x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Folk You!: cântecul miilor de oameni. Cea de-a X-a ediţie a avut lansări de albume şi trofeu oferit unui tânăr artist dedicat muzicii folk

Folk You!: cântecul miilor de oameni. Cea de-a X-a ediţie a avut lansări de albume şi trofeu oferit unui tânăr artist dedicat muzicii folk

de Dana Andronie    |    03 Aug 2014   •   20:56
Folk You!: cântecul miilor de oameni. Cea de-a X-a ediţie a avut lansări de albume şi trofeu oferit unui tânăr artist dedicat muzicii folk

Marea Neagră a fost, la sfârşitul săptămânii, plină... de valuri. Părea a fi geloasă pe marea de oameni care s-a adunat la Vama Veche, la cea de-a X-a ediţie Folk You! Florian Pittiş. Trei zile, Vama a fost ocupată! În Vamă s-a cântat şi s-a sperat într-o lume mai bună.

“Toată lumea a cântat cu toată lumea, toţi artiştii s-au simţit extraordinar, au fost la cote maxime. Şi, deasupra noastră, a tuturor, am simţit prezenţa şi spiritul lui Moţu Pittiş ţinându-ne în braţe şi făcându-ne pentru câteva clipe îngeri”, ne-a mărturisit Zoia Alecu.

Folk You! a devenit Vama sufletului a mii de oameni.
“Anul acesta am adunat emoţiile celor zece ediţii şi le-am purtat pe scenă, între suflet şi chitară, acolo undeva în dreptul inimii – ne-a declarat Nicu Alifantis. Probabil aşa sunt eu, mă emoţionez aşa uşor… Cântam şi priveam oamenii crescuţi din nisip ce-mi luau vorbele din gură şi le-aruncau în mare. Mă goleam cu fiece strofă, cu fiecare refren cântat. Mă îndepărtăm de mine, mă desprindeam de chitară, simţeam cum mă ia vântul şi mă duce altundeva. Şi de-acolo, din altundeva, priveam la cei mulţi, foarte mulţi, din ce în ce mai tineri, atât pe scenă cât şi din spatele ei. Vedeam feţele din ce în ce mai tinere ale celor din faţa scenei. Ascultam cum răzbateau spre mine cântece vechi şi noi ce se luptau timid pentru o imaginară supremaţie.

Singurele de demult erau rămase doar marea, nisipul, cerul, luna şi stelele… Acum, când mă gândesc la ce-a fost, îmi vine să fac o reverenţă către Marius Tucă, către spiritul lui  Florian Pittiş şi întregii echipe organizatoare a sărbătoritului Folk You! Florian Pittiş. La mulţi ani!”

Acest fenomen a început în 2005, la Costineşti, cu o scenă mică pe care abia încăpeau visele lui Moţu Pittiş. “Puţini îşi amintesc de atmosfera generală de atunci când toată România era o manea şi încă una foarte proastă – spune Florin Chilian. Folkul cam dispăruse din peisaj. Mulţi, foarte mulţi dintre cei care au apărut cântând de atunci îl ceartă acum pe Tucă pentru diverse închipuiri d-ale lor, uitând că fără festivalul ăsta s-ar fi născut morţi. Cântecele scrise acum 40-50 de ani nu mai puteau susţine ceva ce era pe ducă, din cauză de deces lent şi agonie prelungă.
Adevărul este că toţi, fiecare dintre noi îi datorăm câte ceva festivalului ăsta, pentru că fără el mişcarea folk ar fi dispărut. Asta o spun eu care, după mintea mea nu prea cânt folk, dar asta e o altă poveste”.

Ce au trăit peste 50.000 de oameni la Folk You! în cele trei seri magice nu se poate descrie nici într-un catralion de cuvinte. Pot spune doar că am văzut o lume frumoasă, pe care vreau să o păstrez în memorie o veşnicie.

“S-a început timid acum nouă ani proiectul «un om, o chitară, la malul mării». S-a început timid, fiindcă iniţiatorii acestui proiect, Florian Pittiş şi Marius Tucă, sunt de felul lor nişte timizi. Sau, altfel spus, prea cu mult bun simţ pentru lumea de azi – mărturiseşte Ducu Bertzi. Primii ani nu au fost de excepţie şi fiindcă «litoralul mării» nu credea într-un proiect care venea din alte timpuri. Toată lumea dorea zgomot, mult zgomot fără substanţă, kitsch la scară naţională redenumit distracţie de sezon. Cu timpul, la Vama Veche s-a consolidat Mişcarea de rezistenţă-Folk You! Florian Pittiş, fără tam-tam, fără publicitate, dar cu zeci de mii de tineri care cred că încă mai avem o şansă. Practic, ultimii şapte-opt ani, petrecuţi în Vamă, au consolidat acest superb proiect, în care puţini au crezut la începuturi. Dar Folk You! nu putea rezista doar cu cei de pe scenă, astfel că generaţia tânără, care nu a prins perioada anilor ’80, a devenit motorul Mişcării de Rezistenţă. Prezenţa lor, din an în an, mai numeroasă a fost semnul că se poate, că e nevoie de aşa ceva. Mişcarea de rezistenţă împotriva prostiei, a nonvalorilor, dovedeşte încă o dată ca oamenii normali din ţara asta îşi doresc Altceva decât ceea ce cu încăpăţânare ni se oferă zi de zi. Din păcate, Florian Pittiş nu mai e prezent fizic să vadă unde s-a ajuns. Dar prezenţa lui spirituală ne-a strâns pe toţi în aceşti şapte ani de la dispariţie într-un singur gând şi mod de a fi. Zece ediţii frumoase cu Folk You! Zece ediţii care au produs şi efecte: au apărut şi alte festivaluri în ţară, lumea începe să gândească şi altfel, să creadă că încă se poate, încă mai e o speranţă că nu ne-am pierdut de tot. Zece ediţii, în care am şi pierdut pe mulţi de la început de drum, dar câştigând alţi şi alţi susţinători. Noaptea târziu, când am plecat din Vamă, maşinile care efectiv nu mai încăpeau, erau întinse pe marginea drumului pâna spre 2 Mai. Vama era ocupată! În Vamă se cânta şi se spera într-o lume mai bună”.

Cea de-a X-a ediţie a avut şi trofeu realizat de artistul plastic Giulian Dumitriu, care a oferit de partenerul principal – Stalinskaya. Trofeul a fost înmânat de Florin Chilian tânărului artist Claudiu-Iulian Palalae.

Pe scena Folk You! au avut loc şi lansări de albume. În prima zi (joi, 31 iulie), Mihai Napu a sosit în Vamă cu “Iubirea divină”. Vineri, 1 august, Alina Manole a adus “Fericirea de luni”. O mică admiratoare i-a oferit cel mai frumos cadou pe care îl poate primi orice artist. A întrebat-o:
“Alina, poţi să fii tu cântecul meu?”. Folk You! a devenit “cântecul” miilor de oameni care cred într-o lume mai bună.

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Folk You! Florian Pittiş va mai fi, tot la Vama Veche, în perioada 6-9 august, doar dacă mai credeţi în oameni, în delfini şi în poezie.


×
Subiecte în articol: folk ypu 2014