x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fugarul Gabriel Bivolaru e stapan la Rafo Onesti

Fugarul Gabriel Bivolaru e stapan la Rafo Onesti

31 Mar 2004   •   00:00

In spatele grupului de firme care a preluat RAFO Onesti stau interesele deputatului-escroc Gabriel Bivolaru, condamnat la inchisoare si urmarit de Politie. Sora sa - Mihaela Ene - si bunul sau prieten - Iulian Mavlea - il reprezinta, ca actionari, in firma care a cumparat rafinaria falimentata de Iacobov.

Undeva la marginea Bucurestiului, in cartierul Damaroaia, se iteste, dintre casele saracacioase, o fortareata bine pazita, zi si noapte. Este sediul grupului de firme VGB, un grup ale carui afaceri se intind din anticamera presedintelui Iliescu, de la Cotroceni, pana hat departe, in Anglia.
Paul Cristian Radu

Pe drumul dinspre Cotroceni spre perfidul Albion, afacerile organizatiei VGB trec prin agentii ale statului, combinate petrochimice aduse la sapa de lemn si prin mainile unor personaje cunoscute precum Vasile Frank Timis, Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov.

Mai mult, in spatele acestui grup se contureaza figura fugarului Gabriel Bivolaru, fostul deputat PSD condamnat de curand la cinci ani de inchisoare pentru fraudarea Bancii Romane pentru Dezvoltare. Jurnalul National va prezinta in randurile urmatoare dimensiunile uimitoare ale masinatiunilor grupului VGB, precum si modul in care statul roman pierde enorme sume de bani. Cat despre coruptie, va veti lamuri in urma lecturarii acestui material cum sta treaba cu combaterea coruptiei la nivel inalt.

Tranzactii misterioase

In toamna anului trecut, o tranzactie misterioasa tinea prima pagina a ziarelor si era dezbatuta in toate jurnalele tv si radio: „Cine sunt englezii care au preluat jumatate din rafinaria RAFO din Onesti? Cine sunt personajele aflate in spatele firmei britanice Balkan Petroleum, ce acum stapanea nu mai putin de 49 la suta din rafinaria moldoveana?". Miza acestor intrebari este uriasa. Rafinaria RAFO este cel mai mare datornic la bugetul de stat si unul dintre colosii industriali pe care se bazeaza economia unui intreg judet din Romania, Bacaul. In urma unei ample anchete jurnalistice, Jurnalul National a aflat raspunsul la intrebarile de mai sus si a reusit sa patrunda in culisele unei grupari organizate ce se afla in spatele multor afaceri din care Romania a avut numai de pierdut.

Pentru linistea dumneavoastra

„In urma deciziei luate de catre Central European Petroleum si VGB Invest de a infiinta o companie noua, Balkan Petroleum, cu sediul in Marea Britanie, cei doi actionari au nominalizat cate un reprezentant pentru a parcurge toate etapele de infiintare, inregistrare si organizare interna a noii companii. Acesti reprezentanti au fost dl Granell pentru CEP si dna Liana Radu pentru VGB." Aceasta este, potrivit unui comunicat adresat Jurnalului National de catre reprezentantii VGB/Balkan Petroleum, istoria infiintarii firmei britanice care a preluat RAFO si datoriile pe care aceasta le are la buget. Daca ignoram faptul ca aceasta declaratie este facuta la mult timp dupa ce APAPS a refuzat sa spuna publicului cine sunt persoanele implicate in firma Balkan si la cateva luni dupa ce Jurnalul National a dezvaluit implicarea grupului VGB in afacere, totul pare OK. La o examinare mai atenta insa, lucrurile iau o cu totul alta turnura.

Victoria lui Gabriel Bivolaru-VGB

Fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru este, cu siguranta, una dintre cele mai stralucite minti criminale din Romania. Bivolaru este vanat in aceste zile de catre politia romana, insa sansele de a-l gasi par foarte slabe. Activitatile infractionale ale lui Bivolaru s-au desfasurat atat pe teritoriu romanesc, cat si in afara tarii, mai ales in Anglia. In urma cu cativa ani, dupa ce latul a inceput sa se stranga in jurul gatului sau, Bivolaru si-a deschis noi afaceri pe malurile Tamisei. El nu a uitat insa niciodata scumpa tarisoara pe care a siluit-o si care, de curand, i-a facut cadou cinci ani de inchisoare. Prin intermediul unor interpusi, el a continuat sa arunce ocheade economiei romanesti.

Aruncand o privire asupra fostelor firme romanesti ale lui Gabriel Bivolaru vom constata ca multe sunt administrate de catre sora sa, Mihaela Ene. Vom mentiona aici doar cateva dintre ele: Ares Trading, in care Mihaela Ene este asociata si cu Mona Freitas, consoarta lui Bivolaru, Avantgarde Travel si o firma cu o titulatura care spune multe despre afacerile „tip Bivolaru" - Benefic Financial Services SRL. In mod cu totul surprinzator, sora lui Gabriel Bivolaru este si unul dintre actionarii principali ai firmei VGB Invest, adica chiar cea care, potrivit comunicatului VGB, a infiintat firma Balkan Petroleum in Anglia.

Afaceri de familie

Asadar, din grupul VGB face parte si Mihaela Ene, sora fugarului Bivolaru. Sa presupunem si ca Gabriel Bivolaru este „oaia neagra" a familiei Bivolaru si ca Mihaela Ene nu are nimic de-a face cu afacerile necurate ale acestuia. Iata insa ca numele doamnei Ene a aparut, de curand, in contextul uneia dintre cele mai mari evaziuni fiscale savarsite in 2003, in Romania. Ministerul Finantelor a dat, spre sfarsitul anului trecut, un comunicat de presa in care mentiona ca „SC Indagra Prod SRL Tandarei a incercat, printr-o complicata schema de vanzare de rulmenti si schimbatoare de caldura, sa fraudeze statul cu 160,9 miliarde de lei".

Actionarul majoritar al Indagra Prod este nimeni alta decat Mihaela Ene, care detine 90 la suta din aceasta firma. Referindu-se la acest caz, Ministerul Finantelor mai precizeaza ca: „tentativele de evaziune fiscala planuite de SC Indagra Prod SRL Tandarei au fost demascate si sanctionate de inspectorii fiscali. In caz contrar, am fi putut vorbi despre «vanzarea celei mai mari cantitati de rulmenti din productia Romaniei» sau despre investitia enorma in schimbatoare de caldura a unei societati, cand, de fapt, erau doar niste piese uzate probabil deja existente anterior datei de efectuare a tranzactiei". Afacerea Indagra Prod miroase de la o posta a afacere „tip Bivolaru". Mai mult, trebuie sa amintim ca sora fugarului a fost asociata intr-o firma si cu sora cunoscutului Corneliu Iacobov, personaj aflat in spatele multor afaceri murdare.

„Viper" de la Dinamo

Apropiatii lui Gabriel Bivolaru stiu foarte bine ca, inainte de 1989, fostul deputat a fost legitimat la sectia lupte greco-romane a clubului Dinamo. Porecla de luptator a lui Bivolaru era „Viper". Unul dintre cei mai buni prieteni ai viperei este tot un fost luptator al clubului Dinamo, Iulian Mavlea. Nu intamplator, Mavlea apare si ca asociat in firma VGB Invest, firma care a achizitionat RAFO Onesti prin intermediul companiei Balkan Petroleum. Mai trebuie spus ca, in perioada cat cei doi au fost sportive la Dinamo, ei au impartit aceeasi camera in cantonamente.

VGB la Cotroceni

Comunicatul trimis Jurnalului National de catre VGB mai mentioneaza si ca, din partea VGB Invest, a fost delegata sa infiinteze firma Balkan Petroleum in Anglia o anumita doamna Liana Radu. Aceasta a fost numita director al Balkan Petroleum. Declaratia VGB cu privire la numirea Lianei Radu in aceasta functie a survenit numai dupa ce, la finele anului trecut, Jurnalul National descoperea legaturile existente intre grupare si directoarea romanca din Balkan Petroleum. In acest context trebuie sa mentionam ca Liana Radu, delegatul VGB, circula cu o masina furata. Este vorba de un Audi A4 cu numarul de inmatriculare B-26-ZRB. Mai mult, masina este inmatriculata pe numele Mirelei Nistoroiu, sefa de cabinet a consilierului prezidential Dan Iosif.

De asemenea, Mirela Nistoroiu si fiica lui Dan Iosif sunt actionare in cateva firme alaturi de grupul VGB. Si astfel, gruparea VGB a ajuns si in anticamera presedintelui Ion Iliescu. Insusi Dan Iosif a admis, intr-o discutie cu Jurnalul National, ca a VGB a contribuit cu 1 milion de dolari in doua firme in care sunt actionare fiica si respectiv secretara de cabinet. Dan Iosif a spus ca doreste sa-i asigure un viitor luminos fiicei sale. Desigur, nu putem banui ca in spatele acestor „sponsorizari" s-ar ascunde vreun act de coruptie. Este vorba de un simplu gest altruist in valoare de 1 milion de dolari.


Doua persoane indezirabile

Fostului deputat PSD Bivolaru i-a fost interzis, prin sentiinta judecatoreasca, sa mai activeze in firme comerciale. El este practic persona non grata pentru mediul de afaceri din Romania. In umbra afacerii Balkan Petroleum mai apare insa inca un personaj care nu este tocmai bine venit in economia romaneasca. Este vorba de Stephen Roman, un canadian ce a cumparat de la APAPS combinatul petrochimic Oltchim. Tranzactia s-a facut prin firma canadiana Exall, firma condusa de Roman, insa compania canadiana a „uitat" sa plateasca transele de bani promise in urma castigarii licitatiei pentru privatizare. Ca urmare, privatizarea, anuntata initial de APAPS ca „una de succes", a fost anulata.

RATARE.Imediat dupa esecul privatizarii Oltchim, Stephen Roman s-a retras si din alte firme active in Romania in domeniul exploatarii aurului. In acel moment ne-a declarat ca se retrage din firme pentru a nu impiedica buna functionare a acestora. Legatura dintre Balkan Petroleum si canadianul Stephen Roman se face prin irlandezul David Grannell, cel mentionat in comunicatul VGB ca fiind delegat din partea companiei Central European Petroleum sa infiinteze Balkan Petroleum, alaturi de Liana Radu. Grannell si Stephen Roman sunt asociati intr-o serie de firme din Anglia intre care se numara si Inktrend PLC.

FATADA. De altfel, Grannell a recunoscut ca nu stie foarte multe despre afacerea Balkan si ca a fost doar desemnat sa participe in ea. Insa atat Grannell, cat si Stephen Roman fac conexiunea si cu alte personaje cunoscute din mediile de afaceri din Romania. Grannell este director financiar intr-una dintre firmele infiintate de catre controversatul Vasile Frank Timis pe teritoriul Romaniei, iar Stephen Roman este un vechi asociat al aceluiasi Frank Timis. Mai mult, David Grannell a listat pe bursa din Londra firma Regal Petroleum ce ii apartine tot lui Vasile Frank Timis si care urma sa participe, alaturi de firma lui Ovidiu Tender, Tender SA si de colosul american Halliburton la privatizarea PETROM.

PROCENTE. La aceasta ora, Balkan Petroleum si gruparea VGB detin 97 la suta din RAFO Onesti. De asemenea, organizatia este activa in afaceri cu petrol pe tot teritoriul Romaniei. In numarul viitor va vom prezenta modul in care gruparea VGB a patruns in afacerile de stat ale Romaniei.

Din pacate, reprezentantii VGB si ai Balkan Petroleum au refuzat sa se intalneasca cu reporterii Jurnalului National. Ne-au solicitat sa le trimitem lista cu intrebarile pe care dorim sa le punem grupului VGB/Balkan Petroleum, insa din cele 11 intrebari au raspuns doar la trei.


Atacantul Bivolaru in patria lui James Bond

Nu numai Adrian Mutu incurca picioarele englezilor in chiar batranul Albion. Un alt atacant de valoare al Romaniei este si Gabriel Bivolaru. Cu singura deosebire ca Bivolaru i-a facut pe englezi in domeniul financiar. Romanul, acum fugar, a infiintat impreuna cu consoarta sa Mona de Freitas, devenita Mona Bradley in Anglia, mai multe firme. Respectand traditia, Bivolaru s-a dedat si pe malurile Tamisei la escrocherii. Va prezentam doar una dintre acestea.

In urma cu ceva timp, Bivolaru si Mona Freitas-Bradley au infiintat in Londra firma Asterix Travel Limited. In aceasta firma au mai fost asociati si un anume John Szepietowski, dar si, atentie, alte doua persoane: Cordrina Dragan, nascuta pe data de 20 decembrie 1968, si care detine cetatenie britanica, si Codrina Dragan, nascuta pe aceeasi data, dar care are cetatenie americana. Desigur, numele celor doua Cordrina si Codrina si faptul ca sunt nascute in aceeasi zi sunt simple coincidente. Iata insa ca, la cativa ani dupa infiintarea firmei si dupa ce datoriile catre fiscul englez s-au acumulat, toti cei prezenti in firma, adica Bivolaru, Freitas-Bradley, Szepietowski si Codrina Dragan, si-au dat demisia din firma. A ramas saracuta Cordrina Dragan sa plateasca oalele sparte. Sau poate ca nu. Poate ca aceasta Cordrina Dragan este o persoana fictiva de la care statul britanic asteapta sa recupereze la sfantu’ asteapta taxele neplatite. In acest context, mentionam ca reporterii Jurnalului National au reusit sa dea de urma Codrinei Dragan, care a fost asociata si in cateva firme romanesti cu Gabriel Bivolaru si sora sa. Este vorba de firmele: Atlas Turism & Trading si Atlas Exchange Office, adica exact companiile folosite de Bivolaru pentru a devaliza Banca Romana pentru Dezvoltare. Nici urma insa de Cordrina Dragan. Ramane in sarcina copoilor britanici sa o gaseasca pe Cordrina insa nu credem ca ei vor avea mai mult succes.


Grupul de firme VGB are datorii pana peste cap Din grupul de firme VGB fac parte sapte societati comerciale: VGB Oil Grup, VGB Oil, VGB Expert, VGB Impex, VGB Impex, VGB Tehnostrade, VGB Termob. Doua dintre acestea au fost infiintate in decursul anului trecut. Conform Ministerului de Finante, firma VGB Impex avea la sfarsitul anului 2002 datorii totale de mii de miliarde de lei, fiind detasat in topul cu cele mai mari datorii dintre toate cele sapte firme. Ca o concluzie, dupa cum reiese din datele financiare ale ministerului, grupul de firme VGB nu sta deloc pe roze. Cu toate acestea, reprezentantii VGB sustin, culmea, ca vor redresa rafinaria RAFO Onesti, o alta firma cu datorii de mii de miliarde la bugetul statului.

Datorii de circa 5.000 de miliarde

VGB Impex SRL este de departe firma care a acumulat cele mai mari datorii. Avand sediul in Bucuresti, societatea figureaza ca fiind inregistrata in anul 1995. Conform bilantului economic din anii 1999-2002, firma inregistra in aceasta perioada datorii in valoare totala de aproape 5.000 de miliarde de lei: 4.000 de miliarde de lei in 2002, 877 miliarde de lei in 2001, 23 de miliarde in anul 2000 si 16 miliarde de lei in anul 1999. In anii 1999 si 2000, societatea nu are profit, in schimb are pierderi de 146 milioane, respectiv 641 milioane de lei. In urmatorii doi ani, nu se inregistreaza nici o pierdere, profitul fiind de peste 1 miliard de lei (2001), respectiv de 3,1 miliarde de lei (2002).

Locul II in top

VGB Oil SRL Bucuresti este inregistrata in luna mai 2001. Firma figura cu datorii, pentru acelasi an, in valoare de 6,6 miliarde de lei. Un an mai tarziu, datoriile inregistrate la Ministerul de Finante erau de peste 450 miliarde de lei. VGB Oil nu figureaza cu profit nici pe anul 2001, nici in 2002. In schimb, pierderile erau de la 33,8 milioane de lei in primul an de infiintare la 6,6 miliarde de lei in anul urmator.

Fara bilanturi

Interesant este faptul ca o alta firma, VGB Tehnostrade SRL Bucuresti, desi a fost infiintata in decembrie 1994, nu figureaza cu nici un bilant in anii 1999, 2000, 2001, 2002. Nu exista nici valoarea datoriilor, nici profit si nici pierderi. Daca in dreptul anilor 1999 si 2000, nu se afla nimic, in urmatorii doi ani, pe site-ul Ministerului de Finante scrie doar ca „agentul economic ori nu exista, ori nu a depus bilantul economic, ori bilantul este incorect sau nu a fost publicat".

VGB Termob SRL Bucuresti este infiintata in vara anului 1991. Datoriile acumulate in urma cu cinci ani se ridicau la 1,8 miliarde de lei. Profitul este zero, iar pierderile erau de 29,3 milioane de lei. In anul 2000, datoriile erau in valoare de 1,4 miliarde de lei, iar profitul de 17 milioane de lei. Pierderi nu exista. Un an mai tarziu, profitul este mai mare cu aproape un milion fata de anul precedent. Nici in acest an nu exista pierderi, la fel ca si in anul 2002, cand datoriile au ajuns la 4,1 miliarde de lei, iar profitul la 126 milioane de lei.

VGB Invest SA a fost infiintata in septembrie 2002. Pana la sfarsitul aceluiasi an, societatea face datorii de 3,8 miliarde de lei si are pierderi in valoare de 44 milioane de lei. Profit nu exista. Ultimele doua firme, VGB Oil Grup si VGB Expert, au fost infiintate abia anul trecut, iar pe site-ul Ministerului de Finante nu exista bilantul firmelor pe anul 2003.
Cristina Hurdubaia


"Cei de la VGB au investit 1 milion de dolari in firmele unde este actionara fiica mea. Am vrut sa-i asigur acesteia viitorul." Dan Iosif

×