x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fără violenţă, fără violenţă!

Fără violenţă, fără violenţă!

de Roxana Ioana Ancuta    |    01 Iun 2008   •   00:00
Fără violenţă, fără violenţă!

Aurelia Marinescu, autoa­rea unui best-seller ro­mânesc “Codul bunelor maniere astăzi”, pregă­teşte o astfel de carte destinată doar copiilor: “Tami şi bu­nele ma­niere‘‘

Aurelia Marinescu, autoa­rea unui best-seller ro­mânesc “Codul bunelor maniere astăzi”, pregă­teşte o astfel de carte destinată doar copiilor.

 
“Tami şi bu­nele ma­niere‘‘ este o carte des­pre... bunele ma­niere, pentru copii. Autoarea, Aurelia Marinescu, intenţionează să lanseze pe piaţă acest ghid sub forma unui audiobook.

“Am remarcat faptul că nu există cărţi pentru copii despre bu­nele maniere – spune Aurelia Ma­ri­nescu – pe care cei mici să le citească aşa cum ar citi un basm. Scriind această carte, m-am inspirat după un model din Franţa, un­de astfel de apariţii editoriale sînt, de fapt, nişte fabule. De exemplu, un şoricel, o şopîrlă sau o mai­mu­ţică se poartă bine pe stradă. Iar acesta este un mod de a-i învăţa pe co­pii codul rutier. Astfel, m-am gîn­dit şi eu de ce nu i-am putea învăţa codul bunelor maniere cu reguli elementare, prin intermediul unei căţeluşe, Tami, care e lăsată de stăpîna ei, timp de două săp­tămîni, la familia Prost Crescutu.”


“Trebuie să vorbim cît mai mult despre cum ne creştem copiii. Şi îi creştem ca acum 100 de ani. Ne mai mirăm de ceea ce se întîmplă în şcoli, în parcuri...?! Sînt urmările unei educaţii prost înţelese. Sîntem foarte autoritari şi nu înţelegem că, de fapt, un copil nu este un om mare, că el trebuie tratat ca atare, nu cu bătaie, violenţă verbală, pedepse, lipsa de grijă, lipsa de iubire, lipsa de lectură din partea părinţilor. Nu trebuie nici să-l laşi să facă ce vrea el, dar nici să-i impui cu forţa, cu bătaia în special, ceea ce-ţi doreşti tu. Mentalitatea, în multe cazuri, este foarte depăşită, retrogradă”, spune Aurelia Marinescu, dînd şi un exemplu. “În Germania, de pildă, dacă te duci într-un parc, ai să vezi că, în general, copiii sînt foarte liniştiţi, dar, ca orice copil, se joacă... cu crengi, îşi aruncă cu beţe, îşi aruncă nisip unul altuia în cap, se tăvălesc în nisip, iar educatoarea nu intervine. Dacă te duci într-un parc din România, ai să vezi că mamele, în general, sînt ca nişte cloşti: «Nu fă aia, nu fă aia, nu fă aia», încît copilul ar trebui să stea împăiat, în parc, iar în momentul în care îi va spune să nu treacă strada pe roşu ori să nu arunce hîrtii pe jos, copilul, atît de plictisit de interdicţii, nu va mai recepţiona comanda. În schimb, în Germania, dacă ai să vezi o grupă de grădiniţă ajungînd la un stop şi, în sfîrşit, educatoarea spune un NU, cu toţii încremenesc şi ascultă de comandă, reflex care le va rămîne întipărit în minte pînă la sfîrşitul vieţii.


La noi există tot felul de vorbe: bătaia e ruptă din rai, unde dă mama, creşte... Sînt nişte aforisme demodate şi anacronice. Iar faptul că generaţia care creşte e violentă, e refractară, e reîntoarsă la gregar, la animalic, e cauza unei educaţii greşite, date încă din copilărie.‘‘

×
Subiecte în articol: special