x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Geneza Paradisului

Geneza Paradisului

27 Sep 2004   •   00:00

SECRETELE DELTEI - INCEPUTURI

 

Evolutia Deltei Dunarii i-a facut pe autori sa aiba pareri contradictorii. Apele Dunarii, in graba lor spre mare, si-au sapat santurile singure. Acum sunt "ajutate" si de ucraineni.
CRISTIAN PETRU

 

Apa cat vezi cu ochii sau macar pana la primul cot, maluri chinuite de Dunarea care isi cauta drumul spre mare. Salcii pletoase care se oglindesc in apa, pasari care trec galagioase de pe o parte pe alta, intinderi de stuf dincolo de care se intinde necunoscutul. Toate acestea le vedem noi acum si aproape tot asa le-au vazut oamenii si in urma cu sute de ani. Delta este un taram mirific aflat intr-o continua transformare. Totusi, acum, spre deosebire de acum cateva sute de ani, se pot vedea pasari care ocolesc cutiile de bere sau sticlele goale aruncate de turisti in apa. Totul se schimba, nu neaparat in bine. Delta Dunarii este cea mai tanara formatiune a reliefului romanesc. Se apreciaza ca s-a nascut dintr-un golf al Marii Negre si a evoluat in mai multe faze, timp in care nivelul marii a oscilat, inundand pamantul sau retragan-du-se in matca sa. Faza de golf a evoluat intr-una de liman, care ulterior s-a colmatat, formand delta de astazi.

 

CONTRADICTII. Geneza si evolutie Deltei au fost studiate de numerosi oameni de stiinta romani si straini, printre care Gheorghe M. Murgoci, in 1912, Grigore Antipa, in 1910 si 1914, Constantin Bratescu, in 1921, Em. De Martonne, in 1931, G. Vaslan, in 1934 si 1935, V. Mihailescu, in 1936 si in 1947, Gheorghe Petrescu, in 1957, Gheorghe Romanescu, in 1996. La acestea se adauga multe alte cercetari asupra Dobrogei si Deltei Dunarii. Unele dintre ipotezele formulate de oamenii de stiinta sunt diferite sau chiar contradictorii. Oricum, se apreciaza ca Delta Dunarii nu are o vechime mai mare de epoca preistorica din civilizatia omenirii.

 

INCEPUTURI. Evolutia zonei de varsare a Dunarii a inceput acum doua milioane de ani in cuaternar. Pe atunci, teritoriul actual al Deltei era un uscat, iar Marea Neagra avea nivelul mult mai scazut decat astazi si era mai retrasa in larg cu aproape 150 de kilometri. In diferitele perioade ale erei glaciare s-au depus pietrisurile si nisipurile, peste care s-au depus loesurile, depozitele de origine continentala. Teritoriul Deltei de astazi era in acea perioada fie inundat de apele marii, fie constituia paleo-delte. Se poate totusi spune ca actuala structura deltaica s-a format aproape exclusiv in ultima parte a pleistocenului superior si in holocen. Oamenii de stiinta sustin ca momentul de inceput al Deltei Dunarii se datoreaza formarii "cordonului initial Letea - Ceamurlia - Caraorman", consolidat in urma cu 11.700-7.500 de ani, care a inchis golful Tulcea, formand o laguna.

 

PRIMELE BRATE. Colmatarea lagunei a dus la formarea unei suprafete mlastinoase in care Dunarea si-a sapat unul din cele mai vechi brate, Sfantul Gheorghe, care si-a format o delta. Acum aproximativ 9.000 de ani, aluviunile transportate de bratul Sfantul Gheorghe au facut ca Delta sa avanseze si in acelasi timp sa inchida Golful Babadag. Depunerea continua a aluviunilor a dus la astuparea gurii de varsare a Dunarii. Apele fluviului se grabeau sa ajunga la mare. Au creat un al doilea brat, Sulina. Transportul de apa si de sedimente pe noul brat a avut drept consecinta formarea unei delte secundare, in urma cu 7.200-2.000 de ani. Limita estica a acestei delte era, in viziunea lu N. Panin, la 10-15 kilometri de tarmul actual, iar dupa G. Valsan, varful ei s-ar fi sprijinit pe insula Serpilor. Se pare ca in interiorul acestei delte secundare ar fi existat mai multe artere hidrografice. Specialistii sustin ca Sulina si-a format doua delte. Prima a fost partial inundata de apele Marii Negre, iar cea de-a doua s-a format atunci cand nivelul marii a scazut cu aproape 10 metri.

 

CHILIA. Ridicarea nivelului marii acum cateva mii de ani a dus la obturarea partiala a bratului Sulina, la distrugerea deltei secundare a acesteia si la formarea celui de-al treilea brat al Dunarii, Chilia. Noul brat, aparut in urma cu aproximativ 2.000 de ani, a format o delta secundara si a reactivat bratul Sfantu Gheorghe. Delta a ajuns la forma actuala prin cresterea treptata a nivelului Marii Negre. Bratul Chilia a devenit cel mai important brat al Dunarii si preia cel mai mare volum de apa. Acum, Chilia este constituit din doua parti, una libera si cu meandre, intre kilometrii 70 si 116, si o a doua parte sinuoasa, intre kilometrii 30 si 70.

 

PROTEJARE. Delta bratului Chilia este in extindere, exista tendinta formarii unui nou cordon litoral la sud de gura bratului Sfantu Gheorghe, iar bratul Sulina inainteaza in mare. In acelasi timp continua erodarea tarmului in mai multe zone cum ar fi Imputita-Rosu-Saraturile si Zatoane-Perisor, respectiv diminuarea suprafetei deltei. Evolutia Deltei a fost tulburata de interventia omului, efectele nocive fiind deja vizibile. Dupa aproape 150 de ani de cand cursul bratului Sulina a fost regularizat, in 1950, statul roman a stabilit pentru prima data, prin lege, ca monumentele naturii sunt bunuri ale intregului popor. Numarul rezervatiilor a crescut de la 34, cate erau in 1944, la 130 in 1965. In aceasta perioada au fost propuse 11 parcuri nationale, printre care era si cel al Deltei Dunarii.

 

In evolutia Deltei, mana omului isi face tot mai simtita prezenta. Prin lucrarile de indiguire s-au deteriorat zonele favorabile reproducerii pestilor autohtoni. Au fost sapate canale comerciale care au dus la colmatarea ghiolurilor. Acum, dupa ce s-a constatat deteriorarea rapida a Deltei, se fac lucrari de reconstructie ecologica.

 

Sursa: Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" - Manualul agentului ecolog

 

 

ETAPE IN GENEZA DELTEI DUNARII

  • Faza 1. Golful Tulcea ocupa locul pe care acum se afla Delta Dunarii. Aluviunile aduse de Dunare si refluxul extrem de mic au favorizat in timp aparitia Deltei

     

  • Faza 2. In urma cu aproximativ 13.000 de ani, intre insulele Caraorman si Letea s-a format un cordon litoral, care a inchis Golful Tulcea

     

  • Faza 3. Colmatarea lagunei a dus la formarea unei zone mlastinoase si la aparitia celui mai vechi brat al Dunarii, Sfantu Gheorghe

     

  • Faza 4. In urma cu 7.000, din cauza aluviunilor depozitate, s-a format al doilea brat al Dunarii, Sulina, si au aparut canalele din partea de nord a Deltei

     

  • Faza 5. Colmatarea bratului Sulina a fortat Dunarea sa isi sape al treilea brat, Chilia, in urma cu 2.000 de ani, care se varsa in mare prin mai multe brate Sursa: www.caraorman.ro

     

     

    ECHILIBRUL

    EDITORIAL - VALENTIN ZASCHIEVICI

     

    Asa vede Delta calatorul atent: loc geometric al schimbarii rapide, organism viu cu mare putere de regenerare care face fata unor provocari intense si agresive. Asa a vazut-o si savantul Cousteau. Pe muchie de cutit se simte, de buna seama, pasaretul agresat de asaltul salupelor, dar si pestimea injunghiata la icre de curentul electric pe care i-l daruiesc braconierii. Pescarii resimt si ei socul civilizatiei, dar apuca a se dedulci si la binefacerile ei. In ce masura civilizatia e un beneficiu pentru Delta ca organism viu si integrat; in ce masura e o otrava lenta dar eficace - asta se straduiesc sa anticipeze savantii. Pentru observatorul cu bun simt, ecuatia e un pic mai simpla si contine, ca orice ecuatie care se respecta, trei termeni dati si o necunoscuta, dupa cum urmeaza: De un secol, cand argumentele economice au impins omul sa scormoneasca in carnea Deltei, flora, fauna si civilizatia au cunoscut valuri de agresiuni si au supravietuit. Fara progres, turism si exploatare, localnicii - cea mai armonioasa impletire etnica si culturala din tara - sunt sortiti extinctiei, asemeni indienilor americani. Istoria lumii musteste de experientele paradisurilor pierdute si a culturilor parjolite de nepasare. Necunoscuta e echilibrul pe care noi, cei dinafara, guvernatii, turistii, afaceristii, ecologistii intelegem sa-l stabilim, actionand sau, dimpotriva, limitandu-ne poftele, ca sa pastram viu un univers prea complex sa-l putem intelege. Si daca nu? O lume construita dupa chipul si asemanarea Raiului se va stinge in tacere, cu demnitate... Un paradis in minus.

     

     

    REGULARIZAREA BRATULUI SULINA

    Dupa infiintarea in 1856 a Comisiei Europene a Dunarii de Jos cu sediul la Sulina au existat mai multe variante pentru largirea si adancirea unuia dintre bratele fluviului, astfel incat navele mari sa poata trece. S-a propus ca circulatia sa se faca pe canalul Sfantu Gheorghe, dar pana la urma, s-a hotarat regularizarea bratului Sulina. Lucrarile conduse de inginerul Charles Hartley au inceput in 1860 si au fost finalizate in 1894. In cei 34 de ani de munca, funda Deltei a fost taiata pentru ca navele de mare tonaj sa poata trece. Bratul Sulina e dragat in fiecare an pentru ca circulatia navelor sa nu fie afectata de depunerea aluviunilor. (Cristian Petru)

     

     

    ZONE DE PROTECTIE

    Au fost delimitate 18 zone cu regim de protectie integrala, care se intind pe o suprafata de 50.600 de hectare. Zonele-tampon au fost stabilite in jurul zonelor cu regim de protectie integrala si se intind pe 223.300 de hectare. Zonele economice acopera 52,8% din suprafata Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, institutie creata in 1990. Ucrainenii "ajuta" si ei Dunarea sa isi sape drumul spre mare. Au adancit canalul Bistroe si acum vor sa curete bratul Chilia pentru a deveni navigabil. Efectele negative asupra mediului nu se pot inca stabili.

     

     

    COORDONATE GEOGRAFICE

    Coordonatele geografice ale Deltei Dunarii sunt intre 44 grade 47 minute si 25 secunde si 45 grade 37 minute 30 secunde latitudine nordica si intre 28 grade 44 minute 25 secunde si 29 grade 46 minute longitudine estica. Prin Delta Dunarii trece paralela de 45 de grade. Clima Deltei este temperat continentala cu influente pontice. Caracterul continental al climei este predominant, chiar daca se afla langa mare, si in interiorul Deltei sunt suprafete intinse de apa. Temperatura medie anuala este de 11 grade Celsius. Chilia e cel mai lung brat - 120 km, Sfantul Gheorghe are 70 km, iar Sulina 64.

     

     

    SECRETELE DELTEI - SUMAR (Editie de colectie - 27 septembrie 2004)

     

    Geneza Paradisului

     

    Uscat nascut din preaplinul apelor

     

    Istoria "mincinosilor"

     

    Turnul Babel la gurile Dunarii

     

    Recomandarile lui Cousteau

     

    Coloniile durerii

     

    Viata ca o prada

     

    Aici, copiii imbatranesc mai repede

     

    Liane de Delta

     

    Nepotul piratilor din Caraorman

     

    Se face prea mult curent pe Dunare

     

    Ruina poarta numele Sulina

     

    Vaneaza cu ochiul

     

    Mos Ivan se roaga sa scape de peste

     

    Afaceri lacustre

     

    Razboiul Bistroe

     

    Cine si cum administreaza Delta?

     

    Pescarii migratori
  • ×