x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gică Popescu, acuzat că dădea cu subsemnatul la Securitate

Gică Popescu, acuzat că dădea cu subsemnatul la Securitate

de Dragos Stoica    |    29 Iun 2009   •   00:00
Gică Popescu, acuzat că dădea cu subsemnatul la Securitate
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Fostul mare fotbalist este suspectat de faptul că ar fi colaborat cu serviciile secrete ale regimului comunist, dând nouă note informative. Printre subiecţii acestora se regăsesc Emil Săndoi şi Vasile Mănăilă, colegii săi de la Universitatea Craiova, precum şi antrenorul Constantin Teaşcă.



Şoc în fotbalul românesc!
Gică Popescu, unul dintre cei mai mari fotbalişti români ai tuturor timpurilor, este acuzat de faptul că ar fi colaborat cu fosta Securitate. În ediţia de ieri, Gazeta sporturilor dezvăluie faptul că nouă note informative, semnate cu numele conspirativ "Petrescu", i-ar aparţine "Baciului", acesta servind fostele servicii secrete comuniste cu informaţii despre Emil Săndoi, colegul său din acea perioadă de la Universitatea Craiova şi echipa naţională, precum şi, printre alţii, despre reputatul tehnician Constantin Teaşcă.

TURNĂTOR SAU VICTIMĂ?
Potrivit documentelor existente în arhiva CNSAS, Gică Popescu şi-ar fi dat acordul de a colabora cu fosta Securitate la data de 20 februarie 1986, pe când avea doar 18 ani! O sursă conspirativă susţine în "Raportul privind modul cum a decurs recrutarea numitului Popescu Gheorghe" că fotbalistul de atunci al Universităţii Craiova şi-ar fi dat acordul de colaborare, semnând şi un angajament scris în acest sens.

Actul respectiv nu apare însă deloc în acelaşi dosar, ridicând semne de întrebare cu privire la veridicitatea celor susţinute de ofiţerul responsabil cu recrutarea.

Totuşi, conform unor documente existente la CNSAS, Gică Popescu ar fi scris nouă note informative în perioada martie '86-august '89, în care s-ar fi referit la câţiva dintre colegii săi de la Craiova (Emil Săndoi, Vasile Mănăilă), antrenorul Constantin Teaşcă, masorul Aurelian Ţicu şi preparatorul fizic al oltenilor din acea perioadă, Ştefan Cioacă.

"De la venirea antrenorului Constantin Teaşcă atmosfera în cadrul lotului nu este corespunzătoare unei activităţi de performanţă. La întrebările unora dintre jucători răspunde cu ironie. În general acesta nu este acceptat de jucătorii mai vechi şi deranjează în mod deosebit prin afirmaţii vulgare la adresa jucătorilor", scria sursa "Petrescu", nume conspirativ atribuit lui Gică Popescu.

"SUNT NUMAI MINCIUNI!"
Într-o conferinţă de presă organizată fulger ieri, Gică Popescu a contrazis vehement ideea că ar fi colaborat cu fosta Securitate. "Nu este nimic adevărat...

Cred că această mare minciună apărută în mai multe ziare este livrată de cineva. Voi încerca în perioada următoare să aflu. În ultimele două luni am lăsat să se întrevadă intenţia mea de a candida la funcţia de preşedinte al FRF. Nu este o coincidenţă ca imediat să apară această chestiune foarte urâtă. Ceea ce s-a întâmplat azi mă face să mă gândesc foarte, foarte serios să candidez din nou. Am conştiinţa foarte împăcată. Voi cere dosarul zilele următoare. Sunt sigur că e fabricat. Cred că, neavând material de la mine, persoana pe care eu o ocoleam a scris aceste note. Cred că securiştii au scris notele informative imitându-mi scrisul. Este foarte ciudat, pentru că scrisul meu din acea perioadă seamănă foarte mult cu acel scris din documente. E ciudat, eu nu-mi aduc aminte să fi semnat altă hârtie, decât una generală, prin care eram de acord să apăr interesul naţional. Eu nu am scris nici un fel de note informative, iar cele care sunt acum la dosar sunt mult prea multe pentru ca eu să nu-mi aduc aminte de ele. De la hârtia aceea generală până la a deveni colaborator al Securităţii este o distanţă foarte mare", a declarat fostul internaţional. Acesta a mai adăugat că ştie că vor mai apărea astfel de acuzaţii şi la adresa altor fotbalişti: "Gică, acum eşti tu, apoi urmează X şi Y, aşa mi-a spus cineva. Sunt lucruri extraordinar de urâte care s-au scris. Şi mă duce gândul la interesul cuiva de a-mi strica imaginea, pentru că are legătură cu faptul că aş dori să candidez. Nu ştiu dacă acea persoană este din fotbal. Poate la prima candidatură nu eram considerat aşa de periculos şi de aceea n-au apărut astfel de lucruri. Dar nu vreau să se înţeleagă că eu cred că federaţia stă în spatele acestor lucruri".

Apărat de Dragomir, Lupescu şi Ienei
Ieri, preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a afirmat că nu crede deloc în varianta ca Gică Popescu să fi turnat la Securitate. "Păi Gică Popescu nici nu ştia să dea bună ziua, darămite să colaboreze cu Securitatea. Asta este de când a început scandalul cu lupii tineri de la Federaţie, ei sunt pe ducă şi vor să-l compromită pe Gică Popescu, căci era singurul care venea din urmă", a declarat Dragomir.

La rândul său, directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, l-a apărat pe Popescu: "Nu cred că a avut de a face cu asemenea lucruri. Probabil că i s-a fabricat un dosar, nu ştiu. Eu sunt dezgustat că apar asemenea lucruri. Am avut aceeaşi problemă şi eu, când am jucat în Germania". Fost antrenor la Steaua şi la naţională al "Baciului", şi Emerich Ienei a contestat dur versiunea ca Popescu să fi fost informator. "Numai un tâmpit ar putea crede aşa ceva! E o chestiune foarte neplăcută, care trebuie controlată. În perioada aceea, fotbaliştii se ocupau doar de meseria lor. Astea sunt nişte aberaţii. Înseamnă că Securitatea era tâmpită dacă se baza pe spusele unor fotbalişti foarte tineri", a declarat Ienei.

"Ceea ce s-a întâmplat azi mă face să mă gândesc foarte, foarte serios să candidez din nou la şefia FRF. Am conştiinţa foarte împăcată. Voi cere dosarul zilele următoare. Sunt sigur că e fabricat. Cred că, neavând material de la mine, persoana pe care eu o ocoleam a scris aceste note. Cred că securiştii au scris notele informative imitându-mi scrisul. Este foarte ciudat, pentru că scrisul meu din acea perioadă seamănă foarte mult cu acel scris din documente."
Gică Popescu


×
Subiecte în articol: special cred scris gica popescu Gica Popescu