x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fiica lui Nyírő József: „Sper din suflet ca tata să fie reînhumat la Odorheiu-Secuiesc”

Fiica lui Nyírő József: „Sper din suflet ca tata să fie reînhumat la Odorheiu-Secuiesc”

de Istvan Deak    |    23 Mai 2012   •   15:55
Fiica lui Nyírő József: „Sper din suflet ca tata să fie reînhumat la Odorheiu-Secuiesc”

Controversele privind ceremoniile de repatriere a ramasitelor pamantesti ale scriitorului maghiar Nyíro József, anuntate pentru data de 27 mai la Odorheiu-Secuiesc, continua, autoritatile romane exprimandu-si dezacordul in legatura cu reinhumarea acestora in Romania.

Autoritatile romane refuza sa permita intrarea pe teritoriul Romaniei, pe calea ferata, a sicriului cu ramasitele pamantesti, iar toate evenimentele care implicau transportul feroviar au fost anulate. La Budapesta si la Odorhei, organizatorii asteaptau inca "informatii prin canalele diplomatice obisnuite" din partea Guvernului roman pentru a gasi alte modalitati de transportare a ramasitelor pamantesti ale poetului.
"Romania a incalcat dreptul la demnitate post-mortem al lui Nyíro József, ceea ce contravine legislatiei in vigoare in Ungaria si in Uniunea Europeana', a declarat Lomnici Zoltán, juristul Parlamentului ungar, care a adaugat ca daca lucrurile nu se vor schimba, Ungaria ia in calcul reclamarea Romaniei la UE.

La Budapesta, sicriul cu ramasitele pamantesti ale scriitorului a fost adus, miercuri, la Cimitirul National din Budapesta, unde s-a desfasurat o ceremonie in memoria scriitorului, la care au participat si stranepoti ai acestuia. Controversele legate de activitatea politica a scriitorului continua, insa. Diplomatia romana a aratat ca activitatea politica a lui Nyiro József din perioada 1941-1945 indica o atitudine de extrema-dreapta, antisemita si de colaborare cu un regim fascist.

Ministerul precizeaza ca "Nyiro József a lucrat ca jurnalist la mai multe publicatii de limba maghiara din Transilvania si a publicat mai multe nuvele in perioada interbelica. In 1941, dupa anexarea Transilvaniei de Nord de catre Ungaria, a fost invitat in calitate de deputat ardelean in Parlamentul de la Budapesta si s-a mutat in capitala ungara. A fost redactor-sef la doua ziare de extrema dreapta ("Magyar Ero" si "Magyar Ünnep"). Dupa lovitura de stat din 15 octombrie 1944 si-a continuat activitatea in Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislatie antisemita. In aceasta calitate, Nyiro József a sustinut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. In 1940 i-a fost acordata distinctia 'Coroana Corvin', infiintata de catre Miklos Horthy', mai arata Ministerul roman de Externe, intr-o precizare remisa Jurnalului National.

De cealalta parte, vocea fiicei lui Nyíro József s-a facut auzita intr-un film documentar difuzat in Ungaria. "Doua, chiar trei generatii au crescut auzind de scriitorul Nyíro József, dar nestiind cum arata el cu adevarat. M-as bucura ca oamenii sa il cunoasca pe tatal meu, macar din povestiri sau poze, daca nu din operele sale', spune Nyíro Ildiko, fiica scriitorului, in respectivul documentar. "Am dus o viata de familie echilibrata si armonioasa. Anii petrecuti la Odorheiu-Secuiesc au fost cei mai frumosi din viata mea si a tatalui meu. Imi aduc aminte cu drag de perioada traita la Odorhei. Intreaga mea copilarie se leaga de acest oras. Cand am implinit 19 ani, ne-am mutat la Cluj.

Foarte multi oameni s-au perindat prin casa noastra. Tatal meu a avut foarte multi prieteni. Obisnuiam sa jucam carti in gradina, sa organizam excursii in muntii Harghitei', isi aminteste aceasta anii copilariei si adolescentei, in sanul familiei.
Fiica scriitorului vorbeste despre perioada complicata din viata scriitorului, care s-a incheiat cu stabilirea sa in Spania, unde acesta a si decedat. Perioada in care sotii Nyíro au fugit din Ungaria, Ildiko si-o aminteste astfel: 'Cand au plecat de la Budapesta la Sopron, eu nu m-am intalnit cu ei. In preajma Craciunului, hotelul in care erau ascunsi a fost bombardat si ne-a fost permanent teama daca mai sunt in viata.

Dupa cateva zile, am plecat cu sotul meu sa ii cautam. Se daduse alarma. Nu era nimeni pe strada. I-am gasit in hotelul Panonia. Nu au putut sa ne spuna cand vor parasi tara cu exactitate. Ne-am luat ramas-bun. In timpul emigratiei nu am avut vesti de la ei. Nici noi nu stiam unde sunt, nici ei de noi. Aproape doi ani au stat ascunsi parintii mei prin Austria, Germania si Cehia. La invitatia unui coleg scriitor maghiar, ei ajung la Madrid. Nu stau mai mult de o luna si aleg sa se mute in localitatea El Escoril la 60 de km de Madrid. In acest timp, cartile tatalui meu au fost traduse in germana si spaniola. In ultimii ani ai vietii sale, el a fost extrem de trist, traind in exil, departe de casa. Imi dau lacrimile cand il vad atat de trist in ultima sa poza in viata. Abia cand au ajuns in Spania am ajuns sa discutam cu ei, indirect, printr-o prietena de la Paris. Noi ii scriam ei, ea trimitea scrisoarea spre Madrid, si invers. Tata se semna cu alt nume, iar mama scris doar initialele. Din Anglia am aflat de moartea lui. Stiam ca era grav bolnav. Mama a fost cuprinsa de dorul de casa, vroia sa se intoarca, dar nu i se permitea, nici in Ungaria, daramite in Transilvania. Apoi a venit hotararea ca cei emigrati din motive politice se pot intoarce acasa. In 1955 ea s-a intors direct la Targu-Mures', a precizat Nyíro Ildiko.

De acord cu reinhumarea
Desi s-au facut mai multe speculatii privind acordul familiei de a autoriza repatrierea, Nyíro Ildiko marturisea, inca dintr-o inregistrare video din 1997, ca sustine repatrierea osemintelor in Romania. "Eu m-as bucura enorm si sper din suflet ca osemintele tatalui meu vor fi reinhumate la Odorheiu-Secuiesc. Momentan, ma indoiesc ca acest lucru este posibil, el fiind inmormantat la Madrid, intr-o locatie primita cadou de emigrantii maghiari din partea Primariei din Madrid. M-as bucura enorm, insa cheltuielile sunt atat de mari, incat eu, o simpla pensionara, nu am posibilitatile financiare sa initiez o astfel de actiune. Insa atrag atentia ca doar atunci sa perturbe linistea odihnei tatalui meu, cand vor fi convinsi ca il pot reinhuma la Odorheiu-Secuiesc, si o pot reinhuma si pe mama mea langa el, care momentan este inmormantata in Cimitirul Reformat din Targu-Mures', spunea atunci Nyíro Ildiko.

Iertat de Papa de la Roma
Fiica lui Nyíro József a mai povestit si un episod inedit din viata tatalui ei. 'Nyíro József a fost un catolic convins. Nu s-a putut impaca nici un moment cu ideea ca s-a nascut intr-un sat secuiesc si va muri intr-o manastire madrilena. El nu a parasit religia catolica, doar a incercat sa isi clarifice pozitia fata de Biserica. El nu a putut accepta gandul ca nu va fi inmormantat de un preot catolic. I-a scris Papei de la Roma, iar Vaticanul i-a raspuns printr-o scrisoare ca a fost iertat de pacatele sale. S-a cait inaintea mortii sale, iar intr-un final a fost inmormantat de un preot catolic, in timp ce mama mea a stat la capataiul sau', a incheiat fiica lui Nyíro József.

Amintiri
Intr-o inregistrare audio din 1940, Nyíro József marturisea un moment trait in Odorheiu-Secuiesc: "Dupa lansarea unei carti, am ajuns acasa la Odorheiu-Secuiesc si am ales un restaurant sa mananc impreuna cu prietenii mei. La un moment dat, a aparut in fata mea un profesor simpatizant al Garzii de Fier, necunoscut la acea vreme, si mi-a aruncat o serie de acuze ca as fi patat din nou onoarea Romaniei. N-am avut ce sa raspund la o astfel de provocare, astfel ca i-am intors spatele si mi-am continuat discutia. M-am trezit cu o lovitura violenta in zona capului. Mi-a cazut un dinte si m-a umplut de sange. Am aflat de la prietenii mei ca acea persoana mi-a aplicat un pumn miselesc din spate. Cam acesta a fost onorariul pe care l-am primit din partea Romaniei pentru activitatea mea de scriitor', spunea atunci Nyíro József.

Premierii Ponta si Orban vor discuta despre cazul Nyíro József
Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, considera ca nu este corecta implicarea directa a Guvernului si Parlamentului Ungariei in actiunea de reinhumare pe teritoriul Romaniei a ramasitelor scriitorului Nyíro József si este de parere ca aceste aspecte vor fi clarificate la intalnirea pe care primul ministru roman Victor Ponta urmeaza sa o aiba cu omologul sau de la Budapesta.

Mircea Dusa a declarat, miercuri, pentru Agerpres, ca in jurul datei de 1 iunie, premierul Victor Ponta se va intalni cu primul ministru ungar, Viktor Orban, si atunci se vor clarifica aceste chestiuni, inclusiv afirmatii ale oficialilor de la Budapesta care sustin ca in Romania se incalca drepturile minoritatilor.

"Eu cred ca nu este corect si in jurul datei de 1 iunie primul ministru Victor Ponta va avea o intalnire cu premierul Ungariei, Viktor Orban, si cred ca o serie de lucruri din acestea care, uneori, sunt iesite din comun, vor fi clarificate. Mai ales ca au fost si declaratii zilele trecute, chiar ale premierului Viktor Orban, care acuza Romania ca incalca drepturile minoritatilor. Nu mi se pare corect sa faca asemenea declaratii cand cred ca Romania este un model de tara care a rezolvat problema minoritatilor intr-o maniera moderna si poate cu mult mai multe drepturi decat au minoritarii romani in alte tari', a spus ministrul pentru relatia cu Parlamentul.

Referindu-se la actiunea de reinhumare a scriitorului, ministrul Mircea Dusa a afirmat ca ea aduce ''atingere demnitatii Romaniei si stabilitatii intr-un stat european''.

El a subliniat ca este ''evident ca e vorba de o actiune de campanie electorala a Partidului Civic Maghiar'', dar a avertizat ca nu e normal ca pentru acest lucru sa te folosesti de o personalitate controversata, care aminteste de o ''perioada neagra a istoriei''.

"Nu mi se pare corect care aceste lucruri sa se intample. Campania electorala se poate face conform prevederilor legii, dar nu folosind asemenea personalitati care reinvie perioada aceea tulbure din istoria Europei cand tendinta expansionista a horthysmului, fascismului, a maghiarimii erau in floare. Suntem in anul 2012, suntem o tara europeana si cred ca lucrurile trebuie sa se petreaca altfel', a spus Mircea Dusa.

Ministrul a precizat ca dupa ce el si mai multe organizatii civile au adus la cunostinta Guvernului Romaniei intentia de reinhumare a lui Nyíro József, Ministerul roman al Afacerilor Externe a informat partea ungara ca o asemenea actiune nu este de dorit. In plus, ministrul Mircea Dusa a adaugat ca i-a comunicat si ambasadorului Ungariei la Bucuresti, Fuzes Oszkar, ca Guvernul roman nu agreeaza aceasta idee si nu este de acord cu asemenea actiune.
In consecinta, va avea loc doar o simpla reinhumare a osemintelor lui, renuntandu-se la procesiunile publice care erau anuntate, spune ministrul pentru Relatia cu Parlamentul. "Se pare ca, avand pozitia oficiala a Guvernului Romaniei, s-a renuntat la aceasta actiune, se va face doar ceea ce este normal: se aduc osemintele persoanei Nyíro József in Odorheiu Secuiesc si se inhumeaza, asa cum se intampla la o simpla actiune de deshumare si reinhumare', a conchis Mircea Dusa.

Purtatorul de cuvant al Parlaentului ungar, Szijjarto Peter, a declarat insa ca nu va avea loc o intrevedere bilaterala, intalnirea avand loc intr-un cadru general, al unei reuniuni a premierilor din statele UE.

×