x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special George Simion vrea să scoată iodul din sare. Sarea iodată va fi vândută doar pe bază de prescripție medicală

George Simion vrea să scoată iodul din sare. Sarea iodată va fi vândută doar pe bază de prescripție medicală

de Monica Cosac    |    04 Noi 2022   •   07:15
George Simion vrea să scoată iodul din sare. Sarea iodată va fi vândută doar pe bază de prescripție medicală
Sursa foto: Lucian Alecu

În timp ce ministrul Sănătății se chinuie să distribuie populației cele 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu, pentru care statul român a cheltuit nu mai puțin de 6 milioane de euro, 35 de parlamentari AUR, în frunte cu președintele George Simion, vor să scoată iodul și din sare.

 Mai exact, vor să interzică, prin lege, comercializarea pe teritoriul României a „sării iodate destinate consumului uman, pentru hrana animalelor, cât şi pentru utilizarea în industria alimentară”. Potrivit unui nou proiect de lege pus de aceștia pe masa senatorilor, sarea iodată va mai putea fi vândută doar în farmacii și doar cu prescripție medicală. Practic, dacă propunerea AUR va fi adoptată, sarea iodată va avea un regim mult mai strict decât mii de OTC-uri (medicamente fără prescripție medicală) și suplimente alimentare, iar cei care vor folosi acest tip de sare la fabricarea pâinii, spre exemplu, vor putea fi amendați cu până la 20.000 de lei.    

„Proiectul de Lege privind comercializarea sării şi a sării iodate”, pus în dezbatere, miercuri, la Senat, prevede că în alimentaţia românilor și pentru hrana animalelor din țara noastră se va utiliza numai sare neiodată. 

„În România, în alimentaţia oamenilor se utilizează numai sare neiodată. Pe teritoriul României este interzisă comercializarea sării iodate, destinată consumului uman, pentru hrana animalelor, cât şi pentru utilizarea în industria alimentară”, potrivit proiectului legislativ inițiat de deputații AUR George Simion și Sorin Muncaciu și semnat de încă 33 de deputați și senatori din aceeași formațiune politică.

Prin derogare de la prevederile de mai sus, va fi permisă comercializarea sării iodate „numai prin reţeaua de farmacii, doar cu prescripţie medicală, ambalată în cantităţi ce nu depăşesc 0,5 kg”. Însă și aceasta va avea o cantitate de iod limitată: trebuie să conţină cel mult 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 39,2 mg iodură de potasiu/kg de sare.

De buna aplicare a prevederilor noii legi ar urma să se ocupe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), conform competenţelor.

Folosirea sării iodate la fabricarea pâinii – contravenție „taxată” cu 4.000 de euro

În document sunt detaliate, de asemenea, și sancțiuni pentru cei care vor mai vinde sare iodată. Astfel, „comercializarea sării iodate pentru consumul uman, pentru hrana animalelor sau pentru fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie” și „nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare şi comercializare a sării neiodate” constituie contravenţii ce vor fi sancţionate cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei. 

Pentru „comercializarea cu amănuntul a sării iodate” - exceptând aici farmaciile - și pentru „utilizarea sării iodate la fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie, la consumul în alimentaţia publică şi colectivă precum şi pentru hrana animalelor”, inițiatorii proiectului legislativ propun amenzi cuprinse între 10.000 de lei și  20.000 de lei.

Totodată, sarea iodată folosită în comerțul cu amănuntul - chiar și cea vândută în farmacii, dacă are conţinut de iod în afara limitelor stabilite -, precum și cantitățile de sare neiodată „ce prezintă data durabilităţii minimale depăşită” vor fi confiscate. 

Consumul „poate genera probleme de sănătate consumatorilor”

„În România, de peste 25 de ani, în alimentaţia oamenilor consumul de sare iodată are caracter obligatoriu. Doar concentraţia de iod a fluctuat de-a lungul acestei perioade, ca şi forma de folosire a iodului. În hrana animalelor s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, la caracterul opţional al acesteia. În industria alimentară fluctuaţia a fost mult mai profundă, în sensul că s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării neiodate la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, pentru ca, în prezent, utilizarea sării iodate să fie opţională, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii susțin, însă, că „mulţi producători din industria alimentară folosesc sarea iodată şi în alte ramuri ale industriei, cu toate că acest lucru nu mai este obligatoriu decât pentru industria pâinii şi a produselor de panificaţie, fapt ce poate genera probleme de sănătate consumatorilor”.

Argumente împrumutate de la conspiraționiști

Semnatarii propunerii legislative mai spun că scopul acestui proiect este protejarea sănătății populației, însă argumentele aduse în favoarea acestui proiect legislativ, pentru care au solicitat procedură de urgență, sunt în mare parte inspirate dintr-o postare scrisă de o doamnă care ține cursuri de „nutriție holistică”, bazate pe experiență, nu pe diplome  – „Sarea iodată - dușmanul celor sănătoși” – care a fost rostogolită, cu câțiva ani în urmă, pe pagini de Facebook precum: „Leacuri Mănăstirești” sau „Medicina Creștină”. 

De asemenea, sunt reproduse fragmente din interviuri apărute în presă, în care un „renumit neurochirurg” își dă cu părerea despre afecțiuni endocrine și pasaje din documente ale INSP, din care se trag concluzii ce n-au legătură cu fragmentul citat.

„În 2002, guvernul din vremea aceea a dat o hotărâre prin care obliga întreg poporul român să mănânce sare iodată. Am făcut un studiu în 2-3 luni, l-am publicat şi a doua zi, am fost sunat de la Ministerul Sănătăţii şi ameninţat să nu mai critic această hotărâre de guvern.

Ce spuneau studiile: în lume s-au mai făcut 3 astfel de experienţe în istoria medicinei: una pe un cătun, una pe o şcoală şi una pe o foarte mica provincie din Australia.

Nimeni nu şi-a permis să iodeze un popor întreg. Toate aceste studii au fost oprite după 2-3 ani pentru că au demonstrat că apare un dezastru în sănătatea publică, adică a crescut numărul de cancere de tiroidă, a crescut numărul de cazuri de boală Basedow. A crescut numărul de alergii la iod si hipotiroidia care sperau ei să o influenţeze n-a fost influenţată deloc”, spune, „reputatul neurochirurg Prof. Dr. Pavel Chirilă”, într-un interviu pe tema utilizării sării iodate în alimentaţie la care a participat și fondatorul clinicii la care s-a tratat cântărețul Petrică Mîțu Stoian cu o zi înainte să moară. 

Pe site-ul clinicii, Pavel Chirilă apare ca fiind medic primar de medicină internă, cu competențe în api-fitoterapie și homeopatie. Potrivit wikipedia.ro, acest medic este frecvent citat pe site-uri conspiraționiste sau invitat în susținerea unor produse, servicii sau evenimente cu iz pseudoștiințific.  

De altfel, inițiatorii proiectului îl contrazic pe „reputatul neurochirurg” chiar câteva rânduri mai jos, menționând: „Mai mult, consumul de sare iodată este opţional în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene: Belgia, Cehia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Malta, Portugalia, Spania, Suedia, Ţările de Jos, obligativitatea fiind prezentă, în general, în statele est-europene”.

„Atunci când este ingerat direct (iodul - n.r.) poate provoca gastroenterite severe, fiind un compus coroziv. Vaporii de iod pot provoca iritaţii pulmonare severe. De asemenea, contactul iodului cu pielea poate provoca arsuri severe”, susțin inițiatorii proiectului.

Suplimentarea aportului de iod, monitorizată anual de INSP

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că în lume există circa două miliarde de persoane, dintre care 285 de milioane de copii școlari, care au deficit de iod. Dintre acestea, 740 de milioane au manifestări clinice. În prezent, în România, majoritatea oamenilor obțin suficient iod tocmai prin consumul de sare iodată.

Suplimentarea aportului de iod a fost făcută tocmai pentru a proteja populația împotriva riscurilor legate de carența de iod și este monitorizată în fiecare an de specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). De asemenea, România raportează periodic unele date referitoare la consumul de sare/sare iodata solicitate de către Global Fortification Data Exchange (GFDx), prin rețeaua IGN-Iodine Global Network, al cărei membru este.

„În 1999 OMS, UNICEF şi ICCIDD au raportat faptul că în 21 de ţări din Europa Centrală şi de Vest şi în 12 ţări din Europa de Est (printre care și România) apare un deficit de iod, acesta fiind principalul factor etiologic al gușei endemice. Prin urmare, profilaxia de bază se sprijină pe suplimentarea aportului de iod în alimentația omului și măsură luată în România a fost iodarea universală a sării, măsură legiferată prin HGR nr. 568/2002 privind iodarea universală a sării destinate consumului uman, hranei animalelor și utilizării în industria alimentară, cu modificările și completările ulterioare. Prin urmare, utilizarea sării iodate este opțională în hrana animalelor și în industria alimentară, cu excepția fabricării pâinii și a produselor de panificație și este interzisă comercializarea cu amănuntul a sării neiodate atât pentru uzul personal, cât și pentru utilizarea în alimentația publică și colectivă”, se arată în metodologia de monitorizare a nivelului de iod din sarea iodată din 2022. 

Un oligoelement prezent în cantități foarte mici în corpul uman (15-20 miligrame), iodul este extrem de important pentru funcționarea normală a glandei tiroide. Aceasta are nevoie de iod pentru sinteza celor doi hormoni tiroidieni: tiroxina (T4) și triiodotironina (T3), care au un rol esențial în reglarea metabolismului. Hormonii tiroidieni sunt importanți, de asemenea, pentru dezvoltarea normală a oaselor și creierului copilului, în timpul sarcinii și în perioada de sugar.

×