Pasari domestice sacrificate, localnici care respecta regulile de igiena, carantina totala in judetele Constanta si Tulcea si o zona tampon la iesirea din Braila, Galati, Ialomita si Calarasi. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, spune ca singurele care nu pot fi oprite in Delta sunt pasarile migratoare.
Jurnalul National: Domnule ministru, dupa confirmarea virusului H5N1, cum ati izolat zona Dobrogei?
Gheorghe Flutur: Continuam de fapt masurile pe care noi le-am luat inca din prima zi, cand eram in perioada de suspiciune. Astazi, in afara de aceste masuri am incercat sa intetim masurile in judetele Constanta si Tulcea. Masurile in Dobrogea sunt putin mai riguroase, in sensul interzicerii circulatiei animalelor, in special a pasarilor si a porcilor, ca sa nu mai fie lasati in libertate ci pastrati in curti si cotete. In al doilea rand e vorba de circulatia pasarilor. Am interzis transportul lor de aici spre alte judete pentru ca nu vrem sa ne asumam nici un risc. In al treilea rand, am cerut masuri de supraveghere in fiecare localitate de catre medicii veterinari asupra starii de sanatate a pasarilor. De asemenea agentii de protectie a mediului, angajatii de la directiile silvice si agricole si ai agentiei piscicole monitorizeaza pasarile migratoare, pasarile salbatice si transmit date despre evolutia lucrurilor si pasarile gasite moarte. De asemenea, facem mai multe teste la cadavrele de pasari in laboratoarele din Tulcea si din Constanta.
Care este zona tampon?
Zona tampon se refera la patru judete (Braila, Galati, Ialomita si Calarasi) care practic au si ele regimuri de balti, lacuri, unde ar putea poposi pasari migratoare. Am avut in vedere si aici interzicerea valorificarii pasarilor si porcilor in piete, iar la iesirea din Braila, Galati, Ialomita si Calarasi sa se faca din nou o dezinfectie a masinilor.
Veti posta puncte de dezin-fectie pe toate soselele si drumurile?
Am rugat pe cei de la Drumuri sa se ocupe de acest lucru, pentru a nu crea ambuteiaje, aglomerari de trafic. Se vor pune covoare si instalatii de dezinfectie.
Dar daca o iau oamenii pe camp?
Nu e interesul lor sa fuga. Oamenii trebuie sa fie constienti ca si ei trebuie sa fie solidari cu noi in lupta cu gripa.
Despre pasarile calatoare
Sunt pasari migratoare care raman in Romania peste iarna. Unde pot ajunge acestea? Le puteti opri in Delta?
Nu. Dar agentiile de protectie a mediului, Organizatia Biosferei Delta Dunarii, asociatiile de vanatori, sunt instruite si monitorizeaza comportamentul pasarilor si ne informeaza, iar noi luam masuri in cunostinta de cauza. Daca va fi cazul, noi avem si prin ordonanta prevazut sa recoltam esantioane de la aceste pasari, sa le verificam din punct de vedere serologic si virusologic ca sa nu existe probleme.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
Aceste pasari pot ajunge in Baragan si pe Litoral.
Pasarea migratoare sigur ca poate sa zboare, sa ajunga unde vrea, dar noi monitorizam acest lucru. Dar inca o data vreau sa subliniez ceva. Nu aici este pericolul. Se poate transmite boala de la pasarea salbatica la cea domestica. Nu putem controla. Dar oamenii nu trebuie sa puna mana pe aceste animale, pe animalele moarte, nu trebuie sa consume carnea decat fiarta la peste 70 de grade, trebuie sa respecte niste reguli si foarte important, nu trebuie sa intram intr-o panica deosebita ca vai Doamne se ia de la carnea de pasare. E fals. Nu se ia daca este preparata corespunzator. Nu exista inca astfel de cazuri dar e bine sa ne protejam.
Cat ne costa izolarea focarelor si eradicarea bolii?
Pana acum am despagubit cu circa 5 miliarde de lei vechi pentru pasarile care sunt ucise, daca va mai fi cazul, vom mai plati, in rest e vorba de dezinfectie. Noi am dat 40 de miliarde de lei vechi Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare sa se doteze cu echipamente de protectie, cu solutii, materiale de dezinfectie. Este vorba de vreo 50 de miliarde de lei vechi pana in momentul de fata.
Alte costuri legate de prezenta virusului aviar?
Nu am evaluat alte costuri, o sa vedem peste cateva luni. Important este ca populatia sa fie disciplinata si sa se comporte la fel de bine ca pana acum si sa asculte sfaturile noastre, ca noi stim ce facem.
Dar cu industria carnii de pasare ce faceti, ca s-a redus foarte mult consumul?
E o chestiune emotionala, de moment. Oamenii pot sa consume linistiti carnea de pasare din reteaua de magazine verificata sanitar veterinar. Important este sa dam consumatorului informatii corecte: carnea de pasare fiarta la peste 70 de grade se poate consuma, virusul se distruge automat.
Subventii si despagubiri
V-ati gandit la subventii sau despagubiri pentru crescatori?
Subventii au oricum, nu ne-am gandit la ceva suplimentar pentru ca nu este cazul in momentul de fata. Sunt convins ca se va redresa piata interna a carnii de pasare.
Ce se va intampla cu avicolele din Tulcea si Constanta daca nu mai au voie sa-si transporte pasarile?
Noi am pornit de la ceea ce specialistii ne-au recomandat: sa sistam transportul de pasari din acea zona peste Dunare spre interiorul tarii, ca atare nu putem sa-i mai lasam sa transporte pasari inspre abatoare sau spre vanzare, cel putin o perioada de timp, pana avem rezultate si mai clare.
Le veti da ceva despagubiri?
Deocamdata nu am discutat in acesti termeni. Noi am discutat ce masuri trebuie sa luam, pentru ca totul s-a intamplat repede. Noi trebuie sa luam acum masurile pentru izolarea focarelor. Nu am discutat mai multe amanunte despre crescatorii de pasari, decat interdictia de a fi transportate pasari vii spre abatorizare in restul tarii pentru securitatea oamenilor si pentru a trata special aceasta situatie.
UE ne acorda un ajutor financiar pentru combaterea gripei aviare. Despre ce suma e vorba?
Nu am discutat concret pana acum. Primul ministru cred ca este cel care poate sa ne dea raspuns la acesta intrebare, pe noi ne-au solicitat sa ne ajute cu anumite echipamente de interventie si cu specialisti care ne sunt de un mare folos. Deja acest lucru se simte, specialistii au fost si sunt in Delta. Avem specialisti olandezi care instruiesc oamenii cum se actioneaza in focar. In continuare cel mai mare ajutor care ni se poate da este in domeniul agregatelor, utilajelor, echipamentelor de protectie.
Le-ati dat deja bani celor carora le-au fost ucise pasarile. Credeti ca ii vor folosi sa-si cumpere alte pasari sau pentru altceva?
Este optiunea lor. Deocamdata trebuie sa aiba o perioada de asteptare pana ce in Delta se face ordine. Nici noi nu avem interes sa repopuleze imediat zonele.
Dar nu va temeti ca in primavara se vor plange ca au ramas fara gaini si nu au cu ce trai?
Nu ne temem, pentru ca noi am fost corecti fata de ei si vom fi corecti in continuare. Nu-i lasam.
Veti interzice pescuitul in Delta?
Analizam orice posibilitate ca sa limitam miscarile din Delta pentru a controla zona, dar nu am luat inca aceasta masura.
NU EXISTA TRATAMENT, DOAR PREVENIRE
|
Masurile care trebuie luate in cazul aparitiei unui focar de gripa aviara sunt prevazute in planul de contingenta al Romaniei pentru influenta aviara, intocmit de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Planul de contingenta atentioneaza ca nu exista un tratament al gripei aviare. Se pot utiliza masuri de profilaxie sanitara: izolarea stricta a focarelor, distrugerea tuturor pasarilor, curatarea si dezinfectarea riguroasa a adaposturilor si a tuturor spatiilor de cazare, ecarisarea tuturor surselor posibile de contaminare, controlul permanent al populatiilor de pasari, depopularea si repopularea dupa 21 de zile; interzicerea contactului cu pasari despre care nu se stie daca sunt sau nu sanatoase, controlul traficului de persoane. "Vaccinarea reprezinta principala masura de prevenire a gripei si reducere a impactului epidemiilor, insa schimbarile genetice frecvente in cazul virusurilor gripale necesita o ajustare anuala a componentei vaccinului, ceea ce face costul acestuia foarte ridicat si inabordabil, pentru moment, ca metoda de imunizare de rutina", se mentioneaza in planul de contingenta. Conform acestui document, pentru buna indeplinire a acestui plan, trebuie sa existe acces la dotari, echipamente antiseptice si dezinfectante, produse biologice, personal si alte materiale necesare pentru eradicarea rapida a focarului de boala.
ORGANIZARE. Planul de contingenta prevede: constituirea unui centru de criza la nivel national, furnizarea unei liste a centrelor locale de control ale bolii, furnizarea de informatii cu privire la personalul implicat in aplicarea masurilor de control si responsabilitatile acestuia, conduita fiecarui centru local de a contacta rapid persoanele/organizatiile implicate direct sau indirect, modalitatea de achizitionare rapida a echipamentelor si materialelor necesare, masurile aplicate in caz de suspiciune sau confirmare a influentei aviare, modalitatea de transport rapid al probelor de diagnostic catre laboratorul sanitar veterinar abilitat, cantitatea de vaccin contra influentei aviare estimat a fi necesara daca se practica in extremis vaccinarea cu acordul Oficiul-ui International de Epizootii, metodele de distrugere a surselor de infectie, metodele de decontaminare.
|