Înregistrări contabile frauduloase, marfă vândută fără documente legale, transformarea unor unităţi de cazare a membrilor Guvernului în loc de joacă pentru prieteni. Acestea sunt doar câteva din ingredientele unui scandal ce mocneşte la Sinaia, la societatea care trebuie să se ocupe de odihna şi masa miniştrilor şi a oficialităţilor.
Scandal în curtea Guvernului. "Suntem un grup de salariaţi de la RA – APPS – SRP Sinaia şi dorim să vă sesizăm anumite nereguli care se petrec în unitatea noastră". Aşa începea unul dintre mail-urile care au ajuns la redacţia noastră zilele trecute. Informaţiile transmise păreau rupte dintr-un film vechi, din anii ’90, dintr-o localitate de provincie, unde un patron zelos fură cu facturi false, îşi terorizează angajaţii şi face tot ce-i trece prin cap pe moşia lui, chiar dacă legea îi interzice. Numai că, aşa cum am constatat la o a doua lectură a textului, toate aceste furtişaguri se petrec nu într-o societate privată, ci chiar sub nasul premierului şi în cearşafurile în care sunt cazaţi demnitarii României.
ECHIPÂ STRÂNS UNITĂ
Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol (SRP) Sinaia este o unitate din cadrul Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Denumirea instituţiei spune destul de multe despre obiectul său de activitate, dar alte detalii despre SRP. Sinaia nu prea avem de unde afla. Pe scurt, lucrurile stau în felul următor. Sucursala din Sinaia a RA-APPS administrează spaţii de cazare, respectiv hoteluri, restaurante şi baruri, ale căror principală destinaţie este aceea de a servi membri ai Guvernului şi alţi oficiali, atunci când aceştia ajung la Sinaia, fie cu scop oficial, fie mai puţin oficial. Complexul de spaţii comerciale de care vorbeam este situat chiar în vecinătatea Peleşului, ceea ce asigură vizitatorilor o atmosferă relaxată şi chiar spectaculoasă. Sucursala este administrată local de o structură asemănătoare unei societăţi comerciale. Anul trecut, prin luna august, la conducerea acestei unităţi a fost numită, în calitate de director, Artem Zisan. Doamna Zisan, de origine dobrogeană a poposit la conducerea complexului din Sinaia după ce s-a străduit mai multă vreme să devină şef al structurii asemănătoare de la Neptun. Ambiţiile doamnei s-au bazat pe relaţia apropiată pe care dumneaei o are cu un lider liberal de frunte, Dan Radu Ruşanu.
CHEF ŞI VOIE BUNÂ
Fără nici o altă legătură cu structura de protocol a Guvernului – până în 2008 lucrând în domeniul hotelier privat, Artem Zisan a preluat conducerea la Sinaia şi foarte repede a început să-şi impună deciziile. Pentru aceasta, a început prin a-şi întări controlul asupra instituţiei. Mai întâi a înfiinţat un post de director comercial, pentru care l-a angajat fără nici un fel de concurs pe profesorul de matematică Ştefan Vlaicu, un apropiat al primarului liberal din Sinaia, Vlad Gheorghe Oprea. Următoarea decizie a fost aceea de a numi şef al unităţii centrale a complexului un barman, Aurel Bălan, pe care doamna Zisan l-a cunoscut mai îndeaproape prin intermediul nepoatei sale la care s-a cazat cum a poposit la Sinaia. Mâna de fier pe care se bazează doamna director pentru a-şi face treburile la SRP a devenit însă Iulian Chiruţă. Un eveniment demn de analizat a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie 2008, când hotelul Furnica, care este închis oficial din martie, a fost gazda unui chef de mari dimensiuni, vreme de 3 zile, cu 150 de participanţi. Deşi cele 150 de persoane au rămas în hotel vreme de trei zile şi le-au fost puse la dispoziţie mâncare, băutură, formaţie, artificii, în contabilitate a fost înregistrată doar plata a 70 de camere în regim single, după cum ne-au povestit angajaţii. Asta, în condiţiile în care hotelul nu mai are autorizaţie de funcţionare.
FALS ŞI UZ DE FALS
Iulian Chiruţă este acuzat de către angajaţii SRP că este cel care face înregistrări contabile falsificate, comerţ fără acoperire în documente legale şi organizează evenimente pentru apro-piaţi în spaţiile SRP. Acesta a fost numit şef al complexului şi a preluat direct toate gestiunile unităţilor bar Expres, restaurant Economat şi Cabana Furnica. În perioada octombrie – decembrie 2008 înregistrările în casa de marcat s-au făcut numai seara. Astfel, rolele de bonuri demonstrează că, de exemplu, toată ziua în barul complexului se marcau în casă doar două-trei comenzi, seara se solicita un raport X – adică evidenţierea sumelor marcate de-a lungul zilelor, şi apoi se marca câte o comandă consistentă care să justifice anumite sume. Astfel, deşi toată ziua în bar se consuma doar o cafea şi un suc, seara apărea dintr-o dată câte un bon care înregistra o comandă la bar de 30 de sticle de bere şi 10 de whisky. Şi atât. Deşi frauda este evidentă şi pentru un nespecialist, Garda Financiară, care a efectuat un control la sesizarea unor angajaţi, nu a găsit nimic în neregulă. Nu este însă nici un secret pentru nimeni că apropiaţii lui Dan Radu Ruşanu deţineau, în urmă cu câteva luni de zile, funcţii importante în Ministerul de Finanţe.
Ca urmare însă a acestui control, SRP a achiziţionat un sistem computerizat de înregistrare şi centralizare a comenzilor clienţilor, a căror parolă de administrare o are un singur angajat, acelaşi Iulian Chiruţă. Acesta reface în continuare comenzile, aşa se face că s-a ajuns la situaţia că angajaţii care nu au fost la muncă în ziua respectivă semnează bonuri pentru comenzi la fel de consistente, dar nefireşti. 50 de sticle de bere şi 10 de vin. Astfel de comenzi rămân singurele înregistrate în ziua cu pricina. În aceeaşi manieră s-au înregistrat în casă, la 17 ianuarie 2009, încasări de doar 9.000 de lei, deşi în hotel era cazat un grup de 70 de persoane cu care s-a negociat o ofertă de 200 de lei de fiecare, deci, casa ar fi trebuit să înregistreze cel puţin 14.000 de lei în acea zi.
TEROARE ŞI MANEVRE
Bonurile reale sunt aruncate la coşul de gunoi sau chiar în drum, de unde sunt adunate de către angajaţi ca probe ale jafului organizat comis în unitate. Nici unul dintre angajaţi nu are curaj să vorbească. Cei care spun câte ceva sunt mutaţi disciplinar la unităţi localizate mult mai departe sau chiar sunt daţi afară. Complexul administrat de S.R.P. Sinaia se pare că nu mai are viaţă lungă, fiind o parte a domeniului care aparţine familiei regale şi tocmai de aceea, angajaţii trag nădejdea că vor supravieţui tsunamiului creat de Artem Zisan şi că vor încasa măcar despăgubirile ce s-ar acorda la momentul desfiinţării complexului.
Sub protecţia anonimatului, o parte dintre aceştia au binevoit a ne pune la dispoziţie o parte din documente caselor de marcat, care argumentează înregistrări după bunul plac al unora sau al altora. Iar acuzele aduse de angajaţi conducerii sunt şi mai multe: concedieri la cheremul "grupului forte" care a ajuns să conducă unitatea, averi spectaculoase făcute peste noapte, afaceri personale de tot felul făcute pe seama SRP Sinaia.
Teama lor şi neputinţa materială nu fac însă decât să alimenteze şi să tolereze această golănie primitivă într-un spaţiu care teoretic ar trebui să ne reprezinte pe noi, românii. Probabil însă că tocmai aceste aranjamente sub supravegherea atentă a instituţiilor statului ne reprezintă cel mai bine.
Zisan: Reorganizarea nu poate fi considerată măsură de dictatură
Directorul executiv, Artem Zisan, ne-a răspuns la câteva întrebări prin intermediul e-mailului, ba chiar ne-a invitat la sediul SRP Sinaia pentru a vedea actele contabile ce ar demonstra lipsa de temei a acuzelor. Aceasta caracterizează toate aceste informaţii transmise presei drept un atac al "celor slabi" care astfel doresc să-şi păstreze slujbele sau chiar să avanseze profesional. "Reorganizarea în cadrul unităţilor prin măsura de asigurare a separării funcţiilor în vederea atenuării riscului de fraudă, nu poate fi considerată măsură de dictatură şi discreţionare", contraargumentează Artem Zisan. Cât priveşte evenimentul găzduit de hotelul Furnica în ultimul week-end al lunii noiembrie, doamna Zisan aduce lămuriri... nelămuritoare. Dumneaei precizează că este vorba de un grup, dar nu unul de 150 de persoane, care a fost cazat în hotelul Economat, nu în Furnica, şi care ar fi organizat o masă în incinta hotelului fără autorizaţie de funcţionare. "Li s-a pus la dispoziţie o sală de restaurant în Furnica, fără a solicita masa din partea noastră, ci şi-au asigurat pe cont propriu", scrie Artem Zisan. "Nu înţeleg cum pot fi manipulate înregistrările din casa de marcat, de către conducătorul unităţii, atâta timp cât marcajul se face de către gestionarii (vânzătorii) unităţii respective, poate ne învaţă cei care au făcut această afirmaţie să înţelegem mai bine", contraatacă Artem Zisan. Nici noi nu pricepem, noi doar am relatat cele evidenţiate de bonurile de casă culese din coşurile de gunoi.
Citește pe Antena3.ro