x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Frank Timis vrea sa scoata petrol din piatra seaca

Frank Timis vrea sa scoata petrol din piatra seaca

23 Iul 2004   •   00:00

ANCHETA

Controversatul om de afaceri Frank Timis a concesionat, printr-o firma din Marea Britanie, doua perimetre petroliere din Moldova, in care ar urma sa investeasca 15 milioane de dolari. Un lucru curios atat timp cat specialistii spun, insa, ca in aceasta zona nu s-a gasit niciodata nici macar o urma de petrol si nici nu ar fi astfel de sanse.
CRISTINA HURDUBAIA, PAUL CRISTIAN RADU

Conform declaratiilor oferite Jurnalului National de catre presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Maria Iuliana Stratulat, concursurile de ofertare publica organizate pentru concesionarea perimetrelor de explorare E IV - 1 Suceava si E V - 2 Barlad au fost castigate, in anul 2002, de firma Regal Petroleum plc, cotata la bursa din Anglia. Dupa ce se publica in Monitorul Oficial un ordin al conducerii agentiei, privind aprobarea listei perimetrelor oferite pentru concesiune, printre care si perimetrul E IV - 1 Suceava, la 30 august 2002 expira termenul fixat pentru depunerea ofertelor, cand se constata ca nu au fost depuse oferte si, in consecinta, acest perimetru a fost supus reofertarii. Se publica din nou un alt ordin, privind reofertarea pentru concesionarea perimetrelor pentru care nu au fost inregistrate cel putin doua oferte in faza de ofertare. "La urmatorul termen fixat pentru deschiderea ofertelor, singura firma interesata de perimetrul din Suceava a fost Regal Petroleum plc si, in consecinta, se decide republicarea ofertei, in vederea negocierii directe", mai declara seful Agentiei pentru Resurse Minerale. Dupa o noua publicare in Monitorul Oficial, are loc consemnarea faptului ca pentru perimetrul din Suceava a fost depusa o singura oferta. "Constatandu-se indeplinirea conditiilor legale si procedurale, s-a negociat acordul petrolier pentru perimetrul E IV - 1 Suceava, cu singura firma interesata in concesionarea acestuia, societatea Regal Petroleum plc", mai afirma Stratulat.

FARA CONTESTATII. Licitatia pentru cel de-al doilea perimetru E V - 2 Barlad a cuprins si ea cateva etape. In ultima zi pentru depunerea ofertelor se constata ca nu exista decat o oferta, tot din partea firmei Regal Petroleum plc, urmand a avea loc o noua reofertare. Apare al doilea ordin in MO, deoarece nu au fost inregistrate macar doua oferte pentru acest perimetru. Si se aduna doua oferte. Conform unei adrese trimise la redactie in urma unei cereri facute de reporterii nostri, pentru perimetrul E V - 2 Barlad s-au inscris urmatoarele firme: "Regal Petroleum si Global Resources, astfel incat ofertele au fost admise in vederea evaluarii si desemnarii castigatorului". Castiga Global Petroleum, care "a prezentat un program de explorare superior atat fizic cat si valoric. Decizia comisiei de evaluare nu a fost contestata de firma Global Resources".

FIRMA INEXISTENTA. Pana aici, toate bune si frumoase. Reporterii nostri au trimis la Agentia Nationala pentru Resurse o a doua adresa, la diferenta de cateva zile de la primirea celeilalte, prin care cereau mai multe date despre firmele care au participat la licitatiile pentru cele doua perimetre din Moldova. In raspunsul primit, insa, surpriza. Pentru perimetrul din Barlad aparea ca participant la licitatie pe langa firma Regal Petroleum si firma Global Energy (Asia) Pte Ltd, si nu firma Global Resources, care figura in prima adresa. In momentul in care am intrebat din nou despre ce firma este vorba, presedintele Agentiei pentru Resurse Minerale ne-a declarat ca este vorba despre firma din Asia - Global Energy. Conform Iulianei Stratulat, de vina pentru aceasta greseala este un angajat al agentiei, care desi spune ca si-a dat seama in timp ce il redacta pe al doilea ca in primul fax a scris gresit numele firmei (intr-o incercare fara succes de a se justifica, printr-o serie de balbaieli neintrerupte), nu a mai facut acest lucru. Mai mult, luat la intrebari, a recunoscut ca firma Global Resources nici macar nu exista!

PAMANT FARA PETROL. Specialistii de la Catedra de Geologie din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza si angajatii SC Distrigaz Nord, filiala Iasi, spun ca din 1948 si pana la mijlocul anilor ’70 zona Moldova a fost explorata in cautarea petrolului, insa nu s-a gasit mare lucru. Zonele concesionate de firma lui Timis se suprapun pe teritoriul judetului Iasi, unde nu s-a gasit niciodata vreo urma de petrol.

Neatentie sau greseli intentionate?

Pentru perimetrul din Barlad au licitat doua firme. Prima este Global Petroleum, iar a doua este pusa sub semnul intrebarii, din cauza raspunsurilor angajatilor, care se bat cap in cap. Seful Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Iuliana Stratulat, incearca sa ne lamureasca.

  • Jurnalul National: In faxul trimis catre Jurnalul National prima data scria ca firma Global Petroleum ar fi participat la licitatia pentru perimetrul din Barlad, impreuna cu firma Global Resources.

    Iuliana Stratulat: A fost o eroare, de fapt, a unui coleg de-al meu care a scris cele doua adrese. S-au confundat firmele. Era vorba de Global Energy si nu de Global Resources.

  • Da, dar intr-un ziar din presa locala ati dat un interviu in care vorbeati despre aceeasi firma, Global Resources. Cum ca aceasta ar fi fost, de fapt, a doua firma. Este declaratia dumneavoastra.

    Nu este adevarat, cred ca au pus aceasta firma intentionat, ca sa faca legatura cu firma Gabriel (Gabriel Resources, firma infiintata, de asemenea, de Frank Timis - n.r.). Eu nu am spus asa ceva.

  • Deci s-a gresit de doua ori. O data se pare ca a gresit presa, iar a doua oara angajatii Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Curios.

    Da, despre asta e vorba.

  • Care e perioada maxima a unui acord petrolier?

    Conform Legii petrolului, perioada maxima a unui acord este de 30 de ani.

  • S-au gasit pana acum gaze naturale sau petrol in cele doua perimetre concesionate de firma Global Petroleum?

    In perimetrele E IV - 1 Suceava si E V - 2 Barlad nu se cunosc, in prezent, acumulari comerciale de titei si gaze naturale. Conditiile geologice de generare si acumulare crediteaza zona cu sanse de evidentiere a unor acumulari de marime mica si medie de gaze naturale. Pana a ajunge insa la etapa de exploatare, in situatia favorabila a evidentierii unor acumulari comerciale de titei si/sau gaze naturale, este necesar ca firma Regal sa efectueze un program de explorare cu metode geologice, geofizice, geochimice si prin sonde.

  • Cat poate dura acest program de explorare si la cat se evalueaza investitiile pentru aceste operatiuni?

    Programul de explorare preconizat este de 5 ani, in care firma Regal Petroleum va efectua operatiuni petroliere de explorare, evaluate la 15 milioane USD, pe cont si risc propriu. Aceste lucrari vor fi efectuate, in cea mai mare parte, de catre firme prestatoare de servicii din Romania. In caz de succes, firma va investi sume evaluate la zeci de milioane de dolari, in lucrari de dezvoltare si de construire a retelei de conducte aferente exploatarii gazelor naturale si va achita statului roman o redeventa petroliera cuprinsa intre 3,5% si 13% in functie de productia obtinuta. Firma mentionata va achita, de asemenea, taxele locale si chirii pentru terenurile folosite.

    AFACERI

    Directorul general al firmei Regal Petroleum in Romania este Mihail Ianas, fostul presedinte al Agentiei Nationale a Resurselor Minerale. Ianas ne-a declarat ca: "De partea financiara a afacerii Regal se ocupa George Teleman, un cetatean roman rezident in Singapore". In mod surprinzator, si singurul contracandidat al firmei Regal la licitatia in urma careia aceasta firma a obtinut licenta de explorare pentru perimetrul EV - 2 Barlad vine tot din Singapore. Este vorba de firma Global Energy (Asia) Pte Ltd, firma care a fost mentionata de Iuliana Stratulat ca fiind singura contracandidata a companiei lui Frank Timis, Regal Petroleum, la licitatia pentru imensele suprafete din Moldova. Interesant, insa, e faptul ca firma Global Energy nu desfasoara activitati in domeniul explorarii miniere, fiind o firma de transport si trading in domeniul petrolier. George Teleman ne-a declarat ca este consultant financiar pentru firma Regal Petroleum si ca nu este angajat al acestei firme. Cu toate acestea, filiala romaneasca a Regal functioneaza acasa la Teleman. Tot Teleman ne-a mai spus ca nu ii cunostea pe reprezentantii Global Energy inainte de aceasta licitatie insa ca, ulterior, a intrat in contact cu ei pentru a participa impreuna in proiecte de afaceri. Despre investitia Regal Petroleum in Romania, Teleman ne-a spus ca nu se stie cu certitudine cand va incepe activitatea de explorare pe perimetrul de la Barlad.

    INTERESE

    Firma Regal Petroleum a fost infiintata la mijlocul deceniului trecut de catre controversatul Vasile Frank Timis. Activitatea acestei firme a inceput in Ucraina, unde exploateaza si in prezent gaze naturale. Numele companiei a aparut si in scandaluri de anvergura, incepand cu o plangere a Gazprom adresata Guvernului roman in urma cu cativa ani in care Regal era acuzata de asociere cu mafia ucraineana si terminand cu scandalul RAFO Onesti. Regal este listata la bursa din Londra si are interese de afaceri in Ucraina, Romania, Grecia si Egipt.
  • ×