi i-a marturisit Hildei ca are presentimentul acut ca vasul nu va mai ajunge la destinatie.
"Hilda povesteste despre radacinile irlandeze ale colegei sale de cabina, relatand ca irlandezii au frecvent astfel de presimtiri si au invatat sa creada in ele. Florence Kelly era convinsa ca nu va mai ajunge niciodata la destinatie, ca un dezastru avea sa se intample".
Cand Titanicul s-a ciocnit de ghetarul care i-a adus sfarsitul, Hilda Slayter a privit evenimentul ca pe o neplacere in plus. Aceasta povesteste in jurnal ca se plimba pe puntile vaporului, cerand o explicatie membrilor echipajului pentru agitatia din jurul ei.
"Chiar si cand a aflat ca vasul este in pericol de scufundare si trebuie abandonat, Hilda nu s-a grabit sa ajunga la barcile de salvare. I se parea de necrezut ca un vas ca Titanicul se poate scufunda si multa vreme a ignorat apelurile de a se urca in barca de salvare", povesteste Alan Hustak.
Tocmai de aceea, in momentul in care era clar ca vasul se va scufunda, Hilda nu a mai avut timp sa-si recupereze trusoul in valoare de mii de dolari si a alergat panicata spre barca de salvare numarul 13.
Colega ei de cabina, Florence Kelly, care presimtise dezastrul, a supravietuit, la randul ei, fiind luata in barca de salvare numarul 9.
Hildei Slayter i-a trebuit foarte mult timp ca sa-si revina din soc. La cateva saptamani dupa scufundarea Titanicului se casatorea in sfarsit cu baronul de Lacon, pe insula Denman din Canada. Cuplul a avut un fiu, Reginald William Beecroft Lacon, care s-a inrolat in marina militara canadiana si s-a distins ca erou in Cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Hilda Slayter a murit in 1965.